IJburgerNieuws

18 september 2015

IJburgerNieuws 18 september 2015


Elke eerste zaterdag: IJburger markt en event

IJBURG – De winkeliers van Winkelcentrum IJburg slaan een nieuwe weg in waarbij het contact met de IJburgers wordt aangehaald. Een van de eerste activiteiten is de maandelijkse eventmarkt, die elke eerste zaterdag van de maand wordt gehouden op het Joris Ivensplein, de IJburglaan en in het winkelcentrum.

"Deze maandelijkse eventmarkt is een nieuwe aanpak", verklaren Pien Thate en Mark Vermeer namens het bestuur van de winkeliersvereniging. "Het gaat bij de activiteiten nadrukkelijk om een een-tweetje: enerzijds is er het event met elke maand een ander thema en anderzijds de IJburger markt met rond de dertig kramen." De eerste eventmarkt – een Oldtimer Festival met meer dan twintig klassiekers - is inmiddels gehouden en de reacties van zowel bezoekers als markthandelaren smaken naar meer.

Bye Bye Summer festival
De volgende IJburger markt en het Bye Bye Summer Festival staan voor zaterdag 3 oktober (van 10.00 tot 17.00 uur) op het programma. IJburg zwaait de dan afgelopen zomer uit met Latin muziek, een brassband, salsaworkshops, Brazilian dance, een beterbodybootcamp van Steve Relyveld, kinderactiviteiten, vintagekramen en een boerenhippiemarkt. Er is ook van alles te doen voor de kinderen: ze kunnen geschminkt worden, knutselen, er is een treintje waar ze in mee kunnen rijden en er staat een zweefmolen.
De thema's voor de eerste zaterdagen van de maanden november en december krijgen inmiddels vorm en beloven ook spraakmakend en spectaculair te worden. Over de andere activiteiten die op stapel staan, worden de IJburgers onder meer via IJburgerNieuws en Facebook op de hoogte gehouden.

IJburger markt
Thate: "De IJburger markt is een proef- en struinmarkt met kramen met o.a. vintage, kleding en woonaccessoires en een boerenmarkt waar demonstraties en proeverijen zorgen voor een bourgondische sfeer. Er is een rijk assortiment verswaren van lokale boeren, aangevuld met producten als Nederlandse honing, een schapenboer met vachtjes, ambachtelijke kaarten enzovoort."
Een vast onderdeel van de eventmarkt is dat er veel voor kinderen is te doen, met onder meer een aantal activiteiten die verband houden met het event.

Café Vrijburcht gaat in najaar weer open met nieuwe ondernemer

IJBURG – Café Vrijburcht blijft behouden voor IJburg. De curator heeft met een ondernemer overeenstemming bereikt over de verkoop van de inventaris en woningstichting De Key, die eigenaar is van het pand, heeft samen met de nieuwe uitbater een intentieovereenkomst voor een nieuw huurcontract. Het lijkt dus: eind goed, al goed.

Jarenlang runden uitbaters Ricky en Willem Pasman het buurtcafé, dat ook dienst doet als restaurant en als foyer voor Theater Vrijburcht. Maar dit jaar bleek dat de huur van achtduizend euro niet langer meer was op te brengen: het café ging failliet. Buurtbewoners waren hierover teleurgesteld en verontwaardigd en gingen met De Key in gesprek om te kijken of het pand kon worden gekocht om zodoende het café voort te zetten.

Grote belangstelling
In eerste instantie liepen deze gesprekken vlot, maar gaandeweg werd helder dat De Key het pand niet wil verkopen, tot teleurstelling van de bewoners. "Wij vinden het als Comité Red ons Buurtcafé Vrijburcht jammer dat De Key niet wil verkopen, want de belangstelling was groot in de buurt", meldt Hilde ter Doest namens het actiecomité. Op basis daarvan trok het buurtcomité de stekker uit de onderhandelingen, maar nu is helder waarom De Key geen interesse had in de verkoop: er is een nieuwe uitbater gevonden.

Najaar
Volgens een woordvoerster van de woonstichting heeft deze laten weten akkoord te gaan met het huuraanbod; Vrijburcht gaat in het najaar weer open.

Pleidooi D66 voor betere fietsroute naar IJburg

De Nesciobrug is de enige verbinding met Amsterdam-Oost.

IJBURG – IJburg moet beter bereikbaar worden per fiets. Dit vindt D66-raadslid Jan-Bert Vroege. Inmiddels neemt ook de vraag om beter verlichte fietspaden van, naar en op IJburg toe.

Nieuw is deze wens op IJburg niet. Al geruime tijd klagen IJburgers over de gebrekkige fietsvoorzieningen naar de stad. Nu kunnen bewoners alleen via een grote omweg door de Indische buurt van en naar IJburg. Dat moet anders en wat Vroegop betreft zo snel mogelijk. "IJburg en het Zeeburgereiland moeten echt onderdeel van de stad worden. Een goede fietsverbinding is daarvoor nodig, zonder eindeloos om te moeten fietsen. Ik ben blij dat de wethouder van Verkeer heeft toegezegd dat hij een nieuwe fietsroute gaat onderzoeken", zegt hij op IJburg TV.
Vroege heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd meerdere opties te onderzoeken om de bereikbaarheid van en naar IJburg te verbeteren en denkt zelf aan een brug of een pont tussen Zeeburgereiland, Cruquius en het Borneo-eiland. Vroege: "Dat zou de fietsroute zeker tien minuten korter maken."
Wethouder Litjens van Verkeer heeft toegezegd de mogelijkheden voor een nieuwe fietsroute te onderzoeken.

Betere verlichting
Uit een recent onderzoek van studente sociologie Ellen Hoorn blijkt verder dat veel IJburgse jongeren vinden dat de fietspaden op IJburg beter verlicht moeten worden. Dit geldt vooral voor de fietsroutes op en rond het Diemerpark en de Nesciobrug. Deze wens wordt geuit door jongeren tussen de 12 en 16 jaar die veel sporten of naar muziekles gaan.

Aanschuiven maar in pop-uprestaurant

IJBURG - Afgelopen weekend heeft ARCAM Architectuurcentrum de festiviteiten rond de opening van het Centrumeiland afgerond met het pop-up restaurant IJburg Serveert. Zes thuiskoks maakten thuis gerechten die door fietskoeriers naar het restaurant op het Centrumeiland werden vervoerd om te worden geserveerd.
'IJburg Serveert', waar grote belangstelling voor was, was het derde kunstwerk dat ARCAM IJburg heeft aangeboden. Het baken van IJburg en de ruim duizend paaltjes bij de ingang van Centrumeiland zijn de andere twee.
Op pagina 7 een foto-impressie van 'IJburg serveert'.

480

zonnepanelen voorzien in 15 procent van de energiebehoefte IJburg College

Tweede etappe voor uniek duurzaam fietsproject Ring-Ring

Ring-Ring heeft alles in zich om succes te worden

Janine Hogendoorn (links) en Sandra Hueber schakelen met hun fietsprojecten naar de volgende versnelling.

Stemmen

Ring-Ring is Publiekswinnaar van periode 3 van de Accenture Innovation Awards. De Accenture Innovation Awards is een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. Als gevolg hiervan doet Ring-Ring mee aan een pitch op 30 oktober voor het grote publiek op de Accenture Innovation Awards.
Er kan worden gestemd op innovation-awards.nl.

IJBURG – Het op IJburg gestarte duurzame fietsproject Ring-Ring is na een pilot en verdere finetuning toe aan een vervolg. Deze week is de nieuwe app beschikbaar en kunnen weer fietskilometers worden omgezet in onder andere kortingen bij 21 IJburgse winkeliers. Maar ook in andere steden, op verschillende niveaus en wellicht zelfs in meer landen, gaat Ring-Ring furore maken, hoopt initiatiefneemster Janine Hogendoorn. Dus op naar de volgende ronde.

Hogendoorn is een fanatiek fietser geworden sinds ze op IJburg woont en heeft weinig meer op met de auto. "Fietsen is schoner, veiliger, gezonder, er is sociale interactie en er zijn voordelen voor de publieke ruimte omdat een fietspad nou eenmaal minder ruimte in beslag neemt", somt zij de bekende voordelen nog eens op. Janine fietst vier keer per week van IJburg naar haar werk in Amsterdam en tijdens die ritjes maalt het constant in haar bovenkamer. Tijdens een van die tochten ontstond het idee voor wat in 2013 van start ging als Ring-Ring. "Lokale overheid, werkgevers, zorgverzekeraars en winkeliers hebben maatschappelijk en financieel baat bij investeren in fietskilometers. Dat is het basisidee van Ring-Ring. Het is namelijk best vreemd dat je, wanneer je kiest voor een gezonde vervoerwijze, er weinig tot geen voordelen voor terugkrijgt. Iedereen wordt beter van fietsen, dat blijkt uit veel onderzoeken. Zelfs lokale winkeliers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat niet het aantal parkeerplaatsen belangrijk is voor de aantrekkelijkheid van een winkelgebied, maar het feit dat het een leuke, gezellige ruimte is en daar dragen fietsers aan bij."
De winkeliers noemt ze niet voor niets. Iedereen kan deelnemen aan Ring-Ring door een app te downloaden waarop automatisch wordt bijgehouden wanneer en hoeveel kilometers je fietst. Vervolgens kunnen de gereden kilometers worden omgezet in kortingen of unieke aanbiedingen bij de deelnemende winkels aan Ring-Ring.

Vaker de fiets
Inmiddels zijn we twee jaar verder. Halverwege vorig jaar werd de pilot afgerond en geëvalueerd en er is vastgesteld dat Ring-Ring levensvatbaar is. "Het mooie van Ring-Ring is, zo bleek uit de evaluatie, dat deelnemers positief worden beïnvloed om vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Dat is het doel waarnaar we streven."
Er kwam ook veel aandacht in de landelijke media en Hogendoorn heeft het idee achter Ring-Ring zelfs uitgelegd in India. "Ik heb twee keer in India, waar ik deel uitmaakte van een delegatie waarbij ook burgemeester Eberhard van der Laan was, het idee achter Ring-Ring uitgelegd."

Een triple win voor mens, natuur, maatschappij en spirit

Groot project
Deze uitnodigingen hebben nog niets concreets opgeleverd, maar in Zaanstad en in het westelijk havengebied - bij IJburg om de hoek – loopt nu een groot project dat een doorbraak kan betekenen. Hogendoorn: "Twee jaar geleden ben ik gaan samenwerken met Sandra Hueber die op IJburg het project FIETS je blij heeft opgezet. Dat project had als doel om de fietsroute door het Diemerpark met kunstwerken gezelliger te maken. Sandra en ik hebben afgelopen jaar subsidie gekregen voor een soortgelijke samenwerking in het westelijk havengebied en Zaanstad. Een deel van deze subsidie zal ook worden aangewend om Ring-Ring verder te ontwikkelen zodat er makkelijk kan worden opgeschaald. Dat wil zeggen dat een andere stad ook heel makkelijk kan meedoen met plaatselijke winkeliers of andere initiatieven. IJburg doet straks als wijk ook weer mee. Het aangrenzende Weesp en Diemen kunnen ook eenvoudig aanhaken. Samen kunnen ze bijvoorbeeld besluiten om bij elke zoveel duizend kilometer die de deelnemers samen hebben gefietst een bedrag ter beschikking te stellen voor een wijkinitiatief. Ook werkgevers kunnen kiezen voor een eigen initiatief om hun medewerkers meer te laten fietsen. Op die manier ontstaat de zogeheten triple win voor mens, natuur, architectuur, onze maatschappij en onze spirit", aldus Hogendoorn, die ook hoopt dat zorgverzekeraars zullen aanhaken.
Trouwens: Janine Hogendoorn kiest er heel bewust voor zorgvuldig om te gaan met de data van de deelnemers. "Ik ben me gaan verdiepen in het onderwerp privacy en alles wat daarbij komt kijken en heb ook hier gekozen voor een innovatieve aanpak. Deelnemers blijven juridisch eigenaar van hun eigen data en zorgvuldigheid van de data gaat boven alles."

Rondetocht over 4 kilometer op skates door Diemerpark

IJBURG - Schaatsclub IJsburg organiseert voor de tweede keer een alternatieve rondetocht op inline skates door het Diemerpark. De tocht vindt plaats op zondag 20 september vanaf 14.00 uur en er kunnen meerdere rondjes van rond de vier kilometer worden gereden.

De ronde kan tussen één en tien kilometer worden afgelegd en na elke ronde wordt er gestempeld bij het begin/startpunt én de stempelpost bij de velden van AHC IJburg. De andere stempelpost is bij het oostelijke einde van het Diemerpark.
Voor deelnemers zonder eigen skates is materiaal beschikbaar, zolang de voorraad strekt (skates, helm, knie-, pols- en elleboogbescherming). De inschrijving staat open voor iedereen vanaf 8 jaar. Deelname is op eigen risico. Er is EHBO aanwezig. Helm, knie-, pols- en elleboogbeschermers zijn verplicht.

150 deelnemers
Er kunnen maximaal 150 deelnemers meedoen. Leden van Schaatsclub IJsburg en AHC IJburg hebben voorrang bij de inschrijving.

Vrijwilligers
Om deze tweede alternatieve rondetocht tot een succes te maken, heeft IJsburg vrijwilligers nodig voor de organisatie, de bemanning van de stempelpost en de catering.

Aanmelden
Aanmelden kan via skaten@ijsburg.nl. Bij heel slecht weer wordt de tocht verplaatst naar een nader te bepalen datum. De aankondiging daarvan zal indien nodig op zaterdag 19 september om circa 16.00 uur zijn. Iedere deelnemer krijgt een herinnering aan dit evenement.

Een wirwar aan verkeersborden

IJBURG - Er is geen wet die bepaalt hoeveel verkeersborden en -aanwijzingen je op een paar vierkante meter mag plaatsen. Maar zelfs zonder wet zie je soms plekken waar er te veel staan. Zoals bij de entree van Centrumeiland. Hier worden fietspaden vreemd onderbroken, voetgangers mogen niet overal op, er is blijkbaar ergens eenrichtingsverkeer en er wordt aan de weg gewerkt. Los daarvan is het bordje dat automobilisten verwijst naar Strand IJburg wel heel summier. Komend vanaf de Uyllanderbrug is de bocht pas op het laatste moment goed zichtbaar.

Co-ouderschap hoofdthema van Scheidingscafé

Co-ouderschap maakt kinderen gelukkiger

IJBURG - In de ruimte van Ouder en Kindteam Oost aan de Pampuslaan 26 is op 1 oktober de zesde editie van het Scheidingscafé. Organisator mr. Sissel Pemmelaar, die op IJburg een praktijk voor familiemediation runt, laat weten dat de avond voor alle ouders die in een scheiding zijn beland of dreigen terecht te komen, interessant is.

Als uitvloeisel van haar werkzaamheden als familiemediator organiseert Sissel Pemmelaar twee keer per jaar een Scheidingscafé. Mr. Pemmelaar laat hierover weten: "Ik ben erachter gekomen dat door alle emoties die bij een scheiding komen kijken vaak niet de juiste hulp en informatie wordt gevonden, met alle nare gevolgen die dat met zich mee kan brengen. Het doel van het Scheidingscafé is dat we handvatten geven om stellen goed door een scheiding heen te loodsen. Bezoekers weten aan het eind van de avond beter waar ze staan en welke stappen ze moeten nemen."

10 gouden regels
Het belangrijkste gespreksonderwerp zijn de 10 gouden regels voor succesvol co-ouderschap. Uit onderzoek aan de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen die wisselend bij beide ouders wonen minder last van problemen van de scheiding hebben en gelukkiger zijn. Tijdens de zesde editie van het Scheidingscafé komen specialisten op het gebied van scheidingen en co-ouderschap aan het woord. Onder hen zijn mr. Sissel Pemmelaar, kinder- en jeugdtherapeut Maggie Boreel en Renee Spekken die trainer positief opvoeden voor gescheiden ouders is. Na afloop van de inleidingen kunnen de deelnemers persoonlijke gesprekken hebben met de deskundigen en ze kunnen contact leggen met andere bezoekers van het Scheidingscafé. De aanvang is 19.45 uur, de toegang is gratis. Meer informatie op www.scheidingscafeamsterdam.nl. Zie ook pagina 13.

Tien kavels op IJburg te koop

IJBURG – In een speciale tent op de hoek Brigantijkade/Schokkerjachtdijk (Steigereiland) kunnen geïnteresseerden zaterdag 19 september tussen 11.00 en 13.00 uur zien welke kavels er op IJburg te koop zijn. Dit is de aanloop naar de stedelijke zelfbouwmarkt die op zaterdag 10 oktober wordt gehouden.
Tijdens de zelfbouwmarkt kunnen geïnteresseerden een optie nemen op de kavel van hun dromen. Voor die tijd zijn er kijkdagen waar men de kavels kan bekijken en vragen kan stellen. In Amsterdam-Oost worden op drie locaties zelfbouwkavels aangeboden: Zeeburgereiland, IJburg en Amstelkwartier. De kijkdagen voor kavels zijn op IJburg en Amstelkwartier op 19 september en op Zeeburgereiland op 26 september.
Het aanbod is divers. Op IJburg zijn acht kavels voor particulier opdrachtgeverschap en twee kavels voor bouwgroepen, op Zeeburgereiland zijn 17 kavels voor particulier opdrachtgeverschap en in Amstelkwartier zijn zeven kavels voor particulier opdrachtgeverschap.

Laatste Bankjes- Collectief dit jaar

IJburg – Het grootste openluchtcafé ter wereld. Aldus afficheert het BankjesCollectief zichzelf. Zondag 4 oktober is de laatste zondag dit jaar dat het BankjesCollectief in Oost en op IJburg wordt gehouden.

Het BankjesCollectief bestaat uit bankjes die mensen voor hun huis zetten en speciaal 'openen' voor buurtgenoten. Er openden via BankjesCollectief al bijna 400 bankjes en op zondag 4 oktober vindt het laatste openluchtcafé van het bankjesseizoen plaats.

Zó Nederlands
Begin deze maand openden de initiatiefnemers Jesse Jorg en Cathelijn de Reede samen met burgemeester Eberhard van der Laan een bankje aan de Amstel. Het 'proefzitten' bevalt de burgemeester van Amsterdam goed: "Dit is echt zó Nederlands. Het zorgt voor een thuisgevoel nog voordat je de sleutel van je voordeur omdraait. Dat spreekt mij en vast nog veel meer Amsterdammers aan."

Nieuwe bewoners Boerderij op IJburg

IJBURG - Boerderij op IJburg opent zondag 20 september het seizoen tussen 12.00 en 14.00 uur met de housewarming van nieuwe bewoners op de Boerderij.

Wie de nieuwe bewoners van IJburg zijn, is nog niet bekend: daarvoor moet je op zondag naar Boerderij op IJburg op Rieteilanden-Oost. Er kan ook worden gepicknickt. Na de housewarming beginnen ook de herfst- en winterruilmarkt, de boekenmarkt en de Ponymaatjes en IJburg Rangers instuif.

Longpunt

IJBURG – Het Longfonds is afgelopen maandag gestart met de eerste editie van Longpunt Amsterdam Oost e.o. Ook IJburgers kunnen hier terecht.

Longpunt is een maandelijkse ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun omgeving. Iedere tweede maandag van de maand wordt deze bijeenkomst georganiseerd van 14.00 tot 16.00 bij Fysio World aan de Middenweg 67F.

Stadsdorp Iburg valt in de smaak

IJBURG – Een ruim jaar na de start kan worden vastgesteld dat Stadsdorp IJburg in een behoefte voorziet. Dinsdag 29 september is er weer de FlexSoos in de FlexBieb.

Het doel van Stadsdorp IJburg is mensen op IJburg met elkaar te verbinden: samen activiteiten ondernemen, eigentijds nabuurschap, elkaar ontmoeten.

Dingen doen
De clubjes en groepjes hebben tot doel samen dingen te doen. Zo'n groepje zal zich als vanzelf ontwikkelen, niets ligt vast en alles is mogelijk. Er is geen bureaucratie, geen hiërarchie, geen rechtsvorm en geen betaald lidmaatschap.
De FlexBieb aan de Talbotstraat is het 'clubhuis' van Stadsdorp IJburg. Meer informatie en de agenda staan op stadsdorpijburg.nl.

IJburg College profiteert van de zon

IJBURG – Op het dak van het IJburg College liggen sinds het begin van de zomer 480 zonnepanelen.
Het dak van het IJburg College is met deze zonnepanelen het grootste coöperatief georganiseerde zonnedak van Amsterdam. Leden van Energiecoöperatie Zuiderlicht financieren de zonnepanelen.

Veel van de leden van Zuiderlicht zijn ouders en leerkrachten van het IJburg College. Voor de eerste 420 zonnepanelen had de energiecoöperatie de financiering al geregeld, alleen voor de laatste 60 panelen moest nog een eindsprint getrokken worden. Binnen twee weken tijd waren de laatste 60 zonnepanelen 'verkocht'. Met een oppervlakte van bijna 800 m2 wekken de zonnepanelen 15 procent van de jaarlijkse stroombehoefte van het IJburg College op.

Plannen eiland belicht

IJBURG - Benieuwd naar de eerste plannen voor Centrumeiland? Projectmanager Dries Drogendijk vertelt maandag 21 september voor het eerst over het stedenbouwkundig plan voor Centrumeiland.

De informatie wordt vanaf 20.00 uur gegeven bij Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade 179.

Centrumeiland is niet meer weg te denken

Niels Poerwoatmodjo zorgde vrijdag en zondag voor de muzikale omlijsting van 'IJburg serveert'.

Afgelopen weekend heeft ARCAM Architectuurcentrum de ingebruikname van Centrumeiland officieel afgerond met het pop-uprestaurant IJburg serveert. Hiervoor was het Baken van IJburg al naar Centrumeiland versleept en er staan ruim duizend paaltjes die symbool staan voor de ongeveer 1200 woningen die hier moeten komen.

Het zal niemand ontgaan zijn: sinds mei zijn de hekken van Centrumeiland open en sindsdien heeft IJburg er een hotspot bij. Er werd afgetrapt met het succesvolle kunstproject 'de Rode Loper' en de opening van zowel de tijdelijke Urban Campsite als strandpaviljoen Blijburg heeft zijn steentje alweer bijgedragen, hoewel het echte nieuwe Blijburg nog niets eens klaar is. ARCAM heeft een belangrijke functie gespeeld bij Centrumeiland door vorig jaar het project 'Stad in zicht' uit te zetten. Iedereen kon in het kader hiervan ideeën voor het schiereiland indienen en hier werd massaal gehoor aan gegeven: er kwamen er 151.

Drie kunstwerken
Bij wijze van afronding van Stad in zicht en de start van Centrumeiland werd IJburg beloond met drie kunstwerken: de ruim duizend oranje-blauw gekleurde paaltjes, het Baken van IJburg dat sinds begin september Centrumeiland siert en als afsluiting het kookproject IJburg serveert, dat afgelopen zondag plaatsvond.

De Keukenzusters Jolanda en Marjan zijn altijd vrolijk.
De fietskoeriers van Tring Tring, die het eten ophaalden bij de thuiskoks, worden geïnstrueerd.
Het Baken van IJburg.
Ruim duizend paaltjes symboliseren de ruim duizend woningen die hier moeten komen. Deze plannen zijn niet op drijfzand gebouwd.
In het pop-uprestaurant was plaats voor 22 gasten.

Verbinden
IJburg serveert had tot doel IJburg op culinaire wijze te verbinden (een echt IJburgs woord trouwens). Daarvoor boden zeven zorgvuldig geselecteerde IJburgse thuiskoks (Jolanda en Marjan, die ook bekend staan als de Keukenzusters, Jennifer, Sita, Astrid en Maybel) een menu aan dat vrijdag-, zaterdag- en zondagavond in een pop-uprestaurant (in dit geval een partytent) werd genuttigd door IJburgers. De belangstelling was groot, zowel van de koks als van IJburgers die wilden aanschuiven, niet in het laatst vanwege de diversiteit van de menu's. Oosters, mediterraan, Hollands, Frans, Surinaams, het kon allemaal. Zondagavond zat op het einde het weer een beetje tegen, maar dat mocht de pret niet drukken: dit was weer IJburg op z'n best.
De volgende fasen van Centrumeiland zijn de opening van het nieuwe strandpaviljoen Blijburg in oktober dit jaar en daarna de verdere ontwikkeling tot een nieuwe buurt van IJburg.

Kroost YUPP snakt naar voorzieningen

Veel kinderen sporten en maken muziek

De bakfiets is hét symbool van de YUPP op IJburg.

Toen dertien jaar geleden jonge gezinnen op IJburg kwamen wonen, werden ze YUPPs genoemd: Young Urban Professional Parents. De gezamenlijke kenmerken van de YUPPs zijn dat het hoogopgeleide ouders zijn, beiden hebben meestal een goede baan, met het inkomen zit het wel snor en ze hebben vaak jonge kinderen. Inmiddels is de tijd eroverheen gegaan en is het Young niet meer helemaal van toepassing en zijn ook de kinderen een decennium verder in hun ontwikkeling.

De kern van het onderzoek van Ellen Hoorn is: wat is de rol van UPPs bij het deelnemen aan activiteiten buitenshuis van hun kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar op IJburg? Het centrale antwoord is: heel groot. Deze groep welgestelde IJburgers vindt het belangrijk dat hun kroost al op jonge leeftijd meedoet aan georganiseerde activiteiten, waarbij sport (vooral voetbal en hockey) en muziek populair zijn. En op oudere leeftijd wordt dit nog steeds belangrijk gevonden, want, zo concludeert Hoorn: "Het is volgens ouders belangrijk dat kinderen bezig zijn. Op de club of muziekles leren kinderen belangrijke levenslessen." Wel neemt de invloed van de ouders af naarmate ze ouder worden en in plaats daarvan wordt de rol van vrienden en vriendinnen steeds groter. "Jongeren ondernemen steeds meer informele activiteiten met hun vrienden", stelt Hoorn. Maar een probleem is: IJburg mag dan worden omschreven als een fijne buurt om op te groeien, voor deze groep jongeren (de leeftijd varieert tussen de 12 en 16 jaar) zijn er weinig faciliteiten. "De jongeren van UPPs blijken erg commercieel gericht. Ik denk dat dit verband heeft met hun stedelijke opvoeding. YUPPs hebben een stedelijke leefstijl, ze maken gebruik van allerlei faciliteiten en nemen hun kinderen hier mee naartoe. Op dit vlak is er weinig op IJburg en daarom gaan jongeren geregeld naar het centrum van Amsterdam. IJburg zelf wordt gezien als een beschermde omgeving voor jongeren, omdat het geïsoleerd en rustig is. Jongeren kunnen er veilig buiten zijn", aldus Ellen Hoorn. Maar dat geïsoleerde karakter geeft jongeren ook beperkingen. "De route naar de stad wordt vooral in de avonduren als onveilig bestempeld."

Kennismaking
Ellen Hoorn komt zelf uit Zaandam en voor haar was het onderzoek op IJburg een kennismaking met het eiland. "Ik heb vooraf het boek 'Buiten wonen in de stad' van Tineke Lupi gelezen dus ik wist al iets van IJburg af. Van tevoren dacht ik dat Amsterdam van IJburg geen Vinexwijk wilde maken. Om het gevoel van de stad over te brengen, zijn er onder andere geen voortuintjes in IJburg aangelegd. Ik zag echter al snel dat in veel straten mensen zelf met bloempotten voortuintjes hadden gecreëerd. Ik vind de bouw in IJburg over het algemeen wel mooi. En bij mijn onderzoek ben ik in hele grote mooie woningen geweest. Of ik er zou willen wonen? Nu niet, heel misschien later."

Ellen Hoorn deed onderzoek naar de kinderen van de YUPP's op IJburg.

'Er is vooral behoefte aan een zwembad en een bioscoop'

Prikkelend
Het leven en welzijn van de YUPPs en hun kinderen vindt Ellen al lang een prikkelend onderwerp en ze heeft aangetoond dat de jongeren waar het onderzoek over gaat het op IJburg goed hebben, maar dat het tijd wordt dat er voor hen meer voorzieningen komen. "Kinderen van YUPPs sporten veel en over de sportvoorzieningen op IJburg zijn de meeste kinderen en ouders wel tevreden, maar verder is er niet heel veel. Er is vooral veel behoefte aan een bioscoop en een zwembad. Natuurlijk kun je ook naar de bioscoop in de stad, maar de ouders moeten hun kinderen dan weer ophalen."

Veilige fietsroutes
Een andere dringende wens is dat de fietsroutes op en van IJburg veiliger moeten. "Dat was niet echt een onderwerp van mijn scriptie, maar kwam eruit als zij-conclusie. Het fietspad in het Diemerpark moet beter verlicht worden, vinden zowel ouders als kinderen."

In Blok 19 is toenadering en verzoening

Blok 19 was lange tijd een vat vol tegenstrijdigheden en conflicten, maar er is verbetering.

IJBURG - Thijs Lindner deed vorig jaar onderzoek naar de identiteit en diversiteit in IJburg en concludeert dat er grenzen zijn aan de mix. "Conclusie van dit onderzoek is dat de menging van woningen niet garandeert dat een wijk vanzelf 'leefbaar' of 'succesvol' is", aldus Lindner.
IJburg heet de wijk zonder scheidslijnen te zijn, want stedelijke diversiteit zou de leefbaarheid bevorderen. Om deze reden zijn er veel gemixte blokken gebouwd met als uitgangspunt dat deze van woningen voor een mix aan bevolkingsgroepen zorgen.

Maar in de praktijk komt het hier niet van. Lindner: "Het blijkt dat veel bewoners IJburg twee verschillende gezichten toeschrijven: het deel van de wijk waar iedereen succesvol is en goed met elkaar omgaat en het deel waar sociale problemen tussen verschillende soorten bewoners de boventoon voeren. Hierbij speelt woningmix een grote rol: hoe meer menging, hoe sneller mensen denken aan sociale problematiek. Dit heeft tot gevolg dat bewoners zich minder thuisvoelen in hun buurt omdat ze zich niet willen identificeren met het negatieve imago van de buurt."
De conclusie is dan ook dat menging van woningen niet garandeert dat een wijk vanzelf 'leefbaar' of 'succesvol' is. "Gemeentelijke beleidsmakers moeten zich realiseren dat buurten in IJburg sterk van elkaar verschillen, in samenstelling van bewonersgroepen en in de mate waarin bewoners zich identificeren met hun woonomgeving en buren. Het niveau van analyse, planning en gemeentelijk beleid moet daarom vanuit de lokale buurt worden bekeken in plaats van de wijk IJburg als geheel", aldus Lindner.
Het onderzoek van Vincent Polak bevestigt dit beeld. Polak legde het inmiddels vermaarde Blok 19 (dit zijn onder andere de woningen aan de Erich Salomonstraat met uitzicht over het Ed Pelsterpark) onder de loep en komt tot de conclusie dat hier veel mis is gegaan, maar dat het door gezamenlijke inspanningen veel beter gaat.

Kopers misleid
Misgegaan is bijvoorbeeld dat veel kopers, zo blijkt uit het onderzoek, niet wisten dat er sprake was van een woonblok met koop- en huurwoningen. Met als gevolg dat er in het blok veel onvrede is en dat bewoners elkaar met een schuin oog aankijken. "Als ik zou verhuizen zou ik niet nog een keer kiezen voor zo'n constructie, omdat er verschillende belangen zijn. Eigenaren hebben een ander belang dan huurders, en als je dat mengt dan kan dat schuren als je een gemeenschappelijke ingang hebt. Ik wil ervoor zorgen dat het materiaal zo lang mogelijk meegaat omdat ik in mijn eigen portemonnee wordt geraakt door de servicebijdrage en al dat soort zaken. En een huurder betaalt huur en het zal hem allemaal een rotzorg zijn, een beetje gechargeerd gezegd. Er zijn gewoon andere belangen", zegt een van de bewoners.

Toenadering en verzoening
Overigens gaat het momenteel steeds beter in Blok 19: er is sprake van toenadering en verzoening. Polak schrijft: "Ondanks dat het op basis van deze theoretische benaderingen niet goed gesteld lijkt te zijn met de verzoening van de verschillende soorten bewoners, lijkt het ook wel de kant van verzoening op te gaan binnen het blok. Zowel impliciet als expliciet lijken zowel de bewoners als de woningbouwvereniging het erover eens te zijn dat het de goede kant op gaat met het blok. Waar het eerst "een drama" was, en de spanningen tussen de verschillende typen bewoners te snijden leken, lijkt het nu beter te gaan met het contact. Het blok begint te lijken op een 'normaal' blok, en de situatie op de binnenplaats lijkt genormaliseerd. Het lijkt erop dat het bord met leefregels hier ook aan bijgedragen heeft. Het proces van het opstellen van de regels van het bord lijkt een moment te zijn geweest waarbij de bewoners van de verschillende woontypen naar een gemeenschappelijk doel streefden. En uiteindelijk, met de komst van het bord, een gemene deler hadden. Verder is het op basis van mijn bevindingen niet onwaarschijnlijk dat de inspanningen van zowel De Key als de AMH'ers (de Amsterdamse Middensegment Hypotheek (AMH) is ontwikkeld om nieuwbouw koopwoningen in de marktsector binnen bereik te brengen van huishoudens met een relatief laag inkomen) wonend aan de binnenplaats, hier aan bijgedragen hebben. Beide partijen lijken erg te hameren op direct contact en 'opvoeding'."

Het reilen en zeilen op IJburg houdt al geruime tijd een groep sociologen en studenten van de Universiteit van Amsterdam bezig. Inmiddels zijn meerdere onderzoeken afgerond, waarvan er onlangs twee door de onderzoekers Ellen Hoorn en Vincent Polak zijn toegelicht. Het onderzoek van Ellen richtte zich op de kinderen van de Urban Professional Parents (UPPs), terwijl Vincent onderzoek deed naar het leven in Blok 19. Onder andere hun bevindingen staan hieronder.

Puzzelen met de agenda

Ook Irene Bornsvorst deed onderzoek naar het gezinsleven van de YUPPs. Zij was vooral benieuwd naar in hoeverre het wonen op IJburg bijdraagt aan het streven naar een evenwichtige taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Het blijkt dat deze groep vooral veel moet puzzelen in de agenda om elke dag weer door te kunnen komen. Want: druk, druk, druk.

"Om aan al hun dagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen, moeten de ouders vooruitdenken en afspraken maken. Ze hechten daarom veel waarde aan flexibele werkuren, een flexibele houding van hun werkgever, partner en de kinderopvang of oppas", stelt Bornsvorst, die twee soorten YUPPs onderscheidt: de Communitaristische Yupps die relatief veel thuis werken en veel gebruikmaken van de hulp van buren en de Individualistische Yupps, die meer waarde hechten aan privacy en onafhankelijkheid en meer gebruikmaken van professionele voorzieningen.

"Voor beide typen Yupps geldt dat het wonen op IJburg bijdraagt aan de flexibiliteit van de ouders door de relatief korte afstanden tussen hun werk, de kinderopvang en school."

Vrijdag 18 september

Film: 'Bloed, Zweet en Tranen'

In Theater Vrijburcht wordt vrijdag vanaf 20.30 uur de film 'Bloed, Zweet en Tranen' vertoond. In de film staat het bewogen bestaan van André Hazes in de drie belangrijkste fases uit zijn leven centraal: zijn rauwe jeugd en de ontdekking op zijn achtste door Johnny Kraaykamp op de Albert Cuypmarkt in de jaren 60, zijn vriendschap met producer Tim Griek en zijn doorbraak in de jaren 80 met hits als 'Zeg Maar Niets Meer', 'Een Beetje Verliefd' en 'Ik Meen 't' en zijn moeizame laatste in 2004. De entree is 7,50 euro.


Zaterdag 19 september

Kinderfilm: 'IJsbeer in de Tropen'

In Theater Vrijburcht wordt zaterdag 19 september vanaf 11.00 uur de kindervoorstelling 'IJsbeer in de Tropen' gespeeld. Lars, de kleine ijsbeer, woont op de Noordpool. Op een dag drijft hij op een afgebroken ijsschots de zee op. Steeds verder dobbert hij en hij komt uiteindelijk in de tropen terecht. Entree is 7,50 euro.


Muziek: 'Johnny ontmoet Shaffy'

In deze muzikale en humoristische reis door twee levens, soms groots, soms heel klein, struikelen we over de verschillen, overeenkomsten en ontroerende paradoxen. Johnny Jordaan en Ramses Shaffy, niet voor het eerst samen in één theater, wel voor het eerst een ontmoeting op een dieper menselijk niveau, los van hun sterrenstatus bekeken vanuit het heden. Gespeeld door Amsterdams Allooi. Entree is 7,50 euro. Plek van handeling is Theater Vrijburcht.


Zondag 20 september

Muziek: Damp

Vanaf 16.00 uur treedt in Theater Vrijburcht de Amsterdamse band DAMP op met levensliederen. De entree bedraagt 7,50 euro.


Opening: nieuw seizoen

De opening van het seizoen wordt op de Boerderij van IJburg tussen 12.00 en 14.00 uur gevierd met de housewarming van nieuwe bewoners op de Boerderij. Na de housewarming begint ook de Herfst- en winterruilmarkt, de boekenmarkt en de Ponymaatjes en IJburg Rangers instuif.


Donderdag 24 september

Borrel: FlexSoos

In de FlexBieb is donderdag 24 september tussen 16.00 en 18.00 uur de Flexsoos die speciaal gericht is op oudere IJburgers.


Boek en film: 'Charing Cross Road'

Ditmaal in de FlexBieb een boek en de bijbehorende film waarin boeken een centrale rol spelen. Het boek (1970) is de bekendste roman van de Amerikaanse schrijfster Helene Hanff (Philadelphia 1916 - New York 1997). Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro voor niet-leden, 2,50 voor FlexBieb-leden en houders van een Stadspas en dergelijke.


Donderdag 1 oktober

Bijeenkomst: Scheidingscafé

Op 1 oktober organiseert Pemmelaar Familie Mediation voor de zesde keer het Scheidingscafé Amsterdam bij het Ouder- en Kindteam Oost op de Pampuslaan nr. 26. Dit keer is het thema co-ouderschap. De avond is gratis en iedereen die net gescheiden is, binnenkort gaat scheiden of het overweegt, is van harte welkom. De aanvang is 19.45 uur. Zie voor meer informatie pagina 5 en pagina 13.


Lezing: Emmy Andriesse

Afgelopen kwartaal is de FlexBieb gestart met een reeks avonden gewijd aan de fotografen en filmers naar wie straten, hofjes en pleinen van IJburg zijn vernoemd. Deze avond is Emmy Andriesse aan de beurt. Toegang 5 euro voor niet-leden, 2,50 voor houders van een Stadspas e.d., FlexBieb-leden gratis. De aanvang is 20.00 uur.


Vrijdag 9 oktober

Film: 'Loin des Hommes'

Frans drama met Viggo Mortensen als een leraar uit een Algerijns dorp die in de jaren vijftig een veroordeelde man moet begeleiden naar de rechtbank. De film draait om 20.30 uur in Theater Vrijbucrht, de entree bedraagt 7,50 euro.


Lezen: voorleesmarathon

Vrijdag 9 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Die dag valt ook binnen de Kinderboekenweek, die deze keer het thema 'Raar maar waar' heeft. De IJburgse Daltonschool de Neptunus organiseert deze dag een voorlees- en infomarathon waarbij duurzaamheid en boeken centraal staan. Van 8.30 tot 14.00 uur.


Lezing: P.F. Thomése

Een van Neerlands beste schrijvers vertelt in het kader van FlexNight Live op vrijdag 9 oktober over zijn nieuwste boek, de bestseller 'De onderwaterzwemmer'. Aanvang is 20.00 uur. Toegang is 10 euro voor niet-leden en 5 euro voor FlexBieb-leden en houders van een Stadspas.

Zondag 20 september

Kindervoorstelling: 'Samson en Delilah'

Samson en Delilah is een muzikaal sprookje voor kinderen van 4 jaar en ouder. Het gaat over een groot geheim en kleine scharen die alles kapot kunnen knippen. De aanvang is 11.00 uur, de entree bedraagt 7,50 euro.


Vrijdag 25 september

Film: 'Wild'

Nadat haar moeder overlijdt en haar huwelijk strandt, besluit de jonge Cheryl Strayed een wandeltocht van meer dan 1500 kilometer te maken. Zonder ervaring of voorbereiding begint ze aan de gruwelijk zware tocht die uiteindelijk haar leven verandert. Entree 6 euro, de voorstelling begint om 20.30 uur.


Zaterdag 26 september

Festival: Havenfestival

Van 10.00 tot 18.00 uur wordt in de haven van IJburg het uitgestelde Havenfestival gehouden. Oorspronkelijk zou het Havenfestival in mei plaatsvinden. Doel van het Havenfestival is dat IJburg zich presenteert. Er zijn sport- en spelactiviteiten, kinderactiviteiten waaronder verhalenman Karel Baracs, er is een optreden van de IJburgse coverband The Imposters en er zijn deejays.


Dinsdag 29 september

50-plus: Stadsdorp

Vanaf 17.00 uur komen in de FlexBieb de deelnemers aan Stadsdorp IJburg weer bij elkaar.De belangrijkste doelgroep zijn IJburgse 50-plussers, maar ook 50-minners zijn welkom. Het doel is mensen op IJburg met elkaar te verbinden: samen activiteiten ondernemen, eigentijds nabuurschap, elkaar ontmoeten.


Zaterdag 3 oktober

Jeugdfilm: 'Boy'

Verfilming van het spannende gelijknamige jeugdboek van Mirjam Mous, waarin Matthijs van de Sande Bakhuyzen bijkomt in een drukke metro, maar niet weet hoe hij daar gekomen is. Te zien in Theater Vrijburcht, aanvang 20.30 uur, entree 7,50 euro.


Zondag 4 oktober

Borrel: Pink

Vanaf 16.00 uur is er weer de zogenoemde Pink borrel bij café ED aan de Krijn Taconiskade.


Scheidingsmediation is voor alle partijen veel prettiger

IJBURG - "Het is zo veel mooier om mensen te helpen en ze goed door een scheiding heen te loodsen dan dat je bij de rechter staat te pleiten bij een vechtscheiding. Dit werk geeft me veel meer voldoening."

Met deze woorden geeft mr. Sissel Pemmelaar aan waarom ze in 2012 het roer omgooide en Pemmelaar Familie Mediation met als specialisatie scheidingsmediation startte. Pemmelaar was jarenlang familierechtadvocaat en heeft in al die jaren heel wat scheidingen zien stranden in vaak heftige toestanden. "Ik ging het beroep in om mensen te helpen, maar ik was alleen maar aan het procederen. Ik vind pleiten ontzettend leuk om te doen, maar daar lag mijn hart niet. Bovendien hielp ik mijn klanten en hun kinderen er meestal niet mee."

Gelukkig
De keus om dezelfde doelgroep te blijven bedienen, maar dan als mediator, lag voor de hand. Pemmelaar schoolde zich bij en startte in 2012 onder meer op IJburg Pemmelaar Familie Mediation. En deze switch maakt haar tot op heden erg gelukkig. Ze legt uit: "Mediation heeft als doel in goede harmonie samen oplossingen te vinden en deze vast te leggen in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Echtscheidingen vormen meer dan 90 procent van mijn werkzaamheden en bij de meeste huwelijken zijn er kinderen in het spel. Het mooie van dit werk is dat ik stellen die hebben besloten uit elkaar te gaan aan dezelfde tafel heb. Mijn werk bestaat eruit dat ik geen partij kies, naast de mensen sta, hen begeleid en ervoor zorg dat de communicatie op gang blijft om zo de gemeenschappelijke wensen in te vullen. Het is prachtig om ex-partners te helpen bij het vinden van een nieuwe verbinding als ouders."

Gesprekken
Gemiddeld voert Sissel Pemmelaar per mediationtraject vijf tot zes gesprekken van ongeveer anderhalf uur. "Ik start meestal met een vrijblijvend kennismakingsgesprek om uit te vinden of het verdere traject passend is. Daarna heb ik gemiddeld vier tot vijf gesprekken en een afrondend gesprek."
Goed om te weten: de kosten vallen ook mee. "Mijn tarieven zijn lager dan van een advocaat en er is het voordeel dat de kosten over beide ouders worden verdeeld. Je betaalt de rekening dus samen."

Sissel Pemmelaar vindt in familiemediation ook haar eigen geluk

Zo vroeg mogelijk
Vrijwel alle mediations lopen goed af, waarbij Sissel Pemmelaar aangeeft dat ze bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het scheidingstraject wordt ingeroepen. "Aan het begin van een scheiding kun je het beste adviseren en kun je het meest sturen. Maar ik heb ook mensen die al twee jaar uit elkaar zijn en samen een conflict hebben. Ja, het komt voor dat stellen na gesprekken met mij tot de conclusie komen dat het huwelijk gewoon nog gered kan worden. Dat geeft helemaal veel voldoening."

Certificeren
Iedereen kan zich in Nederland mediator noemen, maar wie zichzelf serieus neemt laat zich certificeren. Dit betekent dat je voldoet aan een bepaald kwaliteitsniveau en opleidingen hebt gevolgd. Dit heeft Sissel Pemmelaar natuurlijk gedaan. Daarbij helpt haar juridische achtergrond haar zeer. "Ik weet welke rechten en plichten iemand heeft en dat is in gesprekken een belangrijke meerwaarde. Je kunt wel van alles wensen, maar het moet wel kunnen. Ook kan ik zaken juridisch dichttimmeren en loop alles financieel na, waaronder het maken van een alimentatieberekening."

IJburg
Op de suggestie dat IJburg een vruchtbare bodem is voor scheidingsmediation, antwoordt Sissel Pemmelaar: "Dat is een hardnekkig misverstand. Uit cijfers van de gemeente Amsterdam uit 2012 blijkt dat in Amsterdam van de huwelijken die zijn gesloten tussen 2002 en 2010 2,1 procent is gestrand en op IJburg is dit 1,7 procent. Dat is bijzonder en daarom erger ik me aan dat misverstand, want ik zie in mijn praktijk ook dat IJburgers die uit elkaar gaan daar gemiddeld heel goed en bewust mee omgaan. Er is bijvoorbeeld heel vaak de wens om tot co-ouderschap over te gaan."
Overigens, hoewel het gros van de werkzaamheden van Pemmelaar Familie Mediation bestaat uit de begeleiding van stellen die uit elkaar gaan, kun je bij haar ook terecht voor mediation in alle andere familieaangelegenheden.

Echtscheidingscafé
Als uitvloeisel van haar werkzaamheden als familiemediator organiseert Sissel Pemmelaar twee keer per jaar een Scheidingscafé. Meer hierover staat op pagina 5, meer informatie over Pemmelaar Familie Mediation is te vinden op www.pemmelaar.nl.

Weerbericht

Verbetering op komst!

September wordt ook wel herfstmaand genoemd. Tussen 1 september en 30 september wordt de dag 1 uur en 40 minuten korter. Op 1 september begint de meteorologische herfst. Op 23 september om 10.20 uur begint de astronomische herfst. Het weer in september doet vaak nog aan de zomer denken. Nazomerweer noemen we dat. Niettemin loopt de gemiddelde maximumtemperatuur terug van 19.7 graden aan het begin van de maand naar 17.7 graden aan het eind van de maand. De laatste decennia waren vooral de septembermaanden van 1999 en 2006 nog volwaardige zomermaanden met 8 zomerse dagen waarop het meer dan 25 graden werd. Zomerse dagen met 25+-uitschieters lijken er dit jaar niet in te zitten, maar daarentegen had augustus er dit jaar met 14 zomerse dagen heel veel. Nogal teleurstellend septemberweer, maar er lijkt verbetering op komst. Er is kans dat vanaf het weekeinde een hogedrukgebied de scepter gaat zwaaien. Er volgen dan enkele dagen met meest droog weer en met meer zonneschijn. De lucht is echter nog van polaire oorsprong en dat laat geen nazomerse temperaturen toe. Onzeker is of het hogedrukgebied zich later volgende week weet te handhaven en een gunstige positie inneemt. Dat zou niet de eerste keer zijn. In 2011 kwam nazomerweer pas eind september/begin oktober goed op gang.

Vorige maand schreef ik over mijn ontmoeting met de gepensioneerde Vlaming Rolando uit Gent. Hij woonde een poos in Amsterdam, maar nu al 10 jaar in Thailand met zijn Thaise vrouw Wanphen, ofwel One. Hij was deze zomer met vakantie in de Lage Landen en bezocht ook IJburg. Hij was onder de indruk van de snelle groei van de wijk en de levendigheid rond de haven en op het Blijburgstrand. Toen hij hier in 2004 voor het laatst was reed er nog geen tram en voor de eerste pioniers in de wijk was een auto onmisbaar. Boodschappen deed je buiten IJburg want er was nog weinig keus, behalve een noodwinkel die op zaterdag dicht was. Ik bracht Rolando eind augustus naar Schiphol. Het was 26 graden. Hij had evenwel zijn warme jack goed dichtgeritst en zijn capuchon beschermde hem tegen de zomerwind. Hij had een forse verkoudheid opgelopen. Hij verlangde naar zijn Thaise dorp. "Gaan jullie maar van nazomer en herfst genieten, de zomer vond ik al erg genoeg", zuchtte Rolando.

In Thailand, aan rivier de Mekong, wordt het alleen in december en januari soms maar 25 graden. "Dat is dan winter," zei Rolando, "dan gaan we ons verwarmen voor de straalkachel." Ik zwaaide hem uit. Toen hij de douane passeerde kon hij eindelijk zijn capuchon afdoen. Tja, wij klagen op IJburg nogal over weer en wind. maar als tropenmigrant had hij daar extra reden voor. Wat wij als een vrij warme zomer beleven bleek voor hem niet veel meer dan een koukleumende ervaring te zijn.

Nieuwe Honda HR-V en Honda Jazz

De nieuwe en zuinige Honda HR-V.

Honda heeft er twee splinternieuwe modellen bij, de HR-V en de Jazz. Ze staan vanaf zaterdag in de showroom bij Honda-dealers, zoals Van Nieuwkerk in Amsterdam en Hilversum. Er gelden aantrekkelijke introductieaanbiedingen.

De HR-V is de nieuwe compacte SUV van Honda vanaf € 25.190. De auto is leverbaar met de nieuwe 1.5 i-VTEC benzine motor of met een nog zuinigere 1.6 i-DTEC dieselmotor. De Honda HR-V is al vanaf de basisuitvoering uitgerust met o.a. airconditioning, cruisecontrol, audio/cd/mp3-speler, Bluetooth en actief stadsremsysteem. Voor de zakelijke rijder is de uitvoering met 1.6 i-DTEC dieselmotor uitermate geschikt (20% bijtelling).
Dan is er de nieuwe Honda Jazz. Het nieuwste ruimtewonder is leverbaar vanaf € 17.850,-. Ook de Jazz heeft een rijk uitgerust basismodel en is voorzien van een zuinige 1.3 liter benzinemotor.

Mégane robuust en dynamisch

Nederlands ontwerp

De nieuwe Mégane heeft de typerende 'lichtsignatuur' van Renault.

Dynamische vormgeving, kenmerkende lichten aan voor- en achterzijde. je kan zeggen wat je wil, maar de nieuwe Renault Mégane springt eruit in het segment van de middenklassers, dankzij het ontwerp dat tot stand is gekomen onder leiding van Nederlander Laurens van den Acker.

De nieuwe Mégane is boven alles een Renault. Hij toont zijn familiebanden door zijn brede schouderlijn en het front met het grote verticale Renault-logo. Net als de Renault Talisman heeft de nieuwe Mégane de typerende 'lichtsignatuur' van Renault. Aan de voorzijde in de vorm van C-vormige koplampen, waarvan de omtrek doorloopt tot in de bumper, en aan de achterzijde met verlichting over de volle breedte van de auto, die continu brandt en de breedte van de auto benadrukt.

De nieuwe Mégane is 25 mm lager dan de Mégane van de vorige generatie en hij heeft een grotere spoorbreedte. Verchroomde details accentueren de hoge taillelijn, de grille en de portiergrepen. Subtiele plooien in de motorkap, verchroomde sierlijsten en de luchthappers aan weerszijden van het front versterken de karakteristieke uitstraling van de voorkant.

De eerste Mégane werd twintig jaar geleden geïntroduceerd. Sindsdien heeft Renault wereldwijd meer dan 6,5 miljoen auto's van dit type verkocht. Deze nieuwe Mégane wordt de vierde generatie. Hij is voorlopig nog niet op de markt.

Dacia's ook leverbaar met automaat

De Easy-R-transmissie komt in de Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway.

Dacia breidt het productaanbod uit met de gloednieuwe Easy-R-transmissie.

Dacia's eerste automatisch schakelende vijfversnellingsbak is voor het eerst te zien op de autoshow van Frankfurt (IAA), die van 17 tot en met 27 september wordt gehouden. De nieuwe Easy-R-transmissie is in Nederland vanaf begin 2016 leverbaar op de Dacia Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway. Deze gerobotiseerde vijfversnellingsbak is in eerste instantie verkrijgbaar in combinatie met de TCe 90 benzinemotor met Stop & Start. Easy-R biedt het comfort van een conventionele automaat met de efficiency van een handgeschakelde versnellingsbak. De transmissie is in de basis hetzelfde als een handgeschakelde variant, alleen wordt het koppelen en schakelen verzorgd door computergestuurde, elektromechanische systemen.

Tevens presenteert Dacia het geoptimaliseerde Euro 6-motorenaanbod voor de gehele modelreeks. Het volledige productaanbod van Dacia voldoet nu aan de strenge Euro 6-emissienorm. Alle motoren zijn voorzien van start-stoptechniek en alle dieselmotoren zijn uitgerust met een onderhoudsvrij NOx-filter.

Nieuwe Kia cee'd in de showroom

De nieuwe Kia cee'd in combinatie met een 1.0-liter T-GDI motor en de GT-Line staan vanaf deze maand in de showroom van de Nederlandse Kia-dealers. Tijdelijk is er een aantrekkelijke First Edition van de cee'd 5-deurs en Sportswagon. Die is identiek aan de ComfortLine maar krijgt voor een meerprijs van € 650,- 16" lichtmetalen velgen, achteruitrijsensoren, Auto Light Control en het Full Map navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Voor de zakelijke rijder is er ook een limited edition, de Navigator.

Hybride-offensief van Toyota

Toyota laat op de IAA, de internationale autoshow van Frankfurt, een waar hybride-offensief zien. Behalve de volledig nieuwe, vierde generatie Toyota Prius staan hier ook de eveneens nieuwe Toyota RAV4 Hybrid en de tweede versie van de hybride Toyota C-HR Concept. Deze conceptauto is een voorbode van een compacte hybride crossover in het C-segment. Hij staat al dichter bij het productiemodel dan de versie die Toyota vorig jaar oktober in Parijs onthulde. Nog altijd is het een eyecatcher. Neem het 'zwevende' dak dat gedeeltelijk transparant is en voor een prachtig schouwspel van licht in het interieur zorgt.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.