IJburgerNieuws

18 juli 2014

IJburgerNieuws 18 juli 2014


IJburg moet bekend worden buiten IJburg

Zoektocht naar pakkende slogan en icoon

IJBURG – De IJburg Business Club (IJBC) focust zich het komende jaar op initiatieven die zorgen dat IJburg beter bekend wordt buiten IJburg. Daar hoort ook een slogan bij waarbij de kreten '020+' en 'De brug naar genieten' hoge ogen gooien. Ook wordt onder leiding van de citymarketeers van I Amsterdam een IJburgs icoon gezocht. Hierbij maakt de haven een goede kans. De afgelopen maanden is hier op de IJBC thema-avonden een eerste aanzet voor gedaan.

Dit zegt Laurens Bom van de IJBC die september vorig jaar is opgericht en begin dit jaar van start ging met thema-avonden in Firma Koek. De IJBC wil 'ondernemende IJburgers inspireren, motiveren en verbinden' en tot nu is daar een kleine groep ondernemers warm voor gemaakt. "We hebben een harde kern van zo'n 25 ondernemers. Daar zijn we in deze fase tevreden over, maar dat aantal moet groeien. Wij hebben de indruk dat veel ondernemers eerst de kat uit de boom hebben gekeken, maar nu zien ze dat het plantje levensvatbaar is en dat we goed bezig zijn. Ik hoop dat we kunnen doorgroeien naar rond de honderd ondernemers, liever meer, en dat aantal hebben we nodig om echt het verschil te kunnen maken op de onderwerpen die voor ondernemers belangrijk zijn."

Politieke spectrum
Het afgelopen jaar waren er meerdere economisch getinte thema's op IJburg (bijvoorbeeld de leegstand, de Nuonweg en de problemen rond de markt), maar de IJBC heeft zich bewust niet gemengd in de discussie. "We willen ons verre houden van het politieke spectrum als businessclub. Bovendien ligt een thema als de Nuonweg gevoelig, want de één zegt openhouden en de ander zegt sluiten die weg. Het is dan moeilijk om met één mening te komen."
In de zomer gaan de leden van de IJBC net als vorig jaar het water op om alle plastic uit de wateren op en rond IJburg te vissen. Vanaf de tweede woensdag in september starten de thema-avonden van de IJBC bij Firma Koek weer.

Concerten op zaterdagavond op Camping Zeeburg

Op dit terras op Camping Zeeburg Amsterdam worden in de zomer op vrijdagavond concerten gegeven.

IJBURG - Camping Zeeburg Amsterdam aan de Zuider IJdijk vlakbij IJburg wordt in de zomer acht vrijdagen achter elkaar - te beginnen vorige week vrijdag 11 juli – het podium voor een aantal Late Night Musicavonden die gratis kunnen worden bijgewoond. De programmering voor de maand juli is bekend en die van augustus wordt binnenkort bekendgemaakt. Elk concert begint om 22.30 uur.

Late Night Music – een organisatie die concerten organiseert in en rond Amsterdam – zocht al enige tijd een relaxte, groene plek in Amsterdam om een aantal zomeravonden met live muziek te vieren en waarbij de buren niet meteen de gordijnen in vliegen vanwege een beetje geluid op de late zaterdagavond. Uiteindelijk werd deze gevonden op het terras van Camping Zeeburg Amsterdam.

Backpackers
De combinatie van een goede en redelijk afgelegen plek en de camping die erg in trek is bij backpackers uit de hele wereld is ideaal, laat Late Night Music weten. Het eerste concert heeft afgelopen vrijdag inmiddels plaatsgevonden.

Altijd door
Vrijdag 18 juli staan optredens van Echo Movis (omschreven als alternatieve jonge honden met een psychedelisch randje) en Roos Meijer ('singer-songwriter uit den Haag) op het programma, een week later is het de beurt aan Concrete Birds (het meeslepende en melancholische van Jeff Buckley) en vrijdag 1 augustus treedt Nachtwakers & Band op (muziek van John Mayer tot Pink Floyd). De concerten worden gehouden op het terras en bij slecht weer wordt uitgeweken naar het café-restaurant, dus door gaan ze altijd.

Maxis naar rechter voor Nuonweg

MUIDEN - De eigenaar van Maxis, Hypermarkten Holland BV, heeft de rechter gevraagd om de sluiting van de Nuonweg op te schorten totdat alle procedures zijn afgerond en er duidelijkheid is over de toekomst van de weg.

Er is nog steeds geen goede reactie van de gemeente Diemen, de eigenaar van de weg, vindt het supermarktbedrijf. "Waarom moet die weg dicht? Wij willen nadrukkelijk niet de openstelling van de Oostelijke Ontsluiting IJburg (OOIJ) tegenhouden. Het gaat ons uitsluitend om het intrekken van de verkeersmaatregelen op de Nuonweg", aldus de supermarkt. Hypermarkten Holland kwam onlangs met een verkeersrapport waarin staat dat sluiting van de weg voor onveilige situaties gaat zorgen. Volgens het rapport blijft het westelijke deel van de Nuonweg open en die heeft een aansluiting met A1. Rechtsaf slaan is echter niet op een veilige manier mogelijk.

Vertrouwen
Diemen ziet een rechtsgang met vertrouwen tegemoet. "De besluitvorming over het verkeersbesluit is zorgvuldig gedaan", aldus een woordvoerder van de gemeente. Hypermarkten Holland denkt daar anders over, om twee redenen. "De belangen van ons wegen zwaar en de alternatieven niet zijn onderzocht. Diemen stelt niks tegenover het verkeerskundig onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren. Waarom is gaandeweg het proces niet onderzocht of het haalbaar was om de Nuonweg open te houden? Dat is de kern. Belangen van ons zijn nooit meegewogen, dat gaat enorme schade lijden." De Maxis claimt dat ongeveer 30 procent van het bezoek van IJburg komt. Als de Nuonweg dicht is, is het bereiken van de Maxis voor een IJburger ineens mijl op zeven.

Ook zet Hypermarkten Holland vraagtekens bij de enorme kosten om de weg open te houden die de gemeente Diemen steeds als argument gebruikt.
Wanneer de rechter een uitspraak doet over de voorlopige voorziening is nog niet bekend. De weg moet op 25 juli dicht.

Lees meer over de afsluiting van de Nuonweg op pagina 3.

Ruim 200 gegadigden voor INSTIJL

De bewoners aan de Jan Vrijmanstraat zullen er minder gelukkig mee zijn, want hun vrije uitzicht over het water verdwijnt. Maar voor IJburg is het goed dat op één van de braakliggende bouwkavels eindelijk weer eens een project van de grond komt. Het gaat om het project INSTIJL, waarvan de eerste fase bestaat uit 16 twee-onder-eenkapwoningen en 44 eengezinswoningen. Voor deze woningen hebben zich ruim tweehonderd mensen aangemeld en de notaris heeft bepaald wie een woning in het project krijgt toegewezen.

10

Het is de tiende keer dat
Spektakel op IJburg wordt gehouden (17 aug).

Nuonweg zou altijd al worden afgesloten

Diemen en Nuon strijden tegen Amsterdam en Maxis

De verkeersborden laten aan duidelijkheid niets te wensen over: de Nuonweg is vanaf 25 juli gesloten.

De Nuonweg of Maxisweg gaat dicht. Waarschijnlijk. Of toch niet? Nog steeds zetten de gemeente Amsterdam en de Maxis de hakken zo stevig als maar mogelijk is in het zand, maar de gemeente Diemen is vooralsnog onvermurwbaar. De sluiting van de Nuonweg markeert daarmee meteen ook de opening van de Uyllanderbrug op 25 juli. Een goed moment om op en rijtje te zetten waar het allemaal over gaat en wat die nieuwe brug gaat betekenen.

Waarom heet deze weg Nuonweg of Maxisweg?
Officieel heet de weg Overdiemerweg, maar de bijnamen heeft het bochtige klinkerweggetje gekregen door de energiecentrale van de energiereus Nuon (deze staat er sinds 1971) en winkelcentrum Maxis.

Waarom zijn IJburgers zo begaan met deze weg?
Vanaf de Pampuslaan op IJburg is dit sinds 2010 de snelste verbinding met de Maxis en elke week trekken veel IJburgers er op uit om hier goedkoop in te kopen. Ongeveer 30 procent van de omzet in de winkels komt van Amsterdammers en van hen is het gros woonachtig op IJburg.

Uyllanderbrug

De Uyllanderbrug is ontworpen door archiect Wim Quist en is een witte stalen boogbrug. Bijzonder: de bodem van de brug is van kunststof. Op 15 september 2012 is de brug op zijn plaats gebracht en nu, bijna twee jaar later, zijn alle wegen van en naar de brug gereed waardoor de brug op 25 juli in gebruik kan worden genomen. De naam van de brug verwijst naar het poldertje de Uyllanden in Diemen-Noord.

De Uyllanderbrug wordt 25 juli in gebruik genomen.

De lobby is stevig, maar Diemen houdt poot stijf

Waarom moet de weg dicht?
Deze weg is geen officieel openbare weg, maar is een weggetje om Nuon, dat eigendom is van de weg, te ontsluiten vanaf IJburg. In 2010 gaat de weg open voor verkeer tussen IJburg en de Maxis, maar er wordt nadrukkelijk gesteld dat dit een tijdelijke oplossing is. Zodra de Uyllanderbrug open gaat, is het gebeurd met de weg die volgens Nuon bovendien gevaarlijk is.
In eerste instantie wordt niet gereageerd op deze tijdelijkheid, maar naarmate de bouw van de Uyllanderbrug vordert en bekend wordt dat deze in de zomer van 2014 – dat wordt 25 juli – wordt geopend, begint in 2013 het grote morren. IJburgers zien opeens dat ze 17 kilometer moeten omrijden en zien daardoor hun goedkope boodschappen opeens een stuk duurder worden. Later komen bij de protesteerders kinderen uit Muiden, Muiderberg en Weesp die via de weg naar het IJburg College gaan. In het vervolg moeten zij over een glibberig en onverlicht fietspad, letterlijk tussen de schapen door.

Wat zijn de redenen om de weg te sluiten?
Ten eerste liggen er de afspraken van destijds. Ten tweede wil Diemen de weg sluiten om zo de detaillisten in de gemeente te 'beschermen', ookal wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Diemen hoopt stiekem dat de IJburgers die nu naar de Maxis gaan, het winkelcentrum in Diemen gaan bezoeken, maar dat is een typisch voorbeeld van wishful thinking. En ten derde wil Nuon niet meewerken aan een verbetering van de weg, want als deze wél openblijft, dan moet er verkeerstechnisch veel worden aangepast. Maxis heeft trouwens laten weten de portemonnee te willen trekken.

Afspraken uit het verleden over sluiting van Nuonweg

Wat heeft de lobby om de weg open te houden bereikt?
Vooralsnog niets (voor het laatste nieuws verwijzen we naar het bericht op de voorpagina), ondanks het feit dat de lobby met zowel de Maxis als de gemeenteraad van Amsterdam stevig is, houdt Diemen de poot stijf. Het laatste nieuws is dat Maxis een weg naar de rechter zal maken.

So far, not good (vanuit de optiek van IJburg). Maar wat kunnen we verder van de Uyllanderbrug verwachten?
De Uyllanderbrug is de oostelijke ontsluiting van IJburg. De verwachting is dat deze brug ervoor zal zorgen dat de dagelijkse files bij de Enneüs Heermabrug aan de andere kant van IJburg zullen slinken en misschien zelfs helemaal oplossen. De brug sluit aan de westzijde aan op Knooppunt Diemen op de A1 en A9.

Skaters veroorzaken overlast

Met veel interesse heb ik het artikel 'Onderzoek naar funpark voor IJburgerse skaters' in uw editie van 20 juni gelezen. Jammer genoeg maakt u geen enkele melding van de steeds toenemende overlast welke wordt veroorzaakt door een groep van deze skaters.

Op IJburg staan een aantal woonblokken waarbij de architect niet heeft gekozen voor een simpele rechttoe-rechtaan architectuur, maar hij heeft geprobeerd om door middel van open waranda's met trappen voor afwisseling te zorgen. Ook staan er panden waar voor ouderen en invaliden speciale loopbanen zijn geconstrueerd.
Deze constructies zijn ideaal voor skaters. Maar gebruik als skatebaan levert niet alleen geluidsoverlast op, maar wat veel vervelender is: er onstaat ook schade. Ondanks vele verzoeken aan de skaters en het melden van de overlast aan de gemeente is er op geen enkele manier actie ondernomen.
Uiteraard gun ik de skaters hun funpark. Maar het zou hen sieren om zolang een en ander niet gerealiseerd is, geen overlast voor andere bewoners te veroorzaken.
M.Koppelaar, IJburg

Subsidie voor zonprojecten is verlengd

IJBURG – Stadsdeel Oost heeft de subsidie voor collectieve zonne-energieprojecten verlengd tot en met 31 december 2014. De regeling is bedoeld voor de voorbereidingskosten van initiatieven van bewoners die gezamenlijk en lokaal zonne-energie willen opwekken.

De subsidie kan onder andere worden gebruikt voor een haalbaarheidsonderzoek, voor communicatie om de buurt te informeren en mee te laten doen, of voor de inhuur van een adviseur op het gebied van zonne-energie.
De afgelopen maanden hebben verschillende groepen bewoners, zoals verenigingen van eigenaren en energiecoöperaties, al gebruikgemaakt van de regeling.

Tunnel tot 31-7 dicht

IJBURG - De Piet Heintunnel blijft nog tot en met 31 juli gesloten voor autoverkeer. De tunnel krijgt nieuw asfalt en is daardoor sinds 5 juli afgesloten.
Het verkeer van en naar IJburg ondervindt veel hinder van de sluiting van deze tunnel. Deze dagen wordt de chaos nog groter, want tot en met zondag 21 juli 5.00 uur wordt ook de Coentunnel gesloten.

Ideeën voor Theo van Goghpark

Veel wensen om park op te fleuren met onder andere bankjes

IJBURG - Er zijn drie onderwerpen waarover op Kompas op IJburg de meeste ideeën zijn binnengekomen: natuur en groen, het Theo van Goghpark en activiteiten en voorzieningen voor jongeren. Onlangs was de eerste bijeenkomst over groen op IJburg (IJburgerNieuws berichtte daarover in de vorige editie) en recent was er een thema-avond over het Theo van Goghpark waarvan hieronder de belangrijkste wensen staan. De jongeren komen nog aan bod.

Bankjes komen er, picknicktafels misschien en horeca niet

Het Theo van Goghpark is geen park zoals andere parken. Hier vind je geen wuivende bomen, veel groen en waterpartijen, maar is vooral een grote kale kuil met aan de Pampuslaan een speelterrein en aan de kant van de Eva Besnyöstraat een heel mooi aangelegde tuin met een zandbak. Van het park wordt vooral in de zomer veel gebruikgemaakt, maar het mag allemaal wel wat vrolijker en meer oftewel: het Theo van Goghpark kan wel wat peper gebruiken. Op Kompas op IJburg (de digitale community waar IJburgers wensen en ideeën over IJburg kunnen achterlaten met als doel dat IJburgers zelf het initiatief nemen om een idee van de grond te krijgen) kwamen enkele tientallen wensen binnen, te weten:

Bankjes. Er is vraag naar bankjes met rugleuningen en stadsdeel Oost pakt deze wens voortvarend op: de bestuurders hebben al een type bank op het oog. Jeroen van der Zant onderhoudt hierover het contact met het stadsdeel.
Picknicktafels. Het stadsdeel ziet de picknicktafels ook zitten, maar stelt wel als voorwaarde dat deze geen overlast veroorzaken aan de buurt. De tafels mogen dus geen hangplek worden en ook niet meer (liefst minder) vuiligheid tot gevolg hebben. De beste manier om dit tegen te gaan is het aanstellen van een buurtbeheerder namens de bewoners. Er is nog niemand die zijn vinger heeft opgestoken om dit te doen. Fred Scheepmaker is bij het stadsdeel het aanspreekpunt.
Hergebruik gekapte bomen. Het stadsdeel gaat waarschijnlijk in het najaar een groot aantal zieke bomen kappen en er is een mogelijkheid dat delen van deze bomen in het Theo van Goghpark worden gebruikt als zitplek of als een soort speeltoestellen. Er zijn verschillende ideeën, maar vooralsnog is er geen IJburger die dit plan trekt.
Activiteiten. Piet van der Werf wil kleinschalige culturele activiteiten organiseren in het park, waarbij het de voorwaarde is dat er geen overlast plaatsvindt. Van der Werff wordt een aanspreekpersoon.
Horeca. Er was ooit een plan voor een theehuis, maar dat is van tafel. Op dit moment zijn er geen plannen voor horeca. Als er iets komt, dan wordt het in elk geval kleinschalig (bijvoorbeeld een keet of iets dergelijks). De gemeente is echter zeer terughoudend met het verstrekken van een zogenoemde 'standplaatsvergunning'. Het is wel mogelijk een evenementenvergunning aan te vragen inclusief horeca. Ellen Weers en Fred Scheepmaker gaan namens het stadsdeel uitzoeken wat wel en wat niet mag.
Watertappunt. Een drinkwaterkraan in het park zou fijn zijn en Cees de Bever werpt zich op als trekker. Hij kijkt samen met Fred Scheepmaker en Willem Stevens naar de mogelijkheden.
CleanPicnic. Een mogelijkheid om zwerfvuil in de parken tegen te gaan is door zogeheten CleanPicnic-kleedjes aan te bieden waardoor de gebruikers worden gestimuleerd minder afval achter te laten. Hiervoor moet dan wel een uitgiftepunt komen. Ideeën daarvoor zijn welkom bij Fred Scheepmaker.
Verder is het idee geopperd om fitnesstoestellen in het Theo van Goghpark te realiseren. Het stadsdeel is gecharmeerd van het idee en gaat deze op IJburg aanleggen, alleen niet in het Theo van Goghpark maar in het Diemerpark.

Zelfbouwkavels Create Your New Life op IJburg

Zelf een woning bouwen met uitzicht over het IJ

De voorbereidingen voor het nieuwbouwproject op 42 bouwkavels zijn gestart.

IJBURG – Langzaam maar zeker komt er weer schot in de verdere ontwikkeling op IJburg. Er wordt binnenkort gestart met het nieuwbouwproject INSTIJL op een braakliggende kavel aan de Nico Jessekade, op de meest zuidelijke punt van Haveneiland-West wordt ook gebouwd en aan de Bert Haanstrakade, hoek Polygoongracht wordt momenteel het terrein voor Create Your New Life op IJburg bouwrijp gemaakt.

Prijs van een kavel begint bij 200.000 euro

Niet zo heel lang geleden was het in Amsterdam vrijwel onmogelijk ergens zelf een huis te bouwen, volgens eigen ontwerp en in eigen beheer. Toen kwam de crisis en opeens was het bouwen van een woning in zogeheten collectief of individueel particulier ondernemerschap zo ongeveer nog de enige manier om ergens te bouwen. Kijk onder andere naar de westelijke havens en kijk ook naar Zeeburgereiland. En kijk ook naar IJburg, want juist hier zijn veel straten en wijken ontstaan door particulieren die hun eigen woning hebben gebouwd. Van veel van de projecten die op stapel stonden, ook als gevolg van de crisis, is het onzeker of het er ooit nog van komt, maar Create Your New Life op IJburg gaat er daadwerkelijk komen.

42 zelfbouwkavels
Dit project bestaat uit 42 zelfbouwkavels met vrij uitzicht over het IJ of met een terras of tuin aan de Polygoongracht. Er zijn kavels aan de Polygoongracht en aan de Bert Haanstrakade en enkele hoekwoningen hebben hun entree aan de Diemerparklaan of de Kiekstraat. De prijs van een kavel begint bij 200.000 euro vrij op naam (inclusief BTW en afkoop van 50 jaar erfpacht) en loopt daarna op al naar gelang de omvang. Er zijn kavels van 140 tot maximaal 230 vierkante meter, waarop een woning met maximaal vijf woonlagen (en in een aantal gevallen de mogelijkheid tot de aanleg van een kelder) kan worden gebouwd. "De spelregels zijn stringent, maar sec op het gebied van maximale hoogte, breedte en diepte. Ook de bouwvorm is vastgelegd. Volledig volgens het IJburgs idioom, dus met een plat dak", staat op de website createyournewlifeopijburg.nl. Maar verder kan alles. "Van werken aan huis tot een vrijstaande villa met een boot voor de deur en een stadswoning die ruimte biedt aan twee appartementen. Of heeft u 6 slaapkamers nodig samen met een klein appartement waar uw zorgbehoevende moeder kan wonen? De ruimte is er. In de breedste zin van het woord. Hier kunt u een huis bouwen dat in alle opzichten bij u past", ronkt de website. Architectenbureau Gaaga is bij de plannen betrokken en kent alle ins en outs van het project. Kopers kunnen gebruikmaken van de diensten van Gaaga, maar dat hoeft niet.

