IJburgerNieuws

16 mei 2014

IJburgerNieuws 16 mei 2014


IJburgers maken de 'Schuur op IJburg'

Vrijwilligers gevraagd om schuur te helpen opbouwen

IJBURG - Komend en volgend weekend wordt op Rieteiland Oost (bij de tennisbaan) de 'Schuur op IJburg' opgetrokken. Dit moet de bescheiden voorloper worden van de 'Boerderij op IJburg', waarvan niet vaststaat dat deze ook op deze plek komt. De schuur mag hier tot maximaal 1 juni 2016 staan. Er wordt gestart met een beperkt programma dat voor een belangrijk deel door de IJburgers moet worden ingevuld, laat voorzitter Robert Borghuis van stichting 'Boerderij op IJburg' weten.

De 'Schuur op IJburg' is een initiatief van de Stichting Boerderij op IJburg en wil bewoners van IJburg bekendmaken met de natuur en dieren rond IJburg en mensen met elkaar verbinden door laagdrempelige activiteiten te organiseren. "Het project richt zich op activiteiten voor kinderen en hun families. Daarnaast willen we een aanbod ontwikkelen voor mensen die graag buiten zijn en voor specifieke groepen zoals ouderen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kinderen in de buitenschoolse opvang en leerlingen van het IJburg College. 'Bewust leven met elkaar, in en met de natuur' is het motto", meldt Borghuis.

Opbouwen
De schuur is afkomstig van een voormalige kinderboerderij in Osdorp en is vorig jaar door een groep enthousiaste IJburgers afgebroken en opgeslagen. Nu het stadsdeel ermee heeft ingestemd dat de schuur bij de tennisbanen op Rieteiland Oost (Kavel 70) kan komen, wordt het tijd dat de handen weer uit de mouwen worden gestoken om de schuur weer op te bouwen. Dit gebeurt in de weekenden van 17 en 24 mei. Er worden nog vrijwilligers gezocht. "We zoeken mensen die de handen uit de mouwen willen steken, maar we zoeken ook bouwmaterialen zoals hamers, spijkers, schroefboormachines en verf. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook nog wel stelconplaten en een graafmachientje gebruiken." Meer over de 'Schuur op IJburg' op pagina 3.

De Winkel: ruimte voor duurzame initiatieven en zzp'ers

IJBURG - De Winkel. Dit is vooralsnog de naam waaronder IJburger Linda Vosjan de leegstaande winkel in het winkelcentrum aan de IJburglaan wil vullen met creatieve, duurzame, sociale en educatieve initiatieven, diensten en producten. Het wordt een locatie waar tegen lage kosten letterlijk de ruimte wordt geboden aan projecten, producten, ontwerpers en ondernemers om hun duurzame initiatieven te tonen en te delen."

Zzp'ers en alle anderen die zich hierbij thuis voelen, zijn bij deze uitgenodigd hun producten en diensten hier aan te bieden", zegt Vosjan. "De focus ligt op duurzaamheid. Sociale, educatieve, maar ook kunstzinnige aanvullingen zijn welkom.''
Op IJburg wemelt het van de kleine zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) die allerlei diensten en producten aanbieden. Verder bruist het van de initiatieven die nauwelijks of niet zichtbaar zijn of die een locatie kunnen gebruiken voor overleg of workshops. De organisatie 'T IJ-Lab' is daar een voorbeeld van, met hun eerste project IJburgia. Dit is een technologische kinderstad gebouwd, bestuurd en beheerd door kinderen en jongeren.
Niet toevallig: Vosjan is betrokken bij zowel 'T IJ-Lab als IJburgia. "Ik stel me een winkel voor waarin je enthousiast wordt over alles dat bijdraagt aan een duurzame lifestyle. Met input van IJburgers en mensen uit de rest van de wereld. En er gebeurt al zoveel! Zowel commercieel als niet-commercieel. We zetten straks een tafel in het midden van de Winkel waar we elkaar kunnen ontmoeten en workshops en vergaderingen kunnen houden. Zoals bijvoorbeeld workshops 3D printen met gerecycled plastic. Iedereen die hier blij van wordt, is van harte welkom mee te doen. Stuur een berichtje naar 06-12927811 en we praten verder."
Lees meer over het 'T IJ-Lab' en IJburgia op pagina 11.

Maxis blijft doorvechten voor de Nuonweg

De werkzaamheden om de Nuonweg af te sluiten vorderen gestaag, ondanks alle bezwaren.

IJBURG - De Maxis stapt desnoods naar de rechter om de sluiting van de Nuonweg tegen te houden. 2100 bezwaren zijn ingediend tegen het plan.

Op het stadhuis van Diemen nam wethouder Lex Scholten vorige week de bezwaarschriften in ontvangst. De bezwaarmakers willen met Diemen om tafel om de weg open te houden. Een afspraak met Scholten hiervoor zat er echter niet in. De wethouder was daar in een uur durende sessie onder begeleiding van een externe voorzitter heel duidelijk over. Diemen houdt voorlopig de poot stijf.
De tijd dringt. De weg wordt deze zomer al afgesloten. Tegelijkertijd gaat de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg open, de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Maxis wil hun korte verbinding naar IJburg niet verliezen, iets wat de bewoners van IJburg in meerderheid ook willen voorkomen. De bezwaarmakers vinden dat Diemen vasthoudt aan een oude afspraak, terwijl de omstandigheden anders geworden zijn en er wel degelijk oplossingen denkbaar zijn.

Beren op de weg
Annet de Klerk uit IJburg: "De wethouder ziet vooral beren op de Nuonweg, maar waar een wil is, is een weg." Volgens een vertegenwoordiger van Maxis lagen de contracten met Nuon om de weg open te houden en het onderhoud over te nemen al klaar, maar door het verkeersbesluit van Diemen is er op de kruising straks gewoon geen afslag meer. Volgens Scholten kost het openhouden van de weg vier tot vijf miljoen euro. "Ik vind het schaamteloos dat de winkeliers van de overheid verwachten dat zij zoveel geld neertelt om hun winkels bereikbaar te houden. Daar is de overheid niet voor." Jeroen Heuving, advocaat van de eigenaar van het winkelcentrum, bestrijdt dat een oplossing zoveel geld kost. "Wij hebben verkeersonderzoek laten doen en met minieme aanpassingen zou op de kruising een veilige afslag naar de Nuonweg mogelijk zijn. Wij vinden bovendien dat niet alle belangen bij het verkeersbesluit van Diemen goed afgewogen zijn. De wethouder neemt de belangen van de winkeliers in Diemen mee in zijn overweging, maar dat mag niet. Dat is oneerlijke concurrentie."
Lees verder
op pagina 5.

