IJburgerNieuws

27 mei 2016

IJburgerNieuws 27 mei 2016


Onrust in de Daguerrestraat

Ambtenaren lichten de plannen van de gemeente toe.

IJBURG – De buurt rond de speelweide aan de Daguerrestraat staat op zijn kop sinds bekend is dat hier 320 tijdelijke (voor tien jaar) woningen voor jongeren, studenten en zogeheten statushouders komen. De toch al zo fragiele wijk kan dit eigenlijk niet hebben, beweren de bewoners. Wethouder Laurens Ivens en Thijs Reuten van de bestuurscommissie Oost hopen ondertussen dat de plannen de komende maanden samen met de bewoners kunnen worden ingevuld.

Dit bleek afgelopen maandag tijdens een drukbezochte informatieavond waar de bouwplannen min of meer bekend werden gemaakt. Inderdaad min of meer, want meer dan de feiten die al bekend waren, is niet duidelijk geworden. Hoe de 320 woningen eruit zullen zien, welke woningcorporatie ze gaat bouwen en of er ook voorzieningen komen moet allemaal nog worden uitgewerkt. Maar dat de 320 woningen er komen, staat vast. Eind april besloot de gemeenteraad dat de Daguerrestraat een van de vijf eerste plekken in Amsterdam is waar nieuwe Amsterdammers of ook wel kwetsbare groepen worden gehuisvest. Dit is het gevolg van de wettelijke taak om kwetsbare groepen op te vangen. Het enige dat omwonenden kunnen doen, is overleggen met gemeente en stadsdeel en eventueel een zienswijze indienen.
Meer op pagina 5.

Boerderij heeft minimaal jaar zekerheid

IJBURG - De Boerderij op IJburg blijft in elk geval nog één jaar op de huidige locatie, met een optie op nog een jaar. Voor het bestuur van de Boerderij is dit goed nieuws, want nu kunnen er plannen worden gemaakt en uitgewerkt. Er wordt nog wel verder gezocht naar een nieuwe locatie, aangezien de plannen van de Tennisclub IJburg voor een tennishal op deze kavel nog steeds springlevend zijn.

Dit zegt Zita Pels van de Boerderij op IJburg. Vorig jaar werd bekend dat de Boerderij op IJburg de huidige, tijdelijke kavel aan de Zandzeggestraat 5 per 1 juni dit jaar zou moeten verlaten. Later werd dit opgeschoven naar 1 oktober en dit jaar en nu komt er in elk geval nog een jaar bij (tot juni 2017) en mogelijk nog een jaar.
"We zijn er blij mee dat we nu niet binnen een paar maanden ons boeltje hoeven pakken en nu kunnen we ook een aantal ideeën uitwerken. Uitbreiden mogen we helaas niet, maar we gaan wel kijken welke wensen er zijn ten aanzien van de activiteiten en gaan daar dan mee aan de slag", zegt Pels. Een van de plannen is om de zogeheten dagbesteding uit te breiden. "Daar maken nu twee mensen gebruik van en daar is echt vraag naar."

Tennishal
Voorzitter Jeroen Koeleman van de Tennisclub IJburg liet op IJburgTV weten dat er nog steeds gewerkt wordt aan plannen voor een tennishal op het kavel. Hierbij wordt samengewerkt met Kano op IJburg. De tennishal zal bestaan uit drie banen. Het uitgangspunt was vier banen, maar dat is niet haalbaar. Ook eerdere ideeën van de tennisvereniging om de hal voor andere activiteiten te gebruiken dan alleen tennis zijn op ijs gezet. "Heel af en toe wordt er misschien iets georganiseerd, maar de hal wordt in principe alleen een tennishal", aldus Koeleman.

Gesprekken over verhuizing Reuringmarkt

IJBURG - De winkeliersvereniging van winkelcentrum IJburg praat met Antoinette Poortvliet, initiatiefnemer van de Reuringmarkt in de haven, om de markt over te hevelen naar het winkelcentrum. De grondhouding van beide is positief. Dat wil niet zeggen dat een eventuele verhuizing snel zal gebeuren, want als het er al van komt, dan moet ook de gemeente meewerken.

Dit zeggen Pien Thate van de winkeliersvereniging en Poortvliet vandaag in IJburgerNieuws. De Reuringmarkt is exact een jaar geleden van start gegaan en afgelopen najaar organiseerden de winkeliers een maandelijkse evenementenmarkt, waarbij de verwachting is uitgesproken er een weekmarkt van te maken.
Twee markten op zaterdag is echter te veel van het goede, hetgeen aanleiding is om toenadering tot elkaar te zoeken.
Zie ook pagina 3.

Eerste schetsen Ivensplein

IJBURG - De eerste schetsen van een vernieuwd Joris Ivensplein zijn klaar. Woensdag 1 juni zal de gebiedsmakelaar van bestuurscommissie Oost de voortgang doornemen.

Op het Joris Ivensplein zijn veel problemen, hetgeen voor de bestuurscommissie Oost reden was te inventariseren wat er fout gaat en hoe het beter kan. De eerste schetsen zijn inmiddels gereed. Sterker nog, inmiddels zijn ook de betonnen elementen uit de margestrook bij De IJers verwijderd.
Hierbij was de aannemer overigens iets te fanatiek, want hij heeft ook de betonnen elementen aan de andere kant verwijderd. Deze keren weer terug.
Zie ook pagina 7.

1

persoon om te schminken zoekt Stichting Omega voor een activiteit op 2 juni

Reuring markt begint zich te voegen

Markt in haven bestaat een jaar

De markt in de haven van IJburg.

IJBURG – Er is geen feestje van gemaakt, maar het is onomstotelijk: de Reuringmarkt in de haven van IJburg bestaat deze maand een jaar. Langzaam maar zeker begint deze markt zich te zetten. "Ik hoor wel eens kritiek van mensen die het allemaal te weinig vinden, maar een nieuwe markt bouw je niet eventjes op. Daar staat normaal gesproken vijf jaar voor, dus wat is nou een jaar?", zegt 'marktmeester' Antoinette Poortvliet. Er is trouwens een mogelijkheid dat de markt op termijn gaat verhuizen naar het winkelcentrum. Daar waren vorige week de eerste besprekingen over. "Ik sta er open voor en als de liefde van twee kanten komt, maakt dat het een stuk makkelijker. Maar ik geef deze plek niet zomaar op", zegt Poortvliet.

Toen de Reuringmarkt mei vorig jaar van start ging, was er een persbericht waarin onder andere stond dat er een 'Gemengd aanbod was van kwalitatief goede producten. Met een vaste kern van groente, fruit, bloemen, planten, olijven, mediterrane producten, Hollandse en buitenlandse kaas, vleeswaren, vlees van Hollandse bodem, brood, banket, droge worsten, hartige taarten, vers gebrande noten, telefoonhoesjes en computerspullen, ambachtelijke frites, Vietnamese loempia's, stroopwafels, gebakken en verse vis. En niet elke week maar wel vaak: Surinaamse maaltijden, bloedworst en schaafijs, dameskleding, zelfgemaakte tassen, accessoires, bolderkarren en chocoladetruffels. Er is ook altijd iets te doen voor kinderen, variërend van een springkussen tot het laten zetten van glittertattoos. In de zomervakantie is er een vast kinderprogramma met hutten bouwen en een waterbaan."

Beloftes
Een jaar later kunnen we vaststellen dat (nog) niet alle beloftes zijn ingelost. Met de food zit het wel goed, maar non-food bijvoorbeeld is nog niet van de grond gekomen en ook 'altijd iets te doen voor de kinderen' ligt nog open. Poortvliet laat weten: "Allereerst: het gaat met heel veel markten in Nederland niet goed. Steeds meer mensen kopen hun spullen via internet en daar hebben vooral winkels en markten last van. Maar dat geldt vooral voor non-food. Met verse waar gaat het wel goed en de kooplui die hiermee op de Reuringmarkt staan, zijn dan ook goed te spreken over de omzet. Ik begrijp dat ook wel. Ik ben er bijvoorbeeld trots op dat er alleen mensen staan met goede spullen. Ik wil beslist geen rotzooi en IJburgers gaan voor kwaliteit. Wat ik nog zou willen, qua food? Ik zou heel erg blij zijn met een goede poelier."

Even een vergunning overhevelen?
Dat werkt zo niet

Concept staat
Het concept met veel food en sinds kort ook activiteiten voor de kinderen staat wat Poortvliet betreft dan ook als een huis en er wordt nu verder ontwikkeld. "We zijn onlangs naast de reguliere markt gestart met themamarkten, zoals in mei een moederdagmarkt. Dat gaan we verder uitbreiden met elke maand een themamarkt waar vooral veel IJburgers zullen staan. Verder geldt: ik zou natuurlijk best een grotere markt willen, want meer kramen betekent voor mij als ondernemer meer omzet. Maar aan de andere kant geldt: hardlopers zijn vaak ook doodlopers. Ik ben daar dus heel voorzichtig mee."

Verhoudingen goed
Inmiddels zijn de verhoudingen met het bestuur van de winkeliersvereniging van winkelcentrum IJburg ook goed. Zo goed zelfs dat er gepraat wordt over verhuizing van de Reuringmarkt van de haven naar het winkelcentrum. Pien Thate, bestuurslid van de winkeliersvereniging, ziet dat in elk geval zitten. "Waarom zou je moeilijk doen, als het makkelijk kan", reageert ze. "Ons uitgangspunt is dat alles wat wij ondernemen goed is voor de IJburgers en daar valt een goede weekmarkt in het winkelcentrum onder."

Thema's

De Reuringmarkt wordt sinds mei elke maand aangevuld met een themamarkt waar veel IJburgers staan. Op 2 juni is er de combimanie met het Havenfestival en op 2 juli zijn er veel verse producten uit diverse landen onder het motto 'Reuring goes Kaseko'.

'Verhuizen wordt makkelijker als liefde van twee kanten komt'

Goed ontvangen
Ook Poortvliet is blij dat de scherpe kantjes eraf zijn en wil best praten over een verhuizing, maar niet tegen elke prijs. "Wij zijn door de horecaondernemers in de haven heel goed ontvangen en dat hartelijke welkom vergeet ik niet. De haven is ook gewoon een goede plek waar ik elke zaterdag met veel plezier ben. En ook geldt dat in het najaar om de hoek een Deen supermarkt wordt geopend en dat biedt ook weer kansen. Maar een winkelcentrum met specialistische winkels en een aantal grote ketens heeft ook zo zijn voordelen. Het ligt er ook aan wat de winkeliers vinden, maar het wordt in elk geval makkelijker als de liefde van beide kanten komt."

Vergunning
En hoe de hazen ook lopen, even de vergunning overhevelen van de ene naar de andere plek klinkt makkelijker dan het is. "Zo werkt dat helaas niet. En er zullen ook vragen komen vanuit de gemeente. Bijvoorbeeld: eerst wilde ik zo graag in de haven en dan opeens kan de markt verhuizen naar het winkelcentrum. Ik kan me voorstellen dat een eventueel verzoek aan de gemeente heel goed wordt afgewogen en daar zal de nodige tijd overheen gaan", aldus Poortvliet.

Peiling interesse producten van de boer

IJBURG – IJburger Sanne van de Graaf wil op IJburg van start met directe afname van producten van lokale en regionale boeren. Ze wil graag weten welke wensen en behoeften IJburgers hebben op dit gebied en is daarom een onderzoek gestart op halloijburg.nl.

Met een korte vragenlijst peilt Van de Graaf de behoefte onder IJburgers om de dagelijkse boodschappen rechtstreeks van boer of producent in de nabije omgeving te kopen. Hierbij valt te denken aan fruit, groente, vlees, zuivel en brood. "De kenmerken van deze producten zijn biologisch, lokaal geproduceerd of verwerkt en met een eerlijke prijs voor producent en consument", is een van haar uitgangspunten.
De resultaten van de wenseninventarisatie en de mogelijkheden die er in de omgeving zijn, vormen wat haar betreft de basis voor een eventueel vervolg.

Rapport Nuonweg komt er nu echt aan

IJBURG - Elk moment kan het langverwachte rapport over de Nuonweg verschijnen en dan wordt duidelijk welke mogelijkheden er zijn om de Nuonweg te heropenen. Volgens de laatste berichten biedt de wethouder het rapport deze of volgende week aan om het vervolgens in de raadscommissie Infrastructuur te behandelen.

Heel IJburg en grote delen van Diemen wachten al maanden op het rapport waarin alle gevolgen van een eventuele heropening van de Nuonweg worden genoemd. Op IJburg wordt gesnakt naar de directe verbinding met vooral de Maxis in Muiden, maar in Diemen zitten ze er niet op te wachten.

Strand Blijburg is 'the place to be' komende zomer

IJBURG - We hebben nog niet veel zomerse dagen gehad, maar al die dagen dat de zon scheen, was Strand Blijburg 'the place to be'. En dat zal het de hele zomer blijven. Komend zomerseizoen is het het eerste jaar dat het nieuwe Blijburg volop draait en de vooruitzichten op een druk seizoen zijn er onmiskenbaar. Tegelijk is ook duidelijk dat de entree naar het strand veiliger moet worden gemaakt. Er staan nu wel heel veel borden en de afslag vanaf de Pampusweg is onduidelijk.

Bewoners houden hart vast voor plannen fragiele wijk

320 woningen voor kwetsbare groepen

De informatieavond werd druk bezocht.

IJBURG – Samen. Dit is volgens de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens en dagelijks bestuurder van de bestuurscommissie Oost Thijs Reuten het toverwoord dat ervoor moet zorgen dat het besluit van de gemeente om aan de Daguerrestraat voor de periode van tien jaar 320 woningen voor statushouders, jongeren en studenten te bouwen, nog goed zal landen. De komende maanden zal volgens de bestuurders intensief worden overlegd met omwonenden om de plannen handen en voeten te geven. En wat Reuten betreft kunnen die besprekingen vandaag al beginnen.

De meeste omwonenden van het tijdelijke speelveldje in Blok 13 voelen zich 'gepiepeld' door de gemeente en de bestuurscommissie Oost. Eind april besloot de gemeenteraad van Amsterdam dat op dit kavel 320 kleine (21 vierkante meter) woningen komen. De helft voor jongeren en studenten en de andere helft voor zogenoemde statushouders oftewel voormalige vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning. Of om in de woorden van Ivens te blijven 'nieuwe Amsterdammers'. In het geval van de statushouders gaat het om een groep voornamelijk Syrische jonge mannen.

Eerste bewoners in juni
Maart volgend jaar wordt gestart met de bouw van de woningen en drie maanden later worden de eerste bewoners verwacht. Dan zijn ook het speeltuintje, de bootjes en de moestuinen verdwenen. Hiervoor in de plaats komt naast de bebouwing een groene strook van vier meter breed om te spelen. De woningen worden in vier lagen gebouwd en blijven maximaal tien jaar staan. Dit zijn zo ongeveer de harde feiten die nu bekend zijn. Een van de redenen waarom de keus is gevallen op deze plek is dat er snel kan worden gebouwd, zo liet wethouder Ivens weten.

Op dit terrein komen 320 woningen voor studenten, jongeren en statushouders.

Beelden
Tijdens de informatieavond werden wat ideeën getoond hoe het wijkje zou kunnen worden vormgegeven en er werden ook foto's gepresenteerd van soortgelijke projecten aan de Zuidas en de Joan Muyskenweg. Maar die beelden zeggen niets, want de woningcorporatie die de woningen gaat bouwen en beheren is nog niet bekend, laat staan dat al helder is hoe het eruit komt te zien.

Onrustig
De meeste omwonenden zijn niet blij met de plannen, zo veel is wel helder. Dat er gebouwd zou worden was wel bekend – het stukje land heeft een bouwbestemming – maar deze plannen vallen de bewoners rauw op het dak.
Het grote probleem is dat het in de wijk onrustig is. Er zijn onder andere hangjongeren die overlast geven en ook op andere vlakken gaat het niet goed en het is voor de meesten de vraag of de wijk dit er wel bij kan hebben. Bewoners hebben bovendien al meerdere keren de bestuurscommissie Oost en de gemeente laten weten dat het de verkeerde kant op gaat en daar is nooit iets mee gedaan. Een bewoonster noemde de wijk een 'fragiel eendje' en spreekbuis van de bewoners Marco Scheffers liet weten dat 'de problemen er nog steeds zijn en dat er nooit oplossingen zijn gekomen'.

Vertrouwen nihil
Het gevolg is dat het vertrouwen in de bestuurders nihil is. Er is dan ook veel scepsis over de woorden van zowel wethouder Laurens Ivens als van Thijs Reuten van bestuurscommissie Oost dat de plannen samen met de bewoners moeten worden ingevuld. De komende maanden moet er dan ook heel wat worden overlegd om de nieuwe bewoners niet bij voorbaat met een achterstand te laten starten.

De gemeente biedt de nieuwe bewoners diverse vormen van begeleiding aan. Er wordt allereerst gekeken wat de statushouder nodig heeft om zo snel mogelijk te integreren en te participeren in Amsterdam. Amsterdam is hierbij, zo laat de gemeente weten, 'een groot voorstander van zelfredzaamheid en het versterken van aanwezig talent'.
De statushouders krijgen een taal- en oriëntatieprogramma waarin ze de Nederlandse taal leren en kennismaken met de Amsterdamse cultuur, waarden en samenleving. Tegelijkertijd biedt dit programma maatwerk. Dat kan gaan om een aanvullende opleiding, een netwerk opbouwen of werkervaring opdoen.

The Couch gebouw van het Jaar

IJBURG - The Couch, het clubhuis van tennisclub IJburg, is door het publiek gekozen als Gebouw van het Jaar 2016 in de categorie Identiteit & Icoonwaarde. Daarmee versloeg het McDonald's in Rotterdam en de ondergrondse Parkeergarage in Katwijk aan Zee.

The Couch is ontworpen door architectenbureau MVRDV en is uniek vanwege het feit dat de tribune als een soort golf over en door het clubhuis is verwerkt. Bovendien valt de kleurstelling op, want die is de kleur van gravel.
Het bestuur van de tennisclub is blij met de waardering, maar verwacht er verder geen impuls van voor bijvoorbeeld het ledenbestand. Dit liet voorzitter Jeroen Koeleman aan IJburgTV weten.

Franse tv zoekt liefhebbers van water

IJBURG - De Franse televisie France 3 werkt aan een tv-reportage over wonen op en met het water op IJburg. Hiervoor worden IJburgers gezocht die gefilmd willen worden.

De tv-makers willen vooral een impressie maken van het sociale leven op het water, waarbij gedacht wordt aan buurtfeesten, watersportactiviteiten, contact tussen bewoners, nieuwe projecten, milieu en dergelijke. De cameraploeg is tussen 25 en 28 mei op IJburg en wil een zo compleet mogelijk beeld geven van IJburg in relatie met het water.

Opgeven
Iedereen kan zich aanmelden bij journalist Ludovic Jean: e-mail ludovicjean@hotmail.com.

Joris Ivensplein moet gezellig en veilig plein worden

Betrokkenen doen aanbevelingen voor verbeteringen

Het kunstgrasveld op het Joris Ivensplein.

IJBURG – Op het Joris Ivensplein kan veel worden verbeterd, zodat alle omwonenden en gebruikers er op een prettige manier met elkaar gebruik van kunnen maken. Onlangs verscheen de eindrapportage van het bureau Omgeving & Beleving. Hieronder aan de hand van een aantal vragen een samenvatting en de plannen voor verbetering.

Wat is het Joris Ivensplein voor plein?
Het Joris Ivensplein is in principe een buurtplein bij het winkelcentrum. Die potentie heeft het nog steeds, maar door de jaren heen kwamen er steeds meer klachten van omwonenden, van basisschool Neptunus en van de winkeliers van winkelcentrum IJburg. Bovendien mist het plein de levendigheid van een echt buurtplein.

Wanneer is aan de bel getrokken dat het fout ging?
Al meerdere malen, met als gevolg dat in februari het bureau Omgeving & Beleving de opdracht kreeg voor een onderzoek hoe het plein voor iedereen een prettig plein kan zijn. Wat volgde was een inventarisatie van de problemen.

De kermis in de zomer is een van de activiteiten op het Joris Ivensplein.

Belanghebbenden komen met plannen voor betere indeling

Zijn er nog meer belanghebbenden?
Naast alle genoemde partijen hebben ook organisaties (onder andere de BSO's De Blokhut en Partout) die aan het plein zitten verhuurders en eigenaren van het vastgoed, en niet te vergeten de gemeente Amsterdam in de vorm van Stadsdeel Oost, een vinger in de pap.

Zoals altijd zijn er kansen en knelpunten. Welke zijn dat voor het Joris Ivensplein?
Allereerst de kansen. Het blijkt dat omwonenden, winkeliers en jongerenorganisaties goed onderling contact hebben en ook is het contact met Stadsdeel Oost goed. Ook met de betrokkenheid zit het wel snor: iedereen wil er het beste van maken en wil zich hiervoor inzetten. Ook de omvang van het plein is oké, want het wordt als ruim, open en prettig ervaren. Het plein is ook prima bereikbaar en toegankelijk en er is veel compassie met de evenementen die er worden gehouden, zoals IJburg Culinair en Circus Magic. Deze activiteiten geven soms wel wat overlast, maar die worden voor lief genomen, want dat is nu eenmaal inherent aan het wonen aan een plein.
Komen we bij de zwakke punten. Er hangen groepen jongeren van wie een aantal zich niet laat sturen en laat aanspreken (dit geldt trouwens voor een minderheid). Deze jongeren laten troep achter, vernielen dingen, er wordt regelmatig illegaal vuurwerk afgestoken en soms worden voorbijgangers bedreigd. Ook worden er eieren en fietsbellen naar de balkons gegooid. Kortom, het is gewoon af en toe niet pluis op het plein. Verder is de verlichting slecht waardoor het plein onveilig voelt, er zijn amper plekken waar je gezellig kunt verblijven en er is te weinig variatie in de speeltoestellen.
Maar een van de grootste bezwaren is de indeling. Het is bijvoorbeeld niet helder waar wel en niet mag worden gefietst (en er wordt ook slecht op gehandhaafd) en de kinderen die het plein gebruiken als schoolplein lopen regelmatig gevaar door het af en aan rijdende bevoorradend verkeer, om maar eens twee problemen te noemen.

Ivensplein is een buurtplein, maar mist de levendigheid ervan

Hoe kunnen de problemen worden getackeld?
Alleen door alle partijen met elkaar in overleg te laten treden voor een aanpak waarin iedereen zich kan vinden, een zogeheten integrale aanpak. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de methode die placemaking wordt genoemd. In deze methode wordt iedere belanghebbende gevraagd naar zijn ervaringen en ideeën op de gebieden sociale samenhang en gezelligheid, gebruik en activiteiten, toegankelijkheid en verbindingen en comfort en identiteit.

Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen.
1. Er moet sfeervolle verlichting komen, waarbij het belangrijk is dat alle plekken (een inventarisatie van de donkere plekken is een aanrader) goed verlicht worden en dat deze niet in de woningen schijnt. Er wordt ook gedacht aan een lichtschouw.

2. Jongerenorganisatie 24-karaat is al enige tijd goed bezig om de problemen van de jongeren aan te pakken. Afgelopen winter werd bijvoorbeeld een aantal jongeren betrokken bij de maandmarkt. Er wordt daarom gepoogd om meer gebruik van hen te maken, bijvoorbeeld door een aantal aan te stellen als pleinwacht. Voor wederzijds begrip is het ook belangrijk dat er minder over en meer met de jongeren wordt gepraat. De essentie is dat jongeren kansen moeten worden aangereikt, want dat werkt.

3. Favoriete hangplekken worden verwijderd of onaantrekkelijk gemaakt. Daar is al mee begonnen. Belangrijk hierbij is dat er een alternatief wordt geboden, waarover jongeren zelf kunnen meedenken.

4. Er is vraag naar meer maatschappelijke functies op het plein. Door leegstaande panden aan organisaties en initiatieven te verhuren, kan al veel worden bereikt.

5. De veiligheid kan worden verbeterd door op risicomomenten straatcoaches in te zetten en om de politie te vragen aanwezig te zijn. Ook kan een buurtapp worden opgezet.

6. Er moet meer variatie komen in de speelmogelijkheden en –toestellen en voor peuters en kleuters is een omheinde speelplek een aanrader.

Actie genomen

De eerste activiteiten om het plein aan te pakken zijn al uitgevoerd. Zo zijn de betonnen elementen uit de margestrook bij De IJers - een favoriete hangplek - verwijderd. Ook aan de andere kant zijn ze verwijderd, maar dat was niet de bedoeling.
Verder wordt er gewerkt aan de vervanging van zeven van de dertien bankjes (alle bankjes in één keer vervangen is te duur).
Woensdag 1 juni worden de plannen besproken.

6. De verkeersproblematiek is een heet hangijzer, waarbij aangedragen oplossingen niet altijd mogelijk kunnen. Alle ideeën hierover moeten nog eens tegen het licht worden gehouden in een projectgroep.

7. Er is behoefte aan meer andersoortige evenementen en heel belangrijk: de weekmarkt moet zo snel mogelijk terugkomen.

'Het fascineert me hoe ze overal mee wegkwam'

Elkse Rollema gaat film maken over Fien de la Mar

IJBURG - Actrice, theatermaakster, cabaretière, zangeres, schrijfster en producent: dat is de IJburgse Elske Rollema (van 1972) allemaal. En sinds kort ook fondsenwerver, want Elske zoekt investeerders om een film te kunnen maken over Fien de la Mar, die haar mateloos fascineert en als een rode draad door haar leven loopt. Hoe dat zo gekomen is, wat Fien voor haar is en veel meer zaken – ook haar rol bij IJburgTV - komt allemaal langs.

De geboren Groningse was zo'n kind dat het altijd leuk vindt om anderen te vermaken. "Volgens mijn ouders was ik altijd wel druk met theaterstukjes en zo, met de oppas bijvoorbeeld. En toen ik iets ouder was en mij werd gevraagd wat ik later wilde worden, zei ik altijd schilderes of kleinkunst. Kleinkunst vond ik zo'n mooie term en in mijn ogen kwam daarin alles samen."
Die richting werd het dus, waarbij alles samenviel op de Koningstheateracademie in Den Bosch. "Hier leer je echt alles op het gebied van theater, zoals acteren, schrijven, regisseren, noem maar op. Dat was een heel leuke tijd."

Ontmoeting
In het laatste jaar was er dan die toevallige ontmoeting met het leven van Fien de la Mar (zie voor gegevens over haar het kader hierbij-red.) die haar tot op de dag van vandaag niet meer loslaat. "Op een gegeven moment hadden we in het vak theatergeschiedenis een opdracht waarbij iedere leerling werd gekoppeld aan een bekende theatermaker van vroeger. Een van mijn medestudenten zong toen een lied van Fien de la Mar en had daarbij haar biografie van Jenny Pisuisse in haar hand, met op de cover een beeltenis van Fien de la Mar. Ik vond dat boek zo indrukwekkend en ben op haar afgestapt met de vraag wat er in dat boekje staat. Haar antwoord was: "Lees dat maar eens, dat is wel iets voor jou."

Naar de strot
Het werd een ontmoeting die haar naar de strot greep. "Ik las in dat boek allerlei onderwerpen die heel goed pasten bij alle dingen die ik had geschreven, dat was echt opvallend. Ja, het kwartje viel, zo kun je het wel noemen. En Fien leefde ook in een tijd waar ik altijd mee bezig was. Het begin van de 20ste eeuw, de tijd van zwart-witbeelden, dat vind ik prachtig. En ik vind het ook enorm fascinerend hoe Fien overal mee weg kon komen. Zij kon bijvoorbeeld dronken op de set komen en heel veel tegenspelers werden ook haar minnaar. Ik ben ook iemand die daar dan meteen over fantaseert. Hoe zij zich nu staande zou hebben gehouden? Zou ze nu ook een grote naam zijn geweest of juist niet? Dat zijn vragen die me bezighouden. En nogmaals, ik merkte dat de dingen die ik al had geschreven daar heel goed bij pasten. Wat over het algemeen het thema is van mijn stukken? Uiteindelijk is alles terug te voeren op het leven en de liefde, in al zijn vormen. Vooral de hang naar het grootste maar gelijktijdig ook het kleinschalige, boeit mij en dat heeft ook het leven van Fien gekenmerkt. Of het alleen maar Fien is sindsdien? Nee, dat niet. Ik vind Mata Hari ook geweldig interessant en ik heb een kinder- en volwassenenvoorstelling gemaakt over Samson en Delilah. In het algemeen geldt dat ik een grote interesse heb in archetypische vrouwen en verhalen."

Elske doet nog meer

Elske Rollema richt zich voornamelijk op haar film over Fien de la Mar, maar de schoorsteen moet blijven roken. Zij is freelance actrice en is ook trainingsactrice (ze is bijvoorbeeld in te huren voor een rollenspel in bedrijven) en ze schrijft en herschrijft graag stukken voor onder andere toneel. En ze is ook barkepeer in café Welling.
Verder maakt ze als vrijwilligster voor IJburgTV het wekelijkse tem 'Wat is dit nou?' en ze treedt strijk en zet op tijdens de maandelijkse talkshow van IJburgTV.

IJburgse start crowdfunding voor film over theaterlegende

Theaterstuk 'Op Alles'
Haar afstudeerstuk ging – het is niet verrassend – dan ook over Fien de la Mar. "Ik heb gekozen voor een vorm waarbij ik het verhaal van Fien verweef met het nu en dat was de opmaat voor het theaterstuk 'Op Alles' over Fien, dat ik nu nog regelmatig opvoer. Door de jaren heen is er natuurlijk wel het een en ander veranderd in de voorstelling. Zo veel zelfs dat de voorstelling gaandeweg eigenlijk helemaal is herschreven en met nieuwe muziek, opnames en regie."

Documentaire
Op een goed moment kwam Jan van den Berg van drsFILM bij haar met de vraag of ze met hem een documentaire wilde maken over Fien de la Mar. "We zijn jaren beziggeweest met research en schrijven, maar uiteindelijk kwam die documentaire er niet. Maar we hebben zo veel research gepleegd en zo veel geschreven dat ik gaandeweg het idee kreeg dat ik met al dat materiaal een film over haar leven wilde maken. Die film moet er gewoon komen, want Fien de la Mar is cultureel erfgoed en filmgeschiedenis."

'Ik heb de film al helemaal in mijn hoofd en ga gewoon beginnen'

Film
Elske speelt haar theaterprogramma over Fien de la Mar nog regelmatig, maar inmiddels focust ze zich eigenlijk volledig op de totstandkoming van de film over Fien de la Mar. Het moet de grande finale worden. "De synopsis van de film is dat een actrice van nu voor haar theatervoorstelling op zoek gaat naar Fien de la Mar en daardoor langzaam maar zeker zich vereenzelvigt met haar, waardoor het verleden van Fien en het heden van haarzelf door elkaar gaan lopen. En met de wetenschap van nu kun je ook heel interessante kwesties aansnijden. Fien is bijvoorbeeld opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek en ik vraag me dan af wat psychiaters in deze tijd zouden doen met iemand zoals Fien. Want dat ze complex was, kunnen we wel stellen ja. Heel complex. Voor de oorlog schitterde ze in films, in de oorlog speelde ze niet en daarna pikte ze weer met succes de draad op, maar in haar leefden altijd meerdere Fiens. En ze kon heel slecht omgaan met het feit dat ze ouder werd."

Enthousiaste reacties
Het idee voor de film is er dus, de enthousiaste reacties ook en ook zijn er al locaties bekend waar de opnames kunnen plaatsvinden, één essentieel ding ontbreekt nog: geld. Vorige week is daarom op de website Voor dekunst.nl een crowdfunding gestart voor de film. "Op deze website staan allerlei kunstprojecten en donateurs kunnen beoordelen wat ze interessant vinden om in te investeren. Ik wil nu allereerst een bedrag ophalen om te kunnen starten. Hoeveel een film kost? Je kunt het zo gek maken als je wilt en waar budget voor is, maar met tienduizend euro kan ik in elk geval van start. Ja, dat zou je wel denken dat dat makkelijk bij elkaar is te krijgen met de Joop van den Endes in deze wereld, maar zo werkt het niet, helaas. Het is wel bemoedigend dat ik regelmatig hoor dat er eens een film moet komen over Fien de la Mar. Ik wil het dan wel uitschreeuwen: 'Daar ben ik mee bezig!' Vind je het een rare volgorde, eerst alles schrijven en dan pas fondsen werven? Ik vind dat het wel kan. Ik weet al zo veel over haar en heb de film helemaal in mijn hoofd en ga nu gewoon beginnen. Ik ben daar ook erg van: alles is mogelijk, als je maar begint. Ik kan wel heel erg lang dromen over een film, maar dat schiet niet op en heb ik al genoeg gedaan. En die film moet er gewoon komen, dat zijn we aan haar en aan de Nederlandse cultuur verplicht."
Geld doneren voor de film van Elkse Rollema kan op voordekunst.nl.

Fien de la Mar werd geboren op 2 februari 1898 als dochter van het 17-jarige revuemeisje Clasina 'Sien' Margaretha Klopper en een onbekende vader. Toen Sien trouwde met Napoleon de la Mar, erkende deze Josephine als zijn kind en werd haar achternaam Klopper veranderd in De la Mar. Zij bezocht de meisjes-hbs, maar haakte drie maanden voor het eindexamen af om zich op het theater te storten. Haar eerste toneelrollen speelde ze bij het Rotterdamsch-Hofstad-Toneel en in de jaren dertig debuteerde zij in de speelfilm 'De Jantjes', gevolgd door de films 'Bleeke Bet', 'Op stap', 'De big van het regiment' en 'Het leven is niet zoo kwaad'.
In de oorlog weigerde ze te spelen, maar in 1941 trouwde ze met de welgestelde architect Piet Grossouw, die haar grote liefde was en de straat kuste waarop zij liep. Grossouw kocht in 1947 het gebouw van de vroegere Spieghelschool aan de Marnixstraat in Amsterdam, dat later als eigendom van Wim Sonneld het Nieuwe de la Mar Theater werd en nu het DeLaMar Theater is.
Fien de la Mar was geen makkelijke tante, zowel voor haar omgeving als voor haarzelf. Ze dronk veel en had veel minnaars, ook tijdens haar huwelijk. In 1957 overleed Grossouw en daarna ging het snel bergafwaarts met haar. Ze raakte depressief en op 30 december 1957 ondernam ze een mislukte zelfmoordpoging, waarna ze in een psychiatrische instelling belandde. Na de behandeling leefde ze weer op en startte weer met optredens. Maar vooral doordat ze geen aansluiting vond bij de jonge garde raakte ze steeds verder verwijderd van het toneel en van haarzelf en langzaam maar zeker vereenzaamde ze.
Op 18 april 1958 - paaszondag - sprong ze uit het raam, tweehoog, van haar woning in de Amsterdamse Beethovenstraat. Ze overleefde de val en werd overgebracht naar het Wilhelmina Gasthuis. Toen haar gevraagd werd naar het waarom, antwoordde ze: 'Om alles', de naam die Elkse Rollema aan haar voorstelling over Fien de la Mar heeft gegeven. De la Mar overleed vijf dagen later, op 67-jarige leeftijd, aan haar verwondingen.

Vrijdag 3 juni

Lezing: Joris Ivens

Vanaf 20.30 uur wordt de vierde aflevering in de serie 'Fotografen en filmers van de IJburgse straten, hofjes en pleinen' gehouden. Deze keer staat Joris Ivens centraal. Joris Ivens (1898-1989) was een bijzondere Nederlandse filmer, in die zin dat hij een groot deel van zijn leven omstreden was als sympathisant van communistische regimes en de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Maar ook en vooral omdat hij op afgelegen en nabije locaties poëtische en belangrijke documentaires maakte, zoals 'Regen' (1929), 'Borinage' (1934), 'The Spanish Earth' (1937), 'Loin du Vietnam' (1967), 'Comment Yukong deplaça les montagnes' (1976) en 'Une histoire de vent' (1988). André Stufkens is directeur van de Europese Stichting Joris Ivens en kan als geen ander het werk en leven van Ivens op een boeiende manier voor het voetlicht brengen.
Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, € 2,50 voor houders van een Stadspas en dergelijke en € 5,- voor niet-leden.

Donderdag 9 juni

Literatuur: Alex Boogers

Tijdens de FlexNightLive is vanaf 20.00 uur schrijver Alex Boogers te gast. Boogers debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee met het boek 'Estee' en in 2010 verscheen hij met zijn echte naam op de omslag van zijn roman 'De tijger en de kolibrie', die werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Sindsdien schreef hij nog een paar romans en veel ander werk, waaronder korte verhalen, interviews en artikelen voor Vrij Nederland, Esquire, Playboy en Nieuwe Revu.
Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, € 2,50 voor houders van een Stadspas en soortgelijke passen en € 5,- voor niet-leden.

Vrijdag 10 juni

Film: 'Out of nature'

De nette 35-jarige Martin weet niet zo goed wat hij wil, behalve dan dat het niet is wat hij nu heeft. Zijn baantje boeit hem niet, zijn huwelijk heeft zijn spanning verloren en hij voelt dat de band met zijn zoontje net zo oppervlakkig gaat worden als die van hemzelf met zijn eigen vader. Tijdens een weekend alleen met een rugzak wil hij de zaken voor zichzelf op een rij zetten.
Aanvang 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is € 6,50.

Zaterdag 11 juni

Muziektheater: 'Alice in Wonderland'

De jeugd van Spotlight-Theaterproducties heeft de afgelopen maanden hard gerepeteerd en staat te popelen om in de spotlights te springen. Dit seizoen sluit Spotlight-Theaterproducties af met een eigentijdse bewerking op het tijdloze verhaal over Alice en haar avonturen in Wonderland. Dit is de première.
Zaterdag is de voorstelling om 19.00 uur in Theater Vrijburcht. Zondag 12 juni zijn er twee voorstellingen, om 15.00 en 19.00 uur. Tickets kosten € 12,50, inclusief een consumptiebon.

Vrijdag 27 mei

Film: 'The Paradise Suite'

Deze rauw-poëtische mozaïekvertelling vervlecht de verhaallijnen van verschillende personages die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken en ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben, behalve hun verre wortels: Zweeds, Afrikaans, Bulgaars, Bosnisch en Servisch. De personages hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen – behalve hun buitenlandse afkomst.
Voor € 6,50 kun je om 20.30 uur de film zien in Theater Vrijburcht.

Maandag 30 mei

Informatie: Bestuurscommissie

De maandelijkse mogelijkheid in de FlexBieb om te praten met leden van de Bestuurscommissie Oost over uiteenlopende actuele onderwerpen. Het thema deze avond is jeugd, vrije tijd en werk.
Vragen die de revue kunnen passeren zijn: hoe gaat het met de jongeren van IJburg?, kunnen ze zich een beetje vermaken en zijn er genoeg bijbaantjes?
Toegang is gratis voor iedereen.

Dinsdag 31 mei

Feestje: Buurtkamer

De vrijwilligers van de Buurtkamer laten vanaf 14.00 uur zien wat bewoners in de buurt bij hun activiteiten in de Buurtkamer kunnen doen. Daarnaast kunnen bewoners met nieuwe ideeën komen. Dit is alles bij elkaar een klein feestje voor het eenjarige bestaan van de Buurtkamer. De Buurtkamer zit aan het Ed Pelsterpark (zelfde ingang als de sporthal).

Woensdag 1 juni

ICT: tabletcafé

Het OBA uitleenpunt en tabletcafé zijn sinds 1 april verhuisd naar de woensdagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur in Café Vrijburcht. Er is een vrijwilliger van de OBA aanwezig om u wegwijs te maken op een tablet.

Vrijdag 3 juni

Film: 'The Hateful Eight'

Tijdens een sneeuwstorm is de notoire John 'The Hangman' Ruth in een postkoets onderweg naar het plaatsje Red Rock om zijn gevangene Daisy Domergue uit te leveren. Onderweg pikken ze twee opmerkelijke vreemdelingen op: premiejager majoor Marquis Warren en de nieuwbakken sheriff Chris Mannix.
De film wordt vertoond in Theater Vrijbucht en tegen betaling van € 6,50 mag je naar binnen.

Zaterdag 4 juni

Cabaret: 'Op zoek naar Robert'

Robert Derksen is innemend, ontwapenend en voelt zich duidelijk thuis op het podium. Hij speelde eerder op het Leids Cabaret Festival en op het Cabaretfestival Cameretten. Zijn huidige avondvullende voorstelling 'Op zoek naar Robert' is een persoonlijk verhaal met veel humor en diepgang.
Entree € 8,- in Theater Vrijburcht.

Maandag 6 juni

Workshop: gastvrijheid

Hoe stel je gasten, klanten, bezoekers, patiënten en andere belangengroepen centraal? Robert Pelt, hospitalitygoeroe en IJburger van het eerste uur, weet er alles van. Na 15 jaar te hebben gewerkt voor diverse 4- en 5-sterrenhotels in Amsterdam en Rotterdam is Robert sinds 2 jaar general manager van Center Parcs Park Zandvoort.
De workshop wordt gehouden in de FlexBieb en begint om 20.00 uur.

Dinsdag 7 juni

Informatie: IJburgDroomt-IJburg Doet

De 21ste editie van IJburgDroomt-IJburgDoet wordt als vanouds weer een smeltkroes vol bruisende ideeën, enthousiasme en concrete plannen. Er is muziek van de FlexBieb Allstar Reunion Band. Het programma start om 20.00 uur.

Maandag 13 juni

Workshop: uitgeven

Hoe geef je boeken en dergelijke uit? Hoe krijg je ze als schrijver, dichter of... uitgegeven? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe kun je er iets aan verdienen? IJburger Tanja Hendriks vertelt het je tijdens deze workshop die vanaf 20.00 uur wordt gehouden in de FlexBieb.

Donderdag 16 juni

Filosoferen: Socratisch Café

Het Socratisch Café is een plek om op een filosofische manier aan zelfonderzoek te doen en is voor iedereen toegankelijk: zonder voorkennis meer zelfinzicht.
Eens per maand op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur (inloop v.a. 19.45 uur). Bijdrage is € 7,50 en de plaats van handeling is de FlexBieb.

Vrijdag 17 juni

Film: 'The Big Short'

Terwijl de financiële wereld aan het begin van het nieuwe millennium feestviert, voorspelt buiten Wall Street een handjevol slimme beleggers wat de grote banken, de media en overheid niet zien aankomen: de wereldeconomie staat op instorten.
De film begint om 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is € 6,50.

Maandag 20 juni

Workshop: Onderwijs vernieuwen

Het onderwijs vernieuwen? Waarom zou je? Hoe dan? En hoe wordt het er echt beter van? Lou Brouwers vertelt erover. Hij is directeur van het IJburg College, een van de meest vernieuwende scholen van Nederland.
Aanvang 20.00 uur in de FlexBieb.

Zaterdag 25 juni

Theater: Open bak

Laat je podiumkunsten zien in Theater Vrijburcht op deze openbakmiddag. Iedereen is welkom! Zang, dans, acrobatiek, een mooi verhaal: we zijn heel erg benieuwd waar je mee komt! Je kunt je opgeven via theatervrijburcht@gmail.com.
Het wordt in ieder geval een swingende middag met Funk it up op het programma, de popband van Muziekdocentencollectief IJburg. Het begint om 15.00 uur.

Mooier IJburg met Blok 32 Waterview en Rieteiland Oost

Rieteiland Oost.

IJBURG – Wie anno 2016 een mooi symbool zoekt dat IJburg typeert, moet eens denken aan een bouwkraan of heimachine. Want op een groot aantal kavels in alle delen van IJburg wordt hard gebouwd en er zijn nog volop plannen. Twee opmerkelijke projecten zijn Blok 32 Waterview aan de Polygoongracht en Rieteiland Oost op Rieteiland van Ymere Ontwikkeling

Op 11 april startte de inschrijving voor Blok 32 Waterview. Inmiddels is de inschrijving al lang en breed gestopt en we kunnen simpelweg vaststellen: het liep storm voor dit bijzondere project aan de fraaie Polygoongracht. Liefst 250 belangstellenden schreven zich in voor een woning met uitzicht op het water en inmiddels heeft de notaris de loting verricht, want slechts 42 gezinnen maakten kans hier een woning te kunnen kopen.
Blok 32 Waterview 32 ligt tussen het IJsselmeer en de brede Polygoongracht. Het uitzicht is fenomenaal met aan de noordkant het IJmeer met in de verte de contouren van het pittoreske Durgerdam en aan de zuidkant de brede Polygoongracht. Het vrije uitzicht naar beide zijden over het open- en binnenwater én over het Brand Dirk Ochsepark is dan ook ongekend mooi.
Blok 32 Waterview bestaat uit 42 woningen variërend van rij- en patiowoningen tot vrijstaande woningen. De koopsom begint bij 429.000 euro voor een rijwoning die bestaat uit 2,5 of drie lagen, en loopt op tot de serie met 13 vrijstaande woningen die in prijs uiteenlopen van 604.000 euro voor de uitvoeringen met twee lagen tot 659.000 euro voor de woningen met drie lagen.
Meer informatie over dit project is te vinden op blok32waterview.nl.

Rieteiland Oost
En dan is er aan de andere kant van IJburg Rieteiland Oost, waar vanaf 675.500 euro kavels te koop zijn voor een vrijstaande villa. Dit is een unieke plek, want op dit rustige en groene eiland word je wakker van het gegak van ganzen en dat op maar tien minuten van hartje hoofdstad.
Het eiland zal uiteindelijk bestaan uit een tennisclub met tennishal en kanovereniging en kavels voor luxe, lage villa's in een duinachtig landschap. Met overal uitzicht op het water, riet, steigers en boten. De openbare ruimte op Rieteiland Oost is deels aangelegd, de tennisclub is in bedrijf en op een aantal kavels staan inmiddels mooie, grote villa's. En het eiland heeft meerdere steigers waar je een bootje kunt aanleggen.
Rieteiland Oost is verdeeld in 6 clusters met kavels van ongeveer 400 m2. Elke bouwkavel grenst aan water, een groene wig of de groene route die het eiland doorkruist.

Impressie van Blok 32 Waterview.

Blok 32 Waterview en Rieteiland Oost: de nieuwe parels van IJburg

Op Rieteiland Oost heerst een grote bouwvrijheid. Er zijn een paar ontwerpregels die zorgen voor de nodige zogeheten 'eenheid in verscheidenheid' en het behoud van het robuuste, groene karakter van het eiland. De belangrijkste bouwregels zijn dat je kunt kiezen uit een plat dak, een lessenaarskap (1 schuine helling) of een combinatie daarvan en dat gebruik wordt gemaakt van gevelmaterialen die alleen in hun natuurlijke verschijningsvorm worden toegepast. Denk aan hout, baksteen, natuursteen en beton.

Voor wat betreft de bebouwing zijn er twee mogelijkheden:
1. Kies uit één van de speciaal voor Rieteiland Oost gemaakte exclusieve villa-ontwerpen. Groot voordeel is dan dat je er snel kunt wonen. De villa's zijn samen met de ontwerpadviseur-bouwer naar eigen inzicht in te delen en af te werken.

2. Je gaat zelf aan de slag om je droomvilla te realiseren. Die droom begint met het nemen van een optie op een kavel, waarna gedurende de optieperiode zelf een ontwerp met alle bijbehorende voorwaarden, de bouwer, de bouwvergunning en de financiering wordt geregeld. Loopt alles goed, dan wordt het kavel gekocht en kun je beginnen.
Meer informatie is te vinden op rieteiland-oost.nl.

Weerbericht

Wat verschijnt verdwijnt weer, net als wijzelf

Mei wordt bloeimaand genoemd. Tussen 1 en 31 mei lengen de dagen met anderhalf uur. We hebben lang op warm lenteweer moeten wachten. In april werd het slechts op één dag 20 graden. Met mei op de kalender is de 20 graden al op tien dagen overschreden, waaronder vijf dagen boven de 25.0 graden.

Deze lente is uitermate grillig. Terwijl het eind april nog winters koud was (koudste Oranjefeest in ruim 30 jaar) kon met mei op de kalender de winterjas uit en de korte broek aan, doch tijdens Pinksteren weer andersom. Uitzonderlijk was dat Pinksteren met een maximum van 12 graden iets kouder was dan Pasen (13 graden) en zelfs kouder dan de laatste kerst (14 graden). Een maximum van 18 graden is normaal voor eind mei. Komende dagen komt het daar weer iets boven met 21 à 22 graden. Het is wisselvallig. Naast ruimte voor de zon is er kans op enkele buien.


Op het terras van café ED aan de haven van IJburg sprak ik Ernst uit Zeist. Hij komt elk voorjaar naar IJburg om op Blijburg Strand te mediteren. De rij boeddhabeelden daar gefet hem spirituele inspiratie. "Als ik daar zit in het zand, laat ik alles zijn zoals het is", sprak Ernst op ernstige toon. "Ik probeer me dan los te maken van mijn gedachten. Dan realiseer ik me dat het nooit anders kan zijn dan dat het is. Of het nou mooi weer is of regent, het gebeurt vanzelf en ik accepteer het. Mijn streven is om gelukkig en tevreden te zijn onder elke omstandigheid," zei Ernst, "zonder 'rugzak' vol met shit. Naast de zon die je verwarmt laat ik ook de regen toe in mijn leven. We hebben geleerd te denken in tegenstellingen, dat je alleen van zon en warmte kan genieten. Onzin," vond Ernst, "je kan ook leven als een weerman die van elk type weer geniet en verwonderd daarover is. Wat verschijnt verdwijnt weer, net als wijzelf."

"Wij zijn allen niet meer dan een stukje energie. Mijn eerste ballonnetje dat ik op het strand heb doorgeprikt is mijn IK-idee. Dat zie ik als de bevrijdingsweg. Want dat IK-gevoel wat we hebben, dus het idee dat je iemand bent die heel veel moet en alles onder controle wil houden, is slechts een idee. Functioneel en leuk, maar het is niet meer dan dat. Het is een illusie. Er is feitelijk niemand. Alles is één energie in beweging, de aarde draait, je hart klopt, de wind waait, de zon schijnt. Dat besef bezorgt mij diepe rust. Ik noem mezelf daarom een non-dualist", eindigde Ernst.

Donkere wolken pakten zich samen. Er dreigde regen. "Willen jullie niet naar binnen", riep cafébaas Ed. "Nee hoor", riepen we glimlachend. Zon of regen? Het maakt ons niets uit, we laten het hier gebeuren zoals het gebeurt. Dit wordt vast en zeker een heerlijke ervaring!

14 / 16

Oppas gezocht voor onze 4 kinderen (2, 3, 4 en 6 jaar oud) voor 2 dagen per week bij ons thuis in Weesp. Voorkeur voor dinsdag en donderdag van 7.30 tot 17.30 uur. Tel: 06-21581944

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gevraagd: Vrouw voor huishoudelijk werk, 3x4 uur per maand. Wit tarief, niet rokend. Tel.: 06-49 240 477.

Ook vijftigers rijden graag in een SUV

Verkoop verviervoudigd

Een op de vijf quintastics overweegt een SUV.

De verkoop van SUV's is in Europa verviervoudigd sinds 2005 en zal naar verwachting blijven stijgen. Volgens een recent onderzoek is dat niet alleen dankzij jonge gezinnen, zo meldt Ford.

In het verleden koos slechts een select aantal kampeerders, skifanaten en buitensportliefhebbers voor een SUV, maar tegenwoordig zijn ze ook populair onder moderne moeders met jonge kinderen, millennials (17- tot 34-jarigen) en quintastics, een populaire mediaterm voor actieve en jeugdige vijftigers. Volgens een nieuw onderzoek in opdracht van Ford overweegt bijna een op de drie moderne moeders om een SUV aan te schaffen, net als een op de vier millennials en een op de vijf quintastics.
"Telkens wanneer iemand voorspelt dat de verkoop van SUV's zal gaan dalen, wordt het tegendeel bewezen. Dat komt omdat SUV's een heel brede populariteit genieten onder mannen en vrouwen, jongeren en ouderen", zo zegt Roelant de Waard van Ford.

Imago
Uit het onderzoek bleek dat het imago van SUV's drastisch is veranderd. Ruim 80% zegt dat SUV's niet langer alleen maar luxueuze auto's zijn, maar dat ze de afgelopen vijf jaar ook zuiniger en milieuvriendelijker zijn geworden.

Ford maakte de onderzoeksresultaten bekend op het moment van de Europese introductie van de nieuwe Ford Edge SUV in München.

Suzuki Baleno ook als Smart Hybrid

Vanaf 27 mei in de showroom.

Suzuki zet 'vanaf € 14.999,-' op de prijskaart van de nieuwe vijfdeurs hatchback Baleno. Voor dat bedrag levert de Suzuki-dealer de Baleno 1.2 Dualjet Comfort. Standaard zijn onder meer airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór, centrale deurvergrendeling en led-dagrijverlichting. Hij staat vanaf 27 mei in de showroom.

Suzuki levert de nieuwe Baleno - die op een volledig nieuw lichtgewicht en extra stijf platform staat - met de keuze uit twee motorvarianten: de 1.2 Dualjet met 66 kW/90 pk, al dan niet als Smart Hybrid met regeneratie van remenergie, en de 1.0 Boosterjet met 82 kW/112 pk. Een automaat behoort in beide gevallen tot de mogelijkheden. Met minimaal 840 kg leeggewicht is het de lichtste auto in zijn klasse. Hierdoor betaalt de eigenaar minder wegenbelasting en is het verbruik laag. Bij zakelijk gebruik valt hij in de bijtellingscategorie van 21%.

Nieuwe krachtige diesel voor Opel Astra

De Astra 1.6 BiTurbodiesel levert een vermogen van 160 pk.

De Opel Astra is per direct leverbaar met een nieuwe, krachtige 1.6 BiTurbo dieselmotor.

Hij levert een vermogen van 118 kW (160 pk) en een hoog koppel van 350 Nm, dat al beschikbaar is bij 1.500 tpm. Dat is goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 8,6 (Sports Tourer 8,9) seconden en een tussensprint van 80 naar 120 km/uur in slechts 7,5 (Sports Tourer 8,1) seconden. Afhankelijk van de gekozen bandenmaat komt het gemiddelde verbruik uit op 4,0-4,1 l/100 km, met een CO2-uitstoot tussen 106-109 g/km (gemeten in de NEDC-cyclus). Met 16 inchbanden kwalificeren de Astra 1.6 BiTurbo 5-deurs én Sports Tourer zich voor de aantrekkelijke 21% bijtelling bij zakelijk gebruik. De Opel Astra 1.6 BiTurbo is leverbaar vanaf € 31.795,-.

Facelift voor C4 Picasso

De Citroën C4 Picasso krijgt deze zomer een nieuwe neus. Eentje met vloeiende lijnen die zijn karakter en dynamiek benadrukken. De nieuwe achterlichten hebben standaard een 3D-effect. Ook de 17" lichtmetalen velgen zijn nieuw, net als het tweekleurig dak en een afzonderlijke kleur voor de dakbogen. Daarnaast zijn er nog andere verfijningen aan het populaire model, plus snufjes zoals een achterklep die handsfree te openen is. Onder de motorkap ligt een PureTech 130 S&S EAT6-motor, ook al een noviteitje. Dankzij de keuze uit vier nieuwe interieursferen kan de trotse Picasso-bezitter de auto van binnen helemaal naar wens inrichten. "Wellbeing voor alle inzittenden", noemt Citroën dat.

Sterk debuut nieuwe Volkswagen Tiguan

De gloednieuwe Volkswagen Tiguan staat sinds het pinksterweekend in de Nederlandse showrooms. De stoere en innovatieve SUV is nu al een verkoopsucces, want nog voordat hij in Nederland arriveerde, zijn er al ruim 1.000 exemplaren aan klanten verkocht. De nieuwe Tiguan is leverbaar met een groot aantal innovatieve technologieën, zoals Active Info Display, het interactieve digitale instrumentarium. Ook zijn er veel online mogelijkheden voor de diverse infotainmentsystemen.