IJburgerNieuws

23 oktober 2015

IJburgerNieuws 23 oktober 2015


Beheer gemengde complexen faalt

IJBURG - Gebouwen en complexen waar zowel huurders als kopers wonen, leiden vanwege een gebrekkig ontwerp en beheer tot veel spanningen. Op IJburg zijn meerdere van dit soort complexen.

Dit is de conclusie die Anouk Tersteeg van de Universiteit Utrecht en Fenne Pinkster van de Universiteit van Amsterdam trekken in hun onderzoek 'Wij hier boven en zij daar beneden: Hoe Gebouwontwerp en Beheer en Buurtvoorzieningen Sociale Afstand in een Gemengd Wooncomplex beïnvloeden'. In september verscheen hierover een artikel in het Engelse tijdschrift Urban Affairs Review.
De studie onderzoekt hoe het beheer en ontwerp in een niet bij naam genoemd gemengd wooncomplex in IJburg invloed heeft op de onderlinge sociale samenhang. In het onderzochte complex met 40 procent koopwoningen en 60 procent sociale huurwoningen lopen de bewoners elkaar voor de voeten. De onderzoekers concluderen onder andere: "Herhaalde negatieve interacties tussen bewoners in het onderzochte complex hebben geleid tot behoorlijke sociale afstanden, ondanks het uniforme gebouwontwerp en het feit dat de bewoners wat betreft opleidingsniveau, type werk en inkomen relatief weinig verschillen."
Zie ook pagina 5.

'IJburcht' in Winkelcentrum

IJBURG - Winkelcentrum IJburg wordt zaterdag 7 november een echte 'IJburcht' in middeleeuwse sferen, met workshops en spectaculaire roofvogelshows. Daarnaast is er de IJburger Markt, een proef- en struinmarkt met verskramen, vintagekramen en een biologische markt.
Er zijn demonstraties en workshops boogschieten en zwaardvechten en oude ambachten. Ook zijn er een vuurmaker, een wandelende smidse en middeleeuwse muziek. Op het knutselterras kunnen kinderen zwaarden, schilden en jonkvrouwmutsen maken en er is een kasteel-springkussen. Alle activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur.
Verder worden op het IJburcht Festijn om 13.00 en 15.00 uur spectaculaire roofvogelshows gehouden. Dan laat valkenier Joanne van Zadelhoff zien wat haar valken, buizerds en uilen kunnen. Tijdens de demonstraties vliegen de vogels los voor het publiek en vertelt Joanne over de vogels. Kinderen mogen meehelpen en er is een stand met informatie. En je kunt met de roofvogels op de foto.
De IJburger Markt is een (boeren)markt waar demonstraties en proeverijen zorgen voor een bourgondische sfeer. Van 10.00 tot 17.00 uur is er een proef- en struinmarkt met ruim 30 kramen met vintage, kleding en woonaccessoires en natuurlijke en handgemaakte producten als biologisch bier, honing en gerookte paling en veel meer.

Strand ideale plek voor kitesurfers

IJBURG - Het strand bij Blijburg aan Zee ontwikkelt zich steeds meer als hotspot voor kitesurfers. Met veel wind is dit open water ideaal voor beginnende en gevorderde kitesurfers, maar ook voor andere surfers en watersporters.

Vanaf vrijdag 23 oktober krijgen de sportfanaten er een mooie plek bij om na het sporten bij te komen. Dan opent Blijburg aan Zee de deuren van het nieuwe strandpaviljoen. Dit is de vierde locatie van Blijburg aan Zee, maar in tegenstelling tot de andere locaties is dit een blijvertje, want het strandpaviljoen staat er in elk geval twaalf jaar.
Op de pagina's 8/9 staat een impressie van Blijburg.

Veiling voor Sint

IJBURG – Ter financiering van de intocht van Sinterklaas op zondag 22 november wordt van 1 tot en met 22 november weer een online veiling georganiseerd op sinterklaasopijburg.nl. Verder zijn er nog collectanten nodig voor de collecte van 26 t/m 31 oktober.

Ondernemers wordt gevraagd mee te doen aan de veiling. "Laat ons weten dat je mee wilt doen en waarmee, stuur ons je logo en een plaatje van je bedrijf of je product en een korte beschrijving en wij zorgen dat het allemaal pico bello op de site komt", roept de organisatie ondernemers op.

Enquête winkeliers

IJBURG - Winkeliersvereniging IJburg wil weten hoe de klanten denken over het winkelcentrum, de winkeliers, omgeving, acties en dergelijke. Daarvoor staat in deze IJburgerNieuws.nl op pagina 4 een enquête waaraan u kunt deelnemen.

Het onderzoek maakt deel uit van de nieuwe aanpak van de winkeliers om het winkelcentrum te promoten. Het event elke eerste zaterdag van de maand met aanpalende IJburger Markt is hier ook onderdeel van. U kunt de vragen ook digitaal beantwoorden op www.ijburgernieuws.nl.

1

vrijwilliger mag elke organisatie aandragen voor het vrijwilligersfeest van bestuurscommissie Oost

Winkelcentrum IJburg barst van de ambitie

Winkeliers willen banden met klanten aanhalen

Ton Kroonenberg, Pien Thate en Mark Vermeer (vlnr) hebben grootse plannen met Winkelcentrum IJburg.

IJBURG – De winkeliers van Winkelcentrum IJburg barsten van de ambitie. Er is onlangs gestart met een eventmarkt die elke eerste zaterdag van de maand plaatsvindt, de binding met de IJburgers wordt verstevigd middels een klantenenquête en een klantenpanel, er wordt gewerkt aan het 10-jarig bestaan en last but not least: nieuwe feestverlichting. Bestuursleden van de winkeliersvereniging Pien Thate (Biolicious), Mark Vermeer (Bruna) en Ton Kroonenberg (Bikes & Boards) lichten de plannen toe.

Het feit dat Winkelcentrum IJburg volgend jaar 10 jaar bestaat, was de directe aanleiding voor de winkeliers om de boel te 'resetten'. "Dan moeten onder andere contracten worden verlengd en dat is een mooi moment om over de toekomst na te denken", licht Mark Vermeer toe. "De wereld van de retail verandert snel, zowel in het algemeen als op IJburg, en ook dat was een mooie aanleiding om eens goed na te denken over wat we met z'n allen willen."
Dit is op de bijzondere ledenvergadering begin dit jaar uitgebreid besproken met alle ondernemers. Hier werd de wens voor vernieuwing, vooral klantgerichte vernieuwing, duidelijk uitgesproken. Daar is het bestuur mee aan de slag gegaan. Er zijn stevige en constructieve gesprekken gevoerd met zowel eigenaar als beheerder en de overheid. "Uiteindelijk hebben we allemaal een gezamenlijke richting: een verfrist winkelcentrum waar onze huidige klanten graag blijven komen en waar potentiële klanten graag mee kennismaken."

Samenwerking met Collectief.NU.
Om de vernieuwing daadwerkelijk vorm te geven is het in retail gespecialiseerde communicatie- en pr-bureau Collectief.NU ingeschakeld. Collectief.NU bestaat uit drie vakvrouwen, winkelcentrumspecialisten, die staan voor collectiviteit in een winkelgebied. Ze hebben alle drie hun eigen specialisme, maar hun gezamenlijke missie is samenwerking tussen alle partijen die te maken hebben met het winkelgebied, te weten de eigenaar en beheerder van het winkelcentrum, de winkeliers, de overheid en de consument, om zo verbindingen te maken voor een toekomstbestendig winkelcentrum.

'Eerste zaterdag van de maand eventmarkt'

Eventmarkt
Er kwam een plan van aanpak met actiepunten, waarvan de combinatie thema-event met IJburger Markt met rond de dertig kramen op elke eerste zaterdag van de maand het eerste zichtbare resultaat is. De combinatie themamarkt met kramen met zowel vintage, woonaccessoires en kleding alsook kramen met biologische (boeren)producten en event is een succes. Een van de doelstellingen is dat er elke keer een thema is waarmee naast IJburgers ook mensen van buiten IJburg aangetrokken worden en de winkeliers zien dat dat lukt. In september was dat een Oldtimer Festival met tientallen oldtimers, in oktober werd de zomer uitgezwaaid met het Bye Bye Summer Festival. Op 7 november is het thema 'IJburcht' (zie ook het bericht op de voorpagina) en op 5 december 'Winter Wonderland. Het streven is in het tweede kwartaal van 2016 de maandelijkse themamarkten uit te breiden met een weekmarkt.

Nieuwe feestverlichting
Een tweede actiepunt is de nieuwe feestverlichting. Ook hiermee willen de winkeliers van IJburg laten zien dat ze een stap naar de toekomst willen maken. Thate: "De winkeliers zijn enorm klantgericht, kennen de klanten goed en zijn zeer betrokken bij IJburg. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de acties die hier worden gehouden en uit de Avondvierdaagse die hier start en eindigt. We waren er ons echter niet van bewust dat dit een gemeenschappelijke deler is. Dat zijn we nu wel."

Enquête (deze staat op pagina 4) en klantenpanel moeten uitwijzen of klanten tevreden zijn

Klantenpanel
Een volgende stap is het raadplegen van de klanten van IJburg. Daarvoor zit in deze IJburgerNieuws een enquête die eveneens op www.ijburgernieuws.nl kan worden ingevuld. Verder wordt een groep klanten uitgenodigd. De winkeliers willen weten wat er echt leeft en welke wensen er zijn bij de IJburgers. Vermeer: "Je hoopt dat klanten tevreden zijn over het winkelcentrum, maar we hebben het ze nooit gevraagd. Trouwe klanten van ondernemers uiten vaak hun tevredenheid over de winkel of ondernemer in kwestie, maar dat zegt niet altijd iets over de ervaring met de rest van het winkelcentrum. Door dit klantenpanel en de enquête toetsen we of ons eigen gevoel en beeld dat onze klanten tevreden zijn met aanbod en dienstverlening kloppen. En natuurlijk gaan we daar dan samen met de eigenaar mee aan de slag."

Stakeholders
Want de winkeliers realiseren zich dat ze het niet alleen kunnen en dat de eigenaar van het onroerend goed en de lokale overheid de belangrijkste stakeholders zijn. Thate: "Er zijn al gesprekken geweest met de eigenaar en beheerder en het blijkt dat die echt betrokken zijn bij dit winkelcentrum. Ze zijn enthousiast over de plannen. Ons plan geeft de eigenaar bovendien houvast om te zoeken naar nieuwe winkeliers voor leegstaande panden. Dit is een echte win-winsituatie."

Boerderij weet nog steeds niets over nieuwe locatie

IJBURG – Wat bestuursleden en medewerkers van de Boerderij op IJburg al in juni vermoedden, dreigt waarheid te worden: het wordt heel lastig om een plek te vinden voor de boerderij. Juni volgend jaar moet de boerderij de huidige locatie verlaten, maar er is nog steeds geen geschikte nieuwe locatie.

Navraag bij de gemeente Amsterdam leert dat wordt ingezet op drie opties: in Diemen bij boerderij Zeehoeve (aan het fietspad richting Muiden achter het fort), op het Centrumeiland en op Zeeburgereiland.

Diemen
Volgens de gemeente heeft de stichting laten weten van deze drie een voorkeur voor Diemen te hebben, maar dit is veel te kort door de bocht, laat Zita Pels van de Boerderij weten. "De gemeente verkent mogelijke locaties en dan is Diemen een optie omdat dit redelijk dichtbij is. Maar inmiddels hebben wij begrepen dat Diemen dit niet wil, dus dat houdt op."

IJburg
Bovendien wil de boerderij uiteraard bij voorkeur op IJburg blijven. "Wij hebben veel kinderen en activiteiten en inmiddels een wachtlijst met vijftig kinderen. Een van de suggesties van de gemeente was dat we op het proefeiland (bij Steigereiland) zouden kunnen blijven, maar dat we dan vanwege de beperkte ruimte dan alle dieren weg moesten doen. Hoe komen ze er op?"

Niet serieus
De opties Centrumeiland en Zeeburgereiland zijn ook niet serieus te nemen, vindt Pels. "Op Centrumeiland wordt gedacht aan de plek waar de urban campsite zat. Dat gaat natuurlijk niet werken met een horecapaviljoen naast je met allerlei feesten en festivals. Bovenden groeit daar geen gras."
"En op Zeeburgereiland wordt gedacht aan de plek waar nu Magneet zit of anders naast de tunnel. Maar dat is geen IJburg meer, dus is ook geen serieuze plek."
Conclusie? "We dachten dat het heel moeilijk zou worden, we zijn nu vier maanden verder, en het blijkt inderdaad heel moeilijk te worden. Helaas."

Een van de allereerste bewijzen dat het botert tussen de winkeliers en de eigenaar van de parkeergarage is het bewijs dat sinds dit jaar de tarieven voor de parkeergarage drastisch zijn aangepast. Een dagkaart kost tegenwoordig 5 euro. "Dat is een beetje onder de radar gebleven, maar is echt een belangrijke doorbraak", zegt Ton Kroonenberg.


Ontwerp en beheer gemengde complexen falen


Grote sociale afstanden tussen bewoners

Blok 19 aan het Ed Pelsterpark is een voorbeeld van een gemengd wooncomplex waar veel onderlinge spanningen zijn.

IJBURG – In gemengde woongebouwen met kopers en huurders manifesteren sociale afstanden zich niet alleen tussen koop en huur, maar verschillen komen ook door etniciteit, huishoudgrootte en de locatie van de woning in het complex.

'Sommige sociale huurders voelen zich niet op hun plaats'

"Het is met name belangrijk dat er meer aandacht komt voor de ongelijke verhouding tussen kopers en huurders in VvE's, de behoefte aan proactief en inclusief beheer en de mate waarin lokale voorzieningen in de behoefte voorzien van verschillende bewonersgroepen in gemengde wooncomplexen."
Deze conclusie trekken Anouk Tersteeg van de Universiteit Utrecht en Fenne Pinkster van de Universiteit van Amsterdam op basis van hun onderzoek 'Wij hier boven en zij daar beneden: Hoe Gebouwontwerp en Beheer en Buurtvoorzieningen Sociale Afstand in een Gemengd Wooncomplex beïnvloeden'.
Sociale afstanden leiden ertoe dat bewoners drie groepen onderscheiden: diegenen die 'boven' wonen (kopers, Nederlands, kleine huishoudens, sommige met jonge kinderen), 'beneden' (sociale huurders, niet-Westerse migranten, grote huishoudens, wat oudere kinderen), en 'in de toren' (sociale huurders, verschillende entiteiten, verschillende huishoudtypes, sommige met jonge kinderen).

Mislukt ontwerp en beheer
Meerdere omgevingsfactoren werken spanningen in de hand, zoals een gebrekkig ontwerp waarin de behoefte aan privacy niet wordt gewaarborgd, een strikte verdeling in koop en huur en verschil van inzicht over het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.
Ook het dagelijks beheer vergroot de ellende. "Een asymmetrische machtsverhouding tussen kopers en huurders in de VvE zorgt ervoor dat kopers de regels en de inrichting van de buitenruimte kunnen aanpassen op een manier die niet tegemoet komt aan de behoeften van sociale huurders. Kopers hebben bijvoorbeeld 'kindonvriendelijke bosjes' en houten boomstammen gerealiseerd in de binnentuin die voorkomen dat kinderen van de 'benedenburen' er kunnen spelen en (geluids)overlast veroorzaken. Het is dan ook geen verrassing dat sociale huurders zich gemarginaliseerd voelen in hun eigen gebouw."
Ten derde hebben sociale huurders het gevoel dat voorzieningen in de buurt vooral gericht zijn op middenklasse bewoners en daardoor niet in hun dagelijkse behoeften voorzien. "Dit heeft geleid tot vrijwel gesegregeerde activiteitenpatronen in de wijk, die door bewoners als symbolisch worden gezien voor de sociale verhoudingen binnen het wooncomplex."
Alles bij elkaar toont de studie aan dat voor het creëren van een 'wijk zonder scheidslijnen' veel meer nodig is dan een gemengd, uniform gebouwontwerp alleen. "Er is behoefte aan een meer geïntegreerde benadering in het plannen en beheren van gemengde woonprojecten die meer mogelijkheden bieden voor positieve interacties tussen verschillende groepen bewoners", laten de twee weten.

Sara strijkt in de FlexBieb

Sara van Ketel strijkt graag.

IJBURG – IJburgers die een hekel hebben aan strijken kunnen hiervoor in vervolg elke zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur terecht bij Sara's Strijkservice in de FlexBieb. De kosten zijn een vrijwillige bijdrage voor Sara van Ketel die hiermee haar acteerlessen wil bekostigen.

Sara van Ketel (u kent haar wellicht van Downistie, het programma waarin mensen met het syndroom van Down centraal stonden) wil graag verder met haar acteercarrière en lessen kosten geld. Bovendien vindt zij strijken, na acteren, het leukste wat er is. Ze kan het goed en heeft een snelgroeiende kring van tevreden klanten. Sinds kort heeft Sara in de FlexBieb aan de Talbotstraat 46 haar eigen 'pop-up'-strijkservice.
Iedereen kan hier elke zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur zijn strijkgoed brengen waarna het zo snel mogelijk door Sara wordt gestreken. Is het meer dan ze ter plekke kan afhandelen, dan kan het strijkgoed de week erna gestreken en al worden opgehaald.
Sara's Strijkservice kon tot stand komen dankzij de samenwerking tussen We zijn er! – een project van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind – en de stichting FlexBieb IJburg.

Achmed repareert defecte apparaten

IJBURG – In de Collective Store IJburg (CSIJ) in Winkelcentrum IJburg is Ahmed elke woensdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur aanwezig om defecte apparaten een nieuw leven te geven.

Zo mogelijk repareert Ahmed de apparaten zelf, maar als dat niet lukt, dan kan het apparaat worden achtergelaten waarna het een week later weer kan worden opgehaald; doorgaans werkend en wel. Iedereen die op dit tijdstip niet kan, maar die wel een apparaat heeft dat gerepareerd moet worden, kan dit achterlaten tijdens de openingstijden van de CSIJ.

Allerzielen op IJburg

IJBURG – In de Binnenwaai en de Buurtkamer wordt maandag 2 november tussen 19.00 en 21.00 uur Allerzielen gehouden. Met Allerzielen gedenken mensen over de hele wereld de overledenen.

Allerzielen op IJburg wordt een bijeenkomst met muziek, verhalen en rituelen, een drankje en iets lekkers. Om 19.00 uur wordt er gestart in de Binnenwaai en daarna kan iedereen naar programmaonderdelen naar keuze in de Buurtkamer en in de Binnenwaai. Op de gedenktafel kan iedereen een plekje inrichten met een foto en wat verder wordt gewenst. Bloemen zijn aanwezig.
De Verhalenman vertelt, er kan een brief worden geschreven, er kan worden geknutseld en iemand leest buiten alleen voor jou een gedicht voor. Om 20.45 uur is het slotritueel rond het vuur: 'Ik noem je naam'.

Praat mee over IJburg

IJBURG – Bestuurscommissie Oost (het voormalige Stadsdeel Oost) roept IJburgers op om ideeën en plannen voor IJburg te bespreken tijdens het Open Huis in het stadsdeelhuis op maandag 26 oktober. Ieders inbreng wordt onder andere gebruikt voor het maken van de gebiedsplannen voor 2016.

Jaarlijks maakt de bestuurscommissie Oost voor elk gebied, waaronder IJburg, een gebiedsplan. Tijdens het Open Huis kunnen ideeën worden besproken met politici, ambtenaren en buurtgenoten.
Tussen 17.00 en 18.00 uur is het middagprogramma en tussen 19.00 en 20.00 uur het avondprogramma. Tussendoor is er een gezamenlijke maaltijd. Aanmelden voor het programma kan met een mail naar secretariaatgebiedspool.sdo@amsterdam.nl of een telefoontje naar Thijs van der Wal, 06-1328 3532. Iedereen die er niet bij kan zijn maar die wel ideeën heeft over IJburg, kan deze mailen aam de gebiedscoördinator van IJburg Maureen Linthout, m.linthout@amsterdam.nl.

Jongeren maken film

IJBURG – Van 30 oktober tot en met 11 december (4 december uitgezonderd) is er voor kinderen van 12 t/m 14 jaar elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in de FlexBieb een workshop script schrijven.

Dit is het eerste project van IJMove, dat tot doel heeft IJburgse jongeren in deze leeftijd samen met elkaar een film te laten maken.

Sporten doe je op de sportstrip

IJBURG - Aan de toegangsweg naar Blijburg aan Zee komt een zogenoemde sportstrip. Er is reeds een voetbalveld met kunstgras aangelegd en ook de 'mini-ramp' voor skaters die nu in de haven staat, verhuist naar deze plek.

Dit maakte een ambtenaar van bestuurscommissie Oost donderdag bekend tijdens 'IJburgDroomt IJburgDoet' dat werd gehouden in het nieuwe clubhuis van Tennisvereniging Almere. Het is nog niet bekend wat er nog meer voor sportvoorzieningen komen.

IJburg in cijfers (4)

Bestuurscommissie Oost (het vroegere Stadsdeel Oost) heeft op basis van een gebiedsanalyse en een gebiedsagenda een buurtbegroting opgesteld. Deze leveren interessant cijfermateriaal op over de toestand op IJburg op een groot aantal vlakken én over de gemoedstoestand van de bewoners van het eiland. Vandaag deel 4 (tevens het laatste deel) met weetjes en feiten over onder andere onderwijs en cultuur.

IJburg, eiland van de PO-school

Amsterdam 208 basisscholen, IJburg 10 basisscholen

De Neptunusschool is een van de tien PO-scholen.

PO-scholen wordt het in jargon genoemd: primair onderwijs. Niet zo lang geleden werd dat het basisonderwijs genoemd en iets verder terug de lagere school. Hoe dan ook, IJburg telt veel kinderen en dus veel PO-scholen: tien om exact te zijn. In heel Amsterdam zijn er 208. Om dit even in perspectief te plaatsen: voor heel Amsterdam geldt dat er op elke 3846 Amsterdammers een PO-school is en in IJburg geldt dat er één school is per 2100 IJburgers.

In de pas
Dit loopt ook in de pas met het aantal leerlingen tussen 4 en 12 jaar. In Amsterdam zijn er hiervan iets meer dan 60.000 en op IJburg zijn dit er 3.500.
De meeste - vier - IJburgse PO-scholen zijn te vinden op Haveneiland-Oost en er zijn er drie op Steigereiland. Let wel: deze cijfers zijn van 2012, toen Zeeburgereiland nog geen school had. De meeste PO-leerlingen wonen op Haveneiland-Oost: 1318 om exact te zijn.

IJburgse kinderen zijn iets slimmer

Amsterdam CITO 534, IJburg 535,7

Dit is een vraag die veel IJburgers stiekem bezighoudt: zijn met al die hoogopgeleide ouders kinderen op IJburg gemiddeld slimmer dan in de rest van de stad? Het antwoord luidt: ja, iets. Gemiddeld scoren kinderen in Amsterdam 534 en op IJburg 535,7. In Oost is het gemiddelde 535,5. Het hoogst haalbare is 550.
Er is wel een duidelijke relatie met het opleidingsniveau van de ouders. Op Rieteilanden-West – de Goudkust van IJburg – is het gemiddelde 539,9 met op de tweede plek Haveneiland-West met 535,8. Steigereiland – toch ook niet de minste wijk van IJburg – komt aan 535 gemiddeld.
In heel Amsterdam zijn 64 scholen die voortgezet onderwijs verzorgen die gezamenlijk les geven aan 36.968 kinderen. Op IJburg is maar één smaak: het IJburg College waar 834 leerlingen op zitten volgens deze cijfers.

Meerderheid naar havo en vwo

Amsterdam 49% havo/vwo, IJburg 55% havo/vwo

IJburg heeft één school voor voortgezet onderwijs, het IJburg College, maar dat beschikt wel over zonnepanelen die hier op het dak worden gehesen.

Een hogere gemiddelde CITO-score leidt vanzelfsprekend ook tot betere adviezen voor het voortgezet onderwijs. In Amsterdam krijgt bijna de helft (49) procent een advies voor havo of vwo en op IJburg geldt dit voor 55,5 procent van de kinderen. Dat loopt in lijn met Oost, dat 55,3 procent haalt. 32,9 procent van de Amsterdamse kinderen die de basisschool verlaten krijgt een vmbo-advies en 16,9 procent krijgt het advies om naar het beroepsonderwijs of leerwegondersteunend (de laagste tree) te gaan.
Op IJburg zelf zijn de verschillen in de het advies op basis van de CITO-toets enorm groot. Op Haveneiland-Oost bijvoorbeeld krijgt slechts 44 procent een havo- of vwo-advies, terwijl op Rieteilanden-West dit geldt voor 73,7 procent van de leerlingen.

Op IJburg is cultuur ver te zoeken

Amsterdam 11.639 cultuurplekken, IJburg 185

Onlangs telde IJburg nog één extra culturele locatie: een pop-uprestaurant op Centrumeiland.

11.639, 2.127, 185. Welk getal hoort in dit rijtje niet thuis? Helder, het laatste getal, want dat loopt wel erg uit de pas met de eerste twee getallen. Het grootste getal is het aantal culturele voorzieningen in Amsterdam, het tweede getal geeft het aantal culturele voorzieningen in Amsterdam-Oost aan en het derde cijfer het aantal op IJburg.
Voor Amsterdam betekent dit dat voor elke 69 inwoners een culturele voorziening beschikbaar is, in Oost is er een voor elke bijna 58 inwoners en op IJburg voor elke 113 bewoners. Dat is dus twee keer minder.
55 van deze culturele voorzieningen zijn op Haveneiland-Oost en eveneens 55 zijn er op Haveneiland-West. Voor de andere buurten resten er dan nog 75, waarvan er 40 zijn op Steigereiland, 24 op Rieteilanden-West en al 11 (!) op Zeeburg.

Ruim 10 procent scholieren valt af

Amsterdam 9,1% drop-outs, IJburg 10.1%

Nog zo'n term uit het jargon van het onderwijsveld: vsv'ers. Dit zijn de vroegtijdige schoolverlaters of drop-outs. Het procent IJburgers tussen 18 en 22 jaar dat school zonder diploma verlaat is 10,1 procent en dat zijn er meer dan het Amsterdamse gemiddelde van 9,4. In Amsterdam-Oost ligt het gemiddelde lager dan het gemiddelde in Amsterdam, op 8,3 procent om precies te zijn.

Zorgenkindje
Haveneiland-West is op dit gebied het zorgenkindje, want het aantal vsv'ers is hier 15,5 procent. Dat is schrikbarend veel. Haveneiland-Oost scoort met 13,8 procent niet veel beter. Het zal niemand verbazen dat op Rieteilanden-West het minste aantal leerlingen de school verlaat zonder diploma. Hier gaat het om 2,9 procent van de leerlingen.

Vreemd verschil
Op hetzelfde eiland ligt het percentage leerlingen dat een zogeheten startkwalificatie heeft (een diploma van vmbo, havo of vwo) met 61,8 procent het hoogst, gevolgd door Haveneiland-West, Steigereiland en Haveneiland-Oost. Het vreemde verschil tussen het aantal vsv'ers en het aantal jongeren dat een startkwalificatie haalt, wordt niet verder uitgelegd.

Weinig welzijnsvoorzieningen

Amsterdam 2.699 welzijnsvoorzieningen, IJburg 96

Ook in de verhouding wat betreft het aantal welzijnsvoorzieningen loopt IJburg uit de pas met de rest van Amsterdam en ook Oost. De hoofdstad kent liefst 2.699 welzijnsvoorzieningen voor ongeveer 800.000 inwoners en IJburg telt er met zijn bijna 21.000 inwoners 96. Oost heeft er 409. Van die 96 zijn er 40 op Haveneiland-West, 26 op Haveneiland-Oost en 21 op Steigereiland.

Gezondheidszorg
Tot slot: Amsterdam heeft binnen haar grenzen 4.758 gezondheidsvoorzieningen en IJburg 108. Daarvan zijn er 36 op Haveneiland-West, 27 op Steigereiland en 25 op Haveneiland-Oost.
Het rapportcijfer dat IJburg geeft voor de zorgvoorzieningen is een 7,3. Dat is slechts een tiende procentpunt lager dan Amsterdam en exact hetzelfde rapportcijfer als in Oost.

Gebrek aan sportmogelijkheden

Amsterdam 274 sportlocaties, IJburg 9

Tennisvereniging IJburg is een van de negen sportlocaties.

Negen sportvoorzieningen telt IJburg officieel en daarmee steekt het schril af bij de 374 sportvoorzieningen die Amsterdam heeft. En in Amsterdam-Oost zijn er nog altijd 55. Dit cijfer geeft wel aan dat veel jeugdige IJburgers terecht lijken te klagen over het gebrek aan sportvoorzieningen. Vijf van deze sportvoorzieningen zijn te vinden op Haveneiland-West, twee op Steigereiland en twee op Rieteilanden. Mooier kunnen we het niet maken.

Buurthuizen
Het aantal buurthuizen is niet in kaart gebracht (maar we weten zo wel dat ook dit aantal op IJburg gemiddeld lager is dan in Amsterdam), maar er zijn wel cijfers over de buurthuizen bekend. Amsterdammers geven het buurthuis het gemiddelde cijfer 6,7 en IJburg heeft hier een 5,7 voor over. Het buurthuis op Rieteilanden-west krijgt met een 6,3 het hoogste cijfer op IJburg, maar dat is nog altijd lager dan het cijfer van de gemiddelde Amsterdammer.

'Blijburg 4.0 wordt echt prachtig'

De muziekruimte.

Blijburg opent 23 oktober officieus en 7 november officieel de deuren. Dat is een paar maanden later dan gepland en gehoopt, maar hoe dan ook komt er dan in elk geval twaalf jaar lang een einde aan het zwerversbestaan van Blijburg aan Zee. "Dit is de vierde locatie waar we zitten en meteen ook de mooiste", zegt 'founding mother' Stanja van Mierlo zichtbaar trots. IJburgerNieuws sprak met haar in de aanloop naar het najaar.

"We verhuizen na oktober 2014 naar het nieuwe strand. Dat is een prachtlocatie waar we in elk geval tien jaar blijven. De nieuwe locatie is schitterend met een prachtig uitzicht en een groot strand. Natuurlijk gaan we daar iets bijzonders bouwen. Daar ben ik hard voor aan het werk met een heel tof team. Blijburg 4.0 wordt echt prachtig."
In oktober 2013 blikte Stanja van Mierlo van strandpaviljoen Blijburg in IJburgerNieuws met deze woorden naar een horizon twee jaar later. Eerst 'nog even' het laatste seizoen draaien op Blijburg 3.0, daarna inpakken en wegwezen en vervolgens werken aan Blijburg 4.0, waarvan heel IJburg afgelopen zomer de ogen uitkeek hoe het zich ontwikkelde. Stanja van Mierlo, die zich inmiddels omringd heeft met aandeelhouders en een team van medewerkers, geniet zichtbaar van het nieuwe Blijburg. Er wordt nog hard gewerkt om alles gereed te maken voor de opening, maar het is nu al duidelijk dat de omvang van het nieuwe Blijburg, dat anderhalf keer zo groot is, (plus een extra verdieping voor onder andere winkeltjes en een snackbar) niet ten koste gaat van de sfeer. Voor de bouw is voornamelijk gebruikt hout gebruikt (zo zijn de hoge houten buitenwanden van panelen van oude houten bouwketen) met als gevolg dat Blijburg heel herkenbaar is als Blijburg. Van Mierlo: "Het IJburgse architectenbureau Zwarts & Jansma heeft het net als de vorige keren gebouwd, maar ik heb aangegeven hoe ik het wilde. We zijn naast elkaar gaan zitten en zijn gaan schetsen. Wat ik belangrijk vind? Dat in de eerste plaats de sfeer van Blijburg zou blijven. Dat heb ik een van de spannendste dingen gevonden. Je kunt natuurlijk de ruimte volstoppen met van alles en nog wat, maar het moet geen kermis worden. We – er heeft een team met creatieve mensen aan gewerkt - hebben daarom stad en land afgestruind op zoek naar gebruikte materialen en dat is goed gelukt. En het is heerlijk om te doen."

Omhoog
"Verder vind ik het belangrijk dat de plek waar muziek wordt gemaakt wordt gescheiden van het restaurant. Daarmee verhoog je de aandacht voor de muziek en mensen die alleen maar willen eten, hebben dan geen last van de muziek. Ook wilde ik per se omhoog omdat je dan optimaal van het uitzicht kunt genieten. Bijkomstig voordeel is dat ik een begane grond heb met mogelijkheden voor winkeltjes en een snackbar. En ik wilde een duurzaam gebouw. Op het dak liggen 72 zonnepanalen en de energie die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een batterij zodat we die later kunnen gebruiken. Dat is een experiment dat samen met energieleverancier Eneco is opgezet, want Eneco vindt dit een mooie proeftuin. We zijn voor 80 procent zelfvoorzienend in onze energiebehoefte en dat vind ik belangrijk. Het is trouwens wel leuk hoe het idee over duurzaamheid de afgelopen jaren is veranderd. Toen ik twaalf jaar geleden begon, wist de gemeente helemaal niets van grijs water, hergebruik en duurzaamheid. Nu hoor je niet anders en vindt iedereen het te gek."
"Verder vind ik het belangrijk dat we een goede wifiverbinding hebben, want we gaan ons meer richten op zakenlieden die hier kunnen lunchen en dineren. Dat kon in het vorige Blijburg niet echt goed. Daarmee wil ik niet zeggen dat dat niet goed was - helemaal niet zelfs, want het was top - maar het is nu tijd voor nieuwe stappen."

Op sommige delen van de vloer liggen tegels van Escher.
Het 'binnenplein' is heel herkenbaar als Blijburg.
Chillen met een fraai uitzicht over het water.
De bar is het middelpunt van het strandpaviljoen.
Blijburg aan Zee in volle glorie.

'Na twaalf jaar en vier verhuizingen is het tijd voor een nieuwe weg'

Vertraging
Ergens eind april kwamen er berichten dat Blijburg 4.0 halverwege juli geopend zou worden. Daarna werd de datum steeds opgeschoven – de strandbezoekers werden bediend met een klein Blijburg, maar dat was behelpen – naar nu 7 november. Van Mierlo: "Een strandpaviljoen openen na de zomer is natuurlijk verschrikkelijk, maar een strandtent openen halverwege de zomer is ook twee maanden te laat. Die vertraging is verschrikkelijk balen, maar er zijn mensen om me heen die zeggen: drie maanden vertraging, dat gaat nergens over in de bouw. Het is maar hoe je ertegenaan kijkt. Waar die vertraging door is ontstaan? Door een opeenstapeling van factoren. Het begon met een zwaluw die zich tijdens de bouw nestelde in de kapel. Daardoor kwam de milieubeweging in beweging, waardoor we veertien dagen niet verder konden bouwen. Daardoor zagen ambtenaren dat we wel erg snel aan het bouwen waren, waardoor ze allerlei vragen gingen stellen. Vervolgens raakten onze bouwtekeningen weg in een geautomatiseerd systeem van de gemeente en het olo. Voordat die tekeningen werden gevonden, waren we weer een paar weken verder. Vervolgens zaten we twee weken voor de bouwvak. Dit gebouw is gebouwd in Gorinchem door het bedrijf dat de wanden van de bouwketen heeft hergebruikt. In Gorinchem is zelfs de bakker gesloten tijdens de bouwvak. Dus die keet plaatsen werd simpelweg onmogelijk. Blijburg is pas echt gaan bouwen in september, na de bouwvak. Hoe dan ook: alles bij elkaar ben je zomaar weken en weken verder dan je wilt."

Blijburg 4.0 is anderhalf keer groter dan de derde locatie en de investering zal enorm zijn geweest. Heeft je dat nooit benauwd?
"Niet benauwd, maar ik heb wel in dat proces moeten groeien. Ik ben nog steeds de founding mama, maar inmiddels zijn er aandeelhouders met wie ik alles deel. En dat is goed. Na twaalf jaar en vier verhuizingen is het tijd voor een nieuwe weg."

Maar het is het wachten waard.
"Absoluut, maar dit had wel vier jaar eerder gemogen. Ondernemen zonder de mogelijkheden om te groeien omdat je onderneming tijdelijk is, is best lastig. Ik ben wel blij dat de economie weer aantrekt en hoop dat dat blijvend is."

Hoe gaat het programma eruitzien het komende najaar?
"In de basis niet veel anders dan dat we deden. We zijn goed in bandjes en jamsessies en daar gaan we mee door, want livemuziek vinden we belangrijk. Maar eerlijk gezegd heb ik me nog niet gebogen over de programmering, want ik had mijn handen wel vol aan de bouw en nu het openingsbal op 7 november. Ik kijk uit naar de opening, natuurlijk, maar ik vind het bouwproces ook wel wat hebben hoor. Of ik trots ben? Nee, dat ben ik niet, maar ik voel wel dat we met iets moois bezig zijn."

Op 7 en 8 november is er het openingsfeest met acts, bands, dj's, kinderworkshops en meer. Op 7 november is er een parade door IJburg. Iedereen kan meelopen. Er wordt verzameld om 15.30 uur bij Restaurant Firma Koek (Krijn Taconiskade 404). Meer info hierover en over het programma van het openingsweekend staat op www.blijburg.nl.

4 x Blijburg aan Zee

Blijburg startte in 2003 als tijdelijk stadsstrand, in een jaar dat het fenomeen stadsstrand nog volledig onbekend was in de hoofdstad. Op een zanderige en natuurlijk winderige – want het is IJburg - landtong bij de ingang naar de haven kwam een strandtent waar van alles gebeurde en werd georganiseerd. "Amsterdam kwam graag naar ons toe en langzaam raakten steeds meer mensen bekend met het nieuwe eiland IJburg. Blijburg is vanaf de eerste dag een doorslaand succes", schrijft Van Mierlo op haar eigen site.

Tijdelijke tent
Het was een tijd dat IJburg er wel was, maar nog amper bestond. "Het eerste paviljoen ging open toen er nog maar één gebouw stond op IJburg. Boodschappen deden de eerste bewoners in een supermarkt die in een tijdelijke tent gehuisvest was."

Het feest duurde drie seizoenen, want daarna was er geen plek meer voor het strandpaviljoen. Van Mierlo wist dat het tijdelijk was, maar Blijburg was inmiddels niet meer weg te denken. De paar duizend IJburgers die er toen inmiddels woonden kwamen in actie en uiteindelijk sprak de gemeenteraad van Amsterdam zich uit voor behoud van het paviljoen. En van vijand werd de gemeente vanzelf vriend van Blijburg, want er werden samen plannen gemaakt. In 2006 werd Blijburg 2.0 een feit op ongeveer driehonderd meter van de eerste locatie en in 2010 kwam Blijburg 3.0. Nu is het tijd voor het volgende hoofdstuk.

Bochtige weg

Het zal menigeen zijn ontgaan, maar de weg naar Blijburg is niet recht maar bochtig, en op IJburg is dat uniek. Dat is een idee van Stanja van Mierlo.
"In een vergadering met de gemeente vroeg ik om één keer een weg met bochten in plaats van weer een kaarsrechte weg op IJburg en blijkbaar vonden ze dat leuk, want zo is de weg erheen aangelegd. En zeg nou zelf: dit past heel goed bij dit nieuwe gebied omdat het speels is."

Vrijdag 2 oktober

Film: 'Turist'

Familiedrama over een welgesteld Zweeds gezin in een Frans ski-oord, waarvan de vader in een ogenschijnlijke noodsituatie zijn waardigheid verliest. De film is te zien in Theater Vrijburcht en begint om 20.30 uur; de entree is 6 euro.

Muziek: 'It frije lân'

Muziek in zijn meest pure vorm, voor publiek in een stille ruimte.
Dat is voor Wiebe Kaspers het dichtstbijzijnde stukje hemel op aarde en dat is ook precies wat hij opzoekt in 'It frije lân'. Een programma voor muziek- en theaterliefhebbers dat ook gewoon nog eens heerlijk 'wegluistert'. Het optreden begint om 20.30 uur; de entree is 7,50 euro.

Maandag 26 oktober

Bestuur: Open Huis

Bestuurscommissie Oost houdt maandag 26 oktober Open Huis in het stadsdeelhuis. Jaarlijks maakt de bestuurscommissie Oost voor elk gebied een gebiedsplan, waaronder voor IJburg. Tijdens het Open Huis kunnen ideeën worden besproken met politici, ambtenaren en wellicht met buurtgenoten. Het Open Huis begint om 16.30, waarna tussen 17.00 en 18.00 uur het middagprogramma en tussen 19.00 en 20.00 uur het avondprogramma is.

Woensdag 28 oktober

Boerderij: Pumpkincarving

Op de Boerderij op IJburg is woensdag 28 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur het evenement Pumpkincarving. Hiermee bereidt de Boerderij zich voor op Halloween. Deelname is gratis, maar een kleine bijdrage wordt erg gewaardeerd.

Lezing: Bachs bloesemremedie

Dr. Bach was op zoek naar middelen uit de natuur die ons zouden kunnen helpen met onbalans in ons menszijn. De remedies die hij ontwikkelde geven de mogelijkheid gevoelens zoals angst, frustratie, onrust en neerslachtigheid op een zachtaardige manier te verminderen en de innerlijke balans te herstellen. Tijdens deze lezing wordt alles verteld over deze remedie. De lezing is van 19.30 tot 21.30 uur op de Boerderij op IJburg. De kosten zijn 15 euro per persoon, inclusief koffie of thee.

Donderdag 29 oktober

Lezing: Games

In de FlexBieb is donderdag 29 oktober een avond over de ethische aspecten van games en de inzet van games voor ethische kwesties. De avond wordt verzorgd door Max Oomen, student International Game Architecture and Design aan de NHTV in Breda en de filosofen Hanneke Marttin (o.v.) en Martine Schlingmann, oprichters en docenten van de Filosofieclub in de FlexBieb. Toegang: gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden, 2,50 voor houders van een Stadspas en dergelijke.

Woensdag 11 november

Voorleesmiddag: Sint Maarten

Op drie woensdagmiddagen nodigt de FlexBieb dit najaar voor het eerst gasten uit om voor te lezen aan volwassenen. Tijdens de bijeenkomst op 11 november gaat het over Sint Maarten. Dankzij het nabijgelegen Zaamzorg is er een doventolk aanwezig, zodat niemand een woord hoeft te missen. Toegang is gratis voor iedereen en de lezing is vanaf 16.00 uur in de FlexBieb.

Zondag 15 november

Kinderfilm: 'Mini en de muggen' (4+)

Mini is een kleine kever die altijd klaarstaat voor een gek avontuur. Samen met Egon en Dagmar werkt hij in een vlooiencircus. Maar op een dag loopt alles fout. Miranda, het vlooimeisje, saboteert het koorddansen en alles wijst erop dat het de schuld is van Mini. Hierdoor moet hij vluchten en komt hij in contact met een vreselijke bende. Voor 6 euro, inclusief versnapering, is de film vanaf 13.30 uur te zien in Theater Vrijburcht.

Donderdag 19 november

Informatie: zorg

Begin dit jaar is er veel veranderd in de Nederlandse zorgsector. Voor iedereen die zorg nodig heeft of zorg wil bieden, maar ook voor andere belangstellenden, organiseert de FlexBieb een informatiemiddag. Dit gebeurt samen met Stadsdeel Oost, experts van de gemeente Amsterdam, Stadsdorp IJburg, het Huis van de Wijk en zorgaanbieders. Deze bijeenkomst is de start van de FlexBieb als 'offline' infopunt voor IJburg. De bijeenkomst begint om 15.00 uur en zal ongeveer tot 17.00 uur duren.

Vrijdag 30 oktober

Film: 'Still Alice'

Alice Howland, gelukkig getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en gerenommeerd hoogleraar, krijgt een schok wanneer bij haar alzheimer wordt vastgesteld. Ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen.
De aanvang is 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is 6 euro.

Zaterdag 31 oktober

Boerderij: Moonwalk

Op 31 oktober organiseert Boerderij op IJburg in het kader van Halloween een verkleedoptocht. Met de pony's gaan de deelnemers op pad door IJburg om Halloween te vieren. De aanvang is 18.00 uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon.

Maandag 2 november

Herdenken: Allerzielen

In de Binnenwaai en de Buurtkamer wordt maandag 2 november tussen 19.00 en 21.00 uur Allerzielen gehouden. Met Allerzielen gedenken mensen over de hele wereld de overledenen. Om 20.45 uur is het slotritueel rond het vuur: 'Ik noem je naam'. Meer over het programma staat op pagina 5.

Donderdag 5 november

Lezing: Enkele reis Indonesië

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verscheen onlangs het bijzondere boek 'Enkele reis Indonesië' van journaliste/antropologe Hilde Janssen. Donderdag 5 november is zij in de FlexBieb te gast en vertelt ze over haar boek. Toegang: gratis voor FlexBieb-leden, niet-leden 5 euro.

Vrijdag 6 november

Film: 'Ventoux'

In Theater Vrijburcht is vrijdag vanaf 20.30 uur (entree 6 euro) de film 'Ventoux' te zien. Dit is een Nederlandse boekverfilming over vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat 30 jaar eerder ook deden.

Zaterdag 7 november

Film: de Masters (12+)

Nederlandse komedie waarin de uit elkaar gevallen rapformatie De Masters na jaren weer bij elkaar komt om alsnog een doorbraak te forceren. Te zien in Theater Vrijburcht vanaf 20.30 uur voor 6 euro per persoon.

Zondag 8 november

Muziek: Ont-moeten

'Ont-moeten met muziek' is een ontspannen bijeenkomst in de FlexBieb voor iedereen, met prettige livemuziek. Deze keer is Tuesday Moon te gast. Tuesday Moon is een Nijmeegs roots-, folk- en americana-duo dat bestaat uit Odin Dekkers (zang, snaren, mondharmonica) en Maarten Steenmeijer (zang, gitaar, percussie).
Toegang is gratis voor iedereen. Aanvang is 15.00 uur.

Vrijdag 13 november

Film: The dark horse

Waargebeurd levensverhaal van de briljante schaakspeler Genesis Potini die achtergestelde kinderen uit Nieuw-Zeeland leerde schaken. Plaats van handeling is Theater Vrijburcht, de aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt 6 euro.

Zondag 22 november

Feest: intocht Sinterklaas

Sinterklaas zet zondag 22 november om 14.00 uur weer voet op IJburg. Meer informatie staat op de voorpagina.

Verkoop Hofje van Rini gaat 29 oktober van start

Een artist impression van wonen aan het Hofje van Rini.

IJBURG - Op de verschillende eilanden van de jonge Amsterdamse wijk wordt flink gebouwd. Deze week start de verkoop van weer een nieuw woonproject, met 17 eengezinswoningen: Hofje van Rini. Het plan wordt gebouwd op Haveneiland-Oost, tegen het water. De verkoop start op 29 oktober.

Hofje van Rini wordt gerealiseerd op Haveneiland-Oost: in de hoek van het Rini Ottehof (vandaar de unieke naam), Peter Martensstraat en Eva Besnyöstraat. Hier ligt al enige tijd een stukje grond braak waar nu dus gebouwd gaat worden.

Woningaanbod
In Hofje van Rini worden verschillende eengezinswoningen aangeboden: rijwoningen met tuin op het zuidwesten, twee-onder-een-kapwoningen en 2 vrijstaande woningen aan het water. De koopsommen beginnen bij € 299.000 v.o.n. voor een rijwoning met een woonoppervlakte van circa 100 m2 . Een vrijstaande woning, met een woonoppervlakte van circa 193 m2 en een ruim dakterras, is beschikbaar vanaf 635.000 euro v.o.n. Alle woningen hebben een parkeerplaats op eigen terrein en worden voorzien van groene, isolerende vegetatiedaken.
Kijk voor meer informatie op www.hofjevanrini.nl.

Het Hofje van Rini wordt met recht een echt hofje.

Woningen met eigen parkeerplaats en een groen dak

Start verkoop bijwonen?
Op 29 oktober vindt de officiële start van de verkoop plaats van de woningen in Hofje van Rini. Tijdens deze verkoopmanifestatie wordt alle documentatie uitgereikt en kunt u zich inschrijven voor een woning. Tussen 17.00 en 19.00 uur bent u van harte welkom in het kantoorpand aan de Emmy Andriessestraat 504 in Amsterdam.

Nieuwbouwplan Waterview in voorbereiding
Naast Hofje van Rini is projectontwikkelaar Waterstad 3 momenteel bezig met de voorbereidingen voor het nieuwbouwplan Waterview. Dit is een bijzonder woonplan op Haveneiland West, met aan twee kanten vrij uitzicht over het water. Hier komen appartementen, patio-hoekwoningen en vrijstaande woningen. Naar verwachting komt het plan Waterview begin 2016 in de verkoop. Op de website www.blok32waterview.nl vindt u meer informatie en kunt u zich inschrijven als belangstellende.

Wonen op Rieteiland-Oost
Een ander opvallend woonproject is Rieteiland-Oost, een van de kleinste eilanden van IJburg ten zuiden van Haveneiland-Oost. Rieteiland-Oost grenst niet aan andere eilanden en heeft hierdoor het ultieme eilandgevoel. Dit gevoel van ruimte wordt versterkt door het uitzicht op het Diemerpark aan de zuidkant. Op Rieteiland-Oost worden grote kavels aangeboden voor vrijstaande villa's waar je je eigen droomhuis kunt bouwen op een rustige en groene locatie vlak bij de stad. De bouwvrijheid is groot. Kijk voor meer informatie op www.rieteiland-oost.nl.

Weerbericht

IJburg heeft een Stompetoren nodig

Oktober wordt ook wel wijnmaand genoemd. Tussen 1 en 31 oktober wordt de dag 1 uur en 45 minuten korter. De herfst roept een beeld op van regen en wind, maar dat is te veel een cliché. De herfst brengt juist ook veel rustig weer met soms mist in nacht en vroege ochtend, dat snel oplost, waarna het kan opklaren. Nazomeren bij ruim 20 graden is geen uitzondering in oktober. Vorig jaar genoten we daar op 5 oktoberdagen van. Een wereld van verschil, want in deze oktober ontbreekt dat. Het is te koud. Later deze week wordt het iets zachter met 14 à 15 graden. In de afgelopen september was nazomerwarmte ook vrijwel afwezig. De temperatuur kwam slechts op 2 dagen iets boven 20 graden, in september vorig jaar op 21 dagen. Geen 'oudewijvenzomer' dit jaar, zoals nazomerwarmte in de herfst al eeuwenlang bekendstaat. Hiermee wordt niets denigrerends bedoeld, want 'wijf' was tot de 19e eeuw een heel gewoon woord. 'Vrouw' was een vreemd woord toen. In een heldere herfstnacht kan het al flink afkoelen en in vochtige lucht ontstaat dan dauw. Spinnenwebben zijn dan goed herkenbaar. Die werden in mythische verhalen in verband gebracht met het zilverkleurige haar van noodlotsgodinnen, van 'oude wijven' dus.

Mythisch verhaal
Ook IJburg maakt sinds kort deel uit van een mythisch verhaal. Voor het tijdelijk kunstwerk op het Centrumeiland, dat gedoopt is tot 'het Baken van IJburg', sprak ik onlangs Michiel en zijn New Yorkse vriendin Clair. Ze zijn stadsplanologen. Met verwondering staarden ze naar dit 'landmark' van IJburg. 'Surprise, surprise', sprak Clair met een verfijnde glimlach, zoals die alleen op Manhattan voorkomt. "Ons Vrijheidsbeeld is als landmark imposanter", sprak ze ietwat neerbuigend. "Dat is niet te vergelijken", reageerde Michiel beslist. "Met dit baken wordt een oude Zuiderzeemythe herschreven en IJburg wordt eraan toegevoegd."
"IJburg wordt hiermee een legitiem onderdeel van de geschiedenis van de vroegere Zuiderzee," legde Michiel uit, "samen met stadjes als Ransdorp, Elburg en Muiderberg met hun karakteristieke stompetorens." De namen van die oude Zuiderzeestadjes staan op het baken vermeld. Ook het baken zelf moet een stompetoren voorstellen. "Het verhaal zou helemaal kloppen als IJburg later een echte stompetoren krijgt en niet alleen deze symbolische," dacht Clair, "en hoger dan de 9 meter van dit object." "Dan heeft IJburg er een blijvende landmark en attractie bij", vulde Michiel aan. IJburg moet zich meer gaan profileren als een stadseiland met uitzonderlijke kenmerken. Het beeld van IJburg is nog te veel die verre woonwijk van buiten de Ring." "Omdat de ruimtelijke structuur van IJburg deels op Manhattan lijkt denk ik nog veel verder", glimlachte Clair geheimzinnig, maar… die mythe moet eerst nog geschreven worden.

Nieuwe Superb Combi bij de dealer

De Superb Combi in de SportLine-uitvoering.

ŠKODA heeft de Superb Combi vernieuwd. Het was een van de grootste primeurs op de autoshow in Frankfurt en staat vanaf volgende week bij de dealer.

De auto kent de nieuwste actieve en passieve veiligheidssystemen, waaronder de nieuwste assistentiesystemen. Het brandstofverbruik is 30 procent scherper dan bij zijn voorganger.

Er komt deze zomer ook een sportieve versie van zowel de gewone Superb als de Superb Combi. Meest opvallende kenmerken van deze SportLine zijn de zwarte 18- of 19-inch lichtmetalen wielen, de donkergetinte achterste zijruiten en achterruit en een met 15 mm verlaagd sportonderstel. Het interieur van de SportLine bevat een 3-spaaks sportstuur en versnellingspook afgewerkt met leder, sportstoelen met exclusieve bekleding, pedalen in een aluminium afwerking en sierdelen in carbon.

Nieuwe Kia Sportage fris en modern

De nieuwe neus leidt tot de meest aerodynamische Sportage tot dusver.

Kia heeft de nieuwe Sportage onthuld. De cross-over heeft een aantrekkelijk nieuw design, een keur aan nieuwe technologische features en is kwalitatief nog hoogstaander geworden. De nieuwe Sportage wordt in het eerste kwartaal van 2016 leverbaar.

De vierde generatie van de Kia Sportage is voorzien van kwalitatief hoogwaardige materialen en is verpakt in een fris en tegelijkertijd modern design. Naast de bekende motoren zorgen nieuwe en opgewaardeerde motoren voor hogere prestaties en verbeterde efficiency. Samen met verbeterde versnellingsbakken en een nieuwe 7-traps transmissie met dubbele koppeling hebben ook de wegligging en de besturing stappen voorwaarts gemaakt.

Een van de grootste veranderingen is het 'gezicht' van de Kia Sportage, dat op een aantal fronten is geïnspireerd op het Kia Provo studiemodel uit 2013. Het is de meest aerodynamische Sportage tot dusver. Het nieuw ontworpen interieur oogt rustiger en overzichtelijker. Strakke lijnen in het interieur zorgen voor een moderne uitstraling, waarbij metaalaccenten worden afgewisseld door zacht aanvoelende materialen.

Adem-benemende rijervaring

Alfa Romeo Giulia

Eén blik op de nieuwe Alfa Romeo Giulia zegt genoeg.

Het concept 'la meccanica delle emozioni' behoeft geen vertaling. Eén blik op de nieuwe Alfa Romeo Giulia zegt genoeg.

Op de autobeurs van Frankfurt stonden verscheidene exemplaren van de Alfa Romeo Giulia, stuk voor stuk getooid met de Quadrifoglio-badge om het premium karakter te onderstrepen. De zescilinder turbo benzinemotor, ontwikkeld door ingenieurs afkomstig van Ferrari, levert 510 pk en opwindende prestaties: de acceleratie van 0 naar 100 km/h vindt plaats in slechts 3,9 seconden. Overigens is de motor, ondanks zijn sensationele vermogen en koppel, verrassend zuinig dankzij de implementatie van een elektronisch geregeld cilinderdeactiveringssysteem. Uiteraard wordt, zoals alle benzine- en dieselmotoren van de nieuwste generatie, deze zescilinder volledig gemaakt van aluminium om het gewicht met name op de vooras te verminderen en het zo karakteristieke Alfa Romeo-geluid te produceren.

Rijbeleving
Bij de Giulia Quadrifoglio draait alles om de bestuurder en de belofte van een adembenemende rijervaring met een responsieve acceleratie, perfect stuurgevoel en zeer adequaat schakel- en remgedrag. Verder leveren de perfecte gewichtsverdeling, de geavanceerde wielophanging en een zeer directe besturing bij aan de rijbeleving, ondersteund door stabiliteitscontrole en een beweegbare Active Aero Splitter voor optimale downforce bij hoge snelheden.

Liverpool-rood voor Jürgen

Nieuwe club, nieuwe spelers, nieuwe competitie, nieuwe taal en links leren rijden: het wordt even wennen allemaal voor de Duitse voetbaltrainer Jürgen Klopp. Eén ding verandert echter niet na zijn overstap naar Liverpool FC: de coach blijft aan als internationale merkambassadeur van Opel. De aanpassing in Liverpool zal weinig problemen opleveren, want Opels zustermerk Vauxhall is de officiële UK Car Partner van de club. Jürgen Klopp is regelmatig te zien in tv-spots van Opel, ook in ons land in een eerdere spot voor de Insignia. In dienst van Liverpool verschijnt de trainer in de nieuwe spots in een gloednieuwe Astra. In de kleur rood uiteraard, de huiskleur van de 'Reds'.

Ruim 17 rondjes om de aarde

In 2009 stonden de heer en mevrouw Van Dongen ook al op deze plaats, toen omdat ze hun Volvo 740 GL naar de Weesper Volvo-garage brachten voor de 600.000 kilometerbeurt. Nu was het bij Svala Auto aan de Nijverheidslaan tijd voor de 700.000 kilometerbeurt. De auto is dertig jaar geleden gekocht bij Svala's voorganger Dick Mühl. Er is nooit wat mee, dus waarom inruilen? De Van Dongens rijden overigens nooit ver, maar wel vaak. Zo kom je vanzelf op 700.000 kilometer: 17,5 rondjes om de aarde.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Gevraagd: winkelmedewerkster/dierenartsassistent. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl