IJburgerNieuws

19 juni 2015

IJburgerNieuws 19 juni 2015


Boerderij op IJburg wil weten waar ze aan toe is

IJBURG – Het stichtingsbestuur van de Boerderij op IJburg is doodsbang dat op de plek waar de boerderij momenteel is gevestigd een tennishal wordt gebouwd. Dit betekent dat de Boerderij moet verhuizen van de huidige tijdelijke naar een nieuwe permanente locatie. Daarvoor heeft de stichting een plan ingediend, maar daar is tot op heden geen reactie op geweest van de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost en vooral niet van de gemeente Amsterdam die de feitelijke beslissingen neemt. Het is reden om van start te gaan met een petitie op internet, die binnenkort wordt aangeboden aan de wethouder om de boel vlot te trekken.

Als er op IJburg één particulier initiatief zich heeft bewezen dan is het wel de Boerderij op IJburg, die op 22 juni van start ging aan het einde van de Zandzeggestraat op Rieteilanden als Schuur op IJburg. Maar verzoeken aan het gemeentebestuur om openheid van zaken te geven zijn tot nu onbeantwoord gebleven.
Om die reden is er een petitie gestart waarin de gemeenteraad van Amsterdam wordt gevraagd openheid van zaken te geven. "Wij willen weten hoe zij de toekomst zien van de Boerderij en waarom de Boerderij niet kan blijven waar ze is. Wij vragen alsnog om een proces waarbij de huidige locatie als mogelijkheid voor de Boerderij wordt gewogen en de bewoners van IJburg een stem krijgen in het proces."

Meer over de Boerderij op IJburg staat op pagina 3.

Nu al één en binnenkort mogelijk twee hotels

In gebouw Solids is sinds kort een hotel gevestigd.

IJBURG – Zo heb je geen hotel, zo heb je er wel één en voordat je het weet komt er een tweede. Dit geldt voor IJburg, waar op 17 maart in het gebouw Solids (het gebouw met de klok aan het begin van het eiland) het Amadi Panorama Hotel in gebruik is genomen. Het tweede hotel, dat momenteel door NwA Architecten samen met Dutch Green Company wordt ontworpen, moet een duurzaam hotel worden. Dit hotel komt bij de ingang van de haven op Blok 43B.

Het Amadi Panorama Hotel is met 67 rookvrije kamers in één klap de belangrijkste huurder van het markante gebouw Solids. Het was de bedoeling dat in dit gebouw Amsterdammers woonruimte konden huren en dat volledig zelf konden indelen, maar dat kwam niet van de grond. Het hotel heeft de bovenste verdiepingen afgehuurd en wordt geëxploiteerd door BHS Group professionals dat meerdere hotels in Amsterdam heeft.
Minstens zo opvallend moet het hotel worden dat NwA Architecten (dat ook The Lighthouse aan de Haven van IJburg ontwierp) samen met Dutch Green Company wil bouwen. Het hotel zal zeer duurzaam worden gebouwd. De gevel zal bestaan uit golvende borstweringen van gerecyclede houten latten en ook de andere materialen zullen zo min mogelijk milieubelastend zijn. Voor de installatietechniek wordt gebruikgemaakt van moderne, duurzame oplossingen als warmte- en koudeopslag, betonkernactivering en een hybride ventilatie. Het is niet bekend wanneer deze plannen concreet worden, maar volgens Tonko Leemhuis van NwA Architecten komt het moment dat er een positieve beslissing wordt genomen steeds dichterbij.

Blok 35 wordt weer slag groener

IJBURG - Blok 35, bekend van de ABN Amro en de Politiepost aan de IJburglaan, bestaat deze zomer 10 jaar en dat is voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) een mooi moment om voor de derde maal een belangrijke slag te maken op duurzaam gebied. De derde stap naar 'gratis stroom' bestaat uit het vervangen van 81 ouderwetse tl-buizen in de parkeergarage en lampen op het binnenterrein door superzuinige ledlampen van LED-lease.

Blok 35 is een gemengd blok van koop en huur met 82 woningen (stadshuizen en appartementen), 7 bedrijfsunits en een stallinggarage voor 80 voertuigen. Inmiddels is dit het meest duurzame woonblok op IJburg. In 2011 besloot de ledenvergadering van de VvE dat van het geld dat overbleef na een schilderbeurt van het buitenwerk 48 zonnepanelen te installeren.
Een jaar later werd besloten om een tweede, eveneens ten opzichte van de zon gunstig gelegen, dak te laten voorzien van 160 zonnepanelen. "Sindsdien besparen we meer dan 50.000 kWh per jaar", juicht bewoner Marinus Knulst. De derde stap wordt binnenkort gezet met de vervanging van oude lampen door ledverlichting.
In drie stappen is het stroomverbruik daarmee gedaald van amper 100.000 KWH in 2011 naar bijna niks. "We leveren net zo veel terug aan Greenchoice als we afnemen en de stroomrekening ging van gemiddeld 10.000 euro per jaar naar alleen nog een beetje vastrecht", zegt Knulst, die al weet wat de volgende stap wordt. "De overgebleven daken willen we voorzien van sedum (groene planten-red.) en zonnepanelen."

Zonnepanelen op dak IJburg College gehesen

Afgelopen dinsdag is een start gemaakt met de installatie van ruim vierhonderd zonnepanelen op het dak van het IJburg College. Het eerste werk betrof het hijsen van de zonnepanelen op het dak. Hiermee wordt voorzien in 15 tot 20 procent van de totale energiebehoefte van de school. De initiatiefnemers voor het grootste particuliere zonnedak in Amsterdam zijn IJburgers Linda Vosjan en Marinus Knulst, die hiervoor samenwerken met Energiecoöperatie Zuiderlicht.

Uit reacties blijkt dat zowel de schoolleiding als de ouders en de leerlingen blij zijn met het nieuwe zonnedak.

106

koopappartementen komen er in Y-City op Zeeburgereiland. Op 20 mei startte de bouw.

'IJburg zonder Boerderij niet meer voor te stellen'

Stichting wil met gemeentebestuur in gesprek komen

De pony's van de Boerderij zijn zeer geliefd onder de kinderen op IJburg. Foto: Boerderij op IJburg

IJBURG – "Mijn gevoel zegt dat voor de Boerderij op IJburg wel een plek te vinden moet zijn in het Diemerpark." Dit zei de voorzitter van de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost, Ivar Manuel, in februari in deze krant. Helaas hebben deze woorden er tot op heden niet aan bijgedragen dat de toekomst verzekerd is, want het gemeentebestuur van Amsterdam hult zich in stilzwijgen. Het is nog geen vijf voor twaalf, maar de klok tikt door. Een overzicht.

Zandzeggestraat IJburg, zaterdag 22 juni 2014. Met een grote picknick, ponyshows en veel activiteiten voor jong en oud opent de Boerderij op IJburg de hekken. Na wekenlang hard werken door tientallen vrijwilligers is de schuur opgebouwd, is er een schuilplek voor de pony's en er is een start gemaakt met de tuin. Voor vooral ds. Rob Visser is het een mooi moment, want hij kwam een jaar daarvoor met het idee om op IJburg een plek te creëren waar de jeugd kon kennismaken met de natuur. Hij verzamelde een groep enthousiaste mensen om zich heen die de kar trokken – van wie vooral Robert Borghuis zich manifesteerde – en een jaar later werd aan het einde van de Zandzeggestraat op Rieteiland Oost de schuur betrokken.

Addertje onder het gras
Er zat wel een addertje onder het gras: het stukje land naast de tennisbaan waar ook Kano op IJburg is gevestigd was een tijdelijke plek voor hooguit twee jaar. Maar niemand maalde daar om, want binnen die periode zou de Boerderij zich vast en zeker bewijzen. Dat is inderdaad het geval. "De snelle komst van een aantal pony's bood de mogelijkheid om bijzondere ponylessen te verzorgen, waarbij de nadruk ligt op kennis van en omgang met deze dieren vanuit hun natuurlijke leefpatroon. Deze lessen, genaamd 'Ponymaatjes' zaten vanaf het begin helemaal vol. Om aan de grote vraag tegemoet te komen is de Boerderij in februari van dit jaar uitgebreid van 4 naar 10 pony's, maar ook nu weer zitten alle lessen vol", laat het stichtingsbestuur weten.

De Boerderij is niet meer weg te denken van IJburg. Foto: Boerderij op IJburg

Bestuur roept IJburgers op om petitie te ondertekenen

Veel te doen
En er is veel meer te doen. De onlangs opgerichte natuurclub IJburg Rangers, de Thee op de Boerderij, de vele spelletjesmiddagen en wedstrijden, de ponykampen in de zomervakantie (er staan er dit jaar twee op het programma) en de ochtenden voor kinderen met autisme: alles wat de Boerderij organiseert wordt een doorslaand succes. En dat allemaal dankzij een hechte groep vrijwilligers en zonder één cent subsidie. Bestuurslid Rob Horseling stelt dan ook: "IJburg heeft de Boerderij in haar hart gesloten en IJburg zonder Boerderij kunnen we ons niet meer voorstellen."

Geen contact
Maar het gemeentebestuur, dat de beslissing moet nemen (en dus niet Stadsdeel Oost), laat tal noch teken horen en dat is vervelend, want de stichting heeft begrepen dat de tennisvereniging hier een tennishal wil bouwen. "En wethouder Van der Burg zou hier de voorkeur aan geven", aldus Horseling, die niet snapt wat hiervan de reden is. "De grond is bestemd als 'manege' en voldoet aan alle criteria om kinderen een leuke plek te bieden die ze veilig kunnen bereiken. Als we hier weg moeten, vinden we waarschijnlijk helemaal geen geschikte plek meer op IJburg." Programmaleider Zita Pels voegt toe: "Wij hebben het idee dat de bestuurders in de centrale stad geen idee hebben hoe belangrijk de Boerderij is voor IJburg. Om dat zichtbaar te maken zijn we een petitie gestart. We roepen iedereen op om deze online of offline te tekenen."

'IJburg heeft de Boerderij in het hart gesloten'

Aangeboden
De Boerderij hoopt de petitie, waarin van het gemeentebestuur wordt gevraagd openheid van zaken te geven, binnenkort aan wethouder Van der Burg aan te bieden. Zita Pels: "We willen graag partner worden in het gesprek over onze eigen toekomst. We willen de Boerderij behouden en haar toekomst op deze plek verzekeren."
Momenteel hebben 512 IJburgers de petitie ondertekend en wat de stichting betreft komen er daar nog veel bij, want des te meer mensen die hier achter staan, des te krachtiger het geluid wordt. De petitie is te vinden op petities.nl (googelen op petitie boerderij IJburg).

AFC IJburg hoopt op impuls WK dames

IJBURG – De meidenafdeling van voetbalvereniging AFC IJburg hoopt te profiteren van het WK voetbal voor dames waar Nederland aan meedoet. Er komen in elk geval weer nieuwe teams bij, waaronder een meisjes B-team waar nog versterking welkom is.

Dit meldt Anne-Rose Brinkhuis, jeugdcoördinator meiden bij AFC IJburg. De IJburgse voetbalvereniging doet veel aan meidenvoebal. "We trekken veel goede, geschoolde trainers aan om de teams technisch op een hoger niveau te brengen en we werken hard aan teambuilding. Komend jaar zullen we vier meiden E-teams hebben, twee F-teams, twee D-teams, twee C-teams en een B-team. Op dit moment zijn we ook bezig met het samenstellen van een mini-meidenteam en we starten met een meisjes B-team, voor meiden van 14 tot 16 jaar."

AFC IJburg heeft voor de meeste meiden geen wachtlijst. "Er is geen wachtlijst voor meiden die in 1999, 2000 of 2001 geboren zijn. Er is wel een korte wachtlijst voor meiden die jonger dan 14 zijn. We vragen meisjes daarom om niet tot het eind van het jaar te wachten, maar zich meteen in te schrijven."
Nieuwe meiden hoeven geen voetbalervaring te hebben. Brinkhuis: "In de E-teams hebben we twee teams met al enige voetbalervaring en twee teams voor beginners. Als je al kunt voetballen kun je instromen in een beter team."

Meedenken over Urban Sport Zone

IJBURG - In het midden van de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland verrijst een zogenoemde Urban Sport Zone met openbare sportvoorzieningen. Bewoners en belangstellenden worden uitgenodigd mee te praten over de invulling.

De grootste en belangrijkste voorziening in de Urban Sport Zone is een 3000 m2 skatepark met verschillende skateheuvels. Ook worden mogelijk twee multifunctioneel te gebruiken sportveldjes aangelegd. Het overige deel van de Urban Sport Zone wordt een park. Maandag 29 juni wordt op basis van onder andere input van bewoners en skaters een eerste ontwerp voorgelegd. Tijdstip en locatie worden gepubliceerd op de website van Zeeburgereiland.

Kermis op Joris Ivensplein nog tot en met zondag

IJBURG - De kermis op het Joris Ivensplein, die deze week van start is gegaan, is niet groot. Maar de jeugd weet de kermis al wel te vinden, want zo gaat dat met kermissen: het is een tijdelijke hangplek voor veel jeugd en kids. Maar ook ouders met hun kinderen genieten van de attracties. En als de kermis een succes is, dan ligt de weg naar een grotere kermis open, want er is plek genoeg. De kermis is er nog tot en met zondag.

Anne-Rose Brinkhuis,

jeugdcoördinator meiden AFC IJburg.

Leef je ook zo mee met de dames in Canada?
"Ja!"

Verwacht je dat ze ver komen?
"Het is een spannend WK. Ik denk dat ons Nederlands team nog kans heeft om op een goede positie te eindigen. De gedoodverfde favorieten Zweden, Amerika en Duitsland gaan het lastig krijgen."

Er is ook meidenvoetbal bij AFC IJburg. Welke teams zijn dat?
"Het komend jaar hebben we vier meiden E-teams, twee F-teams, twee D-teams, twee C-teams en een B-team. Op dit moment zijn we ook bezig met het samenstellen van een mini-meidenteam. AFC IJburg heeft veel aandacht voor meidenvoetbal, daarin staan we echt sterk."

Verwacht je dat er veel nieuwe meiden op afkomen, door het WK?
"Dat hopen we natuurlijk wel! Dit jaar starten we voor het eerst met een meisjes B-team, voor meiden van 14 tot 16 jaar. Voor dat team kunnen we overigens nog versterking gebruiken. We hebben momenteel geen wachtlijst voor meiden die in 1999, 2000 of 2001 geboren zijn. Er is wel een wachtlijst voor meiden die jonger dan 14 zijn, maar dat is geen lange wachtlijst."

Is je favoriete boek een voetbalboek?
"Nee, dat niet. Ik lees ook veel andere boeken."

En wat is je favoriete film?
"'The Lord of the Rings', een van de weinige films die ik uit kan kijken."

Wat vind je de mooiste plek op IJburg?
"Het terras bij AFC IJburg, vooral als de kantine open is!"

Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou je dan op IJburg veranderen?
"Ik zou meer recreatieplekken creëren voor de jeugd van IJburg, vooral voor de jongeren en dan voor álle jongeren."

Wat doet de zomer met je?
"Ik ben eigenlijk een lentemens. Heerlijk als het weer warm begint te worden."
(Zie ook pagina 3)

Tribal Toilet Tower is bewijs dat het anders kan

Zelfvoorzienende douches; toiletten zonder water

Een gast op de UrbanCampsite gaat douchen.

IJBURG – Op de UrbanCampsite op het Centrumeiland is veel te zien, maar er is één prominente blikvanger: de Tribal Toilet Tower (TTT), die is bedacht en gebouwd door het in de kunstwereld bekende Rotterdamse bureau Atelier Van Lieshout. Naast het gegeven dat de TTT het centrum is van de bijzondere camping die hier deze zomer is, is er ook een dieperliggend idee en wordt een statement gemaakt. "Met de Tribal Toilet Tower wil Atelier Van Lieshout het belang van water en sanitaire voorzieningen bij het succesvol opbouwen van een samenleving onder de aandacht brengen. Ten tweede willen we een autonome manier van watermanagement heruitvinden."

Dit zegt Rookje Meijering van Atelier Van Lieshout. Op de website Urbancampsiteamsterdam.nl lezen we over de bijzondere TTT het volgende: "Atelier Van Lieshout laat op de UrbanCampsite een langgekoesterde wens in vervulling gaan: de ontwikkeling en bouw van de nooit eerder vertoonde Tribal Toilet Toren. De toren is een spectaculaire sculptuur van twee lagen hoog, opgebouwd uit toiletten, douchecellen, compostreservoirs, septic tanks en dergelijke. Het betreft een werkende, zelfvoorzienende installatie. Door polyester in één kleur te gebruiken krijgt het een monolithisch karakter."

Douches
De TTT bestaat uit twee douches en twee toiletten. Voor gebruik van de douche moet grondwater of water uit het IJmeer met de hand worden opgepompt en gefilterd en erna opgeslagen in een reservoir (een zogeheten cubical). Van daaruit kan het water, dat wordt verwarmd met een propaangeiser, worden gebruikt. De hoeveelheid water die wordt gebruikt, bepaalt de gebruiker zelf. Het gebruikte water wordt vervolgens met een rietfiter gereinigd en kan erna worden hergebruikt. Op de UrbanCampsite wordt het water na gebruik over een moestuintje gesproeid, maar het kan ook terug het IJmeer in.

Toiletten
Bij de toiletten komt geen water aan te pas. Meijering: "Dit zijn composttoiletten, een erg eenvoudige maar efficiënte manier om te toiletteren. In plaats van het toilet te spoelen worden de uitwerpselen lokaal omgezet tot compost. Het toilet kan worden gebruikt voor zowel urineren als ontlasten. De urine loopt naar de bodem van het compostvat en wordt daar afgevoerd en gezuiverd via het rietfilter. De uitwerpselen in combinatie met stro, bacteriën en zuurstof doorlopen een composteringsproces en worden omgezet in goede, fris ruikende potgrond."
De Tribal Toilet Tower is op de camping een nuttige kunstuiting, maar het idee erachter is dat de complete installatie in bijvoorbeeld een ontwikkelingsland kan worden ingezet. Als er water is, kan het systeem functioneren. "Deze vorm van waterzuivering en compostering zal in de toekomst steeds vaker worden toegepast om dure, omvangrijke en ingewikkelde rioleringssystemen te voorkomen. Het werk gaat vooral over bewustwording van het hele watersysteem", aldus Meijering.

REURING markt officieel geopend

IJBURG – De REURING markt die sinds 21 mei elke zaterdag wordt gehouden in en rond de Haven van IJburg, wordt zaterdag 27 juni feestelijk geopend. De officiële openingshandeling wordt om 13.00 uur door Thijs Reuten, lid van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost, verricht.

Na maandenlange voorbereidingen en op het laatste moment schuiven met de datum dat de markt zou beginnen, is het er op 21 mei van gekomen: er is weer een weekmarkt op IJburg. Niet aan het Joris Ivensplein zoals de vorige markt, maar rond de Haven van IJburg. Bijzonder is dat de markt ook een werkervaringsproject voor jonge werkzoekenden is. Er zijn ook activiteiten en er is livemuziek.

Leerlingen houden iedereen voor de gek

IJBURG - Leerlingen van groep 3 vmbo-T van het IJburg College (YBC) houden de bezoekers op 25 juni graag voor de gek tijdens een festival waar de leerlingen allerlei zelfgemaakte illusies vertonen. Iedereen is welkom. Het festival is op het terrein voor Haddock aan de IJdijk 8.

Klopt het altijd wat onze ogen zien en wat onze oren horen? De leerlingen vroegen zich dit af en verdiepten zich in de werking van de zintuigen. Wat bleek: het was makkelijk om zintuigen te 'misleiden' tot 'niets is wat het lijkt'! Op het festival delen ze die ervaringen met de bezoekers. In groepjes van drie presenteren ze een reeks illusies aan het publiek waarbij ze soms hele stellages bouwen. Het festival wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 uur.

Leer kanoën in de vakantie

IJBURG – Kano op IJburg houdt in de eerste week van de zomervakantie (van 6 tot en met 10 juli) een kampweek tijdens welke kinderen kunnen ontdekken hoe leuk en veelzijdig kanoën is.

De hele week wordt lesgegeven en wordt natuurlijk veel gekanood, er zijn diverse activiteiten en donderdagnacht wordt er overnacht. Aan het einde van de week krijgen de kinderen hun brevet en mogen ze lesgeven aan hun ouders. Opgeven kan op kanoopijburg.nl.

Gezond eten: zoutarm met vis en noten, en zonder suiker

IJburger Janine Jansen schrijft met haar zus Annemieke uniek kookboek

IJBURG - Een boek voor iedereen die anders moet, en voor iedereen die anders wil eten. Dit is de opdracht die de zussen Annemieke en IJburger Janine Jansen zichzelf hebben gegeven toen ze een jaar of twee geleden begonnen aan wat nu een nieuw kookboek is met de titel 'Hartstikke lekker' met als ondertitel 'Voorkomen is beter dan genezen'. Het boek is geworden wat ze ervan verwachtten, met goede en vooral gezonde gerechten. Annemieke en Janine lichten maar al te graag toe wat hen dreef.

Janine (links) en Annemieke Jansen hebben een missie: mensen gezonder te laten eten. Foto: Marieke Böke

Een kookboek is niet echt een gat in de markt. Je kunt amper een kookwijze verzinnen of er is wel een kookboek voor; de schappen staan er vol mee. Ook wemelt het van de websites waar je de lekkerste gerechten van kunt plukken. Een belangrijke vraag is dan ook: Wat voegt dit kookboek toe aan al die volle schappen? Het antwoord ligt bij Annemieke, die als cardioloog verbonden is aan het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Zij heeft in de loop der jaren vanuit haar beroep ontelbare mensen met hart- en vaatziekten onder handen gehad en weet hoe mensen kunnen worstelen met bepaalde diëten. "Ik geef dagelijks uitleg aan mensen hoe ze kunnen voorkomen hart- en vaatziekten te krijgen en de laatste jaren wordt steeds helderder dat gezond eten de essentie is van een gezond leven. Daar is zo enorm veel winst te halen. Maar de meeste patiënten met wie ik een gesprek houd zitten boordevol vragen hoe dat dan moet, gezond eten. En ik ervaar regelmatig dat mensen zeggen het allemaal te snappen, maar aan het einde van het gesprek dan toch zeggen: Ja maar, ik hou zo van lekker eten. Toen ging bij mij het lampje branden dat je eigenlijk iets op papier moet kunnen meegeven en zo ontstond het idee om samen met Janine te kijken of we een goed kookboek zouden kunnen publiceren."

De keus voor Janine is niet zo gek, want naast zus en vriendin is Janine grafisch ontwerper, een beroep van waaruit zij de weg weet in de uitgeverswereld. "Bovendien kan Janine extreem goed koken", aldus Annemieke. Zo viel nog een puzzelstukje op zijn plaats, en last but not least is Janine ook een zeer verdienstelijk fotograaf. Alles bij elkaar was de perfecte match geboren: ze zouden een kookboek maken voor mensen met hartfalen in de meest brede zin van het woord en voor mensen die juist willen voorkomen dat ze tot deze categorie gaan behoren.

Gevarieerd en gezond
Uitgangspunt van het kookboek zijn gerechten en hapjes voor ontbijt, lunch en diner en avond waarmee een gevarieerde en gezonde voedingssamenstelling wordt bereikt. Essentieel is aandacht voor goede en slechte vetten, zout, suiker en koolhydraten. Dit vormt de basis voor zowel de mediterrane keuken als het zogenoemde DASH-dieet dat op Amerikaanse leest is geschoeid en dat bekend staat als het gezondste dieet dat er is. Annemieke noemt de belangrijkste kenmerken van beide: "Allereerst zijn de gerechten zoutarm, want zout houdt vocht vast en daardoor slibben de aderen dicht. Verder eet je relatief veel verse groente en vers fruit, en ook vette vis, want visolie is belangrijk. Je bakt niet langer in boter maar in olijf- of bijvoorbeeld rijstolie, je eet elke dag noten en minder verzadigde vetten, meer eiwitten en je eet alleen maar complexe koolhydraten, dus geen suikers. Dat klinkt misschien allemaal heftig, maar een absolute voorwaarde is wel dat het leven smaakvol moet zijn. Je moet ook niet doorslaan en dogmatisch worden, want daar word je niet gelukkig van. Eet lekker en gezond en zondig af en toe als je lichaam dat toestaat, is een van onze tips."

'Het is belangrijk dat je de ingrediënten makkelijk kunt kopen'

Hoe zijn jullie begonnen?
Janine stelt: "Twee jaar geleden zijn we op vakantie geweest in Italië en toen we er eenmaal op gingen letten, merkten we dat er veel mogelijk is, ook als een gerecht 'gezond' moet zijn." Annemieke vult aan: "Belangrijk: we hebben het wel over de keuken in Zuid-Italië. In het noorden van Italië komen namelijk veel gerechten voor die niet gezond zijn. In Zuid-Italië is dat anders. Dat is van oudsher het arme deel van Italië, waar van origine vetarm wordt gegeten om de doodeenvoudige reden dat er niets anders voorhanden was. Ook al neemt hier en daar de rijkdom toe in het zuiden en zijn er ook steeds meer ingrediënten beschikbaar, de keuken blijft daar licht, helder." Janine: "Ik ben vaker in Italië geweest. Elke keer als ik iets gezonds lekkers had gegeten, schreef ik de ingrediënten en bereidingswijze op, en zo had ik al een start. Toen we eenmaal besloten dat we met dit project zouden gaan beginnen, ben ik me echt gaan verdiepen in de mediterrane keuken. Daarna ben ik me op aangeven van de uitgever ook gaan verdiepen in gerechten verder naar het oosten. Dat was voor mij een nieuw gebied, heel leerzaam. Ook daar hebben we invloeden van meegenomen."

Hoe ging dat schrijven met elkaar in de praktijk, want jullie wonen niet naast elkaar?
Annemieke: "Janine bedacht de gerechten en stuurde mij alle gegevens zodat ik kon vaststellen of er was voldaan aan de gezonde uitgangspunten. Ik heb in mijn werk namelijk gemerkt dat veel mensen er moeite mee hebben om de hoeveelheid zout te berekenen. Als je alleen gerechten neemt uit ons kookboek hoef je daar niet bang voor te zijn, want alle hoeveelheden zijn keurig uitgerekend. We hadden trouwens het geluk dat juist in de periode dat dit idee gestalte kreeg er steeds meer studies kwamen die aantoonden dat deze manier van koken en het samenstellen van een maaltijd echt de gezondste manier is. Zeer recent werd nog een wetenschappelijke studie gepubliceerd met als boodschap dat noten gezond zijn voor hartpatiënten. Noten zijn echter gezond voor iedereen. Als je elke dag een handje noten eet, leef je gewoon langer. Dat hebben wij in de gerechten verwerkt."
Janine: "Een dingetje was wel de fotografie. Ik wilde de foto's zelf maken, maar het valt niet mee om goede foto's te maken van gerechten. In veel kookboeken zie je de mooiste foto's, maar heel vaak zijn er trucs uitgehaald om het er lekkerder uit te laten zien dan het is. Dat wilde ik niet. What you see, is what you get. En we hebben alle gerechten zelf gegeten, dat vonden we ook belangrijk. Nee, er is niet één gerecht dat niet lekker was."

'We hebben alle gerechten zelf gegeten, dat vonden we belangrijk'

Zijn het gerechten die simpel te maken zijn?
Janine: "Ik vind koken leuk, maar ik heb doorgaans niet de tijd om uitgebreid te koken. Ik hou daarom van simpele dingen die goed en gezond zijn. En belangrijk is dat je de ingrediënten makkelijk kunt kopen. In Amsterdam kun je alles wel krijgen, maar als je op het platteland wordt, is dat een ander verhaal. Ik heb er daarom op gelet dat zeker 95 procent van de ingrediënten bij de supermarkt te koop is."

Wat is light?

Een onderwerp dat uitgebreid aan bod komt is, naast een uitgebreide beschrijving van vetten, zout, noten en koolhydraten waaronder suikers, het belang van vis, vooral vette zeevis, waarin veel gezonde vetzuren zitten. Ook is er een apart hoofdstuk gewijd aan gazpacho en andere soepen en wordt er uitgelegd wat light inhoudt en met je doet.
Naast de beide Jansens werkte ook Joris Vermeulen mee aan het boek. Joris, de man van Janine, is van bureau HOTPOT, op IJburg beter bekend als oprichter van de FlexBieb.
'Hartstikke lekker' is te koop in o.a. boekwinkels en kost € 24,95 euro. Het ISBN-nummer is 978-90-5956-619-4.

Er staan ook veel tips en informatie in. Is het nu een kookboek met tips, of is het een boek over gezond eten met gerechten?
Annemieke: "Het is beide. In het begin leggen we uit wie we zijn, waar we vandaan komen, hoe we eten en waarom we dit kookboek hebben geschreven. Vervolgens leggen we alles uit over vetten, zout, noten, suiker en andere koolhydraten, daarna zetten we uiteen waarom vis zo belangrijk is, en er is bijvoorbeeld ook een hoofdstuk waarin light wordt afgezet tegenover suiker."

Is een gevolg van eten op de door jullie beschreven manier ook dat je afvalt?
Annemieke: "Absoluut. Daar dragen zowel de gerechten als de bereidingswijze aan bij, maar ook het feit dat je je bewuster wordt van bepaalde dingen. Nee, het belang van sporten komt er niet in voor. Dat weet langzamerhand iedereen wel, waarbij ik de kanttekening maak dat er onlangs een studie is verschenen waaruit blijkt dat je ook op dat punt niet moet overdrijven."

Het is voor jullie een missie om mensen gezond te laten eten. Dat is helder. Worden jullie hiermee ook de nieuwe Sonja Bakker en wordt 'Jansen&Jansenen' een nieuw werkwoord?
Janine: "Haha, dat zou leuk zijn. Maar alle gekheid op een stokje: het is niet ons doel om mensen te laten afvallen, maar we willen eraan bijdragen dat mensen nadenken over gezond eten dat vooral ook smaakvol is en eenvoudig te bereiden."

Het boek is net uit en jullie moeten afwachten hoe het gaat lopen, maar denken jullie al aan een vervolg?
Janine: "Daar denken we al wel over na, maar veel verder zijn we nog niet. Eerst maar even hier van genieten."

De Rode Loper ging uit voor tweeduizend bezoekers

Het was druk tijdens de brunch.

IJBURG - Het vijftiende Community Arts festival de Rode Loper dat begin deze maand op IJburg - meer specifiek: op het Centrumeiland van IJburg - werd gehouden, heeft tweeduizend bezoekers getrokken. Ruim tweehonderd actieve deelnemers (zowel professionals als amateurs) kwamen in actie als acteur, bouwer, begeleider, vrijwilliger, muzikant of performer. Velen namen een kijkje op de festivallocatie UrbanCampsite Amsterdam en bekeken de landart van de Academie van Bouwkunst.

Programmering
Samen met UrbanCampsite Amsterdam werd op zaterdag 6 juni de opening gevierd. De Academie van Bouwkunst had in opdracht van de Rode Loper 6 landart-werken gebouwd. Verder genoot het publiek van de theaterroutes van de Rode Loper. Studenten van de Theaterschool Amsterdam ontwikkelden samen met voormalig dak- en thuislozen van het IJburgse Martien Schaaperhuis en onder leiding van Titia Bouwmeester een theaterroute over IJburg. De Rode Loper is een ontwikkelplek voor jong talent en heeft in deze editie bijna 50 studenten aan zich gebonden.

Op zondag was er een familietheaterroute in het decor van de camping, gespeeld door de IJburgse actrice Lot Houtepen. De programmering werd gecompleteerd met muziek, poëzie, kinderactiviteiten en een buurtbrunch met meer dan 100 mensen. Een tiental community's nam deel aan de buurtbrunch, die samen met de ouderen van Stadsdorp IJburg georganiseerd werd. Blijburg faciliteerde de brunch en was daarmee naast UrbanCampsite en Stadsdeel Oost een belangrijke samenwerkingspartner voor het Rode Loper Festival IJburg 2015.
Overigens, voor iedereen die niet weet wat de UrbanCampsite is: aan het einde van het Centrumeiland staan in een kom een aantal kunstobjecten waar de nacht in kan worden doorgebracht. De UrbanCampsite is hiermee in de zomer een unieke, hippie-achtige gemeenschap waar het leuk toeven is.

Huisdichter Simon Mulder dicht aan tafel.
Natuurlijk waren er smoothies.
Het goed gevulde buffet is geopend.
Chillen op de UrbanCampsite.
Het buffet werd opgeluisterd door een optreden van een dameskoor.
Kinderen die aan het buffet aanzaten kregen ook een rondleiding over de UrbanCampsite.

Stad in Zicht - Sla je eigen eerste paal
Het Rode Loper Festival faciliteerde Bureau Equipe voor architectuur en Urbanisme in samenwerking met Arcam om op zondagmiddag een start te maken met zijn project 'Stad in Zicht - Sla je eigen eerste paal'. Deelnemers aan de buurtbrunch werden uitgenodigd om de eerste palen te slaan van het kunstwerk. Gedurende de zomer bouwt het publiek verder aan dit werk.

Lokale community's
Tientallen lokale community's hebben deelgenomen aan de festiviteiten. Zoals jongeren, ouderen, de Collective Store IJburg, mensen met een beperking, IJburg Droomt IJburg Doet, Natuurlijk IJburg, lokale ondernemers en het IJburgse onderwijs. De organisatie van de Rode Loper is zeer tevreden met de opkomst en het bereik. Mireille de Ruiter: "Deze editie van de Rode Loper was een pilot met een nieuwe opzet waarbij we van buurt naar buurt door Amsterdam-Oost reizen. We zoeken steeds naar bijzondere locaties en programmeren op basis van wat er in de buurt speelt. IJburg en de rest van de wereld hebben elkaar nu al ontmoet op een unieke locatie. Het stralende weer maakte het feest compleet. Er zijn verrassende verbindingen gelegd die zonder de Rode Loper niet ontstaan waren. Nu gaan we met het festival naar Betondorp."

12 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Weerbericht

Zongebruinde Wim wenst 'een lekkere benauwde, bloedhete zomer'

Juni wordt zomermaand genoemd. Tussen 1 juni en de 21 juni lengt de dag met 20 minuten. De 21e juni is de dag van de 'zomerzonnewende'. De zon staat dan het hoogst boven de horizon. Het is de langste dag van het jaar. De zon komt die dag op om 5:20 uur en gaat onder om 22:04 uur. De dag duurt dan bijna 17 uur. Het tijdstip van de 'zomerzonnewende' op 21 juni is om 18:38 uur dit jaar. Dan klinkt het startschot voor de astronomische zomer. In tegenstelling daarvan houdt zomerweer in juni meestal niet lang aan. Dat konden we onlangs ervaren. De eerste twee vrijdagen van deze maand verliepen zomers, maar het bleef beide keren beperkt tot één dag. De wind waaide uit het oosten tot zuidoosten. Zoals vaak in juni gebeurt draait de wind dan weer snel via zuidwest naar noordwest of noord. Het zeewater is nog relatief koud en met een aanlandige noordwester daalt de temperatuur fors. De oorzaak is de voorkeur van hogedrukgebieden in voorjaar en voorzomer voor een positie boven de Atlantische oceaan met een uitloper richting Noordzee. Dit als gevolg van het nog relatief koude zeewater. Vroeger, maar ook nu nog, scheert men de schapen tijdens zo'n koele periode. De kale huid na het scheren wordt dan niet aan felle zon blootgesteld. In juni noemt men zo'n koele en deels grijze periode 'schaapscheerderskou'. Ook het aanstaand weekend van de 'zomerzonnewende' blijft koel met kans op een bui, maar de droogte houdt nog wel aan.
Het is zomer op IJburg. Het water van het Markermeer en het IJmeer is echter nog vrij koud na de koele lente. Bij een noorden- of noordoostenbries met zonneschijn is het op IJburg daarom 3 tot 4 graden koeler dan een stukje landinwaarts. Het nieuwe strand van IJburg op het Centrumeiland met paviljoen Blijburg is bijna gereed. Deze nieuwste plek voor het IJburgstrand is voor 12 jaar, zei Wim, een oude IJburgpionier die tot de eerste 100 bewoners van het stadseiland gerekend mag worden. Zijn grijze haardos leek een opvallend verschijnsel in deze jonge, meest kinderrijke wijk van Amsterdam. Zijn paarse ligstoel stond beschut achter een klapperend windscherm. Er woei een frisse noordenbries maar de zon scheen fel. Wim bleek gepensioneerd en genoot van zijn 'eeuwige vakantie', zoals hij het noemde. Lekker genieten van zon, boek en rust, grijnsde hij, en dat laatste vind je niet in Zandvoort. Aan de titel te merken las hij een misdaadroman. Waar gebeurd, zei Wim. Zijn vriendin Ingrid lag op haar rug in het zand, roerloos. De zon scheen onbarmhartig fel. Haar bleke huid vertoonde opmerkelijke verkleuringen. In de verte voer de nieuwe veerboot naar Pampus vol met uitzwaaiende toeristen. "De zomer is weer in het land en op het IJburgstrand", sprak Wim, en wenste "een lekkere benauwde bloedhete zomer, dan kan ik hier pas echt genieten", lachte hij hees…

Vrijdag 19 juni

Film: 'Love is strange'

Drama met John Lithgow en Alfred Molina als het homoseksuele echtpaar Ben en George, dat uit elkaar wordt gedreven wanneer George zijn baan kwijtraakt.
Na een relatie van bijna veertig jaar treden kunstschilder Ben en pianoleraar George eindelijk in het huwelijksbootje tijdens een idyllische ceremonie in hun geliefde stad New York. Te zien in Theater Vrijburcht. Entree is 6 euro, inclusief thee of koffie.

Zondag 21 juni

Zomer: zonnewendefeest

Op de UrbanCampsite op het Centrumeiland organiseert Cocasa op 21 juni het feest van de zogeheten zonnewende. Neem eigen (bio) hapjes en drankjes mee; er wordt gegeten, muziek gemaakt en gefilosofeerd bij het kampvuur. Aansluitend is er de mogelijkheid om te overnachten in een uniek kunstobject. Bijdrage eigen (bio) hapjes, drankjes, muziek of, als je niets van dit alles hebt, 15 euro. Dresscode is summer flowers.

Verhalen: special vaderdag

De verhalenman houdt zondag 21 juni in het Verhalen Atelier aan de Lumièrestraat 77, ter gelegenheid van Vaderdag een speciale leesvoorstelling over een vader die oppasser is in Artis. Kinderen betalen 5 euro entree, moeders en natuurlijk vaders mogen gratis naar binnen. De voorstelling is tussen 15 en 16.15 uur.

Woensdag 24 juni

Zang: korendag

Het begint in de FlexBieb een traditie te worden: de jaarlijkse korendag in juni!
Nu geen middag- maar een avondconcert. De IJburgse koren zijn dit keer:
Singen bei Samtleben o.l.v. Thirza Langeraar, Vinex Vibes o.l.v. Machteld Wentzel en het IJburgkoor o.l.v. Ricus Smid. De toegang is gratis, de aanvang is 20.15 uur.

Donderdag 25 juni

Film: 'Bij nader inzien'

Elke maand zijn er in de FlexBieb vanaf 20.00 uur in het kader van een drietrapsmarathon twee afleveringen van Frans Weisz' verfilming van J.J. Voskuils 'Bij nader inzien'. Met een weergaloze sterrencast: Pierre Bokma, Anneke Blok, Coen Flink, Porgy Franssen, Rijk de Gooyer, Kitty Janssen, Rik Launspach, Diane Lensink, Marcel Musters, Annet Nieuwenhuyzen, Willem Nijholt en anderen.
Elke twee afleveringen worden ingeleid door een Voskuil-expert. Toegang: € 2,50 voor FlexBieb-leden, € 5,- voor niet-leden.

Vrijdag 26 juni

Film: 'Trash'

Avonturenfilm over drie jongens die op een vuilnisbelt in Rio de Janeiro wonen en een ontdekking doen die hun leven zal veranderen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Mulligan. Entree 6 euro, inclusief koffie of thee. De film wordt vertoond in Theater Vrijburcht, de aanvang is 20.30 uur.

Zaterdag 4 juli

Varen: Fokdag

Van 19.00 tot 23.00 uur wordt zaterdag 4 juli de zogeheten Fokdag gehouden. Er kan op het moederdek worden gedanst op muziek van de dj's Ruben van der Meer en Bert Dekker. Er wordt vanaf 19.00 uur in de Haven van IJburg aangemonsterd. De kapitein en de bemanning zorgen voor een heerlijk welkomstdrankje en wat hapjes. Boten zijn welkom om aan te leggen en het dek met bar te bestormen. Voor de bijzondere tocht op het moederschip wordt 20 euro gevraagd (graag contant betalen bij het opstappen). Laat weten of je komt, vol is vol.

Maandag 6 juli

Muziek: Summer musical Academy

Kom vijf dagen (van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli) kennismaken met zingen, dansen en acteren. Spring in de spotlights en laat iedereen jouw talenten zien. Special voor kinderen. Meer info en aanmeldingen via info@marcvancreijmuziektheater.nl. Plaats van handeling is Theater Vrijburcht.

Maandag 6 juli

Kano: jeugdkamp

Elk jaar organiseert Kano op IJburg een jeugdkamp. Dit jaar vindt deze plaats van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli, elke dag van 10.00 tot 16.00 uur. Op de donderdagavond wordt overnacht in tenten en vrijdag geven de kinderen om 14.00 uur les aan hun ouders. De kosten zijn 200 euro, inclusief eten en drinken. Een tweede kind uit een gezin krijgt 25 procent korting. Het hebben van een zwemdiploma is een voorwaarde. Opgeven kan via het inschrijfformulier op www.kanoopijburg.nl/home/inschrijfformulier-jeugdkamp.

Woensdag 8 juli

Lezen: filosofieclub

Vanaf woensdag 8 juli is elke woensdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur in de FlexBieb de filosofieclub. Zes woensdagmiddagen in juli en augustus wordt een verhaal gelezen en vervolgens worden vragen verzonnen om de hersenen eens lekker te laten kraken of om je fantasie flink op te zwepen. Meer informatie is te vinden op hetkleinebrein.nl. De entree is gratis. Opgeven kan via info@hetkleinebrein.nl of hann@hetnet.nl.