IJburgse scholiere 100.000ste bezoeker Mobiel Planetarium

Luz Mara Sanchez Ramirez van basisschool De Zuiderzee op IJburg is de honderdduizendste bezoeker van het NOVA Mobiel Planetarium. Aan het eind van een speciaal college door voormalig ESA-astronaut André Kuipers op de Universiteit van Amsterdam kreeg Luz (links op de foto temidden van haar klasgenoten) uit handen van Kuipers een eigen telescoop. Eerder die ochtend werd de scholiere bij het bezoek met haar klas aan het mobiele planetarium als 100.000e geteld.

Thijmen Weeda trotse winnaar van Bike the Track IJburg

Project om kinderen aan het fietsen te helpen slaat aan

Thijmen Weeda is een kilometervreter op zijn fiets.

IJBURG - Thijmen Weeda (10) is de winnaar van Bike the Track IJburg/Ontdek je wereld. Dit Europese project is uitgevoerd onder de vlag van het IJburgse fietsproject RingRing en heeft als doel kinderen meer gebruik te laten maken van de fiets. Projectleider Ruben van den Hamsvoort: "De fiets is het ideale vervoersmiddel voor de korte en middellange afstanden: kindvriendelijk, schoon, gezond, snel en geluidsarm. Je ziet en ervaart de wereld om je heen beter dan in een auto of tram."

Thijmen fietst vaak en veel, zoveel zelfs dat hij de meeste kilometeers heeft gemaakt van alle deelnemers aan Bike the Track Ijburg. Hij fietst naar school en de voetbalclub, maar hij maakt ook regelmatig uitstapjes naar Utrecht, Haarlem en Hilversum. Thijmen: ''Door die langere ritjes, die ik vaak samen met mijn moeder maakte, is mijn kilometerstand flink omhoog geschoten. Dat zal wel de reden zijn dat ik gewonnen heb. De zachte winter heeft ook wel meegeholpen dat we zoveel kilometers hebben gemaakt.''

Veel gefietst
Bike the Track IJburg is een project van DTV Consultants in opdracht van het stadsdeel Oost en de Europese Unie. In binnen- en buitenland worden fietsprojecten gedaan, zoals in de Algarve (Portugal), Venetië (Italië) en Ljubljana (Slovenië). Van den Hamsvoort: ''In Nederland wordt al veel gefietst. Maar je kunt nooit te veel fietsen. Iedere kilometer betekent pure winst op het gebied van milieu en gezondheid. Als we kinderen enthousiast maken over de fiets, blijven ze dat ook als volwassenen. Daar wordt Nederland echt beter van.''

140 kinderen
Bike the Track heeft een half jaar op IJburg gefunctioneerd. 140 kinderen kregen een fietscomputer die hun fietskilometers registreerde. Thijmen Weeda fietste in zes maanden tijd meer dan 860 kilometer en werd daarmee de winnaar van IJburg. Thijmen: ''Ik houd echt van fietsen. Ik heb daarom ook 24 versnellingen. Daardoor kan ik eigenlijk altijd wel lekker vooruit komen.''

Belangrijke rol
Op IJburg begint de fiets een steeds belangrijkere rol te spelen. Zo heeft IJburger Janine Hoogendoorn de RingRing-app ontwikkeld die fietskilometers registreert via de smartphone. Thijmen: "Ik zou RingRing ook wel willen installeren, maar ik heb nog geen smartphone. Ik probeer mijn ouders te overtuigen dat een telefoon echt heel goed voor me is, maar dan wijzen ze lachend naar mijn fietscomputer. Fietsen doe ik toch wel denken ze. En dat klopt eigenlijk ook wel!''

Mees de Lind van Wijngaarden (48),

Zelfstandig adviseur

Onlangs heb je bij Kompas op IJburg een plan ingediend om te helpen meer muziekactiviteiten in het Theo van Goghpark te houden. Waarom?
"Het zou leuk zijn als hier kleinschalige muzikale activiteiten worden gehouden, want daar leent dit park zich voor. Bijvoorbeeld in samenwerking met de studenten van het conservatorium die aan het park wonen."

Verwacht je dat we nog dit jaar hier het eerste miniconcert gaan meemaken?
"De reacties zijn enthousiast en ik denk dat de eerste activiteit aan het einde van de zomer gehouden kan gaan worden."

Hoe vaak ben je in het park?
"In de zomermaanden doe ik elke ochtend oefeningen en ik zit regelmatig in het park even bij te komen van de hectiek van alledag, zoals nu, in een zitzak die ik van huis heb meegenomen en soms met een muziekinstrument."

Waar geniet je het meest van in het park?
"Van de natuur en van de kinderen die hier spelen. Van hen gaat een enorme energie uit."

Vind je het Theo van Goghpark de mooiste plek op IJburg?
"Een van de mooiste plekken, samen met het Diemerpark en Blijburg. Ik houd van de natuur en van buiten zijn."

Is er iets dat je vandaag nog zou veranderen op IJburg als je het voor het zeggen zou hebben?
"Ik heb geen oplossing, maar ik erger me dood aan alle zwerfvuil die hier door de bezoekers wordt achtergelaten. Dat is zo zonde van het park. Het zou goed zijn als iedereen diegenen die dat doen daarop aanspreekt."

Van wat voor muziek hou je?
"Jazz, soul en funk. Hoe lang ik al speel? Sinds ik 20 ben. Nee, ik speel niet in een bandje, maar ik speel regelmatig bij de jamsessies op Blijburg."

En welk boek kan je bekoren?
"Ik lees filosofische, psychologische en maatschappelijke boeken. Ik lees nu een boek over ritme."

10de editie Spektakel op IJburg zit bomvol

IJburg – De tiende editie van Spektakel op IJburg staat voor de deur. Op zaterdag 16 en zondag 17 augustus wordt het festival boordevol theater, muziek, dans en activiteiten voor de hele familie gehouden. Zaterdagavond om 19.00 uur is de aftrap met een programma van jonge theatermakers in NAP en DOK 48 aan de haven van IJburg. Zondag 17 augustus is het theaterfestival tussen 12.00 en 18.00 uur op het strand in het Diemerpark.

Spektakel op IJburg is een niet meer weg te denken evenement op IJburg. Al negen jaar lang wordt met het theaterfestival dat zich richt op kinderen en jeugd de schoolvakantie afgesloten en het culturele seizoen geopend. Het programma is elk jaar bomvol en er is altijd een hoofdact. Dat is dit keer theaterartiest en mimespeler Hakim, die vooral bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Hij treedt op met zijn humoristische solovoorstelling 'de poepshow' waarin kinderen actief worden betrokken. Andere hoogtepunten zijn jeugdtheatergezelschap Wie Walvis met de voorstelling Moustachio, Festival 2 TurvenHoog met In de Verte en Verhalenman IJburger Karel Baracs zal het publiek betoveren met de interactieve voorstelling Memhet de Mug. Dit jaar is er extra veel te doen voor jongeren ouder dan 10 jaar. De entreeprijs is 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen, waarna alle voorstellingen verder gratis zijn.

Expositie 'Stad in Zicht' gaat on tour

IJBURG – De expositie Stad in Zicht gaan rondtrekken door Amsterdam. De speciale tentoonstelling met ideeën voor het Centrumeiland van IJburg is onder andere te zien op de Uitmarkt op 30 en 31 augustus en tijdens verschillende activiteiten op IJburg.

Stad in Zicht is een bijzodere expositie van allerlei wilde en minder wilde ideeën voor de invulling van het Centrumeiland van IJburg. Dit eiland voor de kust bij Blijburg is grotendeels aangelegd, maar door bezuinigingen en de crisis is er geen bestemming voor. Om die reden riep architectuurcentrum ARCAM iedereen op planen in te dienen en dat leverde een bont scala op aan plannen, wensen, ideeën en ideetjes die zijn samengebald in een speciale expositie en op de website stadinzicht.arcam.nl.
Tot nu zijn er 61 plannen gebundeld, maar er kunnen nog steeds nieuwe ideeën worden ingediend. De indieners kunnen in het najaar een workshop bijwonen waarin de plannen verder worden uitgewerkt. Uiteindelijk wordt alles aan de gemeente Amsterdam aangeboden, waarbij het overigens niet zeker is of er ook plannen zullen worden gerealiseerd.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

TE HUUR: in Weesp, verwarmde garagebox 26 m2 met geïsoleerde elektrische roldeur en elektriciteit. € 225,- per maand. Info 06-537 23 637.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Schoonmaakster gezocht voor ons B&B.
± 5 uur per week Tel.: 06-53124738

RELATIETHERAPIE
Ervaren therapeut met praktijk op IJburg.
info@nieuwbalans.com
06-21273342

'Onze droom is een plek voor dromen van anderen creëren'

Tempel van alledag is centrum voor meditatie

In de tempel van alledag staat mediteren centraal.

Project Mura

De tempel van alledag is gevestigd in de gemeenschappelijke ruimte van het project Mura aan het einde van de Jan Vrijmanstraat. Het kleinschalige Mura bestaat uit vijf gebouwen, die harmonieus liggen rond een gemeenschappelijke binnenplaats en tuin. De woningen in Mura worden verhuurd in de vrije sector.
De activiteiten van de tempel van alledag staan open voor alle IJburgers.

IJBURG - Rust. Of nog beter: stilte. Je even terugtrekken in het helemaal niets, ookal is het maar voor even. Dat is wat de tempel van alledag op IJburg aan de Jan Vrijmanstraat 339 biedt. Marcel Elsenaar is één van de initiatiefnemers (Lidewij Lenders en Danielle Doeve zijn de andere). Hij legt uit hoe de tempel van alledag zich sinds 1 januari dit jaar heeft ontwikkeld en zich verder kan ontwikkelen. "Bij de start hebben wij gezegd: wij hebben een droom en dat is het creëren van een plek voor de dromen van anderen."

"De tempel van alledag is een plek om het leven te vieren, te overdenken, uit te diepen, te experimenteren. Een plek om te dromen, tot actie over te gaan, je toe te wijden en te ontmoeten. De tempel van alledag is als het leven van alledag, met zijn zonnige kant en ook zijn donkere kant. De tempel van alledag staat open voor iedereen, elke dag, zo moet het zijn. Een plek om je veilig te voelen, waar je niet alleen bent, waar je bij jezelf kunt thuiskomen. Wij nodigen je uit om deel te nemen aan het vormgeven van deze prachtige plek van samenkomst, met jouw ideeën, dromen en vragen."

Bezinning en bezieling
Deze tekst staat op de website van de tempel van alledag en beantwoordt een aantal vragen, maar roept er ook veel op. Lidewij, Danielle en Marcel waren al enige tijd op zoek naar een geschikte plek waar IJburgers activiteiten op het vlak van bezinning en bezieling kunnen bijwonen en liepen bij toeval aan tegen de gemeenschappelijke ruimte in het project Mura (zie kader) dat al geruime tijd leeg stond. "Het is echt een prachtige ruimte" zegt Marcel Elsenaar. "De oppervlakte van de grote zaal is 8x9 meter en de architecte wilde verbinding tussen de mens en natuur creëren en dat is bereikt door veel grote ramen. Voor onze activiteiten is de verbinding met het buitengebeuren een extra dimensie. We hebben er ook heel bewust voor gekozen de inrichting zo sober mogelijk te houden omdat het idee van een centrum voor stilte en meditatie dan beter tot zijn recht komt."
De start begin dit jaar was aarzelend, vooral omdat de initiatiefnemers nog geen helder beeld hadden van de mogelijkheden van de ruimte en de wensen van IJburg. Dat inzicht is er nu wel. Elsenaar: "De tempel van alledag is een plek voor bezinning, bezieling en ontmoeting met mogelijkheden tot meditatie in volstrekte stilte. De bezoekers zitten met elkaar op een kussen in een kring en na een inleiding van maximaal vijf minuten trekt iedereen zich in volstrekte stilte terug in zichzelf. Op deze manier word je, zeg maar, waarnemer van jezelf en omdat je alle prikkels van buitenaf 'uit zet' kun je dingen heel goed op een rijtje zetten. Na de stilte kun je eventueel met anderen je ervaringen delen, maar dat hoeft niet. Momenteel worden steeds meer mensen zich bewust van het feit dat het altijd maar sneller willen niet goed voor je is."

'Het programma wordt ingevuld door initiatieven uit IJburg'

Activiteiten
Er zijn tot op heden elke week (tot en met 16 augustus zijn er overigens vanwege de schoolvakantie geen activiteiten) twee geplande medidatiemomenten: de stilte van de vrijdag van 9 tot 10 uur in de ochtend en de stilte van de zondag tussen 20 en 21 uur. Aan het einde van het jaar zijn er waarschijnlijk meer activiteiten. Elsenaar: "Het programma van de tempel van alledag wordt ingevuld door initiatieven vanuit IJburg, want de tempel van alledag is van iedereen. Als drie mensen iets willen beginnen, dan wordt dat in de programmering opgenomen. Laatst kwam iemand met een idee om iets met jongeren te doen, er zijn ideeën over yoga met kinderen en er is een plan om iets met akoestische muziek te gaan doen. Prima allemaal, het programma ontwikkelt zich zo vanzelf."
Activiteiten worden nu nog gehouden op basis van een vrijwillige donatie, maar omdat er vaste kosten zijn wordt er toegewerkt naar een verenigingsvorm met een maandelijkse contributie. Kom je eenmalig, dan betaal je een bijdrage voor die ene activiteit. Momenteel worden financiële bijdragen gevraagd voor onder andere een aantal meditatiekussens, een eenvoudige geluidsset en fleecedekens. Ook zijn alledaagse zaken zoals toiletpapier, koekjes en sapjes en waxinelichtjes altijd welkom.

Weerbericht

Neem het Vrijheidsbeeld, valt zo'n icoon niet voor IJburg te bedenken?

Juli wordt ook wel hooimaand genoemd. Juli is genoemd naar de Romeinse veldheer Julius Caesar. Het is in onze moderne tijd een heuse vakantiemaand. Daarom is het belangrijk dat het aangenaam weer is. Koel en verregend juliweer komt voor als er een strakke westelijke luchtstroming heerst. In juli 2007, 2011 en 2012 was dat vaak het geval.

Daarentegen waren de julimaanden van 2003, 2006 en 2013 warm, zonnig en droog met weinig of geen onweer. In al deze drie topzomermaanden kwam een hittegolf voor. In juli 2006 zelfs twee. Juli 2006 was zelfs record warm en zonnig. Juli 2014 verloopt tot dusver vrij wisselvallig maar van tijd tot tijd is het ook even zomers warm.

Laatst ontmoette ik ene Frans Haeck op het terras van NAP aan de haven van IJburg. Hij bleek een ondernemende IJburger met veel eilandoptimisme. IJburg wordt de springplank naar het forteiland Pampus, verwacht hij. Kijk, je ziet het hier vandaan liggen in de verte. Er valt genoeg over Pampus te vertellen. Het eiland maakt sinds de 19e eeuw deel uit van de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingslinie. Het is sindsdien een forteiland. Het staat op de lijst van de Unesco World Heritage Site. Stel je voor, IJburg als uitvalshaven naar deze wereldsite. Dan gaan we daar in onze boot ook een tijdje 'voor pampus liggen'.

Pampus was in de 17e eeuw een zandbank in het IJ. De zwaarbeladen schepen moesten dan een tijdlang wachten totdat het vloed werd. Pas dan konden de schepen de haven van Amsterdam binnenvaren. Het is zodoende een typisch Hollandse uitdrukking geworden voor jezelf 'uitgeteld voelen'. Nog vroeger had het ook de figuurlijke betekenis van 'dronken zijn'. Misschien zetten die zeelui het toen wel op een zuipen uit verveling. Is dat zuipverhaal en het fort als attractie genoeg om de toerist te blijven trekken, vroeg ik. Neem het Vrijheidsbeeld op Liberty Island, dat eilandje in de New York Bay. Het staat symbool voor de verwelkoming van iedereen, van terugkerende Amerikanen, toeristen en immigranten. Valt zo'n icoon niet voor Amsterdam te bedenken? Op Pampus?

Frans bestelde nog maar eens een glas bier. Dat idee lijkt me beter voor IJburg, dacht hij. IJburg is een nieuw eiland. Pampus heeft zijn geschiedenis. Daar kun je niet om heen. IJburg heeft ook de vorm en het stratenpatroon van Manhattan. Maar ik ben heel blij om op IJburg te wonen, straalde hij, want vrijheid is hier geen dood beeld maar werkelijkheid. IJburg is op zich al een symbool van vrijheid. Dat elan straalt het uit in de algehele sfeer, in de bewoners, in het bijzondere licht. Hij nam nog vlug een slok bier en vertrok enigszins wankel.

Ik lig hier vanavond maar liever niet voor pampus, lachte hij, liever later op een boot vol toeristen, en zo dacht ik er ook over.

Zij zien IJburg zoals weinigen IJburg zien

Piloot Jurrien Wouterse en fotograaf John Gundlach: 'Onze magie samen zorgt dat we net even iets meer kunnen bereiken.' Foto: Marjoleine van Verseveld

door Christian Pfeiffer

IJBURG - Luchtfoto's met ietsje meer. Zo is het werk van Flying Holland het beste te omschrijven. Het is niet het geijkte plaatje van bovenaf, maar er is iets: de foto trekt je aandacht. Geen toeval, fotograaf John Gundlach weet wat hij wil.

Gundlach woont sinds 2007 op IJburg. Hij komt uit Amsterdam. Uit zijn huis kijk je zo over het water uit. Samen met piloot Jurrien Wouterse maakt hij vanuit de lucht de prachtigste foto's. Want er is iets aan de foto's van de twee waar je naar blijft kijken. De lijnen, de kleuren: bijna kunst. Geen toeval.

Het abstracte gevangen in een luchtfoto: IJburg van bovenaf Foto: Flying Holland/ John Gundlach

Iets wordt gefotografeerd op een moment zoals dat misschien wel nooit meer te fotograferen is.

De plantenkas
John en Jurrien leunen ontspannen achterover in de plantenkas achter zijn huis in IJburg. Achter hem groeien de zelfverbouwde tomaten van zijn vriendin. Fotograaf John Gundlach steekt enthousiast van wal. "Wij werken pas een jaar samen in Flying Holland, maar we kennen elkaar al veel langer. Jurrien en ik heb elkaar ontmoet begin jaren '90 op de Kunstacademie. We zijn samen de wereld over getrokken: foto's maken, het avontuur tegemoet." Twee vrienden in de grote wereld.

Droom achterna
Waar John in de fotografiewereld bleef, ging Jurrien zijn droom in de luchtvaart waarmaken. "Jurrien stond vroeger als spotter bij het vliegveld!", roept John enthousiast. "Och", geeft Jurrien aan de andere kant van de schoorvoetend toe. Vliegtuigen hebben altijd zijn interesse gehad, zo zou je het ook kunnen omschrijven. Hij haalde de afgelopen jaren ongeveer alles wat er op vlieggebied te halen valt. Jurrien: "Ik zou zo in Amerika een vliegtuig kunnen huren en gaan rondtrekken."

Het is een stel, die twee. Ze kennen elkaar al jaren en dat merk je. De zinnen worden nog net niet door elkaar aanngevuld, maar ze hebben aan weinig woorden genoeg. John: "Dat is precies wat onze samenwerking denk ik zo uniek maakt. Jurrien weet precies wat voor foto ik wil maken en voelt mij feilloos aan.

Dat heb je gewoon niet als je steeds met een andere piloot vliegt. Geweldig!" Flying Holland zag ongeveer een jaar geleden het levenslicht. Niet op een speciaal moment bedacht, maar geboren uit de vriendschap van de twee. Een logische vervolgstap op de avonturen. En eerlijk is eerlijk, de fotografiewereld staat onder druk, dus wie de niche opzoekt kan daar vaak weer genoeg opdrachten uithalen. Er zijn wel al veel luchtfotografen, daarom leggen John en Jurrien de lat hoog. Kritisch en lerend van hun eigen werk.

Het land door
Ze trekken met zijn tweeën het hele land door. Jurrien: "We fotograferen alles vanuit de lucht op het gebied van bouwen, landschap, architectuur van Zeeland tot Noord-Holland." Veel luchtfotografen werken met een eigen vliegtuig, John en Jurrien niet: zij huren ter plaatse een vliegtuig. "Dat maakt ons flexibeler, en we hoeven het onderhoud en andere kosten aan de vliegtuigen niet zelf te betalen. Dat is tegenwoordig ook bijna onmogelijk, zo duur is dat."

Goede foto
Wie denkt dat een goede luchtfoto zo gemaakt is, komt bedrogen uit. Aan elke foto gaat veel tijd van planning vooraf. "Eerst zoeken we contact met onze opdrachtgever: gaan we om tafel zitten om te bepalen wat voor foto ze precies zoeken. Dan leggen Jurrien en ik onze agenda's naast elkaar om te kijken wanneer we zouden kunnen. Vervolgens zijn er tal van variabelen die goed moeten zijn. Ik fotografeer alleen met zon. Ik heb speciale informatie waarop ik per plaats in Nederland kan zien wat de zonverwachtingen zijn.Het weer moet perfect zijn." Als alle puzzelstukjes samenvallen dan wordt er groen licht gegeven. "Alles wat ik moet huren heb ik onder optie staan en die ga ik dan ook halen. "

Nederland van boven
De lucht in: Nederland van boven. Dat is waar beide heren toch wel het gelukkigst van worden. "Het is nog net niet dat ik in de lucht zou willen wonen, maar het liefst zou ik elke dag vliegen", zo vertelt John. Jurrien valt hem hartstochtelijk bij. De lucht is het mooist. "We zien Nederland op een manier die niet iedereen ziet. We zien Nederland veranderen. En Nederland verandert hard. Daarom vind ik bouwprojecten ook zo interessant, je ziet het steeds weer anders."

John en Jurrien werken met opdrachtgevers. Zij moeten de lucht in voor architectenbureaus, grote aannemers, bedrijven en zelfs particulieren die iets van bovenaf op de foto willen hebben. Maar de echte liefde voor het werk zit voor Jurrien in het vliegen: hij kan zijn uren maken en ronddwalen boven Nederland.
Bijvangst
Voor John zit de spanning in iets wat hij 'de bijvangst' noemt: foto's, op het artiristieke af, die maakt tijdens zijn opdrachten. "Dan zie ik ineens iets geks en dan wil ik daar een foto van maken. Meestal iets abstracts. Dan schreeuw ik tegen Jurrien wat ik heb gezien en dan weet hij precoes wat ik bedoel.

Dan gaan we terug om dat plaatje te maken. Zo zag ik vorige week in Rotterdam ineens van boven een blauw dak. Nog nooit eerder gezien, maar daar moet ik dan een foto van hebben." Die foto's, anders dan andere luchtfoto's, dat vindt John geweldig. Meestal een detail van iets bijzonders gevangen in een foto van bovenaf. "Hij zoekt dat stukje rust in de chaos", zo valt Jurrien bij. "Schrijf maar op, dat is een mooie quote."

Soms kan een foto ook niet. John: "Als fotograaf wil ik wel eens dingen die niet kunnen. En dat is meteen ook het fijne aan een piloot die je blindelings vertrouwt. Ik weet dat Jurrien naast mij tot het uiterste gaat. Het is een soort gezonde spanning. Als fotograaf wil je bijvoorbeeld het liefste zo langzaam mogelijk vliegen, maar er is ook gewoon een grens aan hoe langzaam je kan. Als je elkaar vertrouwt in een vliegtuig dan kan je samen dingen doen die anders niet zouden kunnen. Maar als de grens is bereikt, dan is Jurrien daar ook heel eerlijk in en dat respecteer ik."

Afrika
Het is een open deur, maar wat zou voor John en Jurrien nou de ultieme foto zijn die ze zouden willen maken? Jurrien: "Ik zou heel graag in Afrika willen vliegen, boven de safanne. De giraffen zien. De wildernis. Dat lijkt me geweldig. Ik heb wel eens gekeken en ik zou zo in Kenia een vliegtuig kunnen huren. Dat lijkt me echt gaaf."

John zou het liefst eens een keer boven New York luchtfoto's maken. "Die gebouwen, die skyline. Die zou ik heel graag eens van boven willen vastleggen." Jurrien kijkt vanaf de andere kant van de tafel met een glimlach naar zijn vriend. "En dat gaan we doen. Ik mag daar vliegen, dus waarom niet?"

Tijdsbeeld
Het klinkt misschien wat zwaar, maar luchtfoto's leggen ook iets vast. Een tijdsbeeld. Iets wordt gefotografeerd op een moment zoals dat misschien wel nooit meer te fotograferen is. "Daar zijn we ons ook van bewust. We leggen dingen vast. Die beelden blijven bewaard. Misschien dat bouwprojecten daarom ook wel zo'n aantrekkingskracht hebben: het is work in progress." John mijmert door: "Het geldt ook voor Nederland in het algeheel.

Een van de mooiste vluchten die hebben gemaakt was in de herfst boven de Veluwe. Die kleuren. Waanzinnig gewoon. We kennen allemaal die foto's van een mooie roodbruine Indian Summer in Amerika. Nou dan moet je eens met een vliegtuig in de herfst boven de bossen op de Veluwe gaan hangen." Dat heeft misschien ook wel een dieperliggende boodschap. Met mooie foto's laten zien hoe mooi Nederland is en de natuur. "Zodat we daar ons van bewust zijn", zo sluit John af.

Twingo geheel naar wens voor 9.990 euro

De nieuwe Twingo kan op allerlei manieren worden aangepast.

De nieuwe generatie Twingo is leverbaar voor prijzen vanaf 9.990 euro (incl. BTW en BPM).

Dankzij de vele mogelijkheden op het gebied van design, kleurencombinaties en interieuropties is de Twingo geheel naar wens te personaliseren. Renault levert de nieuwe Twingo met keuze uit twee benzinemotoren en drie uitrustingsniveaus. De standaarduitrusting omvat onder meer adaptieve frontairbags, zijairbags, elektronische stabiliteitscontrole (ESC) met tractiecontrole (ASR), Hill-start assist, led-dagrijverlichting en bumpers in carrosseriekleur. Zeer praktisch is dat de rugleuningen van de achterbank én de passagiersstoel neerklapbaar zijn, waardoor spullen van meer dan 2 meter lengte kunnen worden vervoerd. In de duurdere Expression en Dynamique-versies zitten meer snufjes, waaronder het aantrekkelijke, nieuwe multimedia-systeem R&GO met DAB+ (digitale) radio, Bluetooth® voor telefoonbediening en audiostreaming en 3.5mm aux- en usb-aansluiting voor multimedia. Door middel van een gratis app die gedownload kan worden op een smartphone, kan deze fungeren als touchscreen van het gehele systeem. Zo biedt de app ook toegang tot boordcomputerinformatie en een toerenteller.

Citroën Cactus heeft soepele 'huid'

Compacte berline nu in de showroom

De Cactus heeft airbumps op de hoeken en de deuren.

De wereld verandert en de autoindustrie kan daar best wat meer in meegaan, dachten ze bij Citroën. Het resultaat is de nieuwe C4 Cactus, Citroëns antwoord op de steeds sneller evoluerende verwachtingen van de consument.

In het uiterst concurrerende C-segment, waarin alles op elkaar lijkt, onderscheidt de deze compacte berline zich met zijn design dat niet alleen fraai is, maar ook veel gebruiksgemak met zich meebrengt. Het meest opvallende zijn de airbumps, de vrolijke stootstrippen en -panelen op de flanken en de portieren. Ze zijn beschikbaar in vier kleuren. In combinatie met de tien beschikbare kleuren van de carrosserie zijn er dus allerlei mogelijkheden tot personalisatie. En ze bieden vooral een echte bescherming tegen de dagelijkse agressies. Hun soepele 'huid' (Thermoplastisch Urethaan) bevat luchtcapsules om schokken op te vangen. Voor de airbumps is geen specifiek onderhoud nodig en bovendien zorgen ze voor minder onderhouds- en herstelkosten.

Maar de Cactus is veel meer dan de airbumps. Op nog één feature te noemen: het glazen panoramadak heeft een hoge thermische bescherming: dus veel licht in de cabine, maar geen hinder van de hitte.

De Citroën Cactus staat nu in de showroom.

Octavia Combi uitblinker met ruimte

Plek voor reservemateriaal, een ploegleider, eenmecanicien en een gast.

De KNWU heeft onlangs vijf exemplaren van de nieuwe Skoda Octavia Combi in ontvangst genomen.

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie zal deze Skoda's inzetten als ploegleidersauto's tijdens de honderden wielerwedstrijden en evenementen voor sportieve fietsers die jaarlijks onder auspiciën van de bond plaatsvinden. De Octavia Combi is een absolute uitblinker qua ruimte, gebruiksgemak en techniek en dat zijn slechts redenen waarom dit model het zo goed doet. Vertaald naar de wielerwereld betekent dit veel plek voor reservemateriaal, de ploegleider en mecanicien en zelfs nog een gast.

Dat Skoda mobiliteitspartner van de KNWU is, past bij de brede nationale en internationale betrokkenheid van het automerk bij de wielersport. We zien de Skoda's dan ook volop in de Tour de France, La Vuelta en bij veel bekende wielerploegen.

Adam Rocks nu al te bestellen

Ter gelegenheid van het debuut van de Adam Rocks op de internationale autoshow van Leipzig heeft Opel de basisprijs bekendgemaakt van deze mini-crossover voor de stad. De nieuwe Adam Rocks is leverbaar vanaf € 17.995,-, inclusief het stoffen Swing Top-dak. De nieuwkomer staat vanaf oktober dit jaar in de showroom van de Opel-dealers, maar is vanaf heden al te bestellen.

Tablet-achtige touchscreen vervangt alle knopjes

Volvo's nieuwe XC90 toont de nieuwe visie op bedieningsgemak. Vrijwel alle traditionele knoppen zijn vervangen door een tablet-achtige touchscreen, een head-updisplay en bediening vanaf het stuurwiel. Het resultaat is een state-of-the-art bedieningssysteem dat eenvoudig en intuïtief is te gebruiken, waardoor de bestuurder meer gefocust kan zijn op de weg. Volvo heeft een deal gesloten met Android, zodat het touchscreen ook toegang biedt tot Google Search, Google Maps en Spotify.

Strijd om sociale ruimte Sanne Sanneshof nog lang niet gestreden

Sociale kookclub IJburg voorlopig gered

John Palman is niet van plan de ruimte aan de Sanne Sanneshof te verlaten. Foto: sociaalkokenopijbrug.nl.

IJBURG – De kou is even uit de lucht, maar of John Palman van de sociale kookclub in zijn keuken kan blijven is nog lang niet zeker. Woningcorporatie de Alliantie die de sociale ontmoetingsruimte in blok 24a verhuurt, vindt namelijk dat Palman wel erg veel ruimte inneemt. "Van het sluiten van de ontmoetingsruimte is geen sprake als deze voldoende en actief wordt gebruikt. Wij willen graag dat de ontmoetingsruimte eerlijk en door alle bewoners gebruikt kan worden. Daarbij staan wij open voor initiatieven vanuit bewoners die voldoende het maatschappelijk belang dienen en voldoende ruimte laten voor andere activiteiten", laat woordvoerder Eelke Pinkhaar van de Alliantie weten.

'10 euro per maaltijd is fors voor een sociaal initiatief'

De sociale kookclub is een fenomeen op IJburg. Kok John Palman, ook alweer 73, bereidt hier al jarenlang samen met zijn vrouw Melissa maaltijden voor IJburgers die het niet al te breed hebben. Zijn keuken is al jarenlang gevestigd in de sociale ruimte aan het Sanne Sanneshof 24, hoek Erich Salomonstraat die onderdeel uitmaakt van een project met zogeheten wibo-woningen. "Veel bezoekers komen niet alleen voor het eten, ze genieten van het gezelschap van andere buurtbewoners en het luisterend oor van ons", laat Palman weten.
Zolang er verder geen activiteiten werden ondernomen, ging dat allemaal prima. Maar sinds ruim een jaar heeft de Alliantie Gerrit Pijlman als beheerder – op vrijwillige basis, Pijlman woont in het complex - aangesteld. Pijlman wil in de ontmoetingsruimte volgens eigen zeggen allerlei activiteiten opzetten, maar vindt dat Palman de ruimte heeft geconfisqueerd. "Vrijwel elke kast staat vol kookspullen en er zijn zelfs kasten waarvan alleen hij de sleutel heeft. Maar ik wil serieus nieuwe activiteiten opzetten, want daar is in deze buurt grote behoefte aan", zei Pijlman onlangs in IJburgerNieuws.

Ontploft
Het liep al niet lekker tussen Palman en Pijlman, maar na deze publicatie is de zaak ontploft. Er zijn verschillende gesprekken geweest met de Alliantie, maar die hebben niets opgeleverd met als gevolg dat Palman eind mei werd gesommeerd de ruimte te verlaten. Eerst was de datum begin juni gesteld, later werd dit opgerekt naar 9 juli, maar Palman zit er nog steeds en is niet van plan de ruimte te verlaten. "De Alliantie bood ons vervangende ruimte aan in het Martien Schaaperhuis, een woonvoorziening voor voormalig dak- en thuislozen. Maar dat is een stuk verder weg en bovendien durven die oude dametjes die bij mij komen daar echt niet naar binnen. De ontmoetingsruimte hoort in deze zorgflat. Dat staat in het contract dat de senioren afsloten toen ze hierin kwamen."

De Alliantie vindt ook dat dat de ruimte een belangrijke ontmoetingsplek kan zijn voor de buurt, maar dan moet er wel het nodige veranderen. "Van het sluiten van de ontmoetingsruimte is geen sprake als deze voldoende en actief wordt gebruikt. Het is aan de bewoners deze initiatieven samen en in overleg met ondersteuning van de beheerder van de ruimte op te zetten", laat Pinkhaar weten, die verder meldt dat er de nodige twijfels zijn aan het succes van de kookclub en aan de goede bedoelingen van Palman. "Er wordt weinig gebruik gemaakt van de aangeboden maaltijden door de bewoners van het complex, de hygiëne laat op zijn tijd te wensen over, de samenwerking tussen de initiatiefnemer en de beheerder van de ontmoetingsruimte loopt niet soepel. Afspraken over inzicht in financiën en gebruik van de ruimte worden niet nagekomen, de initiatiefnemer vraagt 10 euro per maaltijd wat wij fors vinden voor een maatschappelijk initiatief en de kookclub claimt veel ruimte in de ontmoetingsruimte waardoor het ontplooien van andere activiteiten in de ruimte bemoeilijkt wordt", is een opsomming van een aantal zaken waar de Alliantie moeite mee heeft. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Mammoetresten in zand van IJburg

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op die hij tien jaar later publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Frans Roesscher is geen IJburger, maar hij heeft wel op een bepaalde manier zijn stempel gedrukt op IJburg. Toen IJburg vaste vormen ging aannemen meldde deze amateurarcheoloog annex paleontoloog zich bij het Projectbureau IJburg met de mededeling dat hij in het zand waarmee Almere was opgespoten een stukje rendierengewei had aangetroffen. Dit leek een wonderlijke vondst, zo in de bodem van nieuw land. Maar het zand van Almere kwam van twaalf tot dertig meter diep en was vele jaren oud en hier kwam ook het zand van IJburg vandaan. Uiteindelijk vond hij in het zand van IJburg grote en kwetsbare beenderen van mammoeten en een schedel van een otter.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand' is verkrijgbaar voor € 39,95 bij Bruna aan de IJburglaan.