Steeds meer zwerfafval op IJburg

Veel IJburgers hebben iets met natuur en groen. Dit blijkt onder andere uit de reacties op Kompasopijburg.nl, dat voor woensdag 28 mei in de FlexBieb een bijeenkomst over dit thema heeft georganiseerd (zie bericht op pagina 5). Het is des te opmerkelijker dat op IJburg bij steeds meer vuilcontainers (zoals bij deze aan de Jan Vrijmanstraat) steeds meer troep ligt. In welke wijk je ook komt, er ligt tegenwoordig altijd wel ergens een berg afval.

26

is het nummer van de IJburglijn. Gebruikers kunnen tot 31 mei bij het stadsdeel wensen over de lijn doorgeven

'Schuur op IJburg' voor natuurgerichte activiteiten

Schuur is voorloper van 'Boerderij op IJburg'

Het afbreken van de schuur was hard werken én een gezellige boel en dat zal de komende twee weekenden ook gelden voor de opbouw.

IJBURG – Het doel van de stichting 'Boerderij op IJburg' is en blijft – de naam zegt het al – een boerderij op IJburg waar IJburgse gezinnen kunnen kennismaken met en activiteiten kunnen doen in de natuur in en rond IJburg. Het initiatief kan rekenen op veel bijval en er wordt hard gewerkt aan de plannen, maar er is nog geen groen licht. Als voorloper van de 'Boerderij op IJburg' is er binnenkort wel het 'uitgeklede alternatief': de 'Schuur op IJburg'. En daar is Robert Borghuis, voorzitter van de stichting, hartstikke blij mee. "We kunnen nu beginnen."

De 'Schuur op IJburg' komt tot maximaal juni 2016 op kavel 70, naast de tennisvereniging en Kano op IJburg. Het is een prachtlocatie, want hier en in de directe omgeving is veel natuur en de oppervlakte van het terrein is groot genoeg om leuke activiteiten op te zetten. Bovendien heeft deze locatie als bestemming een manege en dat betekent dat het relatief makkelijk is om activiteiten met pony's voor kinderen op te zetten.

Geen grootschalige activiteiten
De 'Schuur op IJburg' heeft een oppervlakte van 12x6 meter, wat grootschalige activiteiten binnen bij voorbaat onmogelijk maakt. Bovendien wil de stichting helemaal niet groots uitpakken. "We willen rustig beginnen met sport- en spelactiviteiten. Dan kun je denken aan hutten bouwen, pijl en boog schieten en touwtrekken, dat soort dingen. Verder wil een aantal scholen gebruik maken van de schuur en het terrein en de initiatiefnemers van IJburgia hebben gevraagd of ze hier kunnen beginnen (zie het artikel over IJburgia op pagina 11-red.). De schuur en het terrein staan ter beschikking voor kleinschalige natuurgebonden activiteiten en ik laat me graag verrassen door IJburgers die ideeën hebben. IJburgers maken de schuur, dat is het idee. Overigens, lang niet alles mag. De tijdelijkheid van deze plek brengt beperkingen met zich mee."

'De tijdelijkheid van deze plek geeft beperkingen'

Expositie
De 'Schuur op IJburg' wordt ook het start- en eindpunt van de natuurroute 'Verborgen dieren van het Diemerpark', waarbij op een aantal pomphuisjes in het Diemerpark de dieren van het Diemerpark worden geschilderd. Borghuis: "Ik stel me voor dat in de schuur een expositie van deze dieren komt en misschien kan ook een workshop of zo worden gegeven. Nee, we hebben geen horecabestemming. Er komen wel sanitaire voorzieningen en een veldkeuken waar koffie en thee kan worden gezet en een broodje kan worden gesmeerd, maar er komt geen groot terras."
Zoals het goede nieuwe buren betaamt, heeft de stichting inmiddels contact opgenomen met de buurtbewoners. "Er is onder andere een aantal kritische vragen gesteld over het te verwachten parkeeraanbod, en terecht. Eerlijk gezegd verwacht ik geen problemen. De meeste activiteiten zullen gericht zijn op IJburgers en die komen op de fiets."

Kavel 70

Het stadsdeel benadrukt dat de 'Schuur op IJburg' tot maximaal eind juni 2016 op de kavel blijft. Op de kavel is nog ruimte beschikbaar en iedereen die een idee heeft voor deze locatie kan contact opnemen met Alma Thoen via a.thoen@oost.amsterdam.nl. Over een jaar start de gemeente met een procedure voor de definitieve invulling, waarbij het mogelijk is dat de huidige gebruikers het veld moeten ruimen.

Handjes
De stichting kan de komende tijd nog wel wat 'handjes' gebruiken, zowel bij de bouw als bij de activiteiten. Borghuis: "We hebben vooralsnog geen vaste openingsactiviteiten en ik verwacht ook niet dat die er komen, maar als er een activiteit is dan kunnen we altijd hulp gebruiken. En tijdens de weekenden van 17 en 24 mei, wanneer de schuur wordt opgebouwd, is veel hulp welkom. We hebben de schuur met een paar man afgebroken, maar opbouwen is een ander verhaal. Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken, is welkom. En gereedschap, spijkers en hout voor buitenmeubelen zijn ook zeer welkom."

'De politiek bepaalt wat hier uiteindelijk gaat komen'

Financiering
Inmiddels wordt achter de schermen hard gewerkt aan de Boerderij op IJburg, want dat blijft het doel. Onderzoek heeft uitgewezen dat IJburgers enthousiast zijn en dat de helft van hen bereid is jaarlijks een bescheiden contributie te betalen en/of actief wil meewerken. Dat geeft de burger moed. Borghuis: "Een van de grootste uitdagingen is de financiering, want de tijd dat de overheid zomaar een paar ton subsidie geeft, is voorbij. Daarvoor zijn partijen nodig die de meerwaarde van een boerderij op IJburg zien. Een aantal bedrijven heeft belangstelling om mee te werken en Zonline, een bedrijf dat actief is in zonne-energie, is momenteel sponsor. En we hebben de toezegging van KPN om financieel iets te doen."

Locatie
De voor de hand liggende vraag is of de boerderij ook op de plek van de 'Schuur op IJburg' komt? Borghuis: "Het is een prachtplek waar de boerderij goed zou passen, maar we hebben geen toezegging dat de boerderij hier komt (zie ook het kader-red.). Bovendien hebben de tennisvereniging en Kano op IJburg plannen om uit te breiden. De politiek bepaalt wat er gaat komen." Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@boerderijopijburg.nl of facebook.com/BoerderijOpIJburg.

Avond4daagse begint op Ivensplein

IJBURG - De Avond4daagse op IJburg wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en wel van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni. De Avond4daagse start dit jaar voor het eerst vanaf het Joris Ivensplein, achter winkelcentrum IJburg. Winkelcentrum IJburg sponsort namelijk de Avond4daagse.

