IJburgerNieuws

20 juni 2014

IJburgerNieuws 20 juni 2014


In Diemen wordt druk over Nuonweg opgevoerd

Open houden weg is speerpunt van gemeente Amsterdam

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De druk op de gemeente Diemen wordt opgevoerd om de Overdiemerweg achter de Maxis - betere bekend als de Nuonweg - open te houden. De nieuwe coalitie van Amsterdam noemt het zelfs een speerpunt.

De weg moet volgens plan eind volgende maand dicht. De gemeente Muiden en de Maxis zijn fel tegen de afsluiting. De weg wordt door IJburgers gebruikt om te shoppen bij de Maxis. De weg loopt over grondgebied van de gemeente Diemen en die wil nou juist de weg graag dicht. Er wordt al maandenlang over geruzied.
Muiden heeft er sinds vorige week een krachtige bondgenoot bij. De nieuwe coalitie van Amsterdam, D66, VVD en SP, heeft in haar coalitieakkoord specifiek een passage aangebracht over de weg. "We zijn van mening dat de Overdiemerweg, die IJburg met Diemen verbindt, open moet blijven. De weg moet dan wel worden aangepast om de verkeersveiligheid te garanderen." Een omslag bij het hoofdstedelijk bestuur: voorheen was het college van Amsterdam van mening dat de weg dicht moest, net zoals het college van Diemen.

Gesprek
Er heeft zelfs vorige week al een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder Lex Scholten van Diemen en vertrekkend wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam over de kwestie. Daar is nog geen resultaat geboekt, maar er wordt weer gepraat. Diemen wilde aanvankelijk alleen praten over het onderwerp als er vooraf aan 14 onrealistische eisen werd voldaan.
De verwachtingen zijn dat de nieuwe wethouder van Amsterdam (het is nog niet bekend wie specifiek het onderwerp Overdiemerweg krijgt) snel weer bij Diemen op de stoep staat om door te praten. Ook de Maxis is bezig om de afsluiting desnoods via een gang naar de rechter uit te stellen. Volgens het winkelcentrum is er sprake van oneerlijke concurrentie van de gemeente Diemen. Die wil de weg onder meer dicht om meer klanten vanuit IJburg naar het nieuwe winkelcentrum in Diemen te leiden.

IJburg wordt springplank naar Pampus

IJBURG – IJburg moet de springplank worden naar Forteiland Pampus. Er wordt gedacht aan een rondje Muiden per boot met daarin een bezoek aan Pampus en het Muiderslot. Die boot kan vertrekken en weer terugkomen op IJburg.

Pampus ziet de toekomst ingevuld als 'Isle of Amsterdam', in navolging van het Muiderslot dat zich 'Amsterdam Castle' noemt. Volgens directeur Tom van Nouhuys van Pampus weet de toerist nog te weinig van het forteiland en deze doelgroep biedt grote, financiële, mogelijkheden. "Want laten we eerlijk zijn: Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen", aldus Van Nouhuys.

Amsterdam Marketing
De twee belangrijkste toeristische attracties van Muiden flirten met deze beslissing openlijk met Amsterdam. Een logische stap: Amsterdam wordt overlopen door toeristen en de denktank voor toeristisch Amsterdam, 'Amsterdam Marketing' is druk op zoek naar mogelijkheden om de binnenstad te ontlasten. Toeristen worden steeds meer de regio in gestuurd: naar de Zaansche Schans, naar Zandvoort (toepasselijk: Amsterdam Beach) of naar het Muiderslot (Amsterdam Castle). De naamsverandering in de internationale folders heeft het Muiderslot bepaald geen windeieren gelegd. Het bezoekersaantal van het Muiderslot kwam in 2013 bijna twintig procent hoger uit dan in 2012.

I Amsterdam City Card
Sinds begin dit jaar accepteert het Muiderslot de I Amsterdam City Card, een kaart waarmee je gratis in Amsterdam en omstreken musea kunt bezoeken en kunt reizen met het openbaar vervoer. De redenatie is simpel: Muiden ligt maar enkele kilometers van de stadsgrenzen van Amsterdam af en vooral IJburg ligt op 'aanraakafstand'. De verbindingen met het openbaar vervoer zijn goed. En wie in het buitenland een grote stad bezoekt, weet zelf dat enkele kilometers reizen voor een attractie heel normaal is.

Op pagina 3 legt Tom van Nouhuys de plannen voor Pampus verder uit.

Schuur op IJburg geopend met picknick

IJBURG – De Schuur op IJburg aan de Zandzeggestraat op Rieteiland Oost – de voorloper van de Boerderij op IJburg – wordt zondag 22 juni feestelijk geopend door Ivar Manuel, voorzitter van de bestuurscommissie in Stadsdeel Oost. Vanuit deze schuur gaat de stichting Boerderij op IJburg sport-en-spelactiviteiten in en rond de natuur organiseren. Voor de openingszondag zoekt de stichting nog iemand die belangeloos wil cateren en die de opbrengsten van koffie, thee en limonade helemaal of voor een deel ten gunste wil laten komen van de Boerderij op IJburg (mailen kan naar info@boerderijopijburg.nl).

De Schuur op IJburg is in juni door een groep vrijwilligers opgebouwd en klaar gemaakt voor natuurgerichte activiteiten. Ook zijn de tuin en een wei voor vier pony's klaar. De openingshandeling is rond 13.00 uur, maar vanaf 12.00 uur is iedereen welkom om met zelf meegenomen eten en kleedjes aan te sluiten bij een feestelijke picknick. Na de officiële opening zijn er elk half uur gratis ponyworkshops, kinderdagverblijf Unikidz zorgt voor knutselen en schminken en er is informatie over toekomstige activiteiten zoals ponyworkshops en de IJburg rangers. Belangstellenden kunnen ter plekke voor tien euro vriend van de Boerderij op IJburg worden.

Verborgen Dieren Route
De Schuur op IJburg is ook het startpunt voor de Verborgen Dieren Route: een wandelroute langs putten in het Diemerpark die zijn beschilderd met dieren die in het pak voorkomen (maar die je nauwelijks of nooit ziet). Met een app kunnen bezoekers langs de door kunstenaar Leone Schröder beschilderde putten wandelen om meer te leren over deze verborgen dieren. Initiatiefnemer Sandra Hueber van Bright Up is met stadsecoloog Martin Melchers aanwezig om met bezoekers op pad te gaan in het park. Later in de middag is er de feestelijke afsluiting van de pilot Ring-Ring (www.ring-ring.nu), waarbij deelnemers door te fietsen waarde hebben gegenereerd voor lokale initiatieven, zoals de Verborgen Dieren Route Diemerpark. Fietsers kunnen met hun gefietste kilometers tot 1 augustus ook korting krijgen bij lokale winkeliers. De deelnemer met de meeste gefietste kilometers krijgt een prijs uitgereikt. Ook zijn er tijdens de openingsmiddag leuke aanbiedingen voor deelnemers aan de pilot.

Er wordt weer gebouwd op IJburg

De bewoners aan de Nico Jessekade die niet direct aan het water wonen, hebben nu nog vrij uitzicht over een bouwkavel waar ooit een kantoor was bedacht. Die kantoorkolos gaat er niet komen, maar er wordt binnenkort wel gestart met de bouw van woningen in het project INSTIJL. Zaterdag gaat de verkoop van start tijdens een informatiebijeenkomst. Voor meer informatie zie pagina 11.

608

bomen op IJburg krijgen hulp om beter te groeien

Pampus ziet kansen als 'Isle of Amsterdam'

De blik van directeur Tom van Nouhuys is op de toekomst gericht

Directeur Tom van Nouhuys: 'Het eiland is open. Het is gelukt. We gaan nu bouwen aan de toekomst.'

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Pampus is open. Het fort draait en het hoogseizoen staat op het punt van beginnen. De blik van directeur Tom van Nouhuys is gericht op de toekomst. Specifieker: richting het IJ, richting Amsterdam.

De afgelopen maanden kunnen gerust worden omschreven als de roerigste ooit voor Stichting Forteiland Pampus. Het geld raakte op en om de stichting te redden ging het roer om. Fortwachters Kris en Maartje vertrokken en binnen de stichting zelf werden grote organisatorische veranderingen doorgevoerd om Pampus bestuurbaarder te maken. "We verwachten dat deze week te kunnen afronden", zo vertelt Van Nouhuys.

Forteiland Pampus heeft veel te bieden.

Pampus verwacht dit jaar minder bezoekers, een bewuste keuze

We treffen Tom van Nouhuys op Pampus als de drukke pinksterdagen voor de deur staan. Het eiland wordt ingericht voor het weekend. Er wordt veel bezoek verwacht, maar niet zoveel als vorig jaar. "Vorig jaar Pinksteren was enorm druk. Een van de doelen voor het komende jaar is om het bezoek wat meer te gaan spreiden. Onze afspraken met de Bankgiro Loterij zijn ook aangepast. Vorig jaar moesten we ineens hordes bezoekers van de loterij verwerken die een kaartje hadden gewonnen."

Van Nouhuys oogt ontspannen. Pampus is open voor bezoek. Dat was de afgelopen maanden het belangrijkste. Nu de bezoekers weer op het eiland zijn, kan er gekeken worden naar de toekomst. De directeur ziet die toekomst zonnig in. Er zijn doelstellingen gemaakt.
De belangrijkste doelstelling is natuurlijk om voldoende geld binnen te halen om het eiland quitte te laten draaien. "Geen ruim 50.000 zoals vorig jaar, maar ergens halverwege de 40.000. Ook al zijn dat minder bezoekers, we verwachten er meer aan te verdienen", zo legt Van Nouhuys uit.

'Laten we eerlijk zijn: ons verhaal is hartstikke Amsterdams'

De bezoekersaantallen moeten ook meer gespreid worden. Meer doordeweeks en buiten het hoogseizoen om. Pampus gaat daarvoor in gesprek met scholen. Klassen komen nu nog niet genoeg. Op het eiland moet uiteindelijk in de oude fortwachterswoning overnacht kunnen worden. Daarvoor gaat Van Nouhuys in gesprek met de gemeente. De horeca op het eiland is onlangs in handen gekomen van een externe partij. Voorheen werd dit gedaan door de stichting, maar door de dagelijkse exploitatie in handen te leggen van een gespecialiseerde partij wordt het paviljoen naar een nieuw niveau getild. Ook kunnen schippers met een boot gratis aanleggen bij Pampus voor een bezoek aan het eiland of een bakje koffie. "Allemaal veranderingen", zo somt Van Nouhuys op.

Toekomst
Pampus wil verder. De blik richt zich op Amsterdam. Met belangstelling is er gekeken naar het Muiderslot dat het afgelopen jaar met succes de internationale toerist binnen de kasteeltorens heeft weten te krijgen door zich te profileren als 'Amsterdam Castle Muiderslot'. "We hebben goede contacten gelegd met Amsterdam Marketing. Er komen steeds meer toeristen naar onze hoofdstad. De binnenstad daar staat enorm onder druk en zij zijn zeer geïnteresseerd om toeristen een alternatief in de regio te bieden", zo vertelt Van Nouhuys.

Er wordt gedacht aan een rondje Muiden, met daarin het Muiderslot en Pampus. Dat kan met de boot vanaf IJburg. "Maar door goede marketing krijgt het Muiderslot zelfs nu ook al toeristen met de fiets vanuit Amsterdam." Een bezoek aan Pampus kost ongeveer drie uur. Samen met een bezoek aan het Muiderslot is het dus goed voor een dag vermaak.

"Wat mij betreft staat er dit jaar nog op de folders 'Pampus, Isle of Amsterdam'", aldus Van Nouhuys.

Isle of Amsterdam
"Laten we eerlijk zijn: Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen. Vroeger gingen de VOC-schepen bij de ondiepte Pampus voor anker voordat ze de haven van Amsterdam binnenkwamen en later was Pampus een fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat verhaal vertellen wij ook in onze Pampus Experience. Ik kan me goed voorstellen dat er toeristen zijn die best in dit verhaal geïnteresseerd zijn. Het verhaal van water, het verhaal van Nederland, naast tulpen, klompen en kaas."

56 ideeën Centrum- eiland in expositie

IJBURG – Tijdens het architectuurweekend wordt zaterdag 21 juni om 11.00 uur bij architectuurmuseum ARCAM de tentoonstelling 'Stad in zicht' geopend. Hier zijn - evenals op de website stadinzicht.arcam.nl - alle inzendingen voor de invulling van het Centrumeiland op IJburg te zien.

ARCAM schreef dit jaar een prijsvraag uit voor een invulling van het Centrumeiland op IJburg. Dit eiland wordt momenteel bij Strand Blijburg opgespoten, maar er zijn nog geen plannen voor de inrichting. ARCAM riep daarom iedereen op met plannen en ideeën te komen. Dit leverde tot nu 56 plannen op waarvan een groot aantal te zien is tijdens de expositie. Er zijn plannen bij voor slechts een deel, maar de meeste plannen gaan over de invulling van het hele Centrumeiland. Uit de inzendingen blijkt dat er veel verschillende ideeën zijn over de inrichting. De expositie is zo ingericht dat elk idee dezelfde ruimte krijgt. Het is de bedoeling dat in het najaar de plannenmakers een uitnodiging krijgen om mee te doen aan een workshop waar de plannen verder worden uitgewerkt. Later worden alle ideeën aan de gemeente aangeboden.

Blijburg
Volgend jaar verhuist Blijburg overigens voor een periode van 10 jaar naar het Centrumeiland. Langs de nieuwe, tijdelijke weg vanaf de Pampuslaan naar Blijburg komt daardoor ruimte voor tijdelijke voorzieningen. IJburgers mogen hier voorstellen voor doen. Na de zomervakantie houdt de gemeente een bijeenkomst over het tijdelijk beheer van het Centrumeiland.
Ideeën voor het eiland kunnen nog steeds worden ingestuurd. Deze worden later aan de expositie en website toegevoegd. ARCAM is gevestigd aan de Prins Hendrikkade, vlak bij het Scheepvaartmuseum.

Dependance IJC komt aan Foekje Dillemastraat

IJBURG – De tijdelijke dependance van het IJburg College op het Zeeburgereiland komt na de zomer definitief aan de Foekje Dillemastraat. Dit blijkt uit de wekelijkse update op de website van het IJburg College.

Makkelijk gaat het allemaal niet met de dependance. Er was veel gesteggel over de locatie en de besluitvorming wordt vergeleken met de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Maar nu is de kogel dan toch door de kerk en dat is hard nodig, want om op 4 augustus het gebouw bouw- en installatiekundig klaar te hebben moet in de week van 9 juli worden gestart met de bouw.

Hutten bouwen van boomtakken

Een gewilde speelplek voor kinderen hoeft niet altijd hightech te zijn. Dat wordt bewezen op Kavel 1, het natuurspeel, -kijk en -doeterrein aan het begin van IJburg. Er is een aantal boomstronken en takken neergegooid waar IJburgse kinderen naar hartenlust hutten van kunnen bouwen of op een andere manier mee aan de gang kunnen. In de korte tijd dat dit mogelijk is, is het een gewilde speelplek geworden.

Emma Eigenraam (23)

medewerker Informatie en Dienstverlening OBA

Sinds kort heeft IJburg een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Tablet Café is een vast onderdeel in het programma. Wat gebeurt hier?
"Elke laatste donderdag van de maand worden tussen 14.00 en 15.30 uur ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld over tablets en iPads. Soms help ik iemand even op weg, maar ik probeer mensen zoveel mogelijk aan elkaar te koppelen zodat ze samen de weg op de tablet leren te vinden. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen, is er wat te drinken en is deelname gratis."

Moet je verstand hebben van een tablet, juist niet, of geldt beide?
"Het laatste. Het Tablet Café is geen les of een cursus. Het gaat vooral om het uitwisselen van ervaringen met elkaar."

Moet je je eigen tablet meenemen?
"Ik raad aan om je eigen tablet mee te nemen, omdat je daarmee dan aan de slag kan gaan. De bibliotheek heeft ook tablets die mensen tijdens het café mogen gebruiken."

Lees jij ook boeken en luister je ook muziek via je tablet?
"Ik lees geen boeken via mijn tablet. Daarvoor hou ik te veel van papieren boeken. Ik heb wel een e-reader die ik op vakantie meeneem. Muziek luisteren op YouTube of de online radio van 3FM doe ik wél graag via mijn tablet."

Welk boek en welke muziek zijn je favoriet?
"Ik ben een allesverslindende (kinder)boekenwurm. Mijn favoriet van dit moment is 'Een weeffout in onze sterren', een ontroerend meesterwerk van John Green. En ik luister graag naar Birdy, Asgeir en Kena Grannis."

Wat is je favoriete plek op IJburg en waarom?
"Strand Blijburg. Na een dagje werken, met dit mooie weer, heb ik daar meteen een vakantiegevoel!"

Is er iets op IJburg dat je bezighoudt?
"Ik vind het heel belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen uit IJburg lid worden van de bibliotheek en ons weten te vinden."

Onderzoek naar funpark voor IJburgse skaters

Mogelijkheden en kosten in kaart gebracht

Er wordt onderzoek gedaan naar een funpark voor jonge IJburgse skaters.

IJBURG - Stadsdeel Oost onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een voorziening voor jonge funskaters op IJburg. Bij het stadsdeel zijn rond de 450 verzoeken en ongeveer 500 handtekeningen binnengekomen en de Facebookpagina skateparkijburg heeft 491 likes. Er lijkt dus behoefte aan een funpark.

Hoeveel jongeren op IJburg regelmatig de skates onderbinden, is niet helemaal helder. Maar feit is dat je overal op en rond IJburg veelal jonge skaters hun kunsten ziet uithalen. En daarbij wordt niet zelden overlast veroorzaakt. Voor Dynamo Amsterdam - een maatschappelijke organisatie die nauw betrokken is bij de jeugdvoorziening op IJburg - was het zelfs aanleiding om recentelijk een project te starten met skateboarders. "Een fotograaf maakt een expositie van de belevingswereld van deze skateboarders. Onbekend maakt immers onbemind en door ze zichtbaar te maken kun je daar iets aan doen", licht Coen van Heteren van Dynamo toe.
Frank van Egmond, gebiedsadviseur IJburg bij de gemeente Amsterdam, laat weten dat de vele verzoeken en de handtekeningenactie reden zijn om een vooronderzoek te houden om "inzicht te krijgen in de mogelijkheden, haalbaarheid en kosten" van een skatevoorziening. Het onderzoek moet boven water krijgen wat de behoefte om te skaten precies inhoudt en hoe breed deze wordt gedragen, maar ook wordt gekeken welke mogelijke locaties er zijn, wat de kosten zijn van een funpark en hoe het funpark gestalte moet krijgen. "Een skatevoorzienining vraagt bepaalde voorwaarden wil deze een succes worden. Er zijn immers genoeg voorbeelden van ongelukkig vormgegeven skatevoorzieningen die daardoor onsuccesvol zijn. Samen met de doelgroep ontwerpen en eventueel bouwen - dat zorgt voor eigenaarschap - lijkt in dit geval een goed uitgangspunt." Het rapport is half juli gereed.

Stadsdorp IJburg niet alleen voor 50-plus

IJBURG – Stadsdorp IJburg is op 4 juni officieel van start gegaan. "Het begin is er en we hopen gaandeweg te groeien", laat Evelien de Roos weten. Nieuw ten opzichte van de eerste plannen is dat Stadsdorp IJburg niet alleen voor 50-plussers, maar voor alle volwassenen op IJburg open staat.

Stadsdorp IJburg is de naam van een groep enthousiaste IJburgers (de meesten zijn ouder dan 50) die met elkaar en geheel vrijblijvend allerlei activiteiten willen organiseren. Het clubhuis van Stadsdorp IJburg is de FlexBieb, waar eens in de veertien dagen de zogenoemde FlexSoos wordt gehouden. Activiteiten waaraan gedacht worden zijn een museumgroep, filmclub, leeskring, kookclub, textielclub, bridgeclub, wandelgroep en een werkgroep zorg. Op Hallo IJburg krijgt Stadsdorp IJburg een eigen pagina waarin met de deelnemers kan worden gecommuniceerd. Ook kan men hier mededelingen achterlaten en oproepen doen.

10de editie Spektakel op IJburg

IJBURG – Het duurt nog even, maar wellicht handig om in de agenda te zetten: Spektakel op IJburg vindt dit jaar op zondag 17 augustus plaats. Het is de tiende editie van dit theaterspektakel, waarmee het nieuwe cultureel seizoen wordt ingeluid.
Spektakel op IJburg trekt elk jaar rond de drieduizend bezoekers en biedt een brede programmering die is gericht op peuters, kleuters, kinderen en jongeren. Volgens eigen zeggen kenmerkt de programmering zich door kwalitatief hoogstaande theatervoorstellingen, aangevuld met straattheateracts, verteltheater, workshops op het gebied van theater, dans en beeldende kunst. Op het festival krijgen ook nieuwe kindertheatermakers en -kunstenaars de gelegenheid zich te presenteren.
Theatraal IJburg houdt verder zaterdag 5 juli tussen 9.30 en 17.30 uur een groot zomervakantiefeest in het Ed Pelsterpark. Daarvoor worden mensen gezocht om de activiteiten te begeleiden en om te helpen met opbouwen en dergelijke. Opgeven kan bij Theatraal IJburg dat aan het Ed Pelsterpark zit.

Imker vertelt over bijen

IJBURG – Onder de Nesciobrug bij het Diemerpark is zondag 13 juli een bijenhouder te bewonderen. De inmker vertelt deze middag alles over het houden van bijenvolken en ook wordt informatie gegeven over de verschillen tussen een bij, een wesp, een hommel en het belang van bestuiving door bijen.
De laatste jaren is er veel interesse geweest voor bijen in de stad en dat heeft ertoe geleid dat er steeds meer imkers zijn gekomen en dat er veel projecten rond de bij zijn opgezet. De imker is tussen 13.00 en 15.00 uur aanwezig bij de Nesciobrug.

Benefiet- concert

IJBURG – In kerkcentrum De Binnenwaai vindt vrijdagavond vanaf 20.00 uur een benefietpianoconcert plaats. Romayne Wheeler en Romayno Gutiérrez geven dan een concert waarvan de baten bestemd zijn voor de Tarahumara-indianen in de Sierra Maestra in Mexico.
Er leven 121.835 Tarahumara in Mexico onder over het algemeen arme omstandigheden. De laatste jaren zijn zij getroffen door extreme kou, droogte en hongersnood en er is een groot gebrek aan medicijnen en andere levensbehoeften. De Amerikaanse pianist en componist Romayne Wheeler woont sinds 1992 bij de Tarahumara-indianen en verzorgt regelmatig concerten om geld in te zamelen.

Meer groen op IJburg is zeer welkom

Meerdere initiatieven om IJburg groen te kleuren

Moes32 aan de Bert Haanstrakade is een plek waar een aantal IJburgers zelf groente en fruit verbouwt.

IJBURG – IJburgers zijn 'groen minded'. Dit bleek overduidelijk bij een bijeenkomst in de FlexBieb eind juni met als onderwerp 'Natuur en groen'. Op basis van ideeën op Kompas op IJburg is er een lijst met onderwerpen waar IJburgers actief mee aan de gang gaan. Een inventarisatie van Michel Vogler, de drijvende kracht achter Kompas op IJburg, maakt helder dat IJburg een stuk groener kan.

Kompas op IJburg is een online platform waar bewoners van IJburg ideeën en wensen over IJburg bekend kunnen maken. Andere IJburgers kunnen daarop inhaken en laten weten of zij actief willen meehelpen (je kunt je bijvoorbeeld opgeven als trekker van een project waarmee je de leidende contactpersoon wordt) het idee van de grond te krijgen. De focus ligt enerzijds op het stimuleren van samenwerking en participatie en in tweede instantie het bevorderen van directe democratie.
Er zijn 25 thema's die zijn gerangschikt in zeven hoofgroepen, te weten woon- en leefomgeving, opgroeien van kinderen, economisch klimaat, zorg en welzijn, recreatie, organisatie en overig. Op basis van de eerste inventarisatie zijn er drie onderwerpen waarover de meeste ideeën zijn binnengekomen en daarvan is 'Natuur en groen' er een. Er zijn zes wensen waar bewoners actief mee aan de gang gaan. Dat zijn:

1. Een klimboom voor kinderen
Een klimboom is voor kinderen een laagdrempelige en leuke manier om spelend met de natuur in aanraking te komen. Het zou een echte boom kunnen zijn die naar IJburg wordt verplaatst, of een dode boom die liggend kan worden neergelegd. Erna van As heeft zich opgeworpen als trekker.

IJburgers zijn 'groen minded'

2. IJburg Rangers
IJburg Rangers is een natuurclub die workshops en excursies organiseert over de natuur in en rond IJburg. Het plan komt uit de koker van het team achter de stichting Boerderij op IJburg. Er zijn vrijwilligers nodig voor het maken van het programma en het begeleiden van kinderen. Er lijkt voldoende interesse om direct na de zomervakantie te kunnen starten met activiteiten, hoogstwaarschijnlijk bij de Boerderij op IJburg. Voor vrijwilligers geldt dat ze niet deskundig hoeven te zijn: er zal voldoende kennisoverdacht plaatsvinden zodat praktisch iedereen hierbij kan helpen. Robert Borghuis en Zita Pels werken dit plan verder uit, met ondersteuning van bioloog Barry van der Kuinder.

3. Meer groen op IJburg, zoals hanging baskets
Veel IJburgers missen groen in de straat. Het stadsdeel stimuleert al geveltuinen en groene boomspiegels, maar zogeheten 'hanging baskets' zitten niet in het standaardaanbod. Vooral voor de IJburglaan en de Pampuslaan worden hanging baskets als een goede manier gezien om de wijk groener te maken. Tot op heden is er nog geen trekker voor dit idee, maar belangstellenden kunnen zich aanmelden via Kompas op IJburg.

Kompas op IJburg inventariseert en stimuleert ideeën

4. Groene daken op IJburg
Groene daken bieden enorm veel voordelen, zoals betere isolatie, minder lawaai bij het regenen, meer vogels en schonere lucht. Veel van deze voordelen zijn nog onbekend, en ook kent bijna niemand de subsidiemogelijkheden voor de aanleg ervan. Luc Glasbeek werpt zich op om de groene daken te gaan promoten. Als eerste stap wil hij samen met een vereniging van eigenaren de mogelijkheden onderzoeken. Zodra een start is gemaakt, kan op Hallo IJburg een kaart worden opgenomen waarop de groene daken van IJburg worden getoond, om zo andere partijen te stimuleren om mee te doen.

Theo van Goghpark

Het Theo van Goghpark is het tweede onderwerp waarover op Kompas op IJburg veel wensen zijn genoemd. Dit park is daarom het tweede thema dat tijdens een speciale thema-avond wordt aangesneden. Deze vindt op woensdag 2 juli vanaf 20.00 uur plaats in de FlexBieb.

5. Zelf eten verbouwen en meer eetbaar gemeentegroen

Op IJburg zijn al diverse moestuinen, zoals op Steigereiland-Noord, Kavel 1, Kavel 13a, Garden of Life (in blok 30) en Moes32. Uiteraard verbouwen ook veel bewoners groenten en fruit in hun eigen tuin. Ninon Vermeulen wil onderzoeken of de lokale voedselvoorziening kan toenemen. Er is een groepje geformeerd dat deze ideeën verder onderzoekt en uitwerkt.

6. Zelf compost maken van GFT-afval

Zo'n 40 procent van ons huishoudelijk afval bestaat uit groente-, fruit en tuinafval (GFT). Dit wordt op dit moment niet gescheiden ingezameld, terwijl er prima compost van gemaakt kan worden. Marije van der Laan wil onderzoeken of gescheiden inzameling mogelijk is op IJburg en Julia Mandle wil het zelf compost maken op IJburg stimuleren.

Weerbericht

Het blijft bij schapen tellen op IJburg

Juni wordt zomermaand of weidemaand genoemd. Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van oppergod Jupiter. Juni is de maand van de zomerzonnewende. De zon bereikt op 21 juni, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste positie. De zon staat dan exact boven de kreeftskeerkring. Op die langste dag hebben we de hoogste zonnestand, maar niet altijd het warmste weer. Dat laatste is afhankelijk van de luchtdrukverdeling en de luchtstromingen tussen de hoge- en lagedrukgebieden.

Ergens tussen 5 en 24 juni maken we vaak een koele periode mee. Dat staat bekend als 'schaapscheerderskou'. De wind waait dan dagenlang uit het noordwesten of noorden. Dit komt door een langdurige ligging van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan of de Britse eilanden. Die noordenwind blaast strak over de Noordzee, neemt vocht op en er ontstaat een wit en grijs wolkendek. Het vocht kan niet ver naar boven ontsnappen als gevolg van een 'inversie' op circa 1500 meter. Daarboven bevindt zich als gevolg van de hoge luchtdruk een warmere luchtlaag. Dat werkt als een deken. Het vocht kan zich vlak onder die inversie alleen in horizontale richting uitspreiden. Er ontstaat zo een egaal wolkendek. Soms vallen er gaten in en schijnt de zon bij tussenpozen. Regenen doet het nauwelijks, mits het hogedrukgebied niet te ver naar het westen ligt. Van die grijze luchten in zo'n koele periode maakte men vroeger gebruik om de schapen te scheren. Zo werd de geschoren huid van de schapen niet aan de felle junizon blootgesteld.

Ook deze juni maken we zo'n koele periode mee. Alleen is schapen scheren op IJburg nog geen fenomeen. Op de met grassen begroeide dijk langs de IJmeerkust richting Muiden lopen wel schapen en… ook het Diemerpark is laag begroeid. Ideaal voor grazende schapen zou je zeggen. Leuk voor kinderen! Ook zou de sfeer van eilandelijkheid op IJburg zo nog meer vorm krijgen. Hierover sprak ik onlangs met stadsecoloog en vogelaar Bert Vogel. Hij begrijpt deze gedachte. Hij is echter tegen. De leeflaag in het Diemerpark is slechts 85 cm dun. Dat komt omdat daaronder oud chemische vuilstort ligt ingepakt in isolerend materiaal. Door die dunne leeflaag met amper grondwater moeten grassen, kruiden en struiken tegen een stootje kunnen. Het Diemerpark is daarom te kwetsbaar voor grote grazers. Er zijn wel kleine grazers zoals konijnen, die op hun beurt prooi zijn voor de vossen en wezels die er ook leven. Ook leven er circa tweehonderd vogelsoorten. Het is een heel bijzonder leefgebied. Bert schudde zijn hoofd. "Nee, jammer voor de kids, maar schapen scheren op IJburg zie ik niet gebeuren. Dan blijft er dus alleen 'schaapjes tellen' over", grapte hij. "Het allerbeste slaapadvies ter wereld en een heel leuk spel!"

'Kinderopvang zou een recht moeten zijn'

Ondernemers van KinderVilla in top 100 meest inspirerende zakenvrouwen

IJBURG - Natalie Feijen en Eugenie Suer kregen tot hun grote verbazing te horen dat ze in de lijst staan van de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Ze begonnen in 2000 met hun eigen kinderopvang genaamd KinderVilla. Het concept is succesvol en inmiddels hebben de dames 7 vestigingen verspreid over IJburg, Bussum, Naarden en Hilversum. Dat ze geselecteerd werden door The Next Woman en het Financieele Dagblad kwam heel onverwacht, maar ze vinden het een eer en het is voor hen een bevestiging om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Natalie Feijen en Eugenie Suer zijn blij dat ze behoren tot de top 100 van meest inspirerende zakenvrouwen. Foto: Bob Awick

IJBURG - Natalie Feijen en Eugenie Suer kregen onlangs tot hun grote verbazing te horen dat ze in de lijst staan van de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Ze begonnen in 2000 met hun eigen kinderopvang genaamd KinderVilla. Het concept is succesvol en inmiddels hebben de dames 7 vestigingen, verspreid over IJburg, Bussum, Naarden en Hilversum. Dat ze geselecteerd werden door The Next Woman en het Financieele Dagblad kwam heel onverwacht, maar ze vinden het een eer en het is voor hen een bevestiging om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Hoe zijn jullie in deze top 100 terechtgekomen?
Natalie: "We zijn geselecteerd door een commissie die ruim 500 bedrijven heeft gescreend. We wisten daar niets van. Op een dag kregen we een mail of we een enquête van The Next Women wilden invullen. Ze wilden allerlei dingen weten, bijvoorbeeld over hoe we in het ondernemerschap staan. We hebben die lijst ingevuld en het bleek dat we aan de gestelde criteria voldeden over bijvoorbeeld de omzet die we draaien en het aantal mensen dat we in dienst hebben. Uiteindelijk zijn we dus in de top 100 beland en werden we door het Financieele Dagblad geïnterviewd voor de special in FD Persoonlijk." Eugenie: "Vorige maand zijn we naar de uitreiking gegaan in filmmuseum Eye in Amsterdam. Dat was een geweldige avond vol ondernemende vrouwen. Eerst waren we sceptisch. Is het onze tijd wel waard om te gaan? Maar het bruiste van de energie, we hebben veel mensen leren kennen en iedereen wilde elkaar helpen. We hebben veel leuke ideeën opgedaan. Zo hebben we iemand ontmoet met een pop-upcinema in Amsterdam, een kleine bioscoop die je met een groep kunt afhuren, ideaal voor een uitje met de kinderen van de KinderVilla op IJburg."

Is dat nou nog nodig anno 2014, zo'n prijs speciaal voor vrouwen?
Natalie: "Ja. De prijs spreekt een enorme waardering uit. Veel vrouwen zijn succesvol in dienstverband, maar het aantal vrouwelijke ondernemers is nog steeds klein. Veel vrouwen durven het niet aan om te ondernemen, vooral als ze kinderen hebben. Ondernemen kost namelijk veel geld en tijd. Mannen nemen dat risico vaak wel, vrouwen niet."

'Als je investeert in kinderen, dan zul je zien dat iedereen gelukkiger is'

Maakt het feit dat jullie vrouw zijn het moeilijker om te ondernemen?
Eugenie: "Ik weet nog dat we in het jaar 2000 bij de bank aanklopten voor een lening om ons bedrijf te starten. Daar werd toen heel moeilijk over gedaan. Sowieso was de investering hoog en begonnen we in een 'nieuwe branche'. De kinderopvang was namelijk voorheen het domein van stichtingen. Maar we waren ook allebei zwanger en de bankmedewerker vroeg ons ook: hoe staat je man hierin? Ik geloof niet dat ze mannen vragen wat hun vrouw ervan vindt als ze een nieuwe onderneming starten."

Hoe kwamen jullie op het idee om een eigen kinderopvang op te zetten?
Natalie: "We leerden elkaar kennen bij het halen en brengen van de kinderen naar de crèche. Ik werkte destijds in Amsterdam en was vanuit de hoofdstad verhuisd naar Naarden. In Naarden kon mijn kind niet naar de opvang omdat de openingstijden niet aansloten op mijn werktijden en omdat er geen plek vrij was. Het was altijd al een wens geweest iets voor mezelf te beginnen en toen ik tegen dit probleem in de kinderopvang aanliep, wist ik wat ik wilde. We hadden dus tegelijkertijd plannen om iets te beginnen in de kinderopvang. Ik had al een businessplan liggen, alleen zocht ik nog een goede locatie. "

'Twee kapiteins op één schip? Een gezin run je ook met z'n tweeën'

Eugenie: "Ik was destijds headhunter en kon een stap hogerop doen, maar ik had ondertussen geholpen bij het opzetten van crèches en wist dat daar mijn hart lag. Daarom wilde ik mijn eigen kinderopvang. Ik ben namelijk pedagogisch geschoold en kom uit een ondernemend gezin. Tussen Natalie en mij klikte het direct. Ook wisten we dat we meer wilden doen dan snoeten poetsen en verzorgen. Onze visie was en is hetzelfde: het kind staat centraal."

Ondernemen brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe doen jullie dat als twee kapiteins op één schip?
Eugenie: "We zijn heel verschillend, zowel qua achtergrond als denken als talenten. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen, maar het kan ook botsen. We zijn elkaars spiegel. Een gezin run je ook met z'n tweeën." Natalie: "Als één van ons iets niet wil, dan gaat het ook niet door."

Kunnen jullie zonder mannen?
Natalie: "Wij kunnen en willen niet zonder mannen. Onze mannen steunen ons in alles wat wij doen. Daarnaast zijn we ook groot voorstander van mannen in de kinderopvang. Mannen zijn goed om op de groep te hebben. Ze zijn fysieker ingesteld waardoor ze bijvoorbeeld eerder zullen stoeien. Ook begrijpen ze waarom vooral jongens behoefte hebben aan het luidruchtig spelen van indiaantje of alleen maar willen voetballen. Een vrouw zal eerder zeggen 'doe niet zo druk, kom maar een boekje lezen'. Mannen kijken gewoon anders naar kinderen en dat is goed voor de balans in de opvoeding."

The Next Woman

The Next Women heeft als missie om een inclusief ecosysteem van vrouwelijke starters, rolmodellen, deskundigen en investeerders te creëren. Het doel is om zowel wereldwijd als lokaal ambitieuze, ondernemende vrouwen online en offline te adviseren, te inspireren en te verbinden.
Volgens dit platform behoren Natalie Feijen (45) en Eugenie Suer (47) tot de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Zij hebben hun eigen kinderdagverblijf en naschoolse opvang genaamd KinderVilla met 7 vestigingen in Hilversum, Naarden, Bussum en IJburg. Hier worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Natalie, wat waardeer je het meest aan Eugenie?
Natalie: "Ik vind Eugenie vakkundig met datgene waar ze voor staat. Ze weet altijd waar ze het over heeft. Ze is nieuwsgierig en leergierig. Ook waardeer ik haar manier van communiceren, haar openheid en natuurlijk haar passie voor het vak en de kinderen. En boven alles is ze gewoon een heel fijn mens."

En Eugenie, wat waardeer je het meest aan Natalie?
Eugenie: "Wat mij het meest verrast heeft is dat ze echt twee kanten heeft, een vrouwelijke en een mannelijke kant. Natalie is de pitbull van ons tweeën, tenminste, zo komt ze over. Ze is een echte doorzetter en laat haar emoties zien. Ook is ze goed in het 'spelen met de mannenwereld'. Zo kan Natalie perfect een bouwvakker aansturen; ik ga dan eerst honderd vragen stellen en dat werkt niet. Ze spreekt mensen anders aan en kan heel onbevangen in situaties stappen om het vervolgens uit te voeren."

Hoe gaat het momenteel in de kinderopvang?
Natalie: "Ik denk dat nog steeds veel ouders kiezen voor kinderopvang die om de hoek zit en zo min mogelijk kost. Dat is erg jammer, want ze kiezen niet altijd voor kwaliteit, terwijl dat juist zo belangrijk is. Wij hebben echt verstand van kinderopvang, maar soms vinden ouders het lastig om dingen uit handen te geven en ontbreekt het aan vertrouwen. Kinderopvang is nog steeds geen recht, terwijl het juist zo essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Kinderopvang is niet een instrument om een vrouw aan het werk te krijgen. Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor de maatschappij, net zoals onderwijs dat is. Er wordt door de regering enkel in periodes van vier jaar gedacht, maar er moet juist een langetermijnvisie komen voor de kinderopvang." Eugenie: "Alle moeders werken tegenwoordig en daarom zijn bijvoorbeeld de speeltuinen leeg. De kinderen en moeders hebben in vergelijking met jaren geleden veel minder sociale omgang. Kinderen leren veel meer als ze in een groep zitten, ook krijgen ze gemeenschapsgevoel en maken ze hier vrienden voor het leven. Het zou geweldig zijn als de overheid besluit dat ieder kind twee dagen kinderopvang krijgt en dat ook betaalt. Als je investeert in kinderen, dan zul je zien dat iedereen gelukkiger is. Uit recent Engels onderzoek blijkt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan veel succesvollere, gezondere personen worden die ook maatschappelijk en economisch meer bijdragen dan kinderen die niet naar de opvang gaan."

Hoe vooruitstrevend zijn jullie?
Eugenie: "Wij hebben al heel lang gepleit voor meer samenwerking met scholen. Toen we begonnen was de tendens dat men op scholen zei 'kinderopvang, dat is heel ander werk'. Tegenwoordig is er wel meer samenwerking, maar dat kan nog veel beter. We hebben bijvoorbeeld ook een kindkaart gemaakt waarop we bij de overgang naar de basisschool aangeven hoe het met het kind gaat. Daarmee lopen we echt voorop. We merken wel dat lang niet alle leerkrachten klaar zijn voor deze verandering. Zo wordt de kaart pas bij problemen met het kind uit de kast gehaald. Ik denk dat hier nog veel winst te behalen is. Essentieel daarbij is dat de kinderopvang als volwaardig wordt gezien."

IJburgers kunnen buitenbankje openstellen voor anderen

BankjesCollectief moet groot worden in Amsterdam-Oost

Jesse Jop Jorg (rechts) hoopt dat iedereen in Oost zijn bankje openstelt voor anderen.

IJBURG – Elke eerste zondag van de maand (in juli op de 6de) kunnen IJburgers samen met andere inwoners van Amsterdam-Oost met een bankje voor de deur meedoen aan het zogenoemde BankjesCollectief. Het idee: iedereen met een bankje (er zijn er ongeveer 500 in Oost inclusief IJburg) stelt dit open voor anderen en als er maar genoeg mensen meedoen, dan ontstaat vanzelf het grootste openluchtcafé ter wereld. Jesse Jop Jorg heeft het bedacht.

Pas als je erop gaat letten, merk je hoeveel mensen een bankje, al dan niet met tafel, of een ander soort zitgelegenheid voor de deur hebben. In veel gevallen gaat het om de enige plek waar de bewoners van het huis kunnen zitten, maar vaak is het ook zomaar een relaxed plekje waar bijvoorbeeld de zon lekker op staat. Of waar het uitzicht prachtig is. Of waar het om een heel andere reden prettig toeven is. Jesse Jop Jorg, woonachtig in Oost, liet het niet bij de constatering alleen dat er wel erg veel bankjes buiten staan, maar bedacht het BankjesCollectief. "Ik vind al die bankjes in het straatbeeld erg leuk, om een aantal redenen", licht hij toe. "De bankjes maken om te beginnen het straatbeeld leuk, persoonlijk en divers. Er zijn geen twee bankjes hetzelfde en veel mensen hebben er echt wat van gemaakt, met bijvoorbeeld een paar plantjes en een tafel en zo. Daarnaast is een bankje voor je deur het symbool van gastvrijheid. Je zet namelijk privé een bankje neer in de publieke ruimte en dat zegt iets over de eigenaren. Ik heb eens in de Jordaan aan ongeveer twintig mensen met een bankje gevraagd of iedereen erop mag gaan zitten en dat was het geval. Daardoor werkt een bankje ook verbindend in een buurt. Op het moment dat iemand op jouw bankje gaat zitten, is een praatje snel gemaakt."

BankjesCollectief.nl

Iedereen die wil meedoen, kan zich eenvoudig aanmelden op bankjescollectief.nl. Daar geef je op dat je bankje meedoet en waar het staat, welke openingstijden je hanteert, wat je serveert en eventueel welke activiteit er is. Bezoekers kunnen vervolgens op de site met de knop 'Zoek bankjes' er achterkomen welke bankjes meedoen. De eerste vijftig personen die in Oost meedoen met het BankjesCollectief krijgen een krijtbordje met de tekst 'BankjesCollectief, het grootste openluchtcafé ter wereld'. Daarbij krijg je een krijtstift, posters en flyers waarmee je iedereen kan uitnodigen.

Zetje in de rug
Dat goede gevoel over zijn eigen bankje heeft hij omgezet in een idee om mensen met een bankje op te roepen om mee te doen aan het BankjesCollectief. "Er is bij veel mensen een latente behoefte om andere mensen in de buurt te leren kennen en daar is een bankje ideaal voor."
Deelname aan het BankjesCollectief is laagdrempelig. Jesse Jop Jorg legt uit wat de bedoeling is: "Iedereen die wil aanhaken, maakt via de website bankjescollectief.nl (zie kader-red.) bekend dat iedereen op de eerste zondag van de maand welkom is op haar of zijn bankje. Vervolgens is het aan de bewoners om zelf iets te bedenken waardoor het leuk wordt om langs te komen. Je kunt vervolgens zelf invullen wat je aanbiedt. Je kunt koffie, thee, limonade, misschien een biertje, eventueel wat versnaperingen en dergelijke aanbieden, maar je bent daar vrij in. Maar je kunt ook in een heel andere richting denken. Ik heb zelf in de eerste editie begin juni voor de deur een knikkerpotje gemaakt en heb kinderen uitgenodigd voor een openbaar knikkerkampioenschap. Daar kwamen veel kinderen op af. Maar je kunt ook muziek maken, of wat jij wilt. Het is trouwens nadrukkelijk niet de bedoeling dat je vooraf meldt wat een versnapering of een activiteit kost, maar na afloop kunnen de bezoekers vaststellen wat ze het waard vinden om gast te zijn geweest."

'Het zou mooi zijn als er hierdoor veel meer bankjes komen"

Geen bankje
Wil je meedoen, maar heb je geen bankje? Geen nood, daar wordt aan gewerkt. "Je kunt dan ook een openbaar bankje openstellen, maar we hebben het liefst bankjes voor de deur. Wij zijn daarom in gesprek met lokale ondernemers die tegen een heel schappelijke prijs een goed bankje maken. En als je geen benedenwoning hebt, kun je natuurlijk samen met je onderburen een bankje openstellen. Dan werkt het van begin af aan al verbindend. Het zou natuurlijk mooi zijn als er hierdoor veel meer bankjes komen."

Jesse Jop Jorg is gestart voor zijn deur in de Tweede Oosterparkstraat en ziet graag dat IJburgers aanhaken. "Wat mij betreft kan dit uitgroeien tot heel Amsterdam, maar in Oost willen we het echt heel groot maken en daar focussen we ons op. En IJburg maakt deel uit van Oost, dus iedere IJburger is welkom. Het leuke aan de bankjes op IJburg is dat deze in tegenstelling tot de bankjes in veel straten in Oost veel ruimte hebben. IJburg geeft daardoor een extra dimensie aan het initiatief."
Laatste vraag: hoe groot kan dit worden? "Geen idee. De eerste keer deden er 21 bankjes mee en we rekenen nu op vijftig bankjes. En wat mij betreft doen uiteindelijk alle ongeveer 500 bankjes in Oost en op IJburg mee."

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op die hij tien jaar later publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Het zand voor het Centrumeiland wordt met vrachtwagens aangevoerd en komt uit het IJsselmeer. Ook het zand voor het eerste deel van IJburg komt uit het IJsselmeer, maar dat is niet met trucks aangevoerd, maar is opgespoten. Bij de aanleg van IJburg werd in het bestek beschreven dat het zand niet te fijn van samenstelling mocht zijn, zodat het water zou doorlaten en een stevige bodem zou vormen.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand' is verkrijgbaar voor € 39,95 bij Bruna aan de IJburglaan.

12 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!

De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

TE HUUR: in Weesp, verwarmde garagebox 26 m2 met geïsoleerde elektrische roldeur en elektriciteit. € 225,- per maand. Info 06-537 23 637.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

IJburgs IJscuypje: grote bollen ijs en unieke smaken

Badredin Boussaid maakt elke dag vers ijs.

IJBURG – "Wij hebben een uniek concept en gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten. Onze bolletjes zijn ook ongeveer twee keer zo groot als een normaal bolletje ijs en ik kan je verzekeren: dat vinden kinderen heel erg leuk en lekker."

Dit zegt Badredin Boussaid, één van de drie eigenaren (Karim Akrouni en Achmed Ben Amar zijn de andere twee) van de nieuwe ijssalon het IJscuypje aan de Pampuslaan. IJscuypje, dat zijn oorsprong heeft in de Albert Cuypstraat, vandaar de naam, is een snelgroeiende keten ijszaken - momenteel zijn er veertien vestigingen - met allemaal hetzelfde ijs. De winkels worden gerund door franchisenemers. Akrouni en Ben Amar bestieren naast de zaak op IJburg ook de vestiging op de Nieuwmarkt.

Vers fruit
Het ijs is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de ijswinkels. Naast de melk van Hollandse koeien voor het roomijs – er is ook sorbetijs waarin geen melk is verwerkt om tegemoet te komen aan mensen met een melkallergie - en suiker wordt louter vers fruit toegevoegd. Veel fruit komt uit Italië, maar exotische vruchten, zoals de mango's, komen uit Brazilië en Pakistan. IJs bij het IJscuypje bestaat altijd voor 60 procent uit vers fruit. Er worden geen smaak- en kleurstoffen toegevoegd en ook conserveringsmiddelen zijn uit den boze. Er is ook yoghurtijs dat wordt bereid van verse standyoghurt van de boerderij en dat minder zoet is en minder vetten bevat dan gewone yoghurt.

IJburgers weten het IJscuypje al bijzonder goed te vinden, getuige de rijen voor de deur.

Smaak- en kleurstoffen zijn bij het IJscuypje uit den boze

IJsmaker
Alle ijssoorten worden ter plekke gemaakt. Badredin Boussaid is de ijsmaker op IJburg. "Ik heb moeten leren om ijs te maken. Dat is niet iets wat je zomaar even doet, maar ik heb het nu aardig onder de knie", zegt hij.

Smaken
Er is een grote keus uit het aantal smaken en als in een van de ijswinkels of door een klant een nieuwe smaak wordt bedacht, dan gaat oprichter en ijsmeester Edwin de Koeijer daarmee aan de slag. "In elke vestiging vind je dezelfde smaken en er komt pas een nieuwe smaak als Edwin vindt dat de smaak een verrijking is voor het aanbod", legt Boussaid uit.
Over de manier waarop het ijs wordt geserveerd, is ook al eenduidigheid: er is één soort riante oubliehoorn die met een aantal bollen ijs kan worden opgetuigd en er zijn bakjes van drie afmetingen. Voor diegenen die ijs willen meenemen naar huis is er de mogelijkheid een halve of hele liter ijs te laten scheppen in een geïsoleerde bak. Verder zijn er unieke specialiteiten zoals sorbetijs van vlierbessen en rabarber, roomijs met boerenjongens, appeltaart met stukjes appel en Hollandse koekjesijs, zoals bokkenpootjes en bitterkoekjes. Naast ijs wil het IJscuypje op IJburg ook koffie gaan verkopen. "Dat is een goede aanvulling, want koffie wordt in Nederland steeds populairder. Maar we beginnen hier pas mee als we echt goede koffie kunnen maken."

Succes
Boussaid is ervan overtuigd dat de ijswinkel met het unieke concept een succes gaat worden op IJburg en dat is best opvallend, want op dezelfde plek zaten eerder twee ijswinkels die het niet hebben gered. "Maar deze plek heeft alles voor een goedlopende ijszaak, vinden wij. Want? Want dit is een belangrijke verkeersroute, Blijburg ligt vlakbij en op IJburg zijn veel kinderen, wat wil je nog meer. Of ik zelf veel ijs eet? Ik proef alle ijs die ik maak, dus ik krijg zelf veel ijs binnen", lacht hij.
Het IJscuypje is gevestigd op de hoek van de Pampuslaan met de Frans Zieglerstraat (vlak bij het nieuwe jongerencentrum) en is zeven dagen per week tussen 12.00 en 22.00 uur open. "En als het 's avonds druk is, blijven we net zo makkelijk langer open, want service staat hoog in ons vaandel", aldus Boussaid.

Een artist impression van INSTIJL.

IJBURG - Hoe ziet de ruimtelijke ontwikkeling van IJburg er in de komende jaren uit? Hoe zit het met de plannen voor een betere ontsluiting? En wat voor nieuwbouw- en zelfbouwprojecten zijn er nu op IJburg in de verkoop?

Op deze en alle andere woongerelateerde vragen krijg je antwoord tijdens de Informatiemarkt IJburg die zaterdag 21 juni tijdens de Amsterdamse Nieuwbouwdag plaatsvindt. De informatiemarkt - een evenement van de gemeente en Amsterdam Woont - is van 11.00 tot 14.00 uur in The Lighthouse aan de Krijn Taconiskade 432 (Amsterdam-IJburg).

INSTIJL
Tijdens de informatiemarkt wordt vooral duidelijk dat op IJburg de heistellingen weer aan het werk zijn en gaan. Er staan verschillende spraakmakende woningbouwprojecten op stapel, waarvan vooral het bijzondere nieuwbouwproject INSTIJL opvalt. De verkoop van dit project van Stadgenoot op IJburg start tijdens de informatiemarkt. Het gaat om de eerste fase met tien rij- en hoekwoningen en tien tweekappers Uiteindelijk komen er 16 twee-onder-eenkappers en 44 eengezinswoningen die in een carré om een grote binnenruimte worden gebouwd. De prijzen beginnen bij 278.000 euro (v.o.n.), inclusief afgekochte erfpacht. INSTIJL is gesitueerd aan de Nico Jessekade waar jarenlang een stuk grond braak heeft gelegen. Nota bene: hoewel de markt tot 14.00 uur duurt, kun je bij de stand van Stadgenoot tot 15.00 uur terecht voor de start van de verkoop. En nota bene 2: diverse projecten die op de Informatiemarkt IJburg worden gepresenteerd, zijn zaterdag ook op locatie open.

Een compleet overzicht van alle deelnemende projecten in Amsterdam met een routekaart en alle informatie staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwdag.

Renault 'Limited' biedt extra voordeel

Het Limited-label zit ook op de Mégane en de (Grand) Scénic.

Renault introduceert een nieuwe uitvoering op de Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family: de Limited. Het is een speciale serie die een zeer complete standaarduitrusting combineert met een buitengewoon aantrekkelijke prijs.

Het voordeel loopt op tot maar liefst 2.135 euro. De Limited-uitvoeringen van Renault zijn gebaseerd op het Expression-uitrustingsniveau en onderscheiden zich door een specifiek in- en exterieur. De eerste auto's arriveren in oktober, maar zijn nu al te bestellen.

Het kan om duizenden euro's voordeel gaan. De nieuwe Limited uitvoeringen van de Renault Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family hebben een prijsverschil ten opzichte van de Authentique-uitvoeringen dat varieert van 1.400 tot 1.900 euro, terwijl de waarde van de extra uitrusting op de Limited een bedrag van ruim 3.500 euro vertegenwoordigt.

Nieuwe compacte SUV van Ford

EcoSport leverbaar in juli

Zo'n reservewiel staat stoer en levert wat extra bagageruimte op.

Ford komt deze zomer met een nieuwe compacte SUV, de EcoSport. Een robuuste, praktische en stoere auto voor het sportieve gezin.

Deze nieuwe Ford biedt een combinatie van de ruimte, hoge zitpositie en uitstraling van een SUV en het lage brandstofverbruik en de wendbaarheid van een compacte auto. Met zijn robuuste in- en exterieur is de EcoSport het stoere alternatief in het segment. Er zitten ook allerlei snufjes in. Zo is dit de eerste Ford in Europa met Ford SYNC AppLink voor spraakbesturing van smartphone-apps zoals Spotify en TomTom. Onder de motorkap ligt de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor.

De EcoSport is het eerste mondiale model van Ford dat volledig in Zuid-Amerika is ontwikkeld. Ford creëerde dit segment in Brazilië in 2003. Sindsdien zijn er in deze regio meer dan 770.000 exemplaren van de eerste generaties EcoSport verkocht. Technici en ontwerpers van Ford uit meer dan 16 landen hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie. Het volwaardige reservewiel dat op de achterklep is bevestigd, zorgt ervoor dat de laadcapaciteit van de EcoSport overeenkomt met die van veel middelgrote gezinsauto's. Er is een laadcapaciteit van maximaal 375 liter beschikbaar met de achterstoelen op hun plaats, afhankelijk van de hellingshoek van de flexibel instelbare achterbank.

De EcoSport is leverbaar in Nederland vanaf eind juli met een vanafprijs van € 24.595,-

Opel Meriva auto met minste gebreken

De Meriva-rijder is uitermate tevreden over zijn Meriva.

Volgens het toonaangevende Duitse TÜV Report 2014 – gebaseerd op de inspectie van bijna acht miljoen tweedehands auto's – is de Opel Meriva de auto met de minste gebreken op de markt.
De rijders zijn verder ook uitermate tevreden met hun Meriva, zo blijkt. En dat voor de tweede keer op rij. Met een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 80,4 procent steekt de prijswinnende MPV met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Het onderzoek is gedaan door J.D. Power and Associates, een van de bekendste marktonderzoeksbureaus ter wereld. De resultaten van de tevredenheidsenquête zijn gebaseerd op de ervaringen van 18.000 Duitse automobilisten. De deelnemers reden ongeveer twee jaar met hun auto en beantwoordden vragen op het gebied van kwaliteit/betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid, dienstverlening en onderhoudskosten.

Toch kon het allemaal nog een tandje beter, want Opel vernieuwde de Meriva eerder dit jaar op talloze punten. Daarbij is de nadruk meer op praktische bruikbaarheid, Duitse kwaliteit en efficiency komen te liggen. Opel biedt met de Meriva sinds kort aan met de nieuwste motorvariant: de fluisterstille 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met start-stopsysteem.

Audiosysteem van topklasse

Later dit jaar onthult Volvo de nieuwe Volvo XC90. Deze wordt voorzien van een audiosysteem van buitengewone topklasse. Het is speciaal voor de auto ontworpen door Bowers & Wilkins, de gerenommeerde Britse specialist in audio-equipment. Het systeem omvat een twaalfkanaals versterker van 1.400 watt en maar liefst 19 luidsprekers, waaronder een luchtgekoelde subwoofer. Hier alvast een sneakpreview.

Het statement van een DS 3

De DS 3 en de DS 3 Cabrio maken een statement tegen de gevestigde orde en krijgen een nog duidelijker persoonlijkheid met een nieuwe unieke en technologische lichtsignatuur. De nieuwe look wordt gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen (zoals de Active City Brake-techniek, nieuwe Euro6-motorisaties en nieuwe customizemogelijkheden). Als eerste model van DS heeft de DS 3 de codes van de gevestigde orde aardig omver geworpen. De stijl, de dynamiek en de mogelijkheden tot personaliseren hebben van dit model een waar icoon gemaakt met bijna 300.000 verkochte exemplaren sinds de introductie. Maar liefst 66% van de DS 3-eigenaren reed hiervoor een ander merk.