IJburgerNieuws

19 september 2014

IJburgerNieuws 19 september 2014


'Verschuif parkeerterrein richting de sportvelden'

'Vrienden van het Diemerpark' leggen wensen Diemerpark neer

IJBURG – De vereniging 'Vrienden van het Diemerpark' wil dat het parkeerterrein in het Diemerpark bij de sportverenigingen meer richting de sportvelden (eigenlijk direct naast de velden) wordt aangelegd waardoor de auto's minder zichtbaar zijn dan op de plek waar het parkeerplan nu is bedacht. "Als er dan tóch een parkeerterrein in het park moet komen, worden in ons plan zowel de belangen van de sportverenigingen als de belangen van de overige parkbezoekers beter behartigd dan in het inrichtingsplan van het Stadsdeel", adviseert voorzitter Kees Lakerveld, die laat weten dat de eerste reacties positief zijn.

Het Diemerpark en de sportverenigingen AFC IJburg (voetbal) en AHC IJburg (hockey) blijft de gemoederen bezighouden. Bezoekers van het park moeten nu nog hun auto parkeren in de parkeergarage bij winkelcentrum IJburg, maar eind 2015 komt er bij de entree van het park bij de fietsbrug aan de Oeverzeggestraat een parkeerterrein voor maximaal 42 auto's. Dit is zeer tegen de zin van de Vrienden van het Diemerpark, maar het bezwaar tegen de plannen van het stadsdeel is eind mei ongegrond verklaard. Maar daar laat de vereniging het niet bij zitten, getuige de nieuwe plannen. Het parkeerterrein is onontkoombaar, maar een stukje meer richting de sportvelden is stukken beter. Tijdens een recente inloopavond van stadsdeel Oost over het inrichtingsplan voor het sportterrein in het Diemerpark heeft de vereniging dit alternatieve plan aangeboden en de reacties zijn positief. "We willen er binnenkort met de sportverenigingen over praten", zegt Lakerveld.

Samenhang in plannen
De Vrienden van het Diemerpark vinden ook dat er samenhang moet komen in alle plannen en ideeën voor het Diemerpark. Iedereen legt een claim op het park en dat zint de vereniging helemaal niet. "Het wordt tijd dat er een goed plan komt waarin rekening wordt gehouden met de natuur", aldus Lakerveld.

Lees verder op pagina 3.

Méérbelangen: haal container Nuonweg weg voor fietsers

IJBURG – De fractie van Méérbelangen in Amsterdam-Oost heeft aan de gemeente Diemen gevraagd om het nieuwe fietspad langs de afgesloten Nuonweg niet langer te versperren, zodat fietsers van en naar IJburg hier veilig kunnen fietsen. Vooral scholieren van het IJburg College zijn de dupe van afsluiting van de Nuonweg, vindt Méérbelangen. Als de versperring niet wordt weggehaald, dan is een redelijk alternatief dat het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek (voor de fietsers onder ons: dit is het pad tussen de schapen door) sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt en wordt verlicht.

Méérbelangen is net als de meerderheid in de gemeenten Amsterdam en Muiden fel voorstander van het openhouden van de Nuonweg, maar dat is niet gelukt. Maar dat vooral fietsers van en naar IJburg hiervan de dupe zijn, kan er bij fractievoorzitter Jan Erik Burger niet in. Fietsers moeten 'in de winderige en donkere wintermaanden' twee kilometer omfietsen – en ook nog eens over een brug – en dat is nergens voor nodig, schrijft Burger. "Het is helemaal nergens voor nodig om het gloednieuwe fietspad dat langs de Nuonweg loopt, te versperren."

Gevaarlijker
De reden is dat deze weg niet veilig is, maar dat wordt bestreden. "Wij hebben de situatie diverse malen bekeken, maar de nieuwe oversteek aan de Diemer zijde van het kanaal is even gevaarlijk, zo niet gevaarlijker." Het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek is korter, maar iedereen die dit pad kent - de gemeente Diemen incluis - raadt dit af omdat het slecht verlicht is en spekglad is vanwege de uitwerpselen van schapen die hier vrij rondlopen. Om die reden doet Méérbelangen een beroep op de gemeente om het nieuwe fietspad langs de Nuonweg niet langer te versperren en te zorgen voor een verbetering van de oversteekmogelijkheid over de Fort Diemerdamweg. Als dat niet mogelijk is, dan verzoekt de lokale partij het fietspad langs de Diemer Vijfhoek in de winter sneeuw- en ijsvrij te houden en te voorzien van verlichting.

Tijdelijk plek asielzoekers op IJburg

IJBURG – In de Binnenwaai op IJburg worden momenteel 27 asielzoekers uit Ethiopië en Eritrea opgevangen. Ze zijn begin september gekomen en gaan na het weekend weer weg, waarschijnlijk naar een kerk in Amsterdam. "De groep maakt deel uit van de ongeveer tweehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers die al op verschillende plekken in Amsterdam zijn geweest. "Deze mensen kunnen geen kant op en niemand weet raad met ze", zegt dominee Rob Visser. "In hun thuisland gaan ze zeker de dood tegemoet en hier lopen ze tegen allerlei regels aan die soms ziekelijk strak worden uitgevoerd. Het is mensonterend."

De laatste plek waar de asielzoekers uit verschillende Afrikaanse landen in Amsterdam waren, was een afgedankte parkeergarage in Zuidoost. Daar braken echter onlangs onderling ernstige schermutselingen en gevechten uit, waarbij een van hen om het leven kwam. Daarna moesten ze weer vertrekken, maar het wordt nog een hele uitdaging om ander onderdak te vinden. Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat deze mensen echter recht hebben op een 'bed, bad en brood' en Rob Visser heeft daarom de Binnenwaai tijdelijk beschikbaar gesteld als tijdelijke huisvesting. "Want dat konden we niet op ons laten zitten", zegt Visser. "Het is trouwens een heel goede, rustige groep. Deze mensen komen uit twee landen die wat betreft cultuur en achtergrond goed bij elkaar passen."
Visser heeft om de opvang mogelijk te maken het nodige moeten organiseren, want door de opvang zijn in de Binnenwaai andere activiteiten onmogelijk. "De medewerkers van de Binnenwaai werken keihard om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en we hebben dankzij de medewerking van een aantal organisaties alle 13 groepen die hier hun activiteit houden, kunnen helpen. De kerkdiensten bijvoorbeeld vinden plaats in het verhalenatelier van Karel Baracs en we zijn ook veel dank verschuldigd aan Joris Vermeulen van de Flexbieb."
Dat neemt niet weg dat Visser gemengde gevoelens heeft. "Aan de ene kant ben ik hartstikke blij dat wij wat voor deze mensen kunnen betekenen en dat op IJburg veel helpende handen zijn, maar aan de andere kant word ik er heel mistroostig van. Vanwege de regels mogen deze mensen niets ondernemen en de hele dag doen ze alleen maar spelletjes, praten met elkaar en slapen, dat is alles, en uitzicht op een betere situatie is er ook al niet." Visser heeft inmiddels Patrick Steentjes van wakeboardschool Wake2wake bereid gevonden komend weekend een boottocht aan te bieden.

Lekker nazomeren op Blijburg

IJBURG - De maand augustus is vrijwel volledig verregend, maar de maand september maakt niet alles, maar wel veel goed, qua weer. Nu de scholen weer zijn begonnen, is het doordeweek op Blijburg lang niet zo druk als tijdens zonnige dagen in de vakantie, maar elk straaltje zon wordt door veel IJburgers graag nog even meegenomen. Als de weersvoorspellingen uitkomen, dan is het ook komend weekend nog prima weer om de zon nog even de huid te laten kietelen.

12

winkels doen mee aan de Theatrale Kunstroute op IJburg

Uniek project over gezonde voeding en beweging

Leerlingen 3 vmbo IJburg College gaan aan de bak

Het lijkt op chillen, maar het is serieus sporten waar de leerlingen van 3 vmbo van het IJburg College mee bezig zijn.

IJBURG – De 130 leerlingen van 3 vmbo van het IJburg College nemen momenteel deel aan een project Gezondheid waarbij ze én worden gewezen op het nut van gezonde voeding én op meer bewegen. Zoals dat tegenwoordig gaat, is er een Engels naamkaartje aan gehangen: 'Pimp my life'. Docente sport en bewegen Tineke Peek en Steve Relyveld van BootBurg Outdoor Workouts trekken het project dat zes weken duurt en hopen dat uiteindelijk meer scholen in Amsterdam-Oost zullen aanhaken. "Want binnen deze groep valt veel te verbeteren", zeggen zij.

Pimp my life is een schoolproject en dus hangen er leerdoelen aan. Elke leerling beschikt over een poster van een levensgrote pop die gedurende de periode moet worden gepimpt, waarna er een zogeheten stop-motionfilmpje van wordt gemaakt dat ze aan het einde presenteren. Elke week is er een thema, zoals voeding, geluk, bewegen en noem alle aspecten rond het centrale thema maar op. Op zich is dit niets bijzonders, want op het IJburg College worden structureel projecten gedraaid en bovendien is de school een zogeheten 'Gezonde school', waarbij onder andere aandacht voor gezonde voeding is ingebed in het systeem. Maar dit wil dus niet zeggen dat alle leerlingen daar naar leven.

Bruine boterham
"Ik zat net nog naast een leerlinge die heel enthousiast liet zien dat haar moeder een bruine boterham en een flesje water had meegegeven, maar die ging ze niet opeten en -drinken. 'Die gooi ik zo weg', zei ze met een gezicht alsof dat heel normaal is", zegt Tineke Peek. Voor haar is dit het zoveelste teken dat er nog heel wat te verbeteren valt. "De meerderheid van de leerlingen eet en drinkt heel ongezond en er wordt ook volop gerookt. Daar kun je moeilijk over doen, maar het is wel een feit. En ik zie het als een van mijn taken de leerlingen bij te brengen dat gezonde voeding en bewegen goed zijn voor je lijf. Juist in de leeftijdscategorie 13, 14 wordt relatief weinig gesport. Jongens sporten overigens over het algemeen meer dan meiden en je ziet dat jongeren die al sporten ook altijd in zijn om meer te sporten. Prima natuurlijk, maar dat is niet het primaire doel van dit project."

Bij de nulmeting is ook de kracht in de handen gemeten.

'Er is bij deze leerlingen veel te verbeteren'

Buiten sporten
Dit verhaal sluit naadloos aan op de activiteiten waar Steve Relyveld mee bezig is. Onder de noemer 'BootBurg Outdoor Workouts' richt hij zich op iedereen die effectief aan de lichamelijke conditie wil werken. De trainingen zijn zeer gevarieerd en – niet onbelangrijk – vinden buiten plaats. "Want wat is er nou lekkerder dan in de buitenlucht te werken aan je conditie?", zegt hij. Sterker: volgens hem en Tineke Peek is binnen trainen zeker bij jongeren 'uit'. "De buitenlucht is gewoon enorm goed voor je. Alleen de zon op je bolletje heeft al een heilzame werking op je lichaam." Wat trouwens wel werkt, zijn populaire sporten. "Momenteel is om de een of andere reden kickboksen onder de jeugd populair. En bij jongens is free running een hype. Daarbij lopen ze buiten en alles wat ze zien is een hindernis die ze moeten overwinnen. Daar zijn ze wel voor te porren."

Trainingen
Enkele maanden geleden trok Relyveld de stoute schoenen aan. Hij mailde de directeur van het IJburg College met de vraag of hij leerlingen op regelmatige basis outdoortrainingen mag geven om ze kennis te laten maken met deze vorm van trainen en om ze naar buiten te krijgen om te genieten van het buiten trainen. "De mail is doorgestuurd naar Tineke, wij hebben contact met elkaar gezocht, er was een klik en nu werken we samen in dit project", vat hij samen.

'Meerderheid eet en drinkt ongezond en er wordt ook veel gerookt'

Bij de kickoff van het project hebben alle leerlingen een 'piepjestraining' gedaan, waarbij is vastgesteld wat de basisconditie is. Ook is de kracht in hun handen gemeten en hun lengte en gewicht zijn gemeten. Relyveld: "We gaan nu regelmatig sporten en aan het eind van het project is er de tweede meting en dan zien ze wat gezonde voeding en bewegen met je lichaam doet." En vervolgens? Tineke Peek: "We willen de leerlingen onder andere aanbieden na schooltijd een half uurtje te sporten, zodat ze in beweging blijven." En Relyveld hoopt dat andere scholen in Oost het ook oppakken, al dan niet met een financiële bijdrage van het stadsdeel.

'Vrienden van Diemerpark' willen boerderij niet in park

Vervolg van de voorpagina
IJBURG - De vereniging 'Vrienden van het Diemerpark' legt momenteel de laatste hand aan een eigen visie over het Diemerpark. Daarin spreekt de vereniging zich onder meer uit tegen een kinderboerderij in het park.

Op zich zijn de plannen voor de Boerderij op IJburg volgens de vereniging een prima initiatief - want natuureducatie is een prima uitgangspunt - maar liever niet in het Diemerpark aangezien de verwachting is dat hier mensen in auto's op afkomen. De huidige locatie van de Schuur op IJburg wordt geschikter gevonden en een alternatief is Paviljoen Puur aan de Fort Diemerlaan.

Maatregelen
Verder moeten er maatregelen komen om de kwetsbare gebieden in het park te beschermen tegen loslopende honden ("momenteel houden nogal wat hondenbezitters zich niet aan de regels: honden aangelijnd in het hele park behalve in de twee smalle hondenuitlaatplekken en honden verboden in de kwetsbare gebieden", aldus de vereniging), kan kamperen in het park worden gedoogd, maar alleen als waardevolle natuurgebieden niet worden verstoord, moeten snorfietsen van de fietspaden worden geweerd en mag er een vlindertuin komen.

Unieke collectie voor FlexBieb

IJBURG – De FlexBieb heeft een grote slag geslagen: vrijdag 19 september neemt het het complete fonds van uitgeverij Lemniscaat in ontvangst. Het gaat om honderden gloednieuwe boeken van auteurs uit binnen- en buitenland, onder wie Paul Biegel, Evert Hartman, Sjoerd Kuyper, Nathalie Righton, Thea Beckman, Jan Terlouw en Simone van der Vlugt. De FlexBieb ontvangt daarnaast gratis alle nog te verschijnen Lemniscaat-boeken.
De FlexBieb hengelde naar de collectie naar aanleiding van een uitnodiging van de Rotterdamse uitgeverij aan alle Nederlandse bibliotheken om mee te dingen naar de collectie. Daarbij werd de prikkelende vraag gesteld: 'Wat doet u met de gratis boeken?
De FlexBieb antwoordde Lemniscaat op 5 februari als volgt: "Ons plan voor de boeken: ze delen met iedereen op IJburg (en daarbuiten). Met de OBA, de voormalige leden en medewerkers van kinderbieb Lees Je Blauw, met de tien lagere scholen en met het IJburg College. Zodat ze zo veel mogelijk worden gelezen!"

Door kunstgras kan vaker gespeeld worden op Ivensplein

IJBURG - Het speelterrein aan het Joris Ivensplein is razend populair. Zo populair zelfs dat het terrein na een beetje regen door modderpoelen nagenoeg onbegaanbaar werd. Omwonenden vroegen Stadsdeel Oost om een oplossing en die is er sinds kort: in plaats van gras ligt er nu kunstgras. Normaal gras is rond 700 uur per jaar bespeelbaar, terwijl op kunstgras in feite altijd 24 uur per dag kan worden gespeeld. Het stadsdeel heeft vooralsnog geen plannen om andere grasvelden op IJburg te vervangen door kunstgras.

Meer plekken om afval gescheiden aan te bieden

Workshops over afval scheiden slaan goed aan

Op IJburg is nog veel te winnen op het gebied van gescheiden afvalinzameling.

IJBURG – Op IJburg komen meer plekken waar afval gescheiden kan worden aangeboden. Ook wordt gedacht aan plaatsen waar gft-afval kan worden aangeboden.
Dit is het resultaat van een aantal workshops die afgelopen periode zijn gehouden om IJburgers bekender te maken met het scheiden van afval. Uit gegevens van Stadsdeel Oost blijkt dat IJburgers veel minder afval scheiden dan andere bewoners van Oost. De workshops die werden gegeven door CoCasa zijn goed bezocht. "Naar aanleiding van de bijeenkomsten zijn dingen in beweging gekomen", zegt Janneke Verweij van CoCasa.
Er is een behoorlijke uitdaging, want rond de 85 procent van het afval wordt ongescheiden aangeleverd. "Een belangrijke oorzaak is dat er niet voldoende bakken zijn waarin je afval gescheiden kunt aanleveren", zegt Verweij. Vooral op het oostelijk deel van IJburg zijn onvoldoende bakken. Stadsdeel Oost heeft toegezegd op een aantal plekken de grijze bakken voor restafval te vervangen voor bakken voor bijvoorbeeld papier en glas en ook komen er meer bakken. Er is ook vraag naar bakken voor gft-afval.

Rolstoelbankje doorbreekt scheidslijnen

IJBURG - Het Etalageproject van Nieuw Amstelrade (zie pagina 11) is voor ontwerper Mikel Duyts en bureauNoLabel op IJburg aanleiding voor het ontwerpen van een uniek rolstoelbankje.
Linda Vosjan van bureauNoLabel zegt over het idee erachter: "Iemand in een rolstoel kan meestal niet op een bankje gaan zitten. Met dit bankje kan dat wel. De rolstoel past ertussen en het lijkt alsof de rolstoeler op het bankje zit. Dit bankje past in onze blik op de omgeving; kunst en design inzetten om scheidslijnen te doorbreken." Het staat op IJburglaan 559.

Rondje
IJburg

IJBURG – Tijdens watersportevenement 'Rondje IJburg', dat komende zondag plaatsvindt, wordt de finale van het Nederlands kampioenschap Stand Up Paddling gehouden. De start is vanaf 14.00 uur bij Blijburg.

Bij 'Rondje IJburg' gaat het erom zo snel mogelijk over (vaartuigen) of door (zwemmers) het water van IJburg te ronden. Het rondje voor deelnemers op andere vaartuigen dan een SUP-board (of SUPpers die niet aan het kampioenschap meedoen) begint met een 'le Mans-start' waarbij de deelnemers naar hun vaartuig rennen dat aan de waterkant klaarligt. Er zijn prijzen in een groot aantal categorieën: de snelste op spierkracht aangedreven boot, de snelste op windkracht, het meest originele vaartuig en de boot waarop de grootste bemanning meevaart. Ook de zwemmers gaan voor hun eigen prijs. Voor kinderen onder 12 jaar is er een 'minirondje' in jeugdzeilboten, uiteraard ook met prijs voor de snelste.
Voor de SUPpers gaat het anders. Voor hen is de startlijn op het water voor Blijburg tussen twee tonnen. Dit is ook de finish. SUP NL organiseert het kampioenschap en zal na het optellen van de scores van de verschillende evenementen de kampioen bekendmaken.
Het evenement begint om 14.00 uur met de eerste start voor de zwemmers en deelnemers van de toertocht. Als iedereen om een uur of vijf weer terug is, begint de prijsuitreiking, gevolgd door een barbecue. Deelname kost 10 euro.

Parkeerplekken verzakken door boomkratten

IJBURG – De zogeheten boomkratten die onder een groot aantal parkeervakken op IJburg zijn aangebracht om de groei van de bomen te verbeteren, zijn aan het verzakken. Het stadsdeel is daarom bezig de verzakkingen blijvend te herstellen.
Door de verzakkingen als gevolg van de boomkratten kan op termijn het regenwater niet weg waardoor bewoners volgens het stadsdeel 'niet prettig hun auto kunnen in- en uitstappen'. Om die reden worden de parkeervakken hersteld zodat ze niet meer kunnen verzakken. Om overlast te beperken worden per dag per straat maximaal zes aaneensluitende vakken aangepakt en er wordt in meerdere straten tegelijkertijd gewerkt. 's Avonds na 17.00 uur zijn de opengebroken parkeervakken weer beschikbaar. De werkzaamheden zijn reeds gestart in de Jean Desmetstraat. Vanaf 24 september is de Maria Austriastraat, tussen 2 t/m 849, even en oneven zijde aan de beurt, vanaf 1 oktober de Erich Salomonstraat, even zijde, vanaf 9 oktober de Johan Keukenstraat, even en oneven zijde en vanaf 16 oktober de Talbotstraat, tussen 3 t/m 237, even en oneven zijde.

Schaken voor beginners

IJBURG – In de kantine van Sporthal IJburg (onderdeel van het IJburg College) start 7 oktober een schaakcursus voor volwassenen. Deze wordt gegeven door denksportvereniging Ludo.

De cursus richt zich op beginners en ietwat gevorderden en wordt gegeven door een ervaren schaakdocent. De opzet is flexibel en er zijn verschillende instapniveaus mogelijk. Het gaat om 10 opeenvolgende dinsdagavonden, te beginnen op 7 oktober. Er wordt elke keer gestart om 20.00 uur en de les duurt tot ongeveer 21.30 uur. Daarna is er de mogelijkheid om een partij te spelen en een drankje te drinken in de bar van Ludo. De kosten bedragen 90 euro, inclusief werkboek. Een kunststof schaakset om thuis te oefenen kan voor 12,50 ter plaatse worden aangeschaft. Aanmelden voor 31 september kan via een bericht naar chielreemer@gmail.com.

Kringloop- winkel op Steigereiland

IJBURG - Kringloopwinkel De Stek aan de William Barlowlaan 1 op IJburg wordt donderdag 25 september om 16.00 uur geopend. Dit is de eerste kringloopwinkel op Steigereiland.
Bij De Stek worden baby- en kinderkleding, speelgoed en klein huisraad voor een kleine prijs aangeboden. Kringloopwinkel De Stek is een initiatief van zorgaanbieder en maatschappelijk ondernemer Roads. Roads begeleidt mensen met een complexe psychiatrische problematiek of verslavingsachtergrond naar werk. Bij Kringloopwinkel De Stek vinden mensen met een psychiatrische achtergrond de weg terug naar werk.

ING wordt sponsor van AFC IJburg

IJBURG – Met ingang van dit seizoen is ING hoofdsponsor van voetbalvereniging AFC IJburg. De bank heeft zich voor drie jaar aan de club verbonden.
AFC IJburg is een van de 122 amateurclubs in Nederland die uit bijna 800 aanmeldingen beloond is met een intensief hoofdsponsorschap waarmee zij de komende drie jaar de samenwerking aangaat met ING. "We zijn enorm trots dat we met onze pitch een hoofdsponsorschap van ING in de wacht hebben gesleept. Het is echt een prestatie van de hele vereniging geweest. We kunnen met deze extra impuls van ING onze ambitie voor de komende jaren gaan verwezenlijken", aldus bestuurslid Michiel van Baarsen.

'Nieuw netwerk voor senioren moet thuisgevoel geven'

Ook IJburg krijgt een stadsdorp

In de FlexBieb wordt elke eerste dinsdag van de maand de Flexsoos van Stadsdorp IJburg gehouden.

Tekst: Jaap Willems

IJBURG - Stadsdorp IJburg is onlangs van start gegaan, met als belangrijke doelgroep: de vijftigplussers uit de wijk. Inmiddels is die leeftijdsgrens losgelaten, maar veel (geplande) activiteiten zijn toch nog altijd vooral interessant voor senioren. Die activiteiten zijn bijna altijd kleinschalig, bijvoorbeeld een handwerkgroepje, een leesclub non-fictie of een kookclubje. Het contact loopt vooral via de site van HalloIJburg. In oktober wordt een feestelijke startbijeenkomst gepland, waarschijnlijk rond het thema 'Eigentijds Nabuurschap. Moderne burenhulp'.

Amsterdam telt al 18 stadsdorpen en er komen er voortdurend bij. Het zijn altijd initiatieven van (oudere) bewoners van een wijk. Zuid is ermee begonnen (in 2010) en maakte daarbij dankbaar gebruik van de ideeën en ervaringen van het Britse Village To Village Network. Daarbij gaat het steeds om vijftigplussers die onderling willen zorgen dat ze lang, gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen. De Amsterdamse stadsdorpen hebben doorgaans hetzelfde doel. Sommige zijn (nog) bescheiden van omvang, bijvoorbeeld die op IJburg, andere zijn juist erg groot geworden: stadsdorp Nieuwmarkt kent al meer dan dertig kleine clubjes.
De participatiemakelaar van het Stadsdeel Oost voor IJburg & Zeeburgereiland Ellen Weers noemt de oprichting van Stadsdorp IJburg om verschillende redenen zeer interessant. "Het ontstaan van nieuwe netwerken is voor de bewoners van een jonge wijk extra belangrijk, anders blijft het een verzameling huizen en straten zonder dat de mensen erin het als een thuis ervaren."
En omdat het plan vanuit de bewoners zelf naar boven is gekomen bestaat er volgens haar een grote betrokkenheid. Dat zou sterk kunnen bijdragen aan het succes van die nieuwe netwerken.
De participatiemakelaar: "Een andere reden waarom ik het oprichten van zo'n stadsdorp zo toejuich, is dat er op IJburg nog flink gebouwd moet worden aan een zogenaamd 'dragende samenleving', een samenleving waarin mensen op informele wijze zorg verlenen aan elkaar. In de politiek noemt men dat een 'participatiemaatschappij'."

Flexsoos

Het IJburgse stadsdorp verzorgt ook een tweewekelijkse soos in de FlexBieb (elke eerste dinsdag van de maand tussen 16.00 en 18.00 uur en elke derde donderdag van 17.00 tot 19.00 uur), hoewel veel contact in de toekomst vooral via de site www.halloijburg.nl zal gaan lopen. Op de site kunnen vraag en aanbod worden gepost, er kunnen nieuwe clubjes worden gemeld en belangstellenden kunnen zich aanmelden.

'Er moet worden gebouwd aan een dragende samenleving'

Overbodig?
Op IJburg zijn al diverse welzijnsorganisaties actief. Wat voegt een stadsdorp toe aan de activiteiten van bijvoorbeeld de ViiA of Dynamo? De praktijk leert dat de officiële welzijnsinstellingen zich vooral richten op de kwetsbare mensen, hun aandacht vooral focussen op bepaalde groepen in een wijk zoals de jeugd of mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. De participatiemakelaar liet weten dat die instellingen dat niet meer alleen kunnen bolwerken. Aanvullende, informele zorg wordt volgens haar in onze samenleving steeds belangrijker. Stadsdorp IJburg zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de invulling daarvan.

Kwetsbare wjkbewoners
De stadsdorpen zijn niet in de eerste plaats bedoeld voor de kwetsbare wijkbewoners, hoewel die natuurlijk van harte welkom zijn. De praktijk leert dat vooral gezonde vijftigplussers zich voelen aangetrokken tot deze niet-formele, niet-officiële, los-vaste organisaties. Voor hen is er kennelijk nog te weinig. Maar betekent dat toch niet dat de stadsdorpen concurrenten worden van de officiële welzijnsorganisaties zoals de ViiA?

Stadsdorp wordt geen concurrent van welzijnsorganisaties

Groot netwerk
Dat bestrijdt de participatiemakelaar ten stelligste. ViiA is volgens haar een belangrijke speler met veel kennis en een groot netwerk. Die stichting speelt een belangrijke rol in de matching tussen vraag en aanbod van onder meer zorg. Samenwerking en afstemming zijn daarbij natuurlijk wel een vereiste. In de plannen van het stadsdorp IJburg is overigens ook het samenbrengen van vraag en aanbod opgenomen, maar dat betreft dan vooral die van korte contacten: bijvoorbeeld het maaien van gras, het ruimen van een besneeuwd trottoir, het doen van boodschappen, het af en toe uitlaten van de hond. Meer informatie is te vinden op www.halloijburg.nl of tijdens de Flexsoos die elke eerste dinsdag van de maand wordt gehouden in de FlexBieb (zie kader).

Weerbericht

Dag Blijburg, tot zomer 2015

September wordt ook wel 'herfstmaand' of 'fruitmaand' genoemd. Op 1 september begint de meteorologische herfst. De naam september komt van het Latijnse woord septem. Dat betekent zeven. September was bij de Romeinen de zevende maand van het jaar. De Romeinse kalender begon namelijk op 1 maart. Dit jaar schittert september met nazomerweer. Een vertrouwd beeld in de herfstmaand. In 2006 was september zelfs recordwarm. In die maand steeg de temperatuur op acht dagen boven 25 graden. Er viel slechts 8 mm regen tegen 78 mm normaal. Deze september is tot dusver nog droger. Er is nog nauwelijks een druppel gevallen na de kletsnatte augustus. Op IJburg viel in augustus 147 mm regen tegen 73 mm normaal. Een dubbele hoeveelheid. Met september op de kalender is de zomer terug. Daar zijn we heel blij om, lachte Hermien. Ze werkt op Blijburg, op het reizende stadsstrand. Blijburg is een magische strandidylle aan het IJmeer. Het bestaat al sinds 2003, maar al drie keer moest het van plek veranderen. De vierde verhuizing is aanstaande, sprak Hermien met enige weemoed in haar stem. Zaterdag 27 september vindt hier een groot afscheidsfeest plaats.
Strandtent Blijburg en het yogagebouwtje ernaast zijn van sloophout gemaakt, heel creatief, maar in oktober wordt het wederom sloophout. Alles gaat tegen de vlakte, maar volgend jaar volgt een herstart op het nieuwe Centrumeiland. Ik klom een zandheuveltje op. Hier vandaan kon ik Blijburg overzien met in de andere richting de zanderige landtong van het pas aangelegde Centrumeiland. Daar zal Blijburg IV komen. Het is nu nog een paradijs voor watervogels. Uiteenlopende soorten meeuwen op een strandje leken één familie. Kokmeeuwen, mantelmeeuwen, ook de brutale zilvermeeuwen die soms de afvalbakken van het Theo van Goghpark teisteren. Er zijn hier Pontische meeuwen gesignaleerd, die in Nederland zelden voorkomen. De vraag is of de kleurrijke romantiek van het huidige Blijburg blijft bestaan na de gedwongen verhuizing. De zes boeddhabeelden op het afbladderend dak van het yogagebouwtje gaven hierop geen antwoord, waren verzonken in zichzelf. Voor het gebouwtje wapperde een rode vlag met een wit hartje in het midden. Verspreid over het strand lagen zonnebaders. In het water, op de plek waar je mag zwemmen, spartelden kinderen. Verscholen achter een heuveltje langs het water lagen een man en vrouw in innige omhelzing. Op afstand hadden ze iets weg van twee verliefde zeehonden. De kleurrijke panelen met bonte geschilderde opschriften doen je denken aan een Mexicaans strand. Desperado's kunnen er een Tequila Sunrise bestellen, schreeuwt een tekst. Meer nuchter klonk het opschrift 'Dag Blijburg, tot zomer 2015'. Op 27 september op het afscheidsfeest van dit Blijburg proost ik daarop, op de voortzetting in 2015 van de bijzondere romantiek van dit uitzonderlijke stadsstrand.

'Voor een bruine kroeg is haven de ideale plek'

Ed Keur zet in paar maanden tijd bruine kroeg Café ED op de kaart in IJburg

IJBURG - Uit het niets was-ie er opeens: Café ED, de eerste bruine kroeg op IJburg, met een oppervlakte van liefst 250 m2 (maar door een slimme indeling verdrink je niet in de ruimte). Eigenaar Ed Keur heeft als Amsterdammer zijn stekkie gevonden op IJburg. "Ik was 23 jaar weg uit Nederland en had geen idee van IJburg. Maar nu ik er zit, kan ik niet anders zeggen dat het er geweldig is." Een portret van een 50-jarige ondernemer die vastbesloten is zijn kroeg in het epicentrum van IJburg te krijgen.

Ed Keur tapt nog een betaalbaar biertje in Café ED.

Over pakweg een jaar is het waarschijnlijk anders, maar er zijn nu nog niet heel veel IJburgers die jou kennen. Stel jezelf eens voor.
"Ik ben geboren en getogen in de Jordaan en had onder andere een bedrijf dat de verhuizing van Nederlanders naar België begeleidt. Dat heb ik in 2003 verkocht, daarna woonde ik een jaar in Sri Lanka waar ik een resort zou beginnen dat uiteindelijk niet is doorgegaan, en vervolgens kocht ik een hotel 80 kilometer onder Lissabon. Dat heb ik tien jaar met veel plezier gerund en toen was het genoeg. Tien jaar zo'n tent in Zuid-Europa managen, trekt een enorm zware wissel op je. Het hotel staat in de verkoop, maar zolang er geen koper is, heb ik het verpacht."

En toen was je klaar met het buitenland?
"Ik heb 23 jaar in het buitenland gewoond en wilde - we hebben het over 2012 - inderdaad weer naar Nederland. Ik had eerlijk gezegd helemaal geen trek om naar Amsterdam te gaan, maar mijn partner zag Amsterdam helemaal zitten en via internet kwamen we bij IJburg."

Kende je IJburg al?
"Helemaal niet. Toen ik uit Nederland weg ging, waren er vage planen voor een wijk op deze plek, maar ik had verder echt geen idee. Natuurlijk had ik naar de Jordaan gekund, of naar Nieuwendam, waar ik ook een tijd heb gewoond, maar je moet niet teruggaan naar de wijk waar je vandaan komt en zo lang niet hebt gewoond want je vindt nooit meer terug wat je hebt achtergelaten. Alles is bewogen en al die bewegingen heb jij niet meegemaakt, daar moet je niet aan beginnen. Bovendien wilde ik niet in een huisje van nog geen vier meter breed wonen. Op IJburg vond ik een groot appartement dat helemaal naar mijn zin was."

'Het is toch raar dat je nergens op IJburg een broodje ei kunt bestellen'

En toen meteen aan een kroeg gedacht?
"Nee hoor. Het was de bedoeling dat ik een jaar niets zou doen, maar na een paar weken had ik dat al gezien. Ik ben als vrijwilliger begonnen bij IJburg TV en mijn eerste item ging over de haven. Dat vond ik vanaf het begin de mooiste plek op IJburg. Op een gegeven moment vroegen meerdere mensen, onder wie de winkelmanager, mij langs de neus weg of ik op IJburg een bruine kroeg wilde beginnen, want ze vonden mij daar het ideale type voor. Ik heb toen met mijn grote mond gezegd: als Japans restaurant Zen eruit gaat, mag je me bellen. En verdomd: op 15 mei dit jaar gebeurde dat. De eigenaar is in december met vakantie gegaan en heeft niks meer van zich laten horen. Nee, daar had ik geen idee van. Ik ken die man helemaal niet. Maar ik vind de plek ideaal. Als je een kroeg op IJburg begint dan moet je in de loop zitten en dan is de haven de enige plek. Toen ben ik er ingestapt."

Toch niet zomaar huppakee, nemen we aan?
"Natuurlijk niet. Ik kende de verhalen dat IJburg een moeilijke markt zou zijn. Je moet een lange adem hebben, IJburgers zijn een lastig publiek, tegen dat soort vooroordelen liep ik aan. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan of een bruine kroeg haalbaar is en dat is het. Tijdens het Havenfestival eind mei had ik, terwijl ik nog niet de nieuwe eigenaar was, de sleutel al gekregen en ik heb toen biljetten op de ramen geplakt met de tekst 'Hier opent half augustus Café ED'."

'Ik heb gezegd: als Japans restaurant Zen eruit gaat, mag je me bellen'

Is het geen gekkenwerk: op 15 mei besluiten dat je een kroeg begint en begin september de deuren openen?
"Ja, waanzinnig. Maar iedereen ging ervoor en zette zijn handtekening en dan moet je er ook helemaal voor gaan. We zijn eerder officieus geopend om er wat kinderziektes uit te halen en sinds 4 september draaien we fullswing."

En in zeer korte tijd wist heel IJburg dat er een kroeg zou komen. Dat is best opvallend.
"Dat komt door Facebook. Ik vond Facebook allemaal maar flauwekul, maar ik heb op advies van anderen meteen een pagina aangemaakt en ik ben nu helemaal om, want Facebook heeft de hele boel in sneltreinvaart in gang gezet. Ik had binnen de kortste keren zesduizend hits, niet normaal."

Waarom juist een bruine kroeg?
"Omdat dat bij mij past en omdat IJburg dat nodig heeft. Het is toch te gek om los te lopen dat je nergens op dit eiland een gewoon broodje ei kunt eten. Het is overal 'dit en dat op een bedje van' of allemaal broodsoorten waarvan je de naam niet kunt uitspreken. Prima hoor, maar ik geloof er niet in. Gewoon normaal doen, met een broodje bal, ei, ham, kaas en halfom. Een biertje kost hier 1,60 euro en een baco in een spatje – dat is een oud Amsterdams maatje – kost 3 euro. Dat zijn prijzen waar mensen vrolijk van worden."

Mik je op een bepaald publiek?
"We mikken in eerste instantie op de groep tussen 35 en 55 en dat komt ook aardig overeen met het profiel van de bezoekers op onze Facebookpagina. Maar we hebben ook een poolbiljart en volgende week krijgen we een dartbord, waarmee we op jongere mensen mikken. En de andere kant op kan ook. We hebben ook een gewoon biljart en op een gegeven moment kwam er een bewoner van IJburg van 70 binnen die dat biljart zag en vroeg of hij een biljartclub kan beginnen. Graag, kom maar op. Er zijn dus geen grenzen aan de leeftijd van mijn klantenkring. En iedereen met een goed idee is welkom. Ik was bijvoorbeeld blij verrast dat mensen spontaan vroegen of ze hun verjaardag bij mij kunnen vieren. Dat had ik niet verwacht, maar is natuurlijk ook prima. Een voorwaarde daarbij is wel dat ik de tent niet dicht gooi, want mijn vaste gasten moeten altijd kunnen komen. Maar we hebben een mooi afgescheiden deel voor groepen."

Wat wil je dat Café ED gaat worden?
"Een buurtcafé. Elke buurt in Amsterdam heeft een buurtkroeg, alleen IJburg had dat niet en ik hoop dat ik die rol kan spelen. Alles op IJburg is trendy, modern en licht. Dat is allemaal oké, maar dit wordt anders."

Samenwerking

Wat Ed Keur betreft, wordt aan de haven goed samengewerkt door de eigenaren van alle etablissementen. "Het doel is dat de haven een plek wordt waar veel reuring is en goede samenwerking tussen de uitbaters is daarbij van groot belang. En daar staat iedereen voor open, dus het wordt hier alleen maar leuker."
Café ED is gevestigd aan de Krijn Taconiskade 372. Website: www.cafe-ed.nl.

Het kenmerk van een bruine kroeg is dat deze gevormd is door het leven. Dat kan hier niet. Hoe breng je er dan toch die sfeer in?
"Dat is een kwestie van gevoel. Ik had bepaalde ideeën en kwam daarmee bij een ondernemer in horeca-interieurs in Amsterdam-Noord die precies aanvoelde wat ik wilde."

Een bruine kroeg wordt ook geassocieerd met muziek van Hazes. Dat zal hier ook alleen te horen zijn?
"Ook, maar niet alleen Hazes of Nederlandstalig. Als iemand Elvis Presley wil horen en de andere gasten vinden dat goed, dan zet ik die muziek op. Net zo makkelijk. De gasten bepalen de sfeer en de muziek van de avond."

Je hebt ook een agenda met regelmatig een thema-avond. Zit daar een lijn in?
"Niet echt. Of beter: nog niet. We moeten een beetje uitvinden wat aanslaat en wat niet en daar passen we ons programma op aan. Laatst hadden we een karaoke-avond omdat een klant daarnaar vroeg en dat was een groot succes. Daar zijn zelfs nog drie verjaardagsfeesten uit gerold, dus beter kon niet. Maar om nou meteen elke week een karaoke-avond te houden, is wel wat erg veel."

Los van alles is dit ook de eerste kroeg op IJburg waarbij crowdfunding een rol speelt. Leg uit.
"Mijn vermogen zit vast in het hotel in Portugal en in een pand in België en dat krijg ik niet los. Ik heb daarom geld moeten lenen en ik dacht heel simpel: dan ga ik naar een bank. Maar dat werkt zo niet meer tegenwoordig. Bij een bakker haal je brood, bij een slager vlees, maar bij een bank geen geld. Het is belachelijk en ik ben heel boos geworden, maar het lukte niet. Daarom is alles in eerste instantie gefinancierd door vrienden, kennissen en aanverwanten. Dat is allemaal heel lief, maar dat is niet goed voor de continuïteit van het bedrijf. Ik ben daarom terechtgekomen bij Horeca Crowdfunding Nederland. Daar heb ik mijn businessplan neergelegd en zij hebben beoordeeld dat dit haalbaar is. Nu kan iedereen aan mijn project geld lenen tegen een rentepercentage van 9 procent. Iedereen moet voorinschrijven en op het moment dat er voldoende toezeggingen zijn om het gewenste bedrag binnen te halen - dat wil dus zeggen dat er voldoende mensen zijn die jouw initiatief zien zitten – dan kan ik het gewenste bedrag lenen. Vervolgens betaal ik elke maand een vaste aflossing. Ik heb 75.000 euro nodig en dat gaat goed, terwijl we nog tot eind september hebben te gaan. IJburgers die op deze manier willen meewerken aan Café ED zijn van harte welkom. Let wel: het is een lening, dus geen aandeel, dat is wat anders. Elk bedrag is welkom. Doe je vijfduizend euro, dan krijg je van mij een weekje logies in mijn hotel aangeboden. Dat is toch een topinvestering: je krijgt 9 procent rendement, ik doe er nog een VIP-kaart bovenop met kortingen voor het café en je krijgt nog een leuke kroeg op IJburg ook. Ik zeg: doen!"

IJburgers met beperking tonen hun kunstwerken aan de buitenwacht

Kunstroute op IJburg in twaalf etalages

De opnamen voor een filmpje over de Gaper.

IJBURG – In tien etalages in en rond winkelcentrum IJburg en twee aan de Pampuslaan zijn van 19 september tot en met 3 oktober kunstwerken te zien die zijn gemaakt door IJburgers met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld door een ongeval of herseninfarct). Het project is een initiatief van de stichting Nieuw Amstelrade die zich richt op zelfstandig wonen met een beperking. Fienie Gerekink legt uit wat het project inhoudt en waarom deze zogenoemde 'theatrale kunstroute' op IJburg wordt gehouden. "Deze mensen maken heel mooie dingen en dat willen we dolgraag aan heel IJburg laten zien."

'Deze kunst willen we dolgraag aan heel IJburg laten zien'

In atelier Het Gouden IJ van Nieuw Amstelrade aan de Ben van Meerendonkstraat op IJburg is de afgelopen periode hard gewerkt aan de kunstroute op IJburg (ondertitel is 'Mag ik bij u in de etalage?'), die het hoogtepunt van het jaar moet worden. De kunstenaars zijn IJburgers met een handicap of niet-aangeboren hersenletsel die in één van de drie woonprojecten van Nieuw Amstelrade op IJburg wonen. In de Meijboom aan de Wim Noordhoekkade wonen mensen met niet-aangeboren hersenletsel die 24-uurszorg behoeven, in Daguerre aan de Daguerrestraat wonen mensen die redelijk zelfstandig kunnen wonen en in de Veste aan de Maria Austriastraat woont een mix. De bewoners krijgen ook dagbesteding, onder meer in de vorm van het vervaardigen van kunst in allerlei vormen. Gerekink: "Veel IJburgers weten niet dat deze woongroepen er zijn, laat staan dat ze weten dat de bewoners heel mooie dingen maken. In Het Gouden IJ is bijvoorbeeld ook een kunstuitleen van schilderijen en dat zijn juweeltjes aan elke muur. Met de kunstroute op IJburg willen we bereiken dat deze IJburgers meer zichtbaar worden. In ons jargon wordt dat een 'participatieproject' genoemd", legt Gerekink uit. Wat haar betreft geldt ook in dit geval dat onbekend onbemind maakt. "Veel mensen denken dat de kunst en projecten die de bewoners maken niets voorstellen omdat ze worden gemaakt door personen met een handicap. Maar niets is minder waar."

Winkeliers
Om die reden zocht Nieuw Amstelrade contact met de winkeliers en die reageerden over het algemeen enthousiast. "Een paar waren wat huiverig, maar de meeste verlenen graag hun medewerking", zegt Gerekink. De winkeliers bieden hun etalage aan, maar er zijn er ook die meer doen. Bij de opening van de kunstroute verzorgen de leden van de theaterwerkplaats van Nieuw Amstelrade namelijk een paar speelse presentaties. "Bij drogisterij ETOS komt bijvoorbeeld een groot tv-scherm waar beelden van onze mensen die de Gaper nadoen zijn te zien. Ook bijzonder is het eco-sprookje met kinderdans dat woensdag 24 september wordt opgevoerd in ecologische winkel Happy Panda aan de Pampuslaan. En we zijn ook heel blij met de medewerking van De Winkel, die gelijk met de opening van de kunstroute wordt geopend. De Winkel is gevestigd in een leegstaand winkelpand in het winkelcentrum en hier zijn creatieve, duurzame, sociale en educatieve initiatieven, diensten en producten te zien en te koop. In de Winkel wordt onder andere het prototype van een rolstoelbankje getoond (zie ook pagina 7-red.)."
Nieuw Amstelrade hoopt ook dat het project eraan bijdraagt dat op IJburg meer aandacht komt voor mensen met een beperking. Gerekink: "Bij de openingshandeling op 19 september plaatsen we een tijdelijk gehandicaptentoilet. Dat is hard nodig, want weet je dat nergens in een openbare ruimte op IJburg een gehandicaptentoilet is? Dat is toch vreemd? Ja, klopt, voor gehandicapten zijn wel overal op IJburg oversteekplaatsen gecreëerd, maar veel daarvan zijn zo schuin dat je er met een rolstoel zonder hulp niet tegenop komt. En om een oversteekplaats te bereiken, moet over het algemeen een heel rare bocht worden genomen. Er is op IJburg nog wel wat voor verbetering vatbaar en als we dat ook een beetje onder de aandacht kunnen brengen, dan is dat meegenomen."
Het project wordt vrijdag 3 oktober afgesloten met een feest in The Lighthouse met optredens van de Meijblues en White Cape. Dit zijn twee muziekgroepen waarvan de leden van de Meijblues in een van de wooncomplexen van Nieuw Amstelrade wonen en de leden van de White Cape in de Witte Kaap (voor mensen met een psychische problematiek).

Aangeplempte eilanden

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op die hij tien jaar later publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Zand kan onnoemelijk mooi zijn. Deze foto is van een zandauto op de rand van de afgrond die robuust mooi is gevormd door graafmachines en de wind. IJburg bestaat uit, zoals dat heet, 'aangeplempte eilanden'. Aanplemping is een vorm van landwinning door materiaal (zand in dit geval) in oppervlaktewater te storten (te plempen). Een aanplemping is een stuk land dat met behulp van deze methode aan het bestaande land is toegevoegd.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand' is verkrijgbaar voor € 39,95 bij Bruna aan de IJburglaan.

Lekker zonnen kan het hele jaar door bij Ysun

Modernste apparatuur bij zonnecentrum aan IJburglaan

De gastvrije entree van Ysun.

IJBURG – Heerlijk en verantwoord zonnen op een zonnebank van Ergoline. Dat kan sinds november vorig jaar bij het moderne, sfeervolle zonnecentrum Ysun aan de IJburglaan. Gastvrouw Sabrina Ramzi en haar medewerksters doen er alles aan om het de klant naar de zin te maken.

Ysun is eigendom van de familie Aswan uit Zaandam. In eerste instanatie nam de familie de haarstudio iets verderop aan de IJburglaan over, maar al snel lieten ze ook hun oog vallen op het pand op de hoek met de Talbotstraat voor een zonnecentrum, niet in de laatste plaats omdat de familie nauwe banden heeft met de importeur van de zonnebanken van het merk Ergoline ("dit zijn de Mercedessen onder de zonnebanken, betere zijn er niet", zegt Sabrina). Marktonderzoek leerde dat er op IJburg inderdaad markt is voor een modern zonnecentrum. De klanten kunnen gebruikmaken van vijf soorten zonnebanken waaronder een hypermoderne gezichtsbruiner, en vier zonnebanken die variëren van een lichte bank tot en met de allerzwaarste en allernieuwste zonnebank die vooralsnog alleen op IJburg te vinden is. "De lichte bank, de 450, is voor mensen die niet eerder van een zonnebank gebruik hebben gemaakt. De mediumbank, de 880, is geschikt voor personen die relatief snel verbranden, maar die wel onder een zonnebank kunnen. Daarna komt de 1100 voor mensen met een huid die gewend is aan de zon of aan een zonnebank. Bij veel zonnestudio's is dat de zwaarste bank, maar wij hebben nog de 1400, een echte superbruiner dus."

Soort huidtype
Na binnenkomst wordt door de medewerksters (allen hebben een cursus gevolgd over huidtypes in relatie tot zonnen in het algemeen en zonnen onder een zonnebank in het bijzonder) bij de klant vastgesteld welk huidtype zij of hij heeft, welke zonervaring er is en welke wensen er zijn. Ook wordt dan een bronzende crème geadviseerd van het merk Devoted Creations. "Zonder crème duurt het ongeveer acht minuten voordat de bruining op gang komt, maar met een crème duurt dit proces 3 tot 4 minuten en met een crème waar bijvoorbeeld nouritan of melanobronze in is verwerkt, komt het bruiningsproces al na de eerste minuut op gang", zegt Sabrina. Na de sessie (de meest voordelige optie is 20 minuten voor 10 euro op vrijwel alle banken (alleen de 1400 kost 12 euro) wordt altijd aan de klant gevraagd hoe het is gegaan.

'Ergoline is de Mercedes onder de zonnebanken, beter is er niet'

Waarom zonnen?
Waarom komen mensen eigenlijk zonnen? Sabrina: "Verreweg de meeste willen hun bruine kleur van de vakantie behouden omdat ze er daardoor beter en gezonder uitzien. Een andere groep komt voordat ze op vakantie gaan, omdat ze daarmee de pigmentvorming al willen opbouwen. En een zonnebank is verder ideaal voor reumapatiënten, die zich prettig voelen bij de warmte."
Ysun is gevestigd aan de IJburglaan 837, tel. 020-334 32 30, e-mail info@y-sun.nl, www.y-sun.nl.

                

'American Hustle'.

Vrijdag 3 oktober, 20. 30 uur
Film: 'Casse tête Chinois'.
Komisch drama waarin het leven van Xavier een drastische wending neemt wanneer hij van Parijs naar New York verhuist om bij zijn twee kinderen te zijn.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

Zondag 5 oktober, 15.00 uur en 16.30 uur
Kindertheater: 'Anders'.
Muziektheater voor kinderen (7+), door het muzikale duo Caroline (harp) en zangeres Anne.
In de voorstellingen van de zingende harp maakt het jonge publiek kennis met de schoonheid van muziek en de fantasie van het theater.
Entree 7,50 euro.

Zondag 12 oktober, 13.30 uur
Kinderfilm: 'Pim & Pom: Het grote avontuur' (4+).
De twee katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee naar het park voor een picknick.
Entree 5 euro, inclusief een versnapering.

'Flits en het magische huis'.

Zondag 12 oktober, 15.30 uur
Kinderfilm: 'Flits en het magische huis' (6+).
Flits, een jong zwerfkatje, vindt tijdens een zware storm onderdak in een mysterieus huis.
In het huis woont de oude tovenaar Lawrence die zijn sprookjeswereld deelt met een aantal huisdieren en enkele speelgoedfiguren.
Entree 5 euro, inclusief een versnapering.

Vrijdag 17 oktober, 20.30 uur
Film: 'Her'.
Romantische komedie van Spike Jonze (Being John Malkovich) waarin Joaquin Phoenix een bijzondere relatie opbouwt met zijn pratende besturingssysteem.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

Zondag 19 oktober, 15.00 uur
Interactief danstheater: 'Kriebels in mijn bil'.
Interactieve danstheatervoorstelling gevolgd door dansworkshop voor jonge kinderen (4+).
Entree 10 euro.

Vrijdag 24 oktober, 20.30 uur
Film: 'The wind rises'.
Japanse animatiefilm van Hayao Miyazaki over het leven en het werk van de innovatieve Japanse vliegtuigingenieur Jiro Horikoshi.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

Vrijdag 31 oktober, 20.30 uur
Film: 'American Hustle'.
Misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken.
Entree 6 euro, inclusief koffie of thee.

D.I.O. IJurg is de beste van Nederland

De blije D.I.O.-ondernemers van IJburg.

IJBURG – Drogist D.I.O. IJburg is onlangs uitgeroepen tot de meest commerciële D.I.O. in Nederland. Dit wil zeggen dat het familiebedrijf het beste van alle 170 D.I.O.-vestigingen inspeelt op de behoefte van de klant.
D.I.O. IJburg, dat hier sinds 2010 is gevestigd en de eerste uitbreiding al achter de rug heeft, is onderdeel van een familiebedrijf. De andere winkels zijn gevestigd in Purmerend en Haarlem en sinds kort is er een vestiging in Diemen in winkelcentrum Diemerplein.
Op IJburg zwaait Gjalt de Vries de scepter. Vorig jaar is op IJburg het reformassortiment uitgebreid en inmiddels is hier ook een vestiging van Eyelove (oogmetingen en scherp geprijsde monturen). Dit alles omdat volgens Gjalt de Vries stilstand achteruitgang is.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires.
Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539
info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Indonesische vrouw met bescheiden inkomen
zoekt een kamer te huur voor ongeveer € 300,-
Ik kan ook helpen uw huis schoon te maken,
uw strijkwerk of uw boodschappen te doen. Maria: 06-84447601 e-mail:
mariasanila@yahoo.com

Zondag 21 september van 11.00 tot 17.00 uur. Puur Buiten Beurs bij Paviljoen Puur, met een aanbod van curiosa, brocante, woonartikelen en culinaire producten, groot overdekt terras.
Gratis entree. Overdiemerweg 37 1111 PP Diemen.

020 gevr. interieurverzorgster WIT TARIEF / NIET ROKEND,
3 à 4 uur per week.
Tel.: 06-49240477

Zoekt u een betrouwbare hulp? Grace 06-87445592.
Referenties beschikbaar.

HONDENDAGOPVANG &
HONDENHOTEL
in t' Gooi
zie voor meer info
www.royalanimalservice.nl
of bel Jessica 0634663232

Krachtig & kwetsbaar zijn?
Respectful Confrontation workshop 11 & 12 okt.
womanwhatsup.com

Zorgeloos rijden met privélease

Nieuw bij Car Service Direct

Privéleaseauto zo uit showroom van Car Service Direct. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Leasen hoeft niet per se zakelijk te zijn, privé kan het ook. Car Service Direct uit Weesp biedt het sinds deze maand aan onder de naam rijzorgeloos.nl.

Het voordeel van leasen is dat de autokosten worden teruggebracht tot een vast bedrag per maand. Meer dealers springen in op de angst van mensen die in de huidige tijd een aankoop van een nieuwe auto niet aandurven. Car Service Direct pakt het nog eenvoudiger aan: in de showroom kun je auto's vergelijken en een keuze maken. Als de overeenkomst met de leasemaatschappij rond is, maakt Car Service Direct de auto rijklaar en kun je de volgende dag al rijden. Voor kleine werkgevers is de constructie ook interessant: "Geef werknemers een autovergoeding waarmee ze privé kunnen leasen in plaats van een auto van de zaak. Na een eventueel ontslag blijft de auto bij de werknemer en zit het bedrijf niet met een auto in zijn maag", zegt Theo van Kan van Car Service Direct.

Hij zet de voordelen graag nog even op een rijtje: "Geen afschrijving, verzekering, houderschapsbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Alles zit in het maandbedrag, alleen de brandstofkosten komen er nog bij." Je eigen auto koopt Rijzorgeloos.nl desgewenst terug. "Mensen hebben geen omkijken meer naar hun auto. En dat allemaal op een en hetzelfde adres in Weesp." Car Service Weesp is onderdeel van Bosch en handelt onderhoud en schadeherstel af van alle merken auto's.

Fiat Punto met benzine en diesel in 14%

Goedkoper, schoner en standaard met airco.

Fiat wijzigt het motoraanbod en verlaagt de prijs van de Punto die kan rekenen op slechts 14% bijtelling. Dat geldt zowel voor de nieuwe TwinAir Turbo-benzinemotor met 100 pk als 1.3 MultiJet-diesel met 80 pk.

Zowel de nieuwe TwinAir Turbo-benzinemotor (100 pk) als 1.3 MultiJet-diesel kwalificeert zich ook in 2014 voor 14% bijtelling. Fiat is erin geslaagd de CO2-emissie van de diesel verder te reduceren door onder meer aerodynamische aanpassingen en een iets minder hoog vermogen voor de 1.3 MultiJet-diesel te hanteren. De standaarduitrusting wordt uitgebreid met airconditioning.

Verder introduceert Fiat met de Street een nieuwe uitvoering van de Punto, inclusief Blue&Me communicatiesysteem en TomTom-voorbereiding, 15 inch lichtmetalen velgen, dakspoiler en zijskirts. De Fiat Punto is er nu vanaf € 11.495,-.

Nieuwe Touareg komt fris voor de dag

Ook het interieur is verder verfraaid.

De vernieuwde Volkswagen Touareg is per direct te bestellen bij de Volkswagendealer.

Medio oktober start de levering. Ruim op tijd dus voor het wintersportseizoen om zijn kracht en comfort op weg naar de pistes te beproeven. In de bergen én bij het trekken van aanhangers is 4Motion-vierwielaandrijving ideaal. De vernieuwde Touareg komt fris voor de dag. Veer- en achterzijde zijn scherp getekend met de typische Volkswagensignatuur. Bi-xenon koplampen zijn nu standaard. Ook het interieur is verder verfraaid. Hier vallen ook de uitgebreide online mogelijkheden op, zoals het zoeken naar POI's (Points Of Interest) via Google, navigatie met weergave via Google Earth/Street View en razendsnelle, actuele verkeersinfo. Area View geeft de Touareg 'ogen rondom'.

In Nederland is de Touareg er net als voorheen als Hybrid en met een 3.0 V6 TDI-diesel. Deze laatste heeft nu een vermogen van 193 kW/262 pk en voldoet aan de EU6-emissienorm. In de standaarduitvoering met onder meer multi-collision brake, radio, airco en lichtmetalen wielen is de Touareg V6 TDI er vanaf 75.750 euro. De Hybrid is er uitsluitend in luxe Highline-uitvoering en staat te boek voor 98.550 euro.

Hyundai bij Auto Spijker

Auto Spijker heeft mooi nieuws: sinds afgelopen zaterdag is het bedrijf officieel Hyundai verkooppunt en servicespecialist. Tot en met 20 september staan er diverse Hyundai-modellen in de showroom aan de Slootdijk 9 in Loenen aan de Vecht. Tevens staan er diverse demonstratiemidellen voor wie even een ritje wil maken en daarbij het Hyundai-gevoel wil krijgen. Van de zeer zuinige i10 5-deurs tot de luxe en ruime ix35. Voor ondernemers is de Hyundai H300 interessant. Auto Spijker is een universeel autobedrijf en blijft dus voor alle merken in de markt. Er is altijd een gevarieerde voorraad gebruikte auto's. Daarnaast biedt Auto Spijker ook service, onderhoud en schadereparatie.

Wissel Weken bij Kia

De Kia-dealers pakken flink uit tijdens de Kia Wissel Weken. Tot en met 30 september 2014 gelden er kortingen en extra's die oplopen tot € 2795,-.Voor de betaling van een nieuwe Kia zijn er tijdens deze Wissel Weken extra interessante financieringsmogelijkheden zoals de 50/50-deal met een uitgestelde betaling of private lease, waarbij Kia alle maandtermijnen in 2014 betaalt. De actie geldt onder andere bij Van Kouwen in Amsterdam en Marant in Naarden.