IJburgerNieuws

22 april 2016

IJburgerNieuws 22 april 2016


Grachtenstelsel IJburg komt af

IJBURG – Gisteren (donderdag 21 april) is gestart met het graven van de gracht langs de Wim Noordhoekkade. De gracht komt tussen Haveneiland en Centrumeiland. In november moeten de werkzaamheden van de eerste fase zijn afgerond, waarna de tweede fase begint. Eind 2017 moet de gracht klaar zijn, waarmee het grachtenstelsel van IJburg gereed komt.

De gemeenteraad besloot 26 november 2014 tot de aanleg van de gracht langs de Wim Noordhoekkade. Met name de bewoners van het markante gebouw de Witte Kaap kijken hier al jaren reikhalzend naar uit. De gracht zou al veel eerder worden aangelegd, maar als gevolg van de crisis werd dit uitgesteld. De gracht wordt na voltooiing de verbinding tussen de grachten van IJburg aan de ene kant en het IJmeer aan de andere kant.
De gemeente laat nadrukkelijk weten dat het in de tussenfase tot fase 2 (hiermee wordt medio volgend jaar gestart) per se niet de bedoeling is dat in de gracht wordt gezwommen of aan de randen wordt gespeeld. Daarvoor zijn de oevers te steil.
Als gevolg van de aanleg wordt de maximumsnelheid op de Muiderlaan verlaagd naar 30 km/uur en er komt een voetpad naar de bushalte.

Nieuw festival: IJburg voor de Wind

IJBURG - IJburg is weer een nieuw festival rijker: IJburg voor de Wind. De afgelopen maanden heeft een keur aan kunstenaars, zowel solo als in collectief verband, en organisaties gewerkt aan een festival dat van 12 tot en met 21 mei duurt.

IJburg voor de Wind - de naam is ontleend aan de wind die er altijd is op IJburg - is een festival dat is ontstaan vanuit het etalageproject dat in september 2014 werd georganiseerd door het Gouden IJ, een onderdeel van de Stichting Nieuw Amstelrade en had tot doel om kunstwerken van de bewoners met een lichamelijke of geestelijke beperking van een van de drie vestigingen van Nieuw Amstelrade onder de aandacht te brengen.

Bredere context
IJburg voor de Wind is echter veel meer en zet de kunstwerken in een bredere context. Elke IJburger die iets kon met het thema wind kon aanhaken en dat heeft geleid tot een groot deelnemersveld.

Kunstwerken
Ook dit keer zijn er als basis weer tientallen kunstwerken te bewonderen van onder anderen IJburgers met een beperking. Deelnemers zijn veel winkeliers, kunstenaars uit de Lumièrestraat, De Verhalenman, de OBA, het IJburg College en Jeugdtheaterschool TIJ. Ook de FlexBieb, Blijburg en kerkcentrum de Binnenwaai doen mee.
Meest opvallende project is het zogeheten Rijdend Museum, dat tijdens het festival te zien is bij Blijburg. Dit bestaat uit een aantal caravans die elk een minimuseum zijn.

De Groene Route
In het kader van dit festival heeft Stadsdeel Oost De Groene Route samengesteld. Dit is een wandeltocht langs tien groene plekken op IJburg waar een optreden plaatsvindt. Deze route kan zaterdag 14 mei worden gewandeld.

Meer over het festival IJburg voor de Wind staat op pagina 7.

Grote zorgen over verkeerssituatie bij Laterna Magica

De verkeerssituatie bij Laterna Magica blijft de aandacht vragen.

IJBURG – De schoolleiding van Laterna Magica en de ouders van de kinderen op deze school maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op de Eva Besnyöstraat die de school scheidt van het Theo van Goghpark. Onlangs vond er bijna een ongeval plaats met een oud-leerling, hetgeen voor de schoolleiding aanleiding is om weer aandacht te vragen voor het probleem.

Inderdaad, weer, want dit probleem speelt al zeven jaar. Annette Oudejans is de moeder van de 10-jarige Thijmen die onlangs bijna onder een auto kwam - het liep maar net goed af. Het toeval wil dat Oudejans enige tijd bij Laterna Magica gewerkt heeft en vanuit deze positie heeft zij diverse keren overleg gevoerd met het toenmalige bestuur van Stadsdeelraad Oost over de situatie. "Ik ben er nu niet meer bij betrokken als ouder en medewerker, maar hoop dat iedereen hier zijn verantwoordelijkheid in neemt. Ik hoop namelijk oprecht dat zo'n angstig moment als ik heb beleefd niemand hoeft mee te maken."

Samen verbeteren
Voor de schoolleiding is het ongeval aanleiding om wederom aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. "Wij doen een oproep om samen de verkeersveiligheid voor school te verbeteren. In de ochtend is het druk door het samenkomen van verschillende weggebruikers op hetzelfde tijdstip. Fietsers, auto's en voetgangers kruisen elkaar op diverse plaatsen in de buurt van school. Bij slecht weer is er (veel) minder zicht."

Wegversmalling
De ouders krijgen tips om hun kind veilig door het verkeer te laten bewegen en de schoolleiding blijft in overleg met de wijkagent en de gemeente Amsterdam om te proberen een "zo veilig mogelijke situatie voor iedereen te creëren".

Er is trouwens al wel het nodige verbeterd, meldt de schoolleiding. "Zo hebben wij in het najaar een wegversmalling laten aanleggen voor onze school, zijn er parkeerplekken weggehaald voor een beter zicht bij oversteken, zijn er extra verkeersborden geplaatst (stopverbod, 15 kilometerzone) en helpt de politie met de handhaving van de verkeersveiligheid op straat." Maar dit is vooralsnog niet voldoende gebleken.

Wordt The Couch mooiste gebouw van Nederland?

Clubhuis The Couch van Tennisclub IJburg maakt kans Beste Gebouw van het Jaar 2016 te worden. The Couch is een ontwerp van MVRDV waarin clubhuis en tribune worden gecombineerd. De aanbeveling luidt aldus: "De dakvorm van het clubhuis kromt omhoog waardoor een 7 meter hoge informele tribune wordt gevormd die uitzicht biedt aan 200 toeschouwers op het centercourt. Het gebouw is gerealiseerd met behulp van een betonschaal, waardoor het dak de grote dynamische belasting kan dragen van een enthousiaste menigte."
Stemmen op gebouwvanhetjaar.nl/publieksprijs kan tot en met 6 mei.

3

plekken waar vrijmarkt is: Steigereiland, winkelcentrum en de haven

Tiendaags kunstfestival op IJburg

IJburg voor de Wind biedt kunstroute en evenementen

Elk van de 25 caravans van het Rijdend Museum is een minimuseum op zich.

IJBURG – IJburg voor de Wind is een onverwacht groot festival dat van 12 tot en met 21 mei op IJburg wordt gehouden. Onderdelen zijn een kunstroute en meerdere evenementen die als verbindende factor hebben dat ze iets met de wind te maken moeten hebben. Maar dat wordt ruim geïnterpreteerd: in feite is iedereen welkom met een leuke aanvulling.

In september 2014 waren in diverse etalages op IJburg kunstwerken te zien die zijn gemaakt door IJburgers met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld door een ongeval of herseninfarct). Het project is een initiatief van Het Gouden IJ, onderdeel van de stichting Nieuw Amstelrade. Nieuw Amstelrade richt zich op het ondersteunen van mensen met een lichamelijk beperking. Nieuw Amstelrade heeft drie woonlocaties en een activiteitencentrum heeft (de Meijboom, Daguerre en de Veste) op IJburg en biedt de bewoners dagbesteding aan, waarbij een aantal heeft gekozen voor het maken van kunst.

Andere insteek
Het etalageproject was bijzonder geslaagd, maar de kunstenaars hadden, zo bleek bij de evaluatie, een beetje de pé in dat ze alleen werden gezien als mensen met een beperking in plaats van kunstenaars. Dat moest dus anders bij het volgende festival, dat nu op stapel staat. "Wij hebben gekozen voor een andere insteek", zegt activiteitenbegeleider Simone le Noble. "Bij het project in 2014 vroegen we de winkeliers en organisaties die meewerkten of zij onze kunstenaars wilden helpen, maar nu hebben we gevraagd wat iedereen zelf aan het project kan bijdragen. We hebben een oproep gedaan aan alle IJburgers om er een veel groter evenement van te maken, zodat de kunstenaars onderdeel zijn van een groter geheel."

De Verhalenman doet ook mee met het festival.

Kunst in de etalages en op veel plekken evenementen

Gouden vondst
Dat was een gouden vondst, want direct sloten veel winkels, kunstenaars uit de Lumiérestraat, De Verhalenman, de OBA, het IJburg College en Jeugdtheaterschool TIJ zich aan. En een oproep aan alle IJburgers om een actieve bijdrage te leveren op het gebied van muziek, film, verhalen, sport, spel, kunst, verbinding en duurzaamheid leverde veel meer deelnemers.

Kunstroute
Het belangrijkste onderdeel is de kunstroute, per slot van rekening niet voor niets de basis onder het festival. In verschillende winkels, maar ook bij de FlexBieb, de Buurtkamer, kerkcentrum de Binnenwaai, Vrijburcht, gezondheidscentrum Haveneiland, Collective Store IJburg (CSIJ) en op Blijburg zijn alles bij elkaar tientallen kunstwerken te zien van kunstenaars met en zonder beperking. Een aantal dingen springt eruit. In Vrijburcht is bijvoorbeeld de expositie 'Hollands landschap' te zien met werk dat is gebaseerd op de omgeving van Vrijburcht. Het Diemerpark speelt hierin de hoofdrol.

Rijdend Museum: karavaan met bijzondere museumcaravans

Evenementen
Verder is er een groot aantal evenementen, gepresenteerd door vooral IJburgers en gericht op IJburgers. In de FlexBieb presenteert donderdag 12 mei Janine Hogendoorn bijvoorbeeld haar initiatief Ring-Ring. Dit is een dienst die het gebruik van de fiets stimuleert. Met wind heeft het niet veel te maken, of het moet zijn dat je ook kunt fietsen met tegenwind, maar dat maakt het niet minder interessant. Vrijdag 13 mei is in de FlexBieb de workshop Poëzie voordragen en kinderen en volwassenen kunnen deze dag in zowel de FlexBieb als de OBA een tekening op de ramen schilderen. Kinderen hebben trouwens een speciaal plekje binnen het festival, met uiteenlopende evenementen bij onder andere jeugdtheaterschool TIJ en de FlexBieb.

Rijdend Museum
Heel bijzonder is het zogeheten Rijdend Museum, dat tijdens het festival te zien is op Blijburg. Het bestaat uit ruim 25 caravans die een nieuw leven zijn begonnen en zijn omgetoverd tot een op zichzelf staand minimuseum. Voor de kleintjes is er bijvoorbeeld een knuffelcaravan, van boven tot onder afgeladen met knuffels, en er zijn caravans met boeken, ansichtkaarten, lego, doodshoofden en barbies. In de beide weekenden dat het festival wordt gehouden zijn de caravans open en tijdens alle andere dagen is de bonte karavaan alleen van buiten te zien.

Grote finale
Uiteindelijk wordt er in tien dagen toegewerkt naar de grote finale op zaterdag 21 mei. Op de Reuringmarkt aan de haven is er bijvoorbeeld een extra kunstmarkt en tussen 14.00 en 17.00 uur is hier ook een voorstelling die in het teken staat van de wind. Bij Firma Koek is er een afsluitend buffet en bij Café ED een slotfeest.
Het complete programma staat op ijburgvoordewind.nl.

Ontdek groen IJburg

Het hek rond de Kinderboom wordt zaterdag 14 mei verwijderd.

Een belangrijk onderdeel van IJburg voor de Wind is de speciale wandelroute De Groene Route. Dit is een wandelroute die als doel heeft IJburgers kennis te laten maken met het verborgen groen op IJburg. Initiatiefnemer is Stadsdeel Oost en De Groene Route kan zaterdag 14 mei worden gewandeld.

Voor veel mensen die IJburg niet kennen, maar eigenlijk ook voor veel IJburgers, komt IJburg over als een stenen massa. En dat is in veel gevallen ook zo. Momenteel zijn er meerdere acties om IJburger groener te maken, bijvoorbeeld door meer geveltuintjes. IJburgers krijgen binnenkort ook de kans om een boom te adopteren en een aantal schoolpleinen wordt groener.
Maar er is nu ook al veel groen en daar wil Stadsdeel Oost met De Groene Route de aandacht op vestigen. Op elke locatie zal een klein optreden of een tentoonstelling plaatsvinden. Dit verschilt van muziek tot workshops en van knutselen met kinderen tot het vergroenen van IJburg door zelf guerilla-style zaad en bollen te planten. Deze worden uitgedeeld aan de groenliefhebbers. Door een aantal groene plekken te laten zien moeten bewoners geïnspireerd worden om ook iets moois van hun eigen buurt te maken.

Programma per locatie

1. Lumièrestraat: straat met kunstenaars en andere creatieve ondernemers die hun deur openstellen en om te ontspannen: muziek, windmolens knutselen voor kinderen, cup cakes bakken, schilderijen bekijken en picknicken.
2. Garden of Life: een biologische moestuin voor en door bewoners van IJburg met muziek van Santa Ignace.
3. Cor Weelehof: workshop Tie Dye voor kinderen door CreArt. Neem zelf een T-shirt mee.
4. Sem Presserhof: fototentoonstelling door Fotocollectief IJburg.
5. Het Blauwe huis: De Onkruidenier stelt door workshops ongewenste natuur centraal en laat ook zien hoe je kunt koken met kruiden uit de buurt.
6. Aart Kleinhof: het hofje wordt op deze dag, samen met een aantal bewoners vergroend.
7. IJburg College: traag achteruit rijdend tekent zandtekenmachine 'Blom' op straat. Neem je kinderen mee en laat ze mee tekenen met deze vriendelijke robot.
8. Kinderboom: met een mooie ceremonie verwijdert Natuurmonumenten het hekje rondom de Kinderboom (om 13:00 uur).
9. Stichting Omega: open dag binnentuin.
10. Laterna Magica: vanuit de school wordt met bewoners geknutseld met kinderen en 'groen' gewerkt: vogelhuisjes en insectenhotels maken, en boomspiegels beplanten in het Theo Van Gogh Park.

De Groene Route kan zaterdag 14 mei tussen 13.00 en 18.00 uur worden gelopen. De opening is om 13.00 uur bij de Kinderboom in het Theo van Goghpark en hier wordt de route om 17.00 uur ook afgesloten met een optreden van het Roman Ensemble.

'Verkeerssituatie bij sportvelden is rotzooitje'

Vrienden Diemerpark niet blij, maar sportverenigingen wel

Kees Lakerveld schouwt de verkeersbewegingen rond de sportvelden.

IJBURG – Kees Lakerveld, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Diemerpark, heeft afgelopen woensdag voor de rechter zijn bezwaren toegelicht tegen de 42 parkeerplekken bij de sportvelden en ook op de gevaarlijke verkeerssituaties die volgens hem op het Dick Hilleniuspad geregeld plaatsvinden. Hij hoopt dat de rechter een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur – stapvoets wordt dat genoemd – vaststelt, dat er snelheidsremmers komen op de brug en dat erop wordt toegezien dat alleen in de 42 vakken wordt geparkeerd. De sportverenigingen AFC IJburg en AHC IJburg wachten het allemaal af en zijn vooral blij met de parkeerplekken.

Sinds een ruime maand kan er worden geparkeerd bij de sportvelden. Daar wordt volop gebruik van gemaakt. Meer dan volop zelfs, zegt Kees Lakerveld. Sinds de opening fotografeert en filmt hij vanaf een bakfiets die is omgedoopt tot Safety Car, onder andere gevaarlijke verkeerssituaties op met name de brug en hij maakt beelden van het parkeren. Wat hij heeft gezien en vastgelegd maakt hem niet vrolijk en bevestigt volgens hem dat het een verkeerde keus is om hier parkeerplekken aan te leggen. "Het is een rotzooitje", stelt hij onomwonden vast. "Op een gegeven moment stonden er 64 auto's geparkeerd op het parkeerterrein waar er officieel maar 42 mogen staan. Verder heb ik tientallen verkeersovertredingen gezien en twee bijna-ongevallen. Dat kan echt niet."

Ook IJburgers
Ook zegt hij zeker te weten dat ook IJburgers gebruikmaken van de parkeerplekken. "Ik heb van een paar ouders gehoord dat er auto's stonden van IJburgers die zij kennen en dat is niet de bedoeling."
Verder maakt hij zich grote zorgen over de openstelling. "Er is toegezegd dat de paal aan het begin van de brug alleen naar beneden gaat op het moment dat er wedstrijden zijn. Die zouden alleen in het weekend plaatsvinden. Helaas is dat nooit in een besluit vastgelegd. Sterker, een dag voordat het terrein werd geopend, is er een besluit genomen dat het parkeerterrein alleen 's nachts gesloten is. Daarmee heeft de gemeente de handen vrij om het parkeerterrein op alle dagen te kunnen gebruiken. Dat zint ons niet en is ook in tegenspraak met wat er beloofd is. En in elk geval is nu al één keer op vrijdagavond de paal omlaag gegaan. Ik hou mijn hart vast voor meer momenten."

Er mag alleen worden geparkeerd in de 42 vakken, maar daar wordt regelmatig de hand me gelicht.

'De prognoses van de gemeente kloppen niet'

Het klopt niet
Lakerveld heeft zijn conclusie dan ook al getrokken. "De prognoses voor wat betreft het aantal auto's en verkeersbewegingen van de gemeente kloppen gewoon niet. Het parkeerterrein is bedoeld voor leden van bezoekende clubs en daar wordt nu de hand mee gelicht. En ik pleit voor een veel lagere maximumsnelheid. Nu is die 30 km/uur waar die hooguit 15 km/uur mag zijn om het veilig te houden. Om het verkeer te dwingen zich aan die snelheid te houden, pleit ik voor snelheidsbeperkende maatregelen", aldus Lakerveld,

Problemen
Zowel de voorzitter van AFC IJburg als die van AHC IJburg is gevraagd om een reactie, maar beiden hebben niet gereageerd. Ze hebben er in elk geval reikhalzend naar uitgekeken. En in IJburgerNieuws eind november 2014 liet voorzitter Fred Coesel van AFC IJburg al weten te verwachten dat 42 parkeerplekken niet voldoende zou zijn. "Het waren eerst 62 plekken, dat waren er al te weinig, maar het zijn er op onnavolgbare wijze 42 geworden. Volgens de criteria is voor een sportpark met deze omvang een parkeerplaats voor 117 auto's nodig. Je kunt nu al zien aankomen dat dit weer problemen gaat opleveren."

Pleidooi voor maximumsnelheid van 15 km/uur op Dick Hilleniuspad

Wie wil meewerken aan online dashboard?

IJBURG - Een online dashboard van de buurt waar je woont. Geen idee waar dit over gaat, maar in principe wel geïnteresseerd? Dan kun je hierover maandag 2 mei tijdens een bijeenkomst van Buurtinzicht in de FlexBieb over worden bijgepraat.

Buurtinzicht is een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en Hallo IJburg rondom gebiedsplanontwikkeling. Binnen het project wordt voor IJburg een zogeheten dashboard ontwikkeld met statistieken die bewoners inzicht geven in de eigen buurt. Hiermee kunnen IJburgers meepraten en beter geïnformeerde keuzes maken over de ontwikkeling van hun eigen buurt.

Tien bewoners
Iedereen die hierover wil meepraten en een bijdrage wil leveren, kan hiervoor maandag 2 mei terecht in de FlexBieb. De Hogeschool van Amsterdam zoekt in elk geval ongeveer tien enthousiaste bewoners die willen meedenken.

Biologisch tuinieren; het kan weer

IJBURG – IJburgers die biologisch willen tuinieren kunnen zich weer aanmelden bij de buurtmoestuin Garden of Life. Er was een wachtlijst, maar die is weggewerkt.

Garden of Life is vijf jaar geleden opgericht en ligt achter de Lumièrestraat, in de binnentuin van het blok. Dit jaar is er weer ruimte voor mensen die graag mee willen tuinieren. Er wordt gezocht naar IJburgers die het kernteam aanvullen en het komende seizoen twee keer per week een uurtje willen tuinieren. De oogst wordt gedeeld. Opgeven kan via cocasa.nl.

IJburgers kunnen kennis- maken met hockey

IJBURG – Iedereen die wil kennismaken met hockey maar niet meteen naar een vereniging wil, kan elke vrijdag om 16.00 uur terecht op het sportveldje op het Ed Pelsterpark.
Hier worden door SK Coaching en buurtbewoonster Tessa Vos in samenwerking met AHC IJburg trainingen verzorgd.

CSIJ verhuist binnen winkelcentrum

IJBURG - De Collective Store IJburg (CSIJ) heeft een nieuwe plek gevonden; begin april is de collectieve duurzame cadeauwinkel verhuisd naar het pand van Stijldepartement, naast Bagels & Beans. Beide winkels zijn dus van pand geruild.
Deborah van Stijldepartement, dat zich heeft ontwikkeld tot zogeheten 'conceptstore', laat weten dat de wissel voor beide positief uitpakt. "IJburgers reageren positief op onze wissel. Ze zijn blij dat zowel CSIJ als wij in het winkelcentrum blijven."

Meepraten over betere en veilige fietsroutes

Stadsdeel Oost vraagt IJburgers om oplossingen

De Nesciobrug is de verbinding tussen IJburg en Oost en is voor verbetering vatbaar.

IJBURG – Stadsdeel Oost roept IJburgers op om mee te denken en te praten over veiliger fietsroutes op, van en naar IJburg. Gisteren vond een zogeheten 'fietsschouw' plaats en woensdagavond 11 mei is er vanaf 20.00 uur bij Beehive aan de IJburglaan 448 een brainstormsessie waar iedereen ideeën kan aanreiken.

D66-bestuurscommissielid Jan-Bert Vroege uitte afgelopen najaar als eerste politicus zijn zorgen over de bereikbaarheid van IJburg en ook vindt hij dat de fietspaden beter verlicht moeten worden. Hij reageerde op een aanhoudende regen aan klachten van IJburgers over de gebrekkige fietsvoorzieningen naar met name Amsterdam-Oost. Later toonde een afstudeerscriptie van Ellen Horn aan dat veel IJburgers vooral betere verlichting op de fietspaden wensen.
Stadsdeel Oost pakt dit nu op. "Het stadsdeel wil samen met bewoners, betrokkenen en professionals op zoek naar de oorzaken die leiden tot het gevoel van (sociale) onveiligheid en wil mogelijke creatieve oplossingen hiervoor samen bedenken", laat het stadsdeel weten.

Workshop fotografie voor jongeren

IJBURG - Onder begeleiding van Tony Teunisse, fotograaf en jongerenwerker, worden de komende weken workshops fotografie georganiseerd voor kinderen van (ongeveer) 10-14 jaar. Deelname is gratis.

Kinderen leren in een aantal workshops met een camera omgaan. Er wordt toegewerkt naar een tentoonstelling van foto's die voor de deelnemers de Vrijheid verbeelden. Vanaf 5 mei, de Dag van de Vrijheid, worden de foto's tentoongesteld op en rond het Ed Pelsterpark. De cursusdagen zijn dinsdags van 16.30 tot 18.00 uur en deze vinden plaats in Youthside, Diemerparklaan 90.

Opgeven kan bij Coen van Heteren, e-mail: cheteren@dynamo-amsterdam.nl.

Surfers verhuizen een stukje

IJBURG – Surfcenter IJburg en de leden van watersportvereniging IJburg die ook surfen, maken zich op voor de verhuizing naar een nieuwe locatie op het Centrumeiland.

Het is maar een klein stukje verderop, maar voor beide is het een grote stap voorwaarts, want er komt een nieuwe locatie met onder andere een clubhuis, kleedkamers en goede stallingsmogelijkheden. Het nieuwe clubhuis wordt opgetrokken uit materialen van de voormalige kantine van tennisclub IJburg. Ook de containers die aan de Bert Haanstrakade staan, verhuizen die kant op. Het nieuwe surfcenter is overigens tijdelijk: op het moment dat het Centrumeiland over pakweg twaalf jaar de voltooiing nadert, moet de boel weer worden verkast.

Sportcafé IJburg in de maak

IJBURG – Stadsdeel Oost wil een Sportcafé IJburg opzetten. Van hieruit moeten (thematische) netwerkbijeenkomsten voor sportverenigingen, overige sportaanbieders, primair en voortgezet onderwijs, stichtingen, Dynamo en Prisma worden aangeboden. Het doel is een stevig netwerk van sportaanbieders te creëren.

Het sportcafé is de opmaat naar een zogenoemde 'beweegmarkt' voor IJburgers. Het idee hierachter is: wanneer meer mensen de weg naar het sportaanbod op IJburg kunnen vinden en meer mensen initiatief nemen tot nieuwe sportactiviteiten, draagt dat bij aan een wijk waar mensen zich thuis voelen.
De beweegmarkt heeft tot doel de jonge bewoners van IJburg wegwijs te maken in het sport- en spelaanbod op IJburg.

Vrijmarkten op IJburg tijdens Koningsdag

Vorig jaar was het een drukte van belang op de vrijmarkt rond de haven. Foto: Gemeente Amsterdam

IJBURG – Echt groots wordt Koningsdag woensdag 28 april niet gevierd op IJburg. Maar er zijn in elk geval drie locaties waar een vrijmarkt wordt gehouden: Op de Jan Olphert Vaillantlaan (Steigereiland), in het winkelcentrum en rondom de haven.

Dit zijn niet de enige plekken waar een vrijmarkt is, maar wel de belangrijkste. Verder zijn er op Vrijburcht allerlei activiteiten voor met name kinderen, zoals een springkussen en de hele middag is er live muziek.

Studenten doen onderzoek op IJburg

IJBURG – Twee studenten vragen momenteel via halloijburg.nl IJburgers om medewerking bij hun afstudeeropdracht. Daarvoor moet een enquête worden ingevuld.

Robin Vos is bezig met haar afstudeeropdracht over de FlexBieb en heeft hiervoor zeven vragen bedacht. En N. van Walstijn vraagt medewerking bij zijn afstudeeropdracht over culturele voorzieningen op IJburg.
Beide onderzoeken kunnen worden ingevuld op halloijburg.nl.

IJburg College 2 bereikt hoogste punt

IJBURG - Het IJburg College vierde afgelopen woensdag het behalen van het hoogste punt van de nieuwbouw voor IJburg College 2 op Zeeburgereiland.

Halverwege het bouwproces en geheel volgens planning bereikten de bouwers het hoogste punt. De schoolleiding noemt het een prachtige prestatie. "In weer en wind is er hard gewerkt, zijn bollenplaatvloeren, vlechtijzer, beton en stalen balken samengesteld tot een nu al prachtig gebouw."

IJburg College 2 wordt op 1 december opgeleverd.

IJburgers iets minder tevreden

IJBURG – IJburg is samen met Driemond in Amsterdam-Zuidoost de enige buurt in Amsterdam waar in 2015 de algehele tevredenheid over de buurt iets is gedaald. Voor de rest plussen alle 91 buurten in Amsterdam.

Dit staat in het tweejaarlijkse onderzoek 'Wonen in Amsterdam' (WiA) van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dramatisch is het overigens nog lang niet, want op alle vlakken scoort IJburg gemiddeld of daarboven.

6 / 20

8 / 20

Foto: Claudia Brunink

Bij Vinny's Bakery draait het om passie voor brood en banket

IJBURG – Vier jaar lang alweer en al die jaren een groot succes. Dit geldt voor Vinny's Bakery in winkelcentrum IJburg. Vincent Winkler (28) startte met de brood- en banketzaak op IJburg (inmiddels is er ook een vestiging in Amsterdam-Noord) en heeft daar geen moment van spijt van. Sterker, alle verwachtingen zijn overtroffen. "We zien nog steeds groei in het aantal klanten en het assortiment."

Dat Vincent Winkler voor zichzelf zou beginnen, was al van kindsbeen bekend. Hij komt immers uit een ondernemende bakkersfamilie en toen de kans zich voordeed om op IJburg een bakkerszaak over te nemen, twijfelde hij geen moment. Het is het begin van een successtory die tot op de dag van vandaag duurt en zeker ook tot in de verre toekomst.

Foto: Claudia Brunink

More than bread
De naam Vinny's Bakery verwijst naar de voornaam van de eigenaar, maar daarnaast is er ook dat intrigerende zinnetje dat onder de naam staat: 'More than bread'. Dit slaat op het uitgebreide assortiment, maar vooral ook op de passie die hij heeft voor brood en banket. Zo is er een ongeëvenaard assortiment aan volkoren-, biologisch-, desem- en speltbrood en al het brood is e-nummervrij: broden dus zonder conserveringsmiddelen.

Banket
En dan is er nog die andere afdeling bij Vinny's Bakery: die van het banket. Hoezo, meer dan brood. Er is een pracht van een taartshop in de winkel, waar zowel taarten die al klaar zijn (deze worden overigens uiteraard op de dag zelf bereid) als taarten met een persoonlijke touch kunnen worden besteld. En dan is er ook heel veel meer, zoals: Australian chocolade, de biologische sappen en jam van het landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe en de biologische producten van Leev.

Vinny's Bakery is zes dagen per week van 7.00 tot 18.00 uur geopend en is op IJburg gevestigd aan de IJburglaan 653, tel. 020- 416 7133. De website is vinnysbakery.nl.

The River is een groeiende, dynamische kerk in IJburg. Het is een plek waar jong en oud en elke cultuur een thuis kan vinden.
In onze diensten zul je krachtige prediking horen vanuit het woord van God. En je zult niet alleen horen, maar je kunt Hem ook ontmoeten door de kracht van de Heilige Geest. Velen hebben redding ontvangen, zijn vrij gekomen van schuld en schaamte, anderen zijn genezen van lichamelijke klachten en gebroken harten. Weer anderen hebben het plan van God voor hun leven ontdekt. Ben jij op zoek naar een kerk, of misschien wil je gewoon meer over God weten? We nodigen je van harte uit in een van onze diensten, elke zondag om 10.00 uur aan de Diemerparklaan 29. Het hele gezin is welkom, voor de kinderen is er een eigen dienst.

Als u vragen heeft of als u graag contact met ons op wil nemen, bel of e-mail ons gerust:

Tel: 020-3342010
E-mail: info@riveramsterdam.com

Al onze activiteiten zijn op het volgende adres:
Diemerparklaan 29
1087 GN Amsterdam (IJburg)

Gratis parkeren op zondag en 's avonds na 19.00 uur.

10 / 20

Ontspanning

In een professioneel geoutilleerde studio aan huis biedt Hugo Bausch diverse vormen van wellnessmassage aan onder de naam Massage Affairs. Massage is een boost voor je immuunsysteem en alleen daarom al is een regelmatige massage geen luxe, maar een manier om klachten vóór te zijn en ontspannen gezond te blijven.

Er is voor elk wat wils: Ontspanningsmassage, Kayotima® Shiatsu (een mengvorm van Japanse drukpuntmassage en klassieke ontspanningsmassagetechnieken), Hot Stone massage, Aqama® (warmwaterkussen) massage, Thaise Yoga massage, Stoelmassage, Voetreflexmassage, of Massage 'zonder handen'. Ook biedt Hugo Bausch aan geïnteresseerde groepen of stellen een training-op-maat.

Klachtbehandeling

Sinds twee jaar is Hugo ook volledig bevoegd massagetherapeut en voldoet daartoe aan de laatste medische eisen (PLATO). Hij heeft opleidingen gedaan in Amsterdam (Leffelaar), Dordrecht (IVS), Arnhem (Rustpunt massages) en Utrecht (MYOS), en is aangesloten bij de BATC (Beroepenassociatie Therapeut en Consument). Hugo's therapeutische behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed (e.e.a. afhankelijk van de samenstelling van uw aanvullende pakket).

Klachten waarmee u bij Body Aspects terecht kunt: KANS (Klachten Arm, Nek, Schouder), lage rugklachten en (beginnende) hernia, reumatische aandoeningen (reuma, artrose, fibromyalgie), postwhiplashsyndroom en bepaalde vormen van hoofdpijn. Naast diverse vormen van massage zet Hugo daartoe huidtechnieken en gewrichtsbewegingen in, geeft hij informatie en advies en oefeningen voor thuis.

Lymfedrainage

Een aparte werkvorm is lymfetherapie, waarmee de stroom van weefselvocht in het lichaam beïnvloed kan worden. Bij sportblessures, maar ook na een operatie, kan een pijnlijke zwelling van weefselvocht ontstaan (dikke enkel, knie of elleboog) omdat de lymfevaten zijn beschadigd. Met lymfedrainage en lymfetaping is deze klacht veel sneller verholpen. Verder kan lymfedrainage ook helpen bij tinnitus, hooikoorts en andere allergieën, littekenbehandeling en verbindweefseling na liposuctie.

Massage Affairs & Body Aspects

06 - 08 708 969

Maria Austriastraat 724

1087 KH Amsterdam-IJburg

Foto: Claudia Brunink

Wie wij zijn…

Wij zijn een jong bedrijf gevestigd in Diemen (opgericht in 2009) dat gespecialiseerd is in het onderhouden en verkopen van 2-takt en 4-takt (motor)scooters en -onderdelen.

Veju-scooterfabriek is een frisse garage met een nieuwe visie op klantvriendelijkheid.
(Motor)scooters krijgen bij ons de aandacht die ze nodig hebben.

Foto: Claudia Brunink
Foto: Claudia Brunink

Nu onze eigen ophaalservice, kijk onder het kopje 'Ophaalservice'.

Wij beschikken over een ruime werkplaats en een uitgebreide testlocatie om alle uiteenlopende problemen op te lossen.
Bij alle reparaties wordt de oorzaak van het probleem aangepakt, zodat het probleem niet opnieuw zal optreden.
Alle werkzaamheden worden rustig en geduldig uitgevoerd, zodat de hoogst haalbare kwaliteit kan worden behaald.

Doordat wij net buiten Amsterdam zitten, kunnen wij lagere prijzen hanteren dan u gewend bent.

Aangezien ondernemers ook graag op de centen letten, verzorgt Veju Scooterfabriek ook het onderhoud en (spoed)reparaties voor bezorgbedrijven!

Nieuw bij Veju Scooterfabriek: het motorscooterrijbewijs A2. Hiermee mag je alle motorscooters rijden tot 35 kw.

Veju Scooterfabriek Arent Krijtsstraat 15/17 Diemen Tel.: 020-4161906

12 / 20

Intratuin Amsterdam werkt aan een groenere stad

Intratuin Amsterdam voelt zich door haar historie sterk verbonden met Amsterdam-Oost. Al begin jaren dertig van de vorige eeuw werd, op de plek waar nu het Amstelstation staat, de kwekerij van Vliet en Wielinga geopend. Nu, na een paar verhuizingen en naamsveranderingen, wordt Intratuin Amsterdam nog altijd door de familie Wielinga bestuurd. Iets waar Timme Wielinga, de vierde generatie Wielinga verbonden aan het tuincentrum in de Watergraafsmeer, zeer trots op is.

"Het voelt heel goed om zo'n lange lijn voort te kunnen zetten. Als geboren en getogen Watergraafsmeerder is het feit dat het bedrijf in deze buurt staat (namelijk aan de Nobelweg 10) een enorme plus."

"Het is goed om te zien dat onze klanten duurzaamheid steeds hoger in het vaandel hebben. We experimenteren bij Intratuin Amsterdam met een nieuw concept voor de violen. De zogenaamde Pak en Plant violen, die in 100% recyclebaar plastic en kokos zijn verpakt, worden door de klanten ondanks een iets hogere prijs goed ontvangen. Maar ook steeds meer klanten vangen regenwater op om geen kraanwater te verspillen en steeds meer klanten kiezen voor duurzame producten bij het bestrijden van luizen."

"Het voelt als bedrijf goed om duurzame alternatieven aan klanten te kunnen bieden. Dat is een trend waarvan we hopen en denken dat hij nooit op zal houden. Samen met partners als de Gezonde Stad en Rainproof Amsterdam proberen we de stad, behalve via ons assortiment, ook fysiek groener en duurzamer te maken."

"Verder vinden we het fantastisch dat steeds meer mensen het zelf kweken van groente en fruit als hobby omarmen. Het is natuurlijk heel leuk om uiteindelijk letterlijk de vruchten te kunnen plukken van je hobby! En dan heb ik het niet alleen over mensen met een tuin die een moestuin inrichten, maar ook over mensen met een balkon of enkel een vensterbank. We hebben bij Intratuin Amsterdam een mooi assortiment aan groente en kruiden, maar ook leuke kweekbakken en kassen die op het balkon gebruikt kunnen worden."

14 / 20

Verras mama met een karikatuur aan de muur

WEESP - Karikaturen zijn misschien niet altijd even flatteus, maar lijken juist daarom wel vaak sprekend. Wie zijn moeder wil verrassen met zo'n grappige tekening van zichzelf, kan meedoen aan de Moederdagactie van de Weesper winkeliers.

Komend weekend krijgen klanten bij besteding van minimaal 10 euro van de deelnemende winkeliers een bon om in te vullen. Uit alle inzendingen worden maar liefst 80 winnaars getrokken.

Een sneltekenaar maakt zaterdag 7 mei in Weesp een tekening van de kinderen, zodat zij hun moeder zondag 8 mei (dan is het Moederdag) met het kunstwerk kunnen verrassen. Alle kinderen uit het gezin mogen/kunnen op de tekening.

Twee jaar geleden hield de WDO een soortgelijke actie. Daar was toen veel animo voor. Winnaars krijgen tijdig een mail waarin staat waar en hoe laat ze die 7 mei worden verwacht voor het poseren.Zaterdag 14 mei, wellicht de leukste ochtend om te winkelen in Weesp! Niet alleen vanwege het unieke aanbod in winkels, maar omdat de winkeliers hier al jaren Luilak 'vieren', a.k.a. Vroege Vogel Actie. Vanaf 6 uur 's ochtends zijn alle winkels open, met als actie: hoe vroeger je komt, hoe meer korting je krijgt! Maar het gaat niet alleen om de kortingen, het straatbeeld is buitengewoon hilarisch: alle klanten haasten zich van de ene korting in de ene winkel naar de andere. Bij veel winkeliers worden er ontbijtjes aangeboden, dus eerst thuis ontbijten is niet nodig. Nieuw dit jaar: om te zorgen voor nóg meer reuring loopt er een stadsomroeper door het centrum, die vanaf 6.00 uur de aanbiedingen per winkel kenbaar maakt. Dus kom je bed uit en haast je naar Weesp!

15 / 20

SK Coaching wil mindervaliden helpen met klusjes en zo

Sinan Kelebek heeft een missie

Sinan Kelebek helpt jongeren die ondersteuning nodig hebben op weg.

IJBURG – "Mijn idee is om mindervalide mensen vrijwillig te helpen met hun boodschappen doen. Ik geloof dat dit een grote meerwaarde voor de buurt kan zijn en het zorgt ervoor dat verschillende mensen met elkaar in aanraking komen!"

Deze recentelijk geplaatste oproep van Sinan Kelebek, oprichter van SK Coaching, op Hallo IJburg schreeuwt om een nadere uitleg en Sinan is maar al te bereid deze te geven. Hij is namelijk al jaren bezig om jongeren die ondersteuning nodig hebben te helpen een normaal plekje in de maatschappij te laten vinden en hij is trots op zijn werk.
Om de oproep te duiden, gaan we eerst terug naar 2013. Het is namelijk alweer drie jaar geleden dat het Cruyff Court van het Ed Pelsterpark weg moest omdat het een splijtzwam in de buurt bleek, en daarna helemaal van IJburg verdween. Toch is er iets moois uit voortgekomen. Sinds deze tijd is namelijk SK Coaching, dat als doel heeft jongeren die wel wat steun kunnen gebruiken op weg te helpen, hier actief. SK Coaching is opgezet door Sinan Kelebek, die weliswaar elders in Amsterdam woont, maar meer op IJburg is te vinden dan menig IJburger. Of specifieker: hij is meer op en rond het Ed Pelsterpark te vinden, want hier is voor wat betreft IJburg (hij is ook actief in andere delen van Amsterdam) het epicentrum van zijn activiteiten.

Gedragsproblemen
We gaan weer iets verder terug in de tijd. Sinan startte in 2010 met SK Coaching vanwaaruit hij in het bijzonder onderwijs sportles geeft aan kinderen met gedragsproblemen. Daar kwam IJburg al snel bij. "Hier ben ik in 2010 kleinschalig gestart met sportlessen voor meisjes, maar ik ben inmiddels voornamelijk bezig met het opleiden van jongeren tot sportbegeleider van activiteiten met kinderen. Op IJburg heb ik inmiddels ongeveer veertig jongeren opgeleid die ik kan inzetten als sportbegeleider. Het is de bedoeling dat deze jongeren bij mij een paar basisprincipes van lesgeven en begeleiden leren, maar ook van sociale omgang. Wat ik versta onder sociale omgang? Onder andere dat je netjes spreekt, iemand aankijkt tijdens een gesprek, geen petje op hebt en dat je leuk kunt omgaan met kinderen. Heeft iemand deze beginselen onder de knie, dan kunnen ze jonge kinderen gaan begeleiden. Sport wordt dus gebruikt als middel om te werken aan de vaardigheden van de jongeren. Maar het doel is ik hen via mijn contacten met allerlei organisaties aan een serieuze bijbaan of veel liever nog aan een gewone baan helpen. En dat is al een paar keer gelukt."

'Er is niets mooier dan mensen met elkaar te verbinden'

Rolmodel
Sinan, die van Turkse komaf is, ziet zichzelf hierbij als rolmodel en hoopt dat de jongeren die hij begeleidt dat ook worden. "Door mijn activiteiten hier zien veel mensen mij als pleinbeheerder. Dat is prima, maar het is de bedoeling dat ze de jongeren als zodanig gaan zien. Het is toch mooi dat de jongens en meiden die onder hun begeleiding sporten hen als voorbeeld nemen."

Grenzen verleggen
Sinan is bij zijn werkzaamheden erg van het grenzen verleggen en van de lat kan altijd hoger. Hij blikt wat dit betreft weer terug naar alle gedoe met het Cruyff Court. "De ene kant van het park wilde het Cruyff Court weg hebben en de andere kant was er juist heel blij mee. Ik zat letterlijk in het midden, want ik ga goed om met beide kanten. Helaas was ik er net te kort om invloed te kunnen uitoefenen, maar als gevolg hiervan kwam later een van de moeders bij mij met de vraag of we konden starten met buurtmoedersvoetbal. Dat heb ik opgezet en sinds twee jaar voetballen elke maandagavond moeders van de buurt op het veld onder leiding van onze sportbegeleiders. Daarmee zijn er muren geslecht, zeg maar."

Schoonmaken
De volgende stap was dat de jongeren regelmatig het plein schoonmaken. "Van een van de verenigingen van eigenaren kregen we speciale knijpers en daarmee wordt regelmatig alle zwerfvuil verwijderd."
Nu is het tijd voor weer een volgende stap: het ondersteunen van mindervalide mensen. "Hiermee wil ik de jongeren en kinderen leren om hulpbehoevende mensen te helpen en natuurlijk ook te verbinden met elkaar en de buurt. De jongens met wie ik werk, kunnen bijvoorbeeld makkelijk een zware boodschappentas sjouwen, maar veel mensen hebben daar moeite mee. Wat is er dan niet mooier om deze mensen met elkaar te verbinden? En de vooruitzichten zijn goed. Er meldde zich direct na het plaatsen van dat bericht iemand die iemand kent die na een hersenbloeding in een rolstoel zit. Die meneer wil af en toe naar buiten en dat gaan wij regelen. Hier vlakbij is ook een dovencentrum en daar gaan ze kijken of we ook voor hen iets kunnen betekenen. Ja, ik vind dat schitterend. Het is toch fantastisch als mensen die al die hangjongeren maar niks vinden opeens worden geholpen door die hangjongeren. Dat is echt kicken."

Centrumeiland wordt het centrum

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op, die hij publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Het Centrumeiland is een vreemde naam voor het huidige opgespoten schiereiland waar Blijburg op ligt en waar rond de 1300 woningen komen. Want hoezo centrum? Dit is toch randje IJburg? Inderdaad, nu nog wel. Maar Amsterdam snakt naar bouwgrond en daarom zal IJburg groeien. En dan wordt het Centrumeiland inderdaad het eiland te midden van de andere eilanden die IJburg vormen. Over pakweg vijf jaar zal gestart worden met de aanleg van de volgende fase. Dan zullen de machines weer hun werk doen. Zoals ze dat eerder ook al deden.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand', is verkrijgbaar voor € 39,95 bij Bruna aan de IJburglaan.

Nuonweg nadert ontknoping

Binnenkort verschijnt eindelijk langverwacht rapport, toch?

De betonblokken met het hek erachter staan voorlopig nog wel enige tijd op de Nuonweg. Of dat voor altijd is, zal de toekomst leren.

IJBURG – Het is bijna triest om te zien dat een al maanden geleden aangekondigd onderzoek over de heropening van de Nuonweg nog steeds niet gereed is. Hoezo, ambtelijke molens malen traag. Maar binnenkort schijnt het er toch van te komen. En er is zelfs voor IJburgers goede hoop dat de betonblokken weggaan en de vijfhonderd meter weer bereden kunnen worden, zegt duoraadslid Cees Eenhoorn van de VVD. Waar hij dat op baseert? Op onder meer het feit dat de winkeliers in Diemen laten weten dat voor hen die Nuonweg niet per se dicht hoeft. De zoveelste stand van zaken.

De Nuonweg (officieel Overdiemerweg geheten) verbindt IJburg met de Maxis. Althans, dat deed de weg jarenlang, voordat de gemeente Diemen bepaalde dat het weggetje van pak 'm beet 500 meter, dat overigens tijdelijk was, afgesloten moest worden. Dat gebeurde in de zomer van 2014, waardoor IJburgers opeens óf kilometers moeten omrijden óf zich in vreemde bochten moeten wringen om een korte route te nemen die voldoet aan alle verkeersregels. En dat is alleen de heenweg. Vanaf de Maxis terug naar IJburg mag je niet rechtsaf slaan richting IJburg en ontkom je niet aan een kilometer of twee omrijden.

Afspraken
De reden dat Diemen de weg afgesloten heeft, heeft alles te maken met de afspraken die hier nu eenmaal over zijn gemaakt. De weg was tijdelijk en zou worden afgesloten totdat de Uyllanderbrug in gebruik zou worden genomen en hier heeft Diemen zich simpelweg aan gehouden. De kritiek dat de gemeente Amsterdam en zowat iedereen op IJburg daar tegen is, glijdt dan ook af van de schouders van wethouder Lex Scholten. Net zoals de kritiek dat Scholten opkomt voor de winkeliers in Diemen hem koud laat. De gemeente Diemen formuleerde een aantal eisen voor een onafhankelijk onderzoek naar de openstelling en een van de eisen luidt: 'Een onderzoek naar de economische effecten voor de winkelcentra in Diemen en IJburg met bijbehorend compensatievoorstel'.

Duoraadslid VVD Cees Eenhoorn heeft hoop
op heropening

Geen partij
Je zou denken dat de winkeliers in Diemen hier op hebben aangedrongen, maar voorzitter Hans Püttmann van de winkeliersvereniging in Diemen laat weten dat zij helemaal geen partij zijn in deze. "Wij hebben nooit aan de wethouder gevraagd 'Sluit die Nuonweg nu, want anders dit en dat.' Dat is aan de politiek. Maar een andere vraag is of het voor ons wenselijk is als de weg weer open gaat en dat is niet per se het geval. Toen de discussie over de sluiting van de Nuonweg speelde, zaten wij midden in een verbouwing van het winkelcentrum. Toen was het hier niet aantrekkelijk winkelen. Maar we hebben nu een prachtwinkelcentrum dat ook aantrekkelijk is voor de IJburgers. Ze zijn van harte welkom."

Slecht verlicht pad
De economische effecten van de heropening vormen trouwens maar één aspect. Ook wordt gekeken naar mogelijke geluidsoverlast, verkeershinder, verkeersveiligheid en alle andere verkeerstechnische aangelegenheden. Een belangrijk aspect is ook dat scholieren uit Muiden die op het IJburg College zitten nu over een slechtverlicht en gevaarlijk pad moeten rijden waar schapen vrij over rondlopen. En ook wordt natuurlijk gekeken naar de financiën. Een heropening kost namelijk wel een paar centen en de gemeente Diemen is niet van plan daaraan bij te dragen.

Nog geen witte rook
Bij het onderzoek zijn de gemeenten Diemen en Muiden, Rijkswaterstaat en de Stadsregio betrokken. Waarom het zo lang duurt voordat het onderzoek naar buiten komt (het zou al in het voorjaar van 2015 gereed zijn), is niet helder. Bij het onderzoek wordt onder andere gewerkt met een computermodel en mogelijk duurt het daarom allemaal zo lang. Maar volgens Cees Eenhoorn gaat het er zeer binnenkort – waarschijnlijk voor de zomer - echt van komen. "Wat ik ervan verwacht? Het feit dat nu blijkt dat de winkeliers in Diemen niet mordicus tegen de heropening zijn, geeft goede hoop."

Ontdek IJburg vanaf het water

Waternet presenteert vaarroutes langs de highlights

De haven van IJburg is natuurlijk onderdeel van de waterroute.

IJBURG - Op de site van Waternet staat sinds kort een vaarroute langs en door IJburg waarbij de aandacht wordt gevestigd op een aantal mooie locaties op IJburg. De route kan op eigen houtje worden gevaren, waarbij een deel tussen Klein Rieteiland en het Diemerpark buiten de officieel gemarkeerde vaarroutes ligt. Varen is hier op eigen risico.

Vanaf het water ziet alles er anders uit, ook IJburg. Vooral de stedenbouwkundige opzet van het eiland komt op een andere manier tot zijn recht vanaf het water. Het initiatief van Waternet (overigens heeft een bewoonster van IJburg de route aangereikt) is er dan ook op gericht om het voor toeristen, recreanten en uiteraard IJburgers zelf mogelijk te maken om via het water een rondje aan de buitenranden van IJburg te doen.

Kapitein Uil
Er zijn verrassende zaken, zoals zeilschool Kapitein Uil bij de Enneus Heermabrug waar kinderen vanaf 5 jaar zeilles kunnen krijgen. Ook leidt de route langs tennisvereniging IJburg, met het opvallende clubgebouw.

Herdenken en vrijheid vieren in het Ed Pelsterpark

Veeld van de dodenherdenking van vorig jaar. Foto: IJburg TV

IJBURG – In het Ed Pelsterpark vindt dit jaar op 4 mei de herdenking plaats van alle slachtoffers van oorlogen waar Nederlanders bij zijn betrokken geweest en op 5 mei wordt voor de eerste keer op IJburg de bevrijding gevierd.

IJburg is de enige plek in Amsterdam waar geen monument of plaquette is als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks wordt daarom een tijdelijk monument opgericht, dit jaar in het Ed Pelsterpark. Om 19.15 uur speelt de IJburgfanfare en om 19.30 uur begint de plechtigheid met een woord van welkom. Bestuurder Thijs Reuten houdt een toespraak waarna een IJburgse tiener een gedicht zal voorlezen.

De Ondergedoken Camera
De herdenking staat net als vorig jaar in het teken van De Ondergedoken Camera, een groep fotografen die in de oorlog heimelijk het leven in Amsterdam vastlegden. Veel straten op IJburg zijn naar die fotografen genoemd, zoals Emmy Andriesse, Maria Austria en Cas Oorthuys. Dit jaar is de beurt aan Annemie Wolff, een vergeten gevluchte Duitse fotografe die ook tot deze groep behoort.
Haar werk wordt geïllustreerd door een expositie van portretten van Amsterdamse kinderen in de oorlog, in de vinexwijk van toen, de Rivierenbuurt. Het zijn niet alleen foto's van Joodse kinderen die niet terugkeerden uit een vernietigingskamp, maar ook foto's van kinderen die het kamp overleefden of die waren ondergedoken zijn opgespoord.

Herdenking staat in teken van De Ondergedoken Camera

Na afloop van de twee minuten stilte wordt gezamenlijk het volkslied gezongen en is iedereen uitgenodigd om een bloem in of bij het monument te zetten. Na de plechtigheid kan iedereen langs de portretfoto's lopen. Binnen biedt de Binnenwaai een drankje aan en zijn tien minuten uit de documentaire over Annemie Wolff te zien. Het IJburgkoor zingt tot slot twee liederen. In de Binnenwaai is vanaf 4 mei een tentoonstelling te zien van portretfoto's van Joodse Amsterdammers, gemaakt tijdens de oorlog.

5 mei
Op 5 mei zijn er ook weer in het Ed Pelsterpark verschillende activiteiten. Een groep IJburgse tieners heeft foto's gemaakt over wat voor hen de vrijheid symboliseert en deze zijn dan te zien. Daarna worden de foto's opgehangen op de ramen van de welzijnsvoorzieningen bij de sporthal. Ook op Bevrijdingsdag kan deze worden bezocht. Andere activiteiten tijdens 5 mei op IJburg zijn een sport- en spelprogramma voor jong en oud, muziek- en podiumactiviteiten, dialoog onder de wensenboom, 'bakkie in de buurt' en een hapje en een drankje.

FlexBieb
De activiteiten op 5 mei worden georganiseerd door de FlexBieb. George Oomen is voorzitter van de FlexBieb die hij als volgt duidt: "De FlexBieb is een gezellige plek voor jong en oud om elkaar te ontmoeten en te versterken en kennis, ervaringen, verhalen en ideeën te delen. In een sfeervolle omgeving van boeken kun je onder het genot van een drankje internetten met je eigen laptop of op één van de eigen computers. Er is zelfs een beamer met projectiescherm."

Actueel thema
Dit jaar is de eerste keer dat de vrijheid op IJburg wordt gevierd, hetgeen de vraag rechtvaardigt: wat heeft de FlexBieb getriggerd om dit jaar iets te organiseren op 5 mei voor de IJburgers? Oomen: "Op 5 mei willen we graag de Dag van de Vrijheid vieren omdat het zo'n actueel thema blijft. Ondanks alle spanningen in de wereld is Nederland nog nooit zo veilig geweest. Maar negatieve invloeden als segregatie, onbegrip en uitsluiting bedreigen in de wijken de goede sfeer die we allemaal zo graag willen. Daar is alleen iets aan te doen als we elkaar gaan ontmoeten en van elkaar willen leren, in een ongedwongen sfeer. De FlexBieb vond bij het organiseren van De Dag van de Vrijheid de medewerking van Spotlight Theaterproducties, Jeugdtheaterschool TIJ, SK-coaching/jongeren, de Binnenwaai, Dynamo Jongerenwerk, de Buurtkamer, moskee Al Fourkane, Stadsdeel Oost en vele anderen. En we zijn erg blij dat de Ondernemersvereniging IJburg geen seconde bedenktijd nodig had om enthousiast mee te doen. Wij hopen dan ook dat veel IJburgers, jong en oud, met ons de vrijheid komen vieren op 5 mei!"
Wat Oomen betreft worden er in de toekomst meer van dit soort activiteiten georganiseerd. "Ontmoeten, delen en versterken zijn de kernwaarden van de FlexBieb die meer flex is geworden en minder bieb. In de programmering van 2016 komen daarom vaker diverse thema's rondom dialoog en verbinden voor. De FlexBieb is hiervoor misschien wel de meest ideale plek op IJburg."

Weerbericht

Ondanks aprilse grilligheid is de lente nu echt begonnen

April wordt grasmaand genoemd. Tussen 1 en 30 april lengen de dagen met bijna 2 uur. Als overgangsmaand wordt april ook wel de maand van de vier seizoenen genoemd. Alle weertypen zijn mogelijk. Het kan nog nawinteren. 'Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed', luidt een weerspreuk. In de nacht van 12 april 1986 daalde het kwik tot -7 graden. Maar voorzomeren kan het ook. Aprildagen van meer dan 20 graden zijn niet ongewoon. In april 2007 en 2011 werd het geregeld al meer dan 25 graden. De hoogste temperatuur ooit in april gemeten bedraagt 29 graden op 15 april 2007. Dit jaar is het aprilweer nogal springerig. Acht keer werd het meer dan 15 graden, op 3 april 20 graden. De komende dagen worden koud met amper 10 graden en kans op nachtvorst. Naast wat zon kunnen buien vallen met ook hagel.

Na een lange winterstop vertrok begin april, vanaf de haven van IJburg, de veerboot naar Forteiland Pampus en het Muiderslot eindelijk weer. Een groepje kinderen in oranje zwemvesten had er al maanden naar uitgekeken. Ook de IJburgse vogelaar Bertus Vogel voer mee. "Nee, ik ben geen vogelaar geworden vanwege mijn naam", lachte Bertus. Van het turen door een verrekijker kon hij geen genoeg krijgen. Een fuut zwom voorbij met jongen op de rug in camouflagekleuren. Bertus hoopte op Pampus broedende karekieten en tuinfluiters te kunnen waarnemen. Boven de boot cirkelde een zilvermeeuw. Als een onbedoelde attentie liet de meeuw plots iets vallen, precies op de pet van Bertus. "Och, als je gek bent op vogels vind je ook de poep interessant", grapte Bertus.

Een opvallende verschijning, Dominique, bleek cameraman te zijn voor IJburg TV. Hij filmde de weerman die aan de rand van de schommelende boot een weerpraatje hield. In zijn winterjas leek de weerman nog niet erg in voorjaarsstemming, maar zijn praatje gaf enige hoop.
Een andere passagier, Wilma, genoot van het vergezicht op Durgerdam. Ze woont daar in een schilderachtig dijkhuisje. Het uitzicht op IJburg vanaf Durgerdam vond Wilma een typisch voorbeeld van horizonvervuiling. Het is alsof je op een stenen muur kijkt, zonder ruimte tussen de gebouwen.

Kate, een toeriste uit New York, keek uit naar het Muiderslot, iets wat dicht bij New York een wereldattractie zou zijn. De boot bleef even voor Pampus liggen om passagiers af te zetten. Vervolgens deinde de boot weer verder onder bijna wolkenloos genot. Aan de horizon dreigde een muur van opbollende stapelwolken, maar ondanks die aprilse grilligheid is de lente nu toch echt begonnen aan het IJmeer.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595