De Avond4daagse bestaat uit vier avonden wandelen. Vanaf 18.00 uur wandelen alle deelnemers vier avonden lang 5 of 10 kilometer. Vooraf en na afloop zijn er stands op het plein waar wat kan worden gegeten en gedronken en na afloop zijn er meerdere activiteiten op het plein (onder andere een disco). Normaal gesproken is de Avond4daagse een evenement dat veel kinderen tot 12 jaar aanspreekt, maar de organisatie hoopt dat er dit jaar ook oudere kinderen en volwassenen mee zullen wandelen.

Om het evenement in goede banen te leiden en de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen, is nog hulp van vrijwilligers nodig. De organisatie zorgt dat waar nodig zowel beroepsmatig gecertificeerde als vrijwillige verkeersregelaars staan. Weggebruikers wordt gevraagd begrip te hebben voor enige verkeershinder die kan optreden.
Meer informatie en opgeven als vrijwilliger kan via communicatie@avond4daagseijburg.nl.

Loop mee voor Mappa Mondo en KiKa

IJBURG – Een estafetteploeg met langeafstandslopers loopt in het weekend van 24 mei en 25 mei voor het goede doel (KiKa en Mappa Mondo) een estafette over 426 kilometer met als eindpunt Maastricht. Op 24 mei wordt in het Theo van Goghpark een korte break ingelast en kunnen IJburgse kinderen twee of drie rondjes tegen betaling meerennen in het park.

Het weekend van 24 en 25 mei vindt de estafetteloop Den Helder-Maastricht plaats. De goede doelen zijn KiKa (Stichting Kinderen kankervrij) en Mappa Mondo (gespecialiseerde gezinsvervangende huizen voor ernstig zieke kinderen). Het estafetteteam dat IJburg bezoekt, bestaat uit tien langeafstandslopers die in totaal 426 kilometer zullen afleggen.
Om geld in te zamelen voor de goede doelen kunnen kinderen tijdens de korte stop in het Theo van Goghpark een paar rondjes meerennen. Om hoe laat de lopers in het park komen, is nog niet bekend. De tijd hangt af van de snelheid waarmee wordt gelopen.

Waarschuwingen voor drijfzand op Centrumeiland

Strand IJburg is weer open. Het strand is schoon en veilig en vrij van stenen en ander ongewenst materiaal. Toezichthouders zorgen ervoor dat de badgasten veilig kunnen genieten van de zon, het water en het strand. Er is permanent toezicht en de toezichthouders controleren elke dag het zwemwater, het strand en de ballenlijn. Zwemmen is op eigen risico. Zodra door er de wind stenen vrij komen, dan worden direct maatregelen genomen. Nieuw is dat bij de ingang van het strand wordt gewaarschuwd voor gevaar door de aanleg van het Centrumeiland.

Natuur op IJburg houdt IJburgers erg bezig

Themabijeenkomst over groen en natuur

Het groen in de parken op IJburg is een van de thema's die behandeld wordt op 28 mei.

IJBURG – Aandacht voor de parken op en rond IJburg. Meer groen op de straten, bijvoorbeeld via zogeheten 'hangende baskets'. Leuke schooltuinen. Meer aandacht voor onder andere natuureducatie. En natuurlijk de 'Boerderij op IJburg.'

Dit zijn de onderwerpen tijdens een bijeenkomst met het thema 'Natuur en groen' op woensdag 28 mei in de FlexBieb (vanaf 20.00 uur). De bijeenkomst komt tot stand na inventarisatie van de wensen van IJburgers op kompasopijburg.nl, waar bleek dat veel IJburgers wensen hebben ten aanzien van een groen IJburg. De bijeenkomst is bestemd voor alle IJburgers. Vertegenwoordigers van het stadsdeel zijn aanwezig en geven informatie over lopende projecten.
IJburgers die relevante informatie hebben, kunnen dit vooraf 'delen' op kompasopijburg.nl. Nieuwe wensen en ideeën kunnen ook nog steeds worden toegevoegd. Het is de bedoeling dat alle wensen worden geïnventariseerd. Van de populaire wensen wordt bekeken hoe ze - het liefst met inzet van eigen kennis en middelen - gerealiseerd kunnen worden.

Onderzoek naar een betere lijn 26

IJBURG – Er komt een breed onderzoek naar mogelijke verbeteringen van tramlijn 26, de IJburglijn. De Stadsregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum, stadsdeel Oost en GVB werken hier aan mee. Gebruikers én potentiële gebruikers van deze lijn kunnen tot en met 31 mei aangeven wat er moet gebeuren om de tramverbinding te verbeteren.

De IJtram doet het als openbaarvervoerlijn goed. Per dag maken vele duizenden personen gebruik van de tram om van IJburg naar CS te reizen en vice versa. In de MobiliteitsAanpak Amsterdam van de gemeente is de IJtram onderdeel van het zogeheten Plusnet OV. De Stadsregio Amsterdam heeft daar maatregelen aan gekoppeld ter verbetering. De Stadsregio voert op dit moment met de gemeente Amsterdam, stadsdelen en GVB een verkennende studie uit.
Van de (potentiële) reizigers willen de organisaties mogelijke verbeterpunten meenemen. Om achter de wensen te komen, staat op stadsregioamsterdam.nl/IJtram een enquête waarin wordt gevraagd wat de reizigers vinden van de snelheid, het comfort, de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de tram. Het invullen duurt amper tien minuten. De resultaten worden verwerkt in het advies richting de beleidsbepalers. Deelnemers kunnen aangeven op de hoogte gehouden te willen worden van het project. De verkenning is naar verwachting in de zomer van 2014 gereed.

Tijd dringt voor de Nuonweg

Vervolg voorpagina: Nuonweg
Scholten wil nog niet met de andere partijen om tafel; zij moeten volgens hem eerst goed onderzoek doen voordat hij het openhouden van de weg in overweging wil nemen. Eerder dit jaar liet hij dit wethouder Van Poelgeest van Amsterdam ook al weten in een brief met 14 voorwaarden waaraan eerst moet worden voldaan voordat er verder gepraat kan worden.
De bezwaarschriften zullen nu eerst door de bezwaarschriftencommissie worden behandeld en die zal advies uitbrengen aan het college van B en W. "Wij zullen dat dan in overweging nemen", zei hij. Inmiddels dringt de tijd wel: volgens planning gaat de weg eind juli dicht. Advocaat Heuving overweegt daarom binnen enkele weken bij de rechter te vragen om een voorlopige voorziening te treffen om het besluit om de Nuonweg af te sluiten op te schorten. "Als het nodig is, sluiten wij daarna een gang naar de bestuursrechter niet uit."

Kirstin Valkonet, mede-organisator Open Haven Festival

Zaterdag 25 mei is er weer het Havenfestival. Waarom is dat dit jaar later dan normaal?
"Het leek er even op dat niemand tijd had om het dit jaar te organiseren. Daar zijn Maaike en ik van geschrokken en hebben gedacht dat wij het wel wilden organiseren. Omdat wij ook andere werkzaamheden en verplichtingen hebben is het ruim een maand later geworden."

Wat kunnen de mensen zoal verwachten?
"
Veel gezelligheid en lekker eten. Geweldige IJburgse en lokale ondernemers die hun producten laten zien op de braderie, veel activiteiten op en rond het water en livemuziek."

Zijn er nog programmaonderdelen die extra aandacht vragen?
"De aquabubbels. Wij doneren de opbrengst aan de stichting Leef je droom."

Wat zijn de tijden dat het festival wordt gehouden?
"H
et festival vindt plaats tussen 12.00 en 20.00 uur."

Laat ons raden: jij vindt de haven vast de mooiste plek van IJburg?
"
Zeker! Het is ook een hele bijzondere plek, vind je niet?"

Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan willen veranderen op of toevoegen aan IJburg?
"Dat iedereen ziet en kan zien hoeveel leuks er toch te vinden is op IJburg!"

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Op dit moment geen."

Vrienden Open Haven Festival welkom

De haven is zondag 25 mei decor van het Open Haven Festival.

IJBURG – IJburgers kunnen Vriend van het Open Haven Festival worden. Dit is nodig omdat stadsdeel Oost geen subsidie meer geeft. Het Open Haven Festival wordt gehouden op zondag 25 mei van 12.00 tot 20.00 uur.
Het festival is de traditionele opening van het vaarseizoen. Er zijn onder andere klassieke schepen te bewonderen, er is informatie over watersport en de reddingsbrigade en er zijn supboards en kano's. Verder is er een braderie en er is livemuziek. Nieuwe vrienden kunnen een mail sturen naar info@openhavenfestivalijburg.nl.

IJBURG - Stadsdorp IJburg 50+ ligt op koers. Er zijn twee bijeenkomsten geweest en voor woensdag 4 juni (20.00 uur, FlexBieb) is de derde. Doel van Stadsdorp IJburg 50+ is actieve oudere IJburgers te verbinden met als doel gezamenlijk activiteiten op te zetten.
Na de laatste bijeenkomst zijn in groepjes ideeën uitgewerkt. Er is onder andere gesproken over de organisatie, de aard van de activiteiten, de invulling van de FlexSoos en een vraag-en-antwoordrubriek in de vorm van een (online) prikbord. Tijdens de bijeenkomst worden alle ideeën verder uitgewerkt.

Jongerencentrum draait vanaf zomer op volle toeren

Geen drugs en drank in jongerenvoorziening

Er moet nog het nodige gebeuren, maar een poolbiljart is er al.

IJBURG – In maart werd op kavel 49b (hoek Bert Haanstrakade/Pampuslaan) een jongerenvoorziening geopend. Op dit moment is het pand nog niet geheel klaar en wordt er hard gewerkt om de laatste dingen af te timmeren en te beveiligen. "We werken er hard aan. 20 juni wordt er een dag gehouden waar de verschillende organisaties hun aanbod presenteren", zegt Coen van Heteren namens de maatschappelijke organisatie Dynamo Amsterdam (Stichting Streetcornerwerk en Stichting 24-Karaat zijn de andere twee) die bij de jeugdvoorziening betrokken is.

Wanneer is het initiatief voor een jongerenvoorziening genomen?
Eind 2011 heeft een groep jongeren in de stadsdeelraad ingesproken met het idee om een plek te creëren waar zij zelf onder begeleiding activiteiten kunnen ontplooien. Dit burgerinitiatief is gesteund door de stadsdeelraad en de toenmalige portefeuillehouder Jeugd Lieke Thesingh, omdat op IJburg steeds meer jongeren zijn en komen en er weinig voor ze is te doen.

Wat is het doel van de accommodatie?
Jongeren vanaf ongeveer 15 jaar een plek geven om samen initiatieven te kunnen ontplooien en elkaar te ontmoeten. Op de website van stadsdeel Oost staat hierover: 'Onder begeleiding worden jongeren gestimuleerd om een nuttige vrijetijdsbesteding, scholing of werk te vinden. Daarbij is eigen initiatief en de vraag van de jongeren het belangrijkste uitgangspunt voor het aanbod.' De jongerenvoorziening heeft verder tot doel bij te dragen aan de volgende beleidsdoelen: het verminderen van het aantal voortijdige schoolverlaters, het verminderen van de overlast door jeugd, jongerenparticipatie door het project en programmering samen met jongeren te doen en jongeren een plek te bieden waar ze zichzelf kunnen ontplooien.

Whatsupijburg.nl

De site whatsupijburg.nl richt zich op jongeren van IJburg die tot de doelgroep behoren van de jongerenvoorziening. Whatsup IJburg is meer dan een website, maar is meer een soort platform (een online jongerencommunity, zegt de redactie zelf). Op whatsupijburg.nl kunnen jongeren met vragen terecht op het gebied van jongeren, ideeën, projecten, werk, stage en dergelijke. Er is een jongerenredactie.

'Deze voorziening moet hotspot voor de doelgroep worden'

Waar bestaat de accommodatie uit?
De ruimte bestaat uit drie zogeheten porto-cabins met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 125 m2 die is verdeeld in een grote open ruimte en een kantoor annex gespreksruimte. Bij de opening moest nog veel gebeuren en dat geldt nog steeds, maar er is ook al veel werk verzet: er is nu stroom, het podium is gebouwd en bekleed, de bar begint erop te lijken, beveiligingscamera's zijn geïnstalleerd en zo zijn er nog veel meer dingen gereed. Maar een aantal essentiële dingen zijn er nog niet. "We hebben bijvoorbeeld nog geen internet en veel van de software waar wij onze programma's op draaien, werkt op internet", zegt Van Heteren.

Hoe gaat het programma er uitzien?
Begin van de zomer komt er een openingsfeest en dan wordt de programmering bekendgemaakt. Maar er valt al wel het nodige over te zeggen. Van Heteren: "Het programma komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Dynamo, Streetcornerwerk en 24-Karaat. Dynamo zit op talentontwikkeling en coaching, 24-Karaat heeft veel affiniteit met muziek en nieuwe media en is betrokken bij de website Whatsup IJburg en Streetcornerwerk richt zich op begeleiding en hulpverlening. Deze drie onderdelen zijn terug te vinden in de programmering."
Maar ook nu kunnen jongeren er al terecht. "Er zijn inloopmiddagen en -avonden voor de doelgroep jongeren tussen 16 en 23 jaar", zegt Van Heteren. "Wij willen dat deze voorziening een hotspot wordt voor de jongeren zodat ze bijvoorbeeld geen overlast meer veroorzaken op IJburg. Door de voorziening kunnen we deze jongens een positievere invulling geven van hun vrije tijd en uitdagen een bijdrage te leveren aan hun eigen toekomst en leefomgeving."

Muziek en media worden belangrijk in programma

Wordt er alcohol geschonken in de jeugdvoorziening?
De regels over alcoholgebruik en gebruik van (soft)drugs zijn helder: deze worden niet gedoogd. "Allereerst is een deel van de doelgroep nog geen 18 en voor hen is alcoholgebruik sowieso verboden. Bovendien is het pedagogisch niet verantwoord om alcohol te schenken. Wij willen namelijk met projecten jongeren sturing geven en daar passen drugs en alcohol niet bij. Welke projecten er zoal komen? Dat bepalen de jongeren zelf, maar bij veel van de jongeren die tot de doelgroep behoren, gaat het om toegang tot school, werk en stages. En muziek en media worden belangrijk in de programmering."

Hebben IJburgers een verkeerd beeld van deze jongeren?
Van Heteren: "Veel jongeren staan veel positiever in het leven dan veel ouderen zien. Wat wij proberen te doen vanuit de verschillende samenwerkende organisaties is deze positieve energie een podium te geven en zichtbaar te maken. Met deze voorziening hopen we een deel van de overlast op te lossen, maar het is niet zo dat nu er een ruimte is alle overlast is opgelost. Er zal altijd een groep jongeren blijven die zich niet aangetrokken voelt tot de activiteiten."

De maand mei is vernoemd naar de Griekse godin Maya, de godin van alles wat bloeit en groeit. De godin van de vruchtbaarheid. Ook de Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin. Mei wordt daarom bloeimaand, bloemenmaand of ook wel vrouwenmaand genoemd. Op mei zijn talloze weerspreuken gemaakt. Sommige tonen aan dat het weer in mei tegen kan vallen. Zoals: 'een koude mei, een gouden mei' en een waarheid als een koe is: 'als het regent in mei, is april voorbij' of 'geeft april ons veel mooie dagen, dan pleegt mei de last te dragen'. Dat laatste gaat tot dusver op voor deze meimaand: een reeks koele natte dagen voor en tijdens de 'IJsheiligen', die van 11 t/m 14 mei duren. Volgens de volksweerkunde zijn dat de laatste dagen in het seizoen dat er nachtvorst (= vorst aan de grond) op kan treden. Soms komt nachtvorst echter nog in juni voor, zoals vorig jaar.

Laatst, begin mei, wandelde ik door het groeiende en bloeiende Diemerpark. Ik sprak daar ene Kees Smit, een IJburger met een warm hart voor voetbalclub AFC IJburg. De velden liggen aan de rand van het Diemerpark. "Het is een boomloos park", sprak hij met een Amsterdamse tongval. "Er kunnen hier geen bomen groeien door een deklaag van beton en isolerend materiaal. Dat is gestort boven op de gifbelt van chemisch afval op de toen hier gelegen Diemerzeedijk. Gelukkig bleek dat technisch mogelijk, anders had IJburg nooit ontwikkeld mogen worden. Het gif zit vanaf ruim een meter diepte, onder die betonlaag. Maar wees gerust, het is zeer goed geïsoleerd en het wordt streng bewaakt. Het is een mirakel, want ondanks dat is het Diemerpark een idylle. Er fladderen hier bijzondere vlinders rond. En niet te vergeten zeldzame broedvogels, zoals de blauwborst en je ziet ook ijsvogels. Voor hen is het hier een paradijs. Laatst trapte ik bijna op een ringslang. Die voelde zich hier blijkbaar helemaal thuis."

Onze wandeling in de vruchtbare meiregen eindigde in de kantine van AFC IJburg. Het krioelde overal van jongens en meisjes die allen lid bleken van deze groeiende en bloeiende voetbalclub. "Er voetballen hier ongeveer 800 kinderen komend seizoen", zei Kees met trots. "Maar helaas hebben we lange wachtlijsten voor de jeugd in IJburg. Het is de meest kinderrijke wijk van Nederland, zelfs van West-Europa. We moeten daarom veel ouders en kinderen teleurstellen. Hoe komt men in IJburg toch zo vruchtbaar", sprak Kees met verwondering? "Tja, bovendien is het weer mei," voegde ik toe, "de maand van de vruchtbaarheid." Hoe symbolisch toch! De maand van de godin Maya en de maand waarin 'alle vogels een ei leggen'.

"Hoe dan ook," lachte Kees blij, terwijl hij de regendruppels van zijn brillenglazen poetste, "alles bloeit en groeit." Hoera, het is weer mei! En ook dat is een waarheid als een koe.

In kinderstad IJburgia komen talent, toekomst en technologie samen

Ideeën zat, nu nog een plek om ze uit te werken

Laptops gezocht

IJburgia wil zo snel mogelijk van start met de eerste workshops en heeft naast 'handjes' (enthousiaste ouders) allereerst zes laptops 'met redelijk actuele software' nodig. "Op deze laptops kunnen de kinderen van IJburgia gaan beginnen met ontwerpen. We willen deze laptops ongeveer twee maanden lenen."
Laptops kunnen worden aangeboden aan Jac de Wit, tel: 06-55771675.

IJBURG – Een moderne kinderstad vol uitdagingen waar jongens en meiden vanaf 8 jaar kunnen ontdekken en waar toekomst, talent en technologie de uitgangspunten zijn. Dit is een korte omschrijving van IJburgia, dat evengoed 'Utopia voor kids' kan worden genoemd. Initiatiefnemers Jac de Wit, Floor Michels, San Jonker, Mireille de Ruiter en Linda Vosjan hopen dat er in de zomer al zichtbare contouren zijn. Ze leggen graag hun bedoelingen uit.

IJburgia is het eerste project van 'T IJ-Lab'. Mireille de Ruiter: "Het is een doe-, ontdek-, samenwerkings- en experimenteerplek. In het 'T IJ-Lab' worden toekomstdromen van kinderen en jongeren vanaf 8 jaar omgezet in daden." Floor Michels: "IJburgia richt zich zowel op jongens als meiden. En we hebben nogal wat jeugd op IJburg. We denken dat we in een behoefte voorzien.'' San Jonker vult aan dat IJburgia een kinderstad zou moeten worden die gebouwd, bestuurd en beheerd wordt door kinderen en jongeren. "Zij zijn degenen die bedenken, schetsen, uitwerken, bouwen, beheren en programmeren. In deze micromaatschappij krijgen kinderen de ruimte vrijelijk te experimenteren met de toekomst in vele aspecten. IJburgia is een bouwwerk, een zichtbare reactie op een onderzoek naar vragen zoals: hoe wonen wij in de toekomst, welke beroepen bestaan er dan, bestaan er over 30 jaar nog auto's, welk eten staat er op het menu en worden we allemaal 150 jaar oud? In dit eerste project zijn de centrale thema's zelfvoorziening, duurzaamheid, samenwerking, intensief gebruik en flexibiliteit."
Jac de Wit licht toe: "Kinderen en jongeren zijn al veel met techniek bezig, onder andere op hun telefoon of tablet. Het spelletje Minecraft is bijvoorbeeld heel populair en dat is niet voor niets. De bedoeling van IJburgia is dat kinderen ertoe worden aangezet een vertaalslag te maken van games en andere technologische ontwikkelingen - zoals 3D-printers - naar de toekomst. Techniek komt daardoor dichterbij en kinderen leren dat techniek meer is dan een game". Floor Michels: "Kinderen krijgen tools aangereikt om hun eigen dorp te bouwen, maar we hebben geen idee hoe het dorp er zal uitzien, want dat bepalen de kinderen. Organische groei is het uitgangspunt."

Workshops
Het idee is hiermee helder, maar wat is de status? De Wit: "We zijn met een aantal partners in gesprek waaronder een ontwikkelaar van games, een architectenbureau, een designer, een trendwatcher en een communicatiebureau. Bedoeling is dat de partners, die belangeloos meewerken, een workshop ontwikkelen waarmee de kinderen aan de gang kunnen om het dorp te realiseren. Een aantal workshops ligt bij wijze van spreken al kant-en-klaar op de plank. We zijn dus goed op weg."

Kinderen leren dat techniek veel meer is dan een game

Plek voor workshops
De volgende stap is een locatie waar de workshops kunnen worden gegeven. Daarbij is het oog gevallen op de lege winkels in het winkelcentrum op IJburg. Linda Vosjan, een van de ouders achter IJburgia, heeft contact gezocht met de eigenaar van het winkelcentrum. "Mijn idee is dat deze winkel een plek wordt waar veel initiatieven op IJburg alsook zzp'ers kunnen laten zien waar ze mee bezig zijn. Het moet een creatieve hotspot worden van initiatieven en bedrijfjes die zich begeven op het vlak van duurzaamheid en educatie en/of een sterk sociaal karakter hebben."
IJburgia moet uiteindelijk ergens gestalte krijgen en ook over mogelijke locaties zijn ideeën. Er wordt gesproken met de 'Schuur op IJburg' en een andere optie is Kavel 1, het terrein naast het gebouw met de grote klok waar een doe-park voor stadslandbouw is. Vosjan: "Het is geen noodzaak, maar het zou aardig zijn als er een plek komt die in het zicht ligt. Want met IJburgia willen we ook laten zien dat we van onze wijk houden. Hoe meer mensen dat zien, hoe beter."

Oeverzwaluw is thuis op IJburg

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op die hij tien jaar later publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Het architectuurcentrum ARCAM werkt momenteel aan een expositie van ideeën die zijn ingediend voor het Centrumeiland. Een van die ideeën is om aan de oevers nesten te realiseren voor de oeverzwaluw. Bladerend door het boek 'Zeven miljoen kuub zand' kom je tot de ontdekking dat deze vogel het goed toeven in IJburg vindt. In de zandwallen die bij het begin van IJburg werden gemaakt, maakten de vogels hier al spontaan hun nest.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand' is verkrijgbaar voor € 39,95 bij Bruna aan de IJburglaan.

'Ik wil altijd iets betekenen voor anderen'

Voor Fay ten Berge begint nieuw leven rond haar 50ste met Fit Earth

Fay ten Berge (51, sinds 2008 woonachtig op IJburg) is sinds eind 2012 begeesterd eigenaresse van sport-en lifecoach centrum Fit Earth aan de Cas Oorthuyskade en ze is mental coach, lifecoach en stresscounceler. Daar is op zich niets opvallends aan, ware het niet dat Fay rond haar 50ste levensjaar een switch maakte van stressvol consultancywerk naar een eigen sport- en lifecoachcentrum. Het verschaft haar veel meer voldoening dan haar vorige werkleven.

Fay ten Berge is een nieuwe weg ingeslagen met Fit Earth.

Je was altijd druk, druk, druk, zoals trouwens zoveel mensen op IJburg. Wat deed je voor werk?
"Ik ben afgestudeerd als stedenbouwkundig architect, maar ik heb daarna eigenlijk nooit een project getekend, want ik rolde de wereld van de ruimtelijke ordening en meer specifiek de wereld van gebiedsontwikkeling in. Nee, niet op IJburg. Ik heb onder andere tien jaar voor de gemeente Rotterdam op het bureau projectmanagement gewerkt, daarna werkte ik bij een adviesbureau en ik was een tijdje hoofd van de afdeling ruimtelijke ordening in Beverwijk. De laatste acht jaar was ik als zelfstandig projectmanager werkzaam bij verschillende projecten. in 2012 ben ik gestopt om dit sport- en lifecoachcentrum te starten. De rode draad in mijn werk is dat ik altijd voor gemeentelijke overheden betrokken ben geweest bij gebiedsontwikkeling."

Wanneer dacht je dat dit je ding niet meer was?
"Nou, niet mijn ding, dat is niet zoals het is. Ik verdiende een goede boterham en ik vond het werk nog steeds leuk. Laatst kwam ik iemand tegen uit mijn oude werkkring en die vroeg of ik het niet miste. Nou, af en toe wel. Het is best leuk om de spil te zijn in een enorm proces."

Maar waarom ben je er dan mee gestopt?
"Allereerst heb ik altijd, van kinds af aan, de drang gehad om iets te willen betekenen voor anderen. Daarbij ontdekte ik steeds vaker dat vrijwel iedereen druk met van alles en nog wat is. Op het werk of privé, het gaat vrijwel nooit helemaal rimpelloos en ik zie vrij veel mensen worstelen. Ik was ook altijd druk, maar ik heb altijd veel gesport en daardoor bleef ik fit en energiek. Ik word echt blij van sporten. Ik heb zelf een heel hectische periode gehad toen mijn kinderen nog klein waren en ik afdelingsmanager was in Beverwijk. Het leven bestond alleen nog maar uit werken en mijn gezin. Ik sportte wel door, maar dat moest ik altijd tussendoor doen en dat was verre van ideaal. Dat is trouwens ook de reden dat ik acht jaar geleden als zelfstandig projectmanager startte. Ik koos ervoor om als zzp'er drie dagen te werken en daardoor kreeg ik meer tijd voor mezelf. Ik ging weer meer sporten, daardoor kreeg ik weer meer energie, ik kon mijn sociale contacten weer onderhouden en ik had tijd om na te denken over wat ik nou echt wilde in mijn leven. Ik had wel wat ideeën in mijn hoofd, maar daar zat nog niet het goede idee bij. Ik heb er onder andere over gedacht om iets te beginnen met trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkelingen. Maar ik had daar geen ervaring in, dus dat werd het niet."
"In 2011 kreeg ik, doordat een project eerder eindigde dan was gepland, een paar maanden tijd. Daardoor had ik even niets om handen en had ik de rust om te bedenken wat ik nou echt wilde. Ik heb toen zes weken vakantie gehad – dat had ik nog nooit gehad – en vrij snel daarna viel het kwartje: ik zou een sport- en lifecoachcentrum beginnen. Dat was echt een Eureka-moment en dat is best vreemd, want sporten ligt heel dicht bij me. Ik begreep eigenlijk niet dat ik er nooit eerder aan had gedacht. Meteen toen ik dit voor mezelf had bedacht, begon de energie door mijn lichaam te stromen. Tussen het moment dat ik dit bedacht en het moment dat de sportschool is geopend, zaten veertien maanden. Ik had bedacht dat ik op 12 oktober 2012 wilde openen omdat ik dat een mooie datum vind, en dat is gelukt. En ik kan nu vaststellen dat dit het beste project was dat ik ooit heb gedaan."

Missie Fit Earth

De missie van Fit Earth wordt als volgt omschreven:
"Wij zetten ons in voor een wereld waar mensen balans vinden in aandacht voor zichzelf, voor anderen en onze maatschappij. Ons team helpt je bij het vinden van balansdoor je lichaam in beweging en je hoofd tot rust te brengen. Met persoonlijke aandacht en een prettige sfeer zetten wij ons in voor een wereld met vitale en gelukkige mensen."
"Wij bieden met Fit Earth een plek om regelmatig aandacht te geven aan je mind, body & soul. Ons trainingsaanbod richt zich op de mens als geheel. Dit betekent dat we aandacht geven aan zowel je lichamelijke als mentale fitheid. Onze coaches stimuleren je om bewegen een natuurlijk onderdeel van je leven te maken en helpen je om je innerlijke balans te hervinden."
"Fit Earth wil op verschillende manieren een gezonde en sportieve samenleving bevorderen. Dit doen we door ons aanbod van fitness, groepslessen en workshops. Daarnaast organiseert Fit Earth regelmatig acties waarmee we ons sportief inzetten voor een gezond en sociaal IJburg. Sporten verbindt en sociale betrokkenheid draagt bij aan een gelukkig leven. Zo zorgen we samen voor een wereld met vitale en gelukkige mensen."

'Hier zul je niet snel jongens zien die alleen spieren willen kweken'

Maar een sportschool is toch niet vernieuwend?
"Wel als je deze benadert vanuit het idee dat je ervoor wilt zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten doordat ze sporten. Natuurlijk, als je om je heen kijkt, zie je dat dit een sportschool is, met alle apparaten die daar bijhoren. Maar ik heb een aantal keuzes gemaakt waardoor dit een andere sportschool is dan de sportscholen waar je traint om breder te worden of om in maatje 36 te kunnen passen. Allereerst heb ik gekozen voor een kleinschalige opzet. Ik ambieer geen groot aantal leden, maar heb liever een goed aantal leden die zich hier thuis voelen en die ook voor en na het sporten de tijd nemen om even tot zichzelf te komen. Persoonlijke aandacht is ook belangrijk. Voordat je begint met sporten is er een uitgebreide intake waarbij ik er achter wil komen waarom iemand wil sporten, op basis waarvan we samen een persoonlijk plan maken. De sfeer is hier ook gemoedelijker."

Heb je door die aanpak het idee dat je een andere doelgroep bereikt?
"Hier sporten gemiddeld meer hogeropgeleiden en mensen die niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit willen zijn. Maar dat is geen bewuste keus en ik adverteer daar ook niet mee. Maar ik denk wel dat deze opzet eraan bijdraagt dat ik een andere groep sporters bereik dan in een gewone sportschool. Hier zul je niet snel jonge jongens aantreffen die er alleen maar op uit zijn spieren te kweken, daar is de sfeer niet naar, hoewel ze ook welkom zijn."

'Het is een goed gevoel te horen dat mensen minder gestrest zijn'

Je biedt drie soorten groepslessen aan. Zijn die anders dan bij andere sportscholen?
"De reguliere groepslessen onder de noemer Total Body, zoals Zumba, Spinning en Body Strength, zijn niet anders dan elders. Daarnaast zijn er Body & Mindlessen, zoals Yoga en Pilates, maar ook die zijn niet uniek. De derde categorie is Inner Balance en daarmee onderscheiden we ons wel. Onder die noemer geven we allereerst elke week twee keer een uur Qigong. Dat is energietherapie die verwant is aan Tai Chi. Bij Qigong doe je een serie eenvoudige ­bewegingen waarmee je energiebanen worden geactiveerd. De bewegingen in combinatie met ademhalingsoefeningen, die zijn relevant, brengen het lichaam in balans en de geest tot rust. Een andere activiteit die hieronder valt, is de wekelijkse Mindfulness. Dat is begeleide meditatieles waarin je leert hoe je meer ontspanning en rust kunt ervaren in het dagelijks leven."

Heb je nu de voldoening gevonden die je zocht?
"Ja. Voordat ik hiermee begon had ik een beter inkomen, maar ik heb leren ervaren dat ik met veel minder gelukkiger kan zijn. En het geeft veel voldoening om mensen zich beter in hun vel te laten voelen. Een voorbeeld: hier sport sinds enige tijd een vrouw die helemaal niets met sporten heeft en eigenlijk ook niet wilde sporten, maar ze vond dat ze iets moest gaan doen. Het geeft mij veel voldoening dat zij al meer dan een jaar regelmatig sport en zich daar goed bij voelt. Sowieso is het een goed gevoel dat ik van veel klanten hoor dat ze het hier naar hun zin hebben en dat ze inderdaad minder gestrest zijn. En ik doe het niet alleen, hè. Ik heb een aantal geweldige instructeurs die stuk voor stuk sociaal vaardig zijn. Dus ja, dit is een goede stap geweest."

Bij Life and Kicking is passie de drijfveer

Life and Kicking is een gecertificeerde sportschool.

IJBURG – Sportscholen zijn er in soorten en maten, maar er zijn er niet veel die zijn gecertificeerd door Fit!Vak, de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra. Life and Kicking op IJburg is dat wel, wat bewijst dat de eigenaren Fatima en Patrick Verdoorn serieus bezig zijn met hun vak. "Goed luisteren naar wat de klant wil, niet op elke trend inspringen, alleen gediplomeerde trainers en bij alles uitgaan van de fysieke en mentale mogelijkheden van de deelnemers", noemt Patrick de basis van het succes.

Life and Kicking is bijna zeven jaar gevestigd aan de Eva Besnyöstraat 29 en Patrick Verdoorn heeft er geen moment spijt van gehad dat hij ermee is gestart. Met zijn achtergrond als lid van het Korps Mariniers en Special Forces weet hij alles over bewegen en deze kennis heeft hij in de sportschool gebundeld. "Fatima en ik hebben een grote passie voor bewegen en wij vinden het een uitdaging om mensen op alle niveaus zich beter en fitter te laten voelen. Wij bieden lessen aan voor IJburgse kinderen vanaf twee jaar, er zijn de reguliere groeps- en individuele lessen en daarnaast zijn er diverse samenwerkingen met medici voor mensen die moeten re-integreren na een ziekte of blessure. Daarbij bieden we programma's aan voor mensen met een beperking. Het is, kortom, een breed pakket", legt Patrick uit.

Bijenkorf-gedachte
Bijzonder in Life and Kicking is, wat Patrick benoemd 'het Bijenkorf-principe.' "Ik ben van 'schoenmaker hou je bij je leest' en in mijn geval is dat gezond bewegen in alle facetten. Maar ik zie de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en andere aanvullende disciplines onder één dak en daarom verhuren wij ruimtes aan een aantal zelfstandige ondernemers die uitblinken in hun onderdeel. De judoschool van Ron van Raaphorst en de fysiotherapiepraktijk van Martin van Tol zijn voorbeelden. Op die manier ontstaat een kruisbestuiving."

'We bieden een heel breed pakket aan'

Samen goede keuzes maken
Fatima en Patrick hebben zich sinds kort bijgeschoold als integraal personal trainer. Patrick: "Veel mensen die niet van sport houden, hebben op een gegeven moment het gevoel 'zo kan het niet langer'. Dan kun je een personal trainer in de arm nemen – dat is hier ook mogelijk – maar dat is niet altijd de juiste oplossing, want ondanks het voordelige starttarief is dat niet voor iedereen financieel mogelijk. Wij hebben een concept ontwikkeld waarbij je samen met anderen in kleine groepjes traint en wordt gecoacht om goede keuzes te maken en om gezond te leven. Dit concept is opgezet op basis van soortgelijke programma's die in de VS een groot succes zijn. Door mijn vroegere werk heb ik over de hele wereld veel trainingen en opleidingen gevolgd en ik heb de succesformules van clubs ervaren."

Groepslessen
Individueel trainen, al dan niet onder begeleiding van een personal trainer, is een van de pijlers onder Life and Kicking. De sportschool beschikt over een eigen dojo (een ruimte voor vechtsporten), een yogastudio, een spinningzaal, een personal-trainingstudio en een aerobicstudio van waaruit elke week ruim tachtig uur aan groepslessen wordt gegeven. Natuurlijk zijn er de populaire workouts als Pilates, Zumba, Total Body Workout, Spinning en Body Balance, maar je kunt ook kickboksen en aan het door Fatima en Patrick ontwikkelde Combat-fit deelnemen. "Veel mensen vinden de training van kickboksen prima, maar hebben niets met het fysieke contact. Daarom hebben wij deze groepsles ontwikkeld waarbij je traint op een manier zoals de gladiatoren vroeger werden getraind, compleet met technieken uit boksen en kickboksen, maar zonder dat je bang hoeft te zijn voor een blauw oog. Dat is vanaf het begin een groot succes."
Life and Kicking, waar je vanaf € 34,75 per maand onbeperkt kunt trainen, gaat ook actief deelnemen aan de Men's Health Urbanathlon. Dit is een stormbaan in de bebouwde omgeving waarbij allerlei stadse zaken een hindernis kunnen vormen. Op 15 juni wordt in de Amsterdam ArenA de vijfde editie van de Urbanathlon gehouden en Life and Kicking biedt ter voorbereiding een programma aan waarbij je wordt klaargestoomd om hier gezond en fit aan te kunnen deelnemen. "Een aantal trainers en leden gaat deelnemen en het is daarna de bedoeling dat we dit concept gaan uitbreiden", zegt Patrick. In de openingstijden is overigens rekening gehouden met het feit dat IJburgers veel en laat werken, want de sportschool is elke werkdag tot 23.00 uur geopend en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast biedt Life and Kicking kinderopvang aan voor de sportende ouder (elke dag van 9.00 tot 13.00 uur). "Ook dat is tot stand gekomen door te luisteren naar de behoeftes van onze leden."
Meer informatie is te vinden op www.lifeandkicking.nl.

12 Years a Slave.

Vrijdag 6 juni, 20.30 uur
Film: Like Father, Like Son
Ryota heeft al zijn bezittingen verdiend met hard werken en hij gelooft dat niets zijn volmaakte leven kan stoppen. Op een dag krijgen hij en Midori een onverwacht telefoontje van het ziekenhuis. Hun 6-jarige zoontje Keita is niet hun zoon.
Entree 6 euro, inclusief koffie en thee.

Zaterdag 7 juni, 20.30 uur
Cabaret: Engelen op je pad
Soloconcert/voorstelling door Edwin Schimscheimer.
Entree 7,50 euro.

Vrijdag 20 juni, 20.30 uur
ilm: 12 Years a Slave
Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup, een ontwikkelde zwarte man met muzikaal talent, woont met zijn gezin in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Na twaalf jaar ontmoet hij een Canadees die zijn leven verandert.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

Vrijdag 27 juni, 20. 30 uur
Film: The Hunger Games, Catching Fire
Na haar overwinning in de 74ste Jaarlijkse Hongerspelen met haar metgezel Peeta Mellark is Katniss Everdeen veilig naar huis teruggekeerd. Onderweg merkt zij dat er een opstand op til is.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

Happy Panda gaat 7 juni open.

IJBURG – Er was wat vertraging, maar op 7 juni gaat het dan gebeuren: dan opent aan de Pampuslaan de zogenoemde 'Eco awareness store' Happy Panda de deuren.

Eigenaar Edwin Groenewegen heeft grootse plannen op het gebied van biologisch afbreekbare disposables & durables (afbreekbare bordjes en bekers en aanverwante zaken, Groenewegen wil hiermee grote evenementen voorzien-red.) en een winkel met louter gerecyclede producten onder de naam Happy Panda.
Als thuisbasis koos Groenewegen voor IJburg, waar de eerste Eco-store wordt geopend. Hier kan iedereen terecht voor informatie over de bio disposables (je kunt ze er ook kopen), maar het wordt vooral een winkel waar de particulier onder meer gerecyclede producten kan kopen. "Wat we gaan verkopen? Van alles, onder andere Bough Bikes (houten fietsen), schemerlampen uit Duitsland die zijn gemaakt van trommels van wasmachines, kasten van oude roeiboten en een kledinglijn van gerecycled polyester", aldus Groenewegen.

14 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

15 / 16