IJburgerNieuws

20 december 2017

IJburgerNieuws 20 december 2017


Veilig en prettig wonen op IJburg

IJBURG Veilig en prettig met elkaar samenwonen is de allerhoogste prioriteit van Stadsdeel Oost volgend jaar. Dit betekent onder andere dat probleemgebieden (het Joris Ivensplein is de belangrijkste) verder worden aangepakt, dat eventuele nieuwe problemen bij voorbaat de kop wordt ingedrukt, dat de focus ligt op voorzieningen voor jongeren én dat de uitdagingen in sommige blokken (met name Blok 30 rond de Olympusschool) voortvarend worden aangepakt.

Dit zijn de belangrijkste wensen die de bestuurders van Stadsdeel Oost hebben samengebald in het Gebiedsplan 2018 voor IJburg en Zeeburgereiland. Hiervoor hebben IJburgers de afgelopen maanden plannen aangedragen en afgelopen dinsdag heeft de Bestuurscommissie Oost er een klap op gegeven.

Niet verrassend

Verrassend is het Gebiedsplan 2018 ten opzichte van de versie van 2017 niet. Nog steeds zijn het dezelfde gebieden die aandacht vragen, waarbij veiligheid en prettig samenleven en de uitdaging die de groei van het aantal jongeren met zich meebrengt, de belangrijkste zijn.
Wel kunnen IJburgers uitkijken naar twee leuke activiteiten. In het voorjaar wordt de tweede editie van 'Aan Tafel' gehouden vanwege het gegeven dat het vorige maand 15 jaar geleden is dat de eerste IJburgers welkom werden geheten. En er is geld voor een buurtcamping.

7 en 11

Fiestersbond wil weten hoe IJburgers de fietsroutes vinden

IJburg De Fietsersbond Amsterdam wil weten hoe IJburgers denken over de fietsverbindingen van en naar het eiland. Is IJburg goed verbonden met de omgeving naar alle kanten, hoe (sociaal) veilig, leuk en comfortabel kun je op IJburg fietsen en hoe is het gesteld met de fietsparkeervoorzieningen op het eiland, zijn hierin de leidende vragen.

In het Gebiedsplan 2018 noemt Stadsdeel Oost het 'Verbeteren fiets- en vaarverbindingen' een van de zeven prioriteiten. Goede verbindingen over water en weg met met name Amsterdam zijn namelijk van het allergrootste belang. Opvallend genoeg wordt er in het gebiedsplan vervolgens geen euro uitgetrokken om vaar- en fietsverbindingen te verbeteren.

Onderzoek

Ook de Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond heeft dat geld niet, want het is slechts een adviserende partij. Maar om advies te kunnen geven over verbeteringen is informatie nodig en om die reden staat vanaf vandaag op fietsersbondamsterdam.nl een onderzoek online. Als schot voor de boeg leggen Teeja Arissen en Marjolein de Lange op pagina 3 al wel een aantal mogelijke pijnpunten bloot.

3

Sporten in de vakantie

IJBURG Kinderen, jeugd en volwassenen hoeven zich tijdens de kerstvakantie niet te vervelen.

In het Centrum voor Vrije Tijd aan het Ed Pelsterpark kunnen zij namelijk meedoen aan een aantal sport- en spelactiviteiten die beginnen op woensdag 27 december.

15

Sinan Kelebek van SK Coaching is IJburger van het Jaar 2017

Sinan Kelebek van SK Coaching is IJburger van het Jaar 2017. Hij kreeg de award uitgereikt tijdens een uitzending van IJburgTV uit handen van IJburger van het Jaar 2016 Antoinette Poortvliet (Reuring markt). Het is de derde keer dat IJburgTV in samenwerking met IJburgerNieuws deze verkiezing hield.

5

Dag 2017

2017 was een mooi jaar voor IJburg, dat steeds verder uitdijde. Een overzicht onder het motto: 'Dit hield de IJburgers bezig in 2017'.

9

IJburglaan en Nesciobrug grootste problemen fietsroutes

Fietsersbond Amsterdam houdt onderzoek naar fietsroutes

De Fietsersbond Amsterdam wil weten hoe IJburgers de fietsroutes op en rond het eiland ervaren. Daarom is een onderzoek uitgeschreven.

De Nesciobrug staat niety te boek als de meest fietsvriendelijke fietsersbrug.

De kruising IJburglaan-Zuiderzeeweg (tussen de Amsterdamse- en Schellingwoudebrug, bij Zeeburgereiland) is een van de gevaarlijkste hordes die fietsers van en naar IJburg moeten nemen. Het verkeer is hier razend druk en de verkeerslichten zijn zodanig afgesteld dat je als fietser lang moet wachten. En dat leidt er oe dat veel fietsers de neiging hebben het rode verkeerslicht te negeren. "We hopen dat hier in de toekomst een ongelijkvloerse kruising komt voor het kruisend fietsverkeer", vertelt Marjolein de Lange van de Fietsersbond Amsterdam.

Nesciobrug

Een ander gevalletje van 'niet heel prettig' is de Nesciobrug. Niet eens vanwege het feit dat deze nogal stijl is, maar wel omdat hier veel scooters rijden. "De brug is veel te smal voor fietsers, joggende voetgangers en scooters en dat levert gevaarlijke toestanden op", legt Teeja Arissen uit. Wat de Fietsersbond betreft worden scooters en snorfietsers hier geweigerd. "Voor hen is de Diemer Zeedijk of de IJburglaan de beste route."
Op de IJburglaan zelf zijn ook de nodige haken en ogen, vertelt Arissen, die zelf op IJburg woont. "De IJburglaan is erg breed en heeft in het midden de trambaan. De afstanden tussen de oversteekpunten zijn groot. Veel fietsers en scooters rijden daardoor aan de verkeerde kant van de weg Het fietspad is echter berekend op éénrichtingsverkeer. Een ander probleem is de uitvoering van de bestrating bij de kruisingen. Uit esthetische overwegingen zijn er naast de rijbanen voor auto's verdiepte klinkerranden aangelegd en dat fietst niet prettig."

'Goede verbindingen naar Amsterdam belangrijk voor IJburg'

Ook heeft Arissen vragen bij de slechte verlichting in het Diemerpark en met name op de Diemerzeedijk en zo zijn er nog meer vragen, weten ze bij de Fietsersbond. En weten ze ook bij Stadsdeel Oost. In het Gebiedsplan 2018 staat namelijk dat "om goed gebruik te kunnen maken van de nabijheid van de stad en alle voorzieningen zijn goede verbindingen naar Amsterdam belangrijk voor IJburgers". Geld voor maatregelen is er echter niet.

Rode draden

Een echt helder beeld van wat IJburgers verwachten en vinden van de fietsroutes van en naar IJburg is er echter niet en daarin wil de Fietsersbond Amsterdam voorzien. De Lange: De Lange: "We willen weten hoe IJburgers aankijken tegen de verbindingen met de omgeving, hoe veilig, ook sociaal veilig, leuk en comfortabel de fietsroutes worden gevonden en hoe het is gesteld met de parkeervoorzieningen voor fietsers. Wat dit betreft zijn we bijvoorbeeld benieuwd hoe IJburgers de overdekte voorzieningen vinden die in de parkeergarages van de meeste blokken bestaan."
De uitslagen van het onderzoek worden in maart tijdens een speciale Flex Night Live in de FlexBieb gepresenteerd.

Het onderzoek staat op fietsersbondamsterdam.nl. Er worden onder de inzenders drie fietssloten verloot.

WIJburgerraad wil adviseur stadsdeel worden

IJBURG In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en hoewel het niet aan de grote klok is gehangen, gaat er in Amsterdam iets nieuws gebeuren: ook bewoners die geen lid zijn van een politieke partij mogen zich verkiesbaar stellen. Op IJburg heeft dit geleid tot een nieuw initiatief: de WIJburgerraad.

De WIJburgerraad heeft, zo schrijft initiatiefnemer Jeroen Overweel (IJburger van het eerste uur, want sinds 2003), als doel een of meerdere posities van stadsdeeladviseur te winnen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Er komen in totaal vier gebiedsadviseurs voor IJburg/Zeeburgereiland. Deze vormen samen een gebiedscommissie die het bestuur van het stadsdeel zal bijstaan.

Vijf actiepunten

De WIJburgerraad heeft vooralsnog vijf actiepunten. Transparantie is de eerste. "De agenda met voorgenomen besluiten die invloed hebben op ons gebied wordt ruim van tevoren gecommuniceerd."
Collectiviteit is punt 2. "De mening van de gebiedsadviseur is er een van vele. Hij of zij doet zijn best om zo veel mogelijk meningen van Zee- en IJburgers naar het stadsdeel te brengen."

Geen social media

Het derde punt is dat niet wordt gecommuniceerd via social media. "De ervaring leert inmiddels dat Twitter en Facebook niet echt bevorderlijk zijn voor een beschaafde uitwisseling van meningen", aldus Overweel.

Experimenteren

Experimenteren is het vierde punt. "Experimenteren gaat bijvoorbeeld ook over het zogenaamde 'Right to Challenge', waarbij burgers overheidstaken overnemen. Of budgetmonitoring, waarbij je de gemeentelijke geldstromen zo transparant mogelijk maakt. Het gaat om het ontwikkelen van een nieuwe relatie tussen overheid en burger."

2022

Als vijfde onderdeel wil de WIJburgerrraad meedenken en adviseren over de politieke besluitvorming in 2022, het jaar dat er weer naar de stembus wordt gegaan voor een nieuwe gemeenteraad.

Meer informatie op www.wijburgerraad.nl.
Aanmelden kan bij wijburgerraad@gmail.com.

Sinan wil activiteiten verder uitrollen

De genomineerden Marga Hogenhuis (Prikbord IJburg), Tamara van Leersum (Tram 26), Sinan Kelebek en Marinus Knulst en Linda Vosjan van Natuurlijk IJburg. Ook David Neres van Ajax was genomineerd.

IJBURG Sinan Kelebek, de kersverse IJburger van het Jaar 2017, heeft de ambitie om zijn sport- en spelactiviteiten die hij heeft ondergebracht in SK Coaching, verder over de stad uit te rollen. Zijn doel: zo veel mogelijk jongeren, al dan niet met 'een vlekje', opleiden tot sportbegeleider zodat zij een zinvolle dagbesteding hebben.

Het was geen toeval dat Sinan Kelebek bij de bekendmaking van IJburger van het Jaar 2017 een paar jonge gasten bij zich had die trots een shirt droegen met het embleem van SK Coaching. Kelebek wordt namelijk op handen gedragen door de inmiddels al zestig jongeren die hij op weg heeft geholpen. Dat zijn trouwens, anders dan menigeen denkt, niet allemaal jongeren die ooit iets verkeerds hebben gedaan of die een gedragsprobleem hebben. "Het is een mooie mix. Het zou ook niet goed zijn als iedereen die voor SK Coaching werkt een bepaald verleden heeft, want dan worden SK Coaching en mijn naam daar automatisch aan gelinkt en dat wil ik niet."

Basisprincipes

Een trotse Sinan staat tussen de al even trotse jeugdige sportbegeleiders.

Sinan, van Turkse komaf, startte in 2010 met SK Coaching op IJburg. "Ik ben gestart met sportlessen voor meisjes, maar ik ben inmiddels voornamelijk bezig met het opleiden van jongeren tot sportbegeleider van activiteiten met kinderen. Het is de bedoeling dat zij een paar basisprincipes van lesgeven en begeleiden leren, maar ook van sociale omgang. Wat ik daaronder versta? Onder andere dat je netjes spreekt, iemand aankijkt tijdens een gesprek, geen petje op hebt en dat je leuk kunt omgaan met kinderen. Heeft iemand deze beginselen onder de knie, dan kunnen ze jonge kinderen gaan begeleiden. Maar het doel is hen via mijn contacten met allerlei organisaties aan een serieuze bijbaan of veel liever nog aan een gewone baan te helpen", zei hij vorig jaar tegen IJburgerNieuws over zijn insteek.

Verrassing

Dat hij IJburger van het Jaar 2017 is, was voor hem een complete verrassing. Hij vond het al mooi dat hij genomineerd was en was perplex toen zijn naam uit de envelop rolde. "Ik wil mijn activiteiten verder uitrollen dan IJburg en de Indische Buurt, waar ik ook actief ben, en als je dan IJburger van het Jaar bent, dan kan dat geen kwaad natuurlijk", lacht hij.

Kerstviering weer in CVT

IJBURG De traditionele kerstviering van kerkcentrum de Binnenwaai verhuist weer terug van het IJburg College naar het Centrum voor Vrije Tijd (CVT) aan het Ed Pelsterpark. De kerstviering is op 24 december van 19.00 tot 20.15 uur. Voor het opbouwen en afbreken zijn nog handjes nodig.

De kerstviering op IJburg was altijd in het CVT, maar verhuisde twee jaar geleden naar het IJburg College. Dit heeft dominee Rob Visser, die op 10 december met emeritaat ging, altijd spijtig gevonden en het zal hem dan ook deugd doen dat de viering weer terug is op de oude locatie. In de middag zijn er in de Binnenwaai activiteiten voor kinderen.

Handje helpen? pimjonker@hotmail.com

Duik 2018 in bij Blijburg

IJBURG Ook komende 1 januari is er weer een nieuwjaarsduik bij Blijburg, die net als de voorgaande keren wordt georganiseerd door Steve Relyveld van BootBurg Outdoor Workouts.

Een uur lang mogen elke tien minuten een aantal mensen die zich vooraf hebben opgegeven een duik nemen in het ongetwijfeld koude water van het IJmeer. Onder andere de Amsterdamse Reddingsbrigade en het Rode Kruis zorgen voor de veiligheid in, op en rondom het water. Zonder registratie kom je het terrein niet op.

Opgeven op nieuwsjaarsduik.amsterdam.

VrIJland: race met rare boten

IJBURG VrIJland wil volgende zomer een zogeheten pieremachochelrace organiseren. Hiervoor heeft initiatiefneemster van VrIJland Albertine Baauw een proefballonnetje opgelaten.

VrIJland is de plek op Centrumeiland waar jongens en meiden hutten kunnen bouwen, fikkie steken, zomaar spelen en noem maar op. En daar komt volgend jaar als het aan Baauw ligt een pieremachochelrace bij. Een pieremachochel is een opvallend vaartuig dat door de kinderen wordt gebouwd. Onder andere hiervoor worden ouders gezocht die willen meehelpen op VrIJland. Handig zijn zou mooi zijn, maar is geen voorwaarde.

Opgeven bij albertine.baauw@icloud.com

Speelboom van OERRR is nu gewoon een boom

Twee jaar geleden - op 9 december 2015 - werd met veel bombarie in het Theo van Goghpark een zomereik als speelboom in gebruik genomen. Deze boom heette de Boom van OERRR en werd geplant door Stadsdeel Oost en Natuurmonumenten. Het zou een klimboom moeten worden, maar de boom heeft het als zodanig niet gered. IJburgerNieuws wees enige tijd terug op de met hekken beschermde treurige boom (zie inzet) en onlangs is besloten dat de boom verder gaat als gewone boom. De boom is, zoals dat heet 'opgekroond' (de dode takken zijn verwijderd) en met een beetje goede wil leeft de boom nog lang en gelukkig.

Stadsdeel Oost zet zwaar in op 'Dialoog en Verbinding'

Meeste geld in Gebiedsplan 2018 gaat naar een prettige samenleving

Dinsdagavond gaf de Bestuurscommissie Oost een klap op het Gebiedsplan IJburg en Zeeburgereiland 2018. Prettig samenleven op IJburg is topprioriteit.

.

'Veilig en prettig samenleven' is een van de prioriteiten in het gebiedsplan en is er niet zomaar één. In 2018 wordt hier namelijk het meeste geld voor uitgetrokken en binnen dit kader vallen met name de investeringen op die worden gemaakt om het Joris Ivensplein aan te pakken. Of beter is: verder te verbeteren, want hier is dit jaar al het een en ander gebeurd. Volgend jaar wordt de draad opgepikt, maar dat niet alleen. Ook moeten alle zeilen worden bij gezet om de komst van de statushouders en jongeren (volgens de planning rond de 180, gelijk verdeeld over beide groepen) op Kavel13A in goede banen te leiden. En die kavel ligt aan de Daguerrestraat, om de hoek bij het Joris Ivensplein.

Vluchtverleden

In het gebiedsplan wordt dit als volgt omschreven: "Bijzondere aandacht gaat uit naar de komst en integratie in de wijk van studenten en mensen met een vluchtverleden. Bewoners, maatschappelijke partners, ondernemers en het stadsdeel moeten hierin gezamenlijk optrekken. De maatregel 'Dialoog en Verbinding' is een zwaartepunt in het Gebiedsplan IJburg en Zeeburgereiland 2017. De uitvoering is in handen van een brede wijkcoalitie."

'Een park bij jou in de buurt wordt drie dagen een gezellige camping'

Werk

Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat de jongeren en statushouders zo snel mogelijk werk hebben of minimaal wat om handen hebben, zodat ze zich niet gaan vervelen. Daarvoor is het project #werkenwerkt 2.0. "Door de statushouders en jongeren aan het werk te zetten hebben zij niet alleen een dagbesteding, maar leren zij ook meteen de IJburgse ondernemers kennen en zo weer de IJburgse bewoners. Dit project stimuleert samenwerking tussen ondernemers op IJburg en schept kansen voor jongeren en statushouders op IJburg en Zeeburgereiland", aldus het gebiedsplan.

Gevoel dat bewoners er alleen voor staan moet worden verminderd

Buurtcamping

In dit verband past ook het idee om ergens volgend jaar een buurtcamping te organiseren. Een buurtcamping is het volgende: "Een park bij jou in de buurt wordt drie dagen lang een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot ex-daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren." Uit soortgelijke projecten elders in de stad blijkt dat dit soort buurtcampings verbindend werkt en dat kunnen sommige plekken op IJburg goed gebruiken.

Leefbaarheid

Ook wordt volgend jaar gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid in een aantal blokken waar gemengd wordt gewoond (huurders en kopers in één project). "Door middel van sociale interventies en fysieke aanpassingen zetten we met de blokaanpak in op het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid, onderling begrip en wederzijds respect", staat in het gebiedsplan. En er komen zogenoemde meet-ups: "Laagdrempelige inloopbijeenkomsten waar informele gesprekken plaatsvinden tussen buurtgenoten en partners in de wijk (politie, welzijnspartners, gemeente), kunnen het gevoel van gezamenlijkheid versterken en het gevoel er alleen voor te staan bij bewoners verminderen."

Blok 30

Er is ook specifieke aandacht voor Blok 30 waar de Olympusschool en het Brand Dirk Ochsenpark dominant zijn. Dit blok is niet het best gelukte blok op IJburg en dat gaat veranderen. "Het stadsdeel neemt het initiatief tot een brede aanpak met alle belanghebbenden in en rond het blok om samen tot een plan van aanpak te komen. Een structureel overleg tussen alle partijen om de verbeteringen te agenderen, te monitoren en aanbevelingen te blijven doen, maakt daar deel van uit."

Op pagina 11 staat meer over het gebiedsplan.

Het jaar 2017 in 12 foto's in IJburgerNieuws

Sinan Kelebek is IJburger van het Jaar 2017.

IJBURG De verhuizing van de Boerderij op IJburg, de heropening van de Nuonweg, de problemen rond het Joris Ivensplein, maar vooral de komst van de statushouders op kavel 13A waren dit jaar de nieuwsitems die regelmatig terugkeerden in de kolommen van IJburgerNieuws. In twaalf kenmerkende foto's nemen we het jaar door.

Januari

Er is heel over gesoebat, maar in januari was de markt weer terug op het Joris Ivensplein. Deze weekmarkt (op zaterdag) geeft het plein een nieuwe boost.

Kamille Kes stelt vragen aan bezoekers.
Lekker klooien op VrIJland.
Het nieuwe gebouw van de watersportvereniging.
Een van de gevaarlijke kruisingen op de IJburglaan.
Het zomerfeest was een verbroederingsfeest.
Het IJburg College doet mee aan de Young Solar Challenge.
De Bert Haanstrakade wordt verbeterd.
Zita Pels is blij met de nieuwe locatie van de Boerderij op IJburg.
Bewoners schrijven hun wensen over kavel13A op.
Dringen rond de maquette van het Sluishuis.
De markt is weer terug op het Joris Ivensplein.

Februari

Er is een stormloop op een informatiemarkt voor nieuwbouwprojecten op IJburg. Met name de maquette van het imposante Sluishuis is in trek.

Maart

Wethouder Laurens Ivens laat weten dat er geen 320 statushouders en jongeren op kavel 13A komen, maar 180. Er is, zegt hij, rekening gehouden met de wensen van de omwonenden. Die konden tijdens een bewonersavond op vellen papier hun wensen opschrijven.

April

Er wordt bekend dat de Boerderij op IJburg verhuist naar Diemen, vlak bij IJburg. Zita Pels van de Boerderij was liever op IJburg was gebleven, maar is tevreden.

Mei

De Bert Haanstrakade wordt vanaf de Cas Oorthuyskade aangepakt en moet een heuse boulevard worden. De werkzaamheden duren ruim twee maanden.

Juni

Het IJburg College doet mee aan de Young Solar Challenge. Leerlingen hebben daarvoor een speedboot gebouwd die loopt op zonne-energie. Winnen doen ze niet, maar ze leren er enorm veel van.

Juli

In het Ed Pelsterpark wordt een zomerfeest gehouden waarbij allerlei bevolkingsgroepen in opperste harmonie de zomer vierden.

Augustus

Twee verkeersnieuwtjes: er wordt een inventarisatie gemaakt van gevaarlijke verkeerssituaties op de IJburglaan én er wordt via een actiegroep helder dat reizen in Tramlijn 26 van en naar IJburg bepaald geen pretje is.

September

Het clubgebouw van watersportvereniging IJburg is een blikvanger van jewelste. In september maakt de vereniging duidelijk dat er nog veel geld nodig is voor de inrichting, met name voor een kombuis.

Oktober

VrIJland laat weten dat het bestaat en dat is goed nieuws voor de IJburgse tieners, want die kunnen hier spelen, hutten bouwen, timmeren en veel meer. Er staat een prachtloods waarin gewerkt kan worden.

November

Er is een speciale IJburgDroomt IJburgDoet in het IJburg College waar blijkt dat veel IJburgers de statushouders willen helpen om gelukkig te worden op IJburg. De avond staat onder leiding van Kamille Kes van de Expeditie IJburg Rijker.

December

Er waren veel nieuwsfeiten en daaruit kwam Sinan Kelebek van SK Coaching voort als IJburger van het Jaar 2017 (zie voorpagina en pagina 5).

Uitbreiding van locaties en activiteiten voor jongeren is topprioriteit

Eén op de drie IJburgers is jonger dan 18 jaar

In het Gebiedsplan 2018 is veel aandacht voor de jeugd. Plus projecten die het niet hebben gehaald.

Er komen meer voorzieningen voor de jeugd op IJburg.

Op IJburg wonen momenteel rond 25.000 Amsterdammers en ongeveer een derde hiervan (rond 7.500) is jonger dan 18 jaar. En naarmate IJburg langer bestaat, wordt het aandeel jeugdigen (tussen 10 en 18 jaar) steeds groter. Nu nog wonen er rond de 3.500 jongeren in deze leeftijdsgroep op IJburg, maar in 2015 zijn het er ongeveer vijfduizend: een stijging met liefst 37 procent, terwijl de stijging van deze groep in heel Amsterdam 5 procent is. Het is de komende jaren dan ook een van de belangrijkste uitdagingen om IJburg hiertegen te wapenen. Daar is al mee begonnen en volgend jaar wordt hiermee doorgegaan.

Tegenstellingen

In het gebiedsplan staat er dit over te lezen: "Met zo veel jeugdigen in de wijk bestaat het risico dat tegenstellingen tussen tieners en volwassenen op IJburg toenemen. Diverse factoren, waaronder armoede, kunnen in de weg staan van veilig en kansrijk opgroeien. We willen dat alle kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen en zetten daarom extra in op uitbreiding van locaties en activiteiten voor jongeren. Goede ervaringen zijn opgedaan met naschoolse activiteiten, activiteiten in jeugdcentra YouthSide en IJtopia en sportbegeleiding van jongeren. Dit voorkomt overlast, schooluitval en jeugdwerkloosheid."

Een feestje om te vieren dat 15 jaar terug de eerste IJburgers kwamen

Netwerk

Ook wordt verder geïnvesteerd in het netwerk van scholen, Ouder- en Kindteam, jeugdwerkers en andere professionals rondom jeugdigen. "Een belangrijk thema is het opgroei- en opvoedklimaat. Daar valt nog veel te winnen in de samenwerking van professionals met bewoners en informele organisaties", is een van de gebieden waarop wordt ingezet.
Maar er is meer dan jeugd. Zo vraagt ook de zorg van mensen met een lichte zorg- en ondersteuningsbehoefte die (langer) zelfstandig blijven wonen speciale aandacht. Het gaat hierbij om ouderen, mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychiatrische beperking (zowel volwassenen als jongeren). Komend jaar zal daarom de Alliantie Wijkzorg Oost zich inzetten om de netwerken tussen formele en informele partijen te versterken. Verder komen er meer maatschappelijke accommodaties, wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van bestaande locaties, vraagt de komst van jongeren en statushouders op kavel 13A om beleid (dit wordt gaandeweg het jaar handen en voeten gegeven) én er wordt ingezet op armoedebestrijding.

'In het opgroei- en opvoedklimaat valt nog veel te winnen'

15 jaar IJburgers

Het feit dat het afgelopen november 15 jaar geleden is dat de eerste bewoners op IJburg kwamen, wordt aangegrepen om een feestje te organiseren. Dat gebeurt in het voorjaar met een tweede versie van 'Aan Tafel', waar alle IJburgers welkom zijn om met elkaar te eten en IJburg te vieren.

Doorontwikkeling

Andere prioriteiten zijn naast de op pagina 7 en hierboven genoemde 'Doorontwikkeling IJburg en Zeeburgereiland met oog voor de bewoners' (hier valt onder dat door het volbouwen van IJburg meer aandacht wordt gelegd op een goed gebruik van de randen van het eiland, inclusief het water), het versterken van de wijkeconomie (er wordt ingezet op een duurzame invulling van het broze winkel- en bedrijfsaanbod en de omgeving van het winkelgebied op de Pampuslaan wordt verbeterd) en de verbetering van de fiets- en vaarverbindingen wordt genoemd, zij het dat hier geen euro extra voor wordt gereserveerd in 2018.

Niet gehaald

Er zijn naast alle ideeën die al dan niet volledig terecht zijn gekomen in het gebiedsplan ook plannen die het niet hebben gehaald. Een aantal opmerkelijke:
- Het samenwerkingsverband van Stichting Natuurlijk IJburg en Energie-coöperatief Zuiderlicht UA Oosterlicht krijgt niet de gevraagde 7.000 euro extra subsidie (in 2016 en dit jaar heeft Oosterlicht in totaal 20.000 euro gekregen).
- Natuurlijk IJburg had zelf subsidie aangevraagd om bijeenkomsten te organiseren om IJburgers te informeren over de mogelijkheden om woningen en woonblokken te verduurzamen. Het nut en de noodzaak zijn onvoldoende aangetoond, vindt de bestuurscommissie.
- Ring Ring is een aantal jaren geleden gestart door Janine Hogendoorn en heeft tot doel gefietste kilometers om te zetten in diensten en producten. Ring Ring heeft zich volgens de bestuurscommissie ontwikkeld tot een internationaal project en richt zich te weinig op alleen IJburg.
- In de Indische Buurt is het project Buurtgids gestart, waarbij iemand nieuwe bewoners rondleidt. Een mooi project ,vindt de bestuurscommissie, maar er is geen geld voor. Eventueel kan eenmalig een buurtgids worden ingezet bij de komst van de statushouders.
- De gewenste vergroening van de Cas Oorthuyskade (IJburgerNieuws schreef hier in de vorige editie over) gaat in 2018 niet door. Er wordt wel verder over gepraat en dan wordt ook de Bert Haanstrakade meegenomen.

Kerst in het winkelcentrum

Helpen met het inpakken van de kerstboom is nog een hele klus.

IJBURG Op IJburg dient kerst zich alleen aan op en rond winkelcentrum IJburg.
Hier staat een grote kerstboom, de winkeliers organiseren allerlei activiteiten (afgelopen zaterdag deelden als cadeautje verklede meisjes snoep uit aan kinderen, je kon warme chocolademelk krijgen en je kon een foto laten maken met de Kerstman) en niet te vergeten: er is elke zaterdag de markt Reuring waar nu natuurlijk ook kerstbomen kunnen worden gekocht.

Als cadeautje verpakte meisjes geven lekkers aan kinderen.
De warme drank wordt uitgeserveerd door een charmante dame.
Er zijn diverse soorten kerstbomen en nu dus ook sympathieke kerstbomen.
De kerstboom staat er pico bello bij in het winkelcentrum.
Ook komende nieuwsjaarsdag is er weer de nieuwjaarsduik bij Blijburg.

Donderdag 21 december

Boerderij op IJburg

FlexBieb 20.00 uur

De kerstviering op IJburg is voor iedereen.
De Boerderij staat centraal tijdens een Flex Night Live.

Tijdens de Flex Night Live op donderdag 21 december staat de Boerderij op IJburg centraal. Na veel onzekerheid over de toekomst heeft de stichting een nieuwe locatie gevonden op de rand van het Diemerpark, richting Diemen/Muiden. Hoe gaat het nu met de boerderij? Wat kun je er doen? Wat zijn de plannen? Deze en meer vragen kunnen tijdens deze Flex Night Live worden gesteld aan Zita Pels van De Boerderij. De entree is gratis.

Vrijdag 22 december

Film: 'Manifesto'

Theater Vrijburcht 20.30 uur

Een hit op het Holland Festival, nu als film in de theaters. In 'Manifesto' vormen de sprankelende, boze en opvallend modern klinkende teksten van bekende kunstenaarsmanifesten de basis voor dertien korte, parallel vertoonde films – teksten van onder anderen André Breton, Kazimir Malevitsj, Sol LeWitt en Jim Jarmusch. De entree is 6,50 euro.

Zondag 24 december

Kerstviering

Binnenwaai 19.00 uur

Op 24 december houdt de Binnenwaai weer de traditionele kerstviering. Het is een viering voor en door IJburgers. De kerstviering vindt na een paar eerdere uitstapjes naar het IJburg College dit jaar weer plaats in de sporthal van het Centrum voor Vrije Tijd (CVT) aan het Ed Pelsterpark. De familiedienst is van 19.00 tot 20.15 uur. In de middag zijn er activiteiten in de Binnenwaai, vooral gericht op kinderen.

Maandag 1 januari

Nieuwjaarsduik

Blijburg 12.00 uur

De grootste (eigenlijk de enige echte) nieuwjaarsduik van Amsterdam staat weer geprogrammeerd op nieuwsjaardag vanaf 12.00 uur. Het is dit jaar de vierde keer dat Steve Relyveld van BootBurg Outdoor Workouts deze organiseert en elk jaar wordt het groter en grootser. De Amsterdamse Reddingsbrigade, het Rode Kruis en vrijwilligers van vrijwilligersorganisatie ViiA zorgen voor de veiligheid in, op en rondom het water.
Het water kan volgens een aantal zogeheten slottijden worden ingegaan. Deze zijn elke tien minuten tussen 12.00 en 13.00 uur. Je kunt je opgeven via http://www.nieuwjaarsduik.amsterdam/.
Zonder registratie heb je geen toegang tot het gebied.

Woensdag 27 december

Sportspektakel

Centrum voor Vrije Tijd 14.00 uur

Kinderen, jeugd en volwassenen kunnen tijdens de kerstvakantie in het Centrum voor Vrije Tijd aan het Ed Pelsterpark meedoen aan een aantal sport- en spelactiviteiten die beginnen op woensdag 27 december. Woensdag 27 december is er van 12.00 tot 16.00 uur sporten voor kinderen en jeugd tussen 8 en 18 jaar en eveneens deze woensdag, maar dan tussen 14.00 en 16.00 uur, is er sportstimulering voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Donderdag 28 december is er tussen 16.00 en 18.00 uur weer sport en spel voor de IJburgers tussen 8 en 18 jaar, op dinsdag 2 januari is er voor meiden tussen 8 en 16 jaar van 16.00 tot 18.00 uur meidenvoetbal en dinsdag 2 januari is er tussen 19.00 en 20.30 uur conditietraining voor de groep tussen 8 en 16 jaar.

Start voetbalkamp

AFC IJburg

Op 27 december is de aftrap van de Voetbaldagen bij AFC IJburg en van 2 t/m 5 januari is er eenzelfde voetbalkamp. Er wordt tijdens de kerstvakantie gewerkt volgens de trainingsmethode van Almere City. Alle trainingen staan onder leiding van professionele trainers die ervoor zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau progressie kan boeken. Daarnaast komt er elke dag een looptrainer voor een speciale looptraining van een half uur.

De Voetbaldagen zijn voor jongens en meisjes van 5 t/m 14 jaar. Iedereen kan meedoen. Of je nu lid bent van AFC IJburg of een andere club, maar ook als je helemaal nergens lid bent. Je kunt voor één of meer dagen inschrijven. Meer informatie is te verkrijgen via info@soccerid.nl. Opgeven en meer informatie op elfvoetbalkampen.nl.

Vrijdag 29 december

Film: 'Baby Driver'

Theater Vrijburcht 20.30 uur

Romantische actiefilm waarin, naast fijn acteerwerk en spectaculaire achtervolgingsscènes, muziek een hoofdrol speelt. De entree bedraagt 6,50 euro.

Weerbericht

Onder deze 'ster van IJburg' leek een nieuw mysterie begonnen

In 2009 en 2010 hadden we een witte kerst. Dit jaar voor de zevende keer op rij wederom een groene kerst. De kans is groot dat het tot in januari zacht en onbestendig blijft met vanaf de kerstdagen toenemende kans op regen en soms veel wind. Daarom volgt nu een echt wittekerstverhaal.

Op een stuivende sneeuwavond wandelde ik langs het IJmeer. Het was bijna kerstnacht. Een blonde vrouw haastte zich over de boulevard. Onder haar grijze tweedjas droeg ze zwarte sneeuwlaarzen. Ze hield een pakje onder haar arm. Ze belde aan bij een huis met een rode deur. Na twee belletjes sloeg de deur wagenwijd open in de snijdende winterwind. Er kwam echter niemand om de vrouw te verwelkomen. Het bleef pikdonker in het huis. Ze wenkte mij. "Bent u hier bekend", vroeg ze. "Nee," antwoordde ik, "ik ben slechts een verdwaalde gast, op zoek naar een romantische witte kerst op IJburg." "Het lijkt op een sprookje waar u naar op zoek bent", glimlachte de vrouw. "Zelf heb ik geen onderdak, terwijl ik heel spoedig een kindje verwacht, zoals Maria en Jozef in het Bijbelse verhaal." Ik schrok een beetje. Er wonen hier al zo veel kindjes, dacht ik. "Toch bijzonder getimed," zei ik op montere toon, "het wordt vast een kerstkindje." Plotseling ging het licht aan in de woning. Een man met een bleek gezicht loerde tussen de gordijnen. "Kom binnen", klonk een krakende stem. De man liep naar de deur, slechts gekleed in een dun nachthemd. De kamer lag bezaaid met pakjes. "Ik breng u een presentje," zei de vrouw, "namens alle daklozen. U zorgt zo goed voor ons." De man opende het pakje met trillende handen. Er kwam een houten kerststalletje tevoorschijn met porseleinen figuren: Maria, Jozef, het kindje Jezus, een schaap en een lam. "Heel ontroerend", zei de man. Zijn lange witte baard wipte met elke beweging mee. "Ik ben de Kerstman van IJburg", sprak hij waardig. "Ik ben hier heel blij mee. U mag hier schuilen voor de sneeuw tot de geboorte van je kindje", zei de man. "Het is hier binnen vol, maar hier vlakbij staat een lege schuur. Het zou een kerststal kunnen zijn. Ik laat het je zien, maar ik doe eerst een sjaal om, want een kerstman mag geen kou vatten." Door het raam zag ik de man naar buiten lopen met de jonge zwangere vrouw naast zich. Als een nieuwe Jozef en Maria op weg naar de kerststal. Ik holde naar buiten maar ze leken te zijn opgelost in de sneeuw. De gestage sneeuwval was veranderd in een sneeuwjacht. Toen om middernacht kerkklokken luidden wist ik het… er was opnieuw een kindje geboren. Midden op IJburg. In een schuur, in een kerststal.

Het klaarde op. Ik zag een heldere ster boven IJburg. Het leek wel de ster van Bethlehem, het oude sterrenkundige raadsel, maar onder deze 'ster van IJburg' leek een nieuw mysterie begonnen.