IJburgerNieuws

16 mei 2018

IJburgerNieuws 16 mei 2018


Statushouders zijn blij met IJburg

IJBURG De statushouders, jongeren en studenten die op SET gaan wonen, voelen zich welkom op IJburg. Dit blijkt uit de reacties tijdens een aantal bijeenkomsten waar de bewoners kennismaakten met IJburg. Nieuwe IJburger Alexy laat bijvoorbeeld weten: "Ik heb het azc elke dag gesmeekt om hier naartoe te mogen verhuizen. Het mocht uiteindelijk, ik ben een zeer gelukkig mens." De bewoners krijgen overigens later dan gepland hun sleutels. Op dit moment is de datum 29 mei, maar dat kan nog veranderen als gevolg van vertraging bij de bouw.

Het comité dat de komst voorbereidt, is druk om alles in goede banen te leiden. De statushouders worden door hen bijgepraat over wonen in Amsterdam en op IJburg, over rechten en verplichtingen en ze moeten het wooncontract ondertekenen. Dat is inspannend, want de meeste spreken geen Nederlands.
Ook blijkt dat de nieuwe IJburgers zitten te springen om huisraad, want de studio's worden kaal opgeleverd en daarom is de zogeheten Weggeefmarkt die op 2 juni wordt gehouden ook zo welkom. Bijzonder: deze Weggeefmarkt wordt georganiseerd op basis van gelijkwaardigheid en is voor en door iedere IJburger. Ook de Nederlandse jongeren die op SET gaan wonen, maar ook mensen die al langer op IJburg of Zeeburgereiland wonen en die spullen kunnen gebruiken, zijn welkom.

3

Avond4daagse zoekt nog vrijwilligers

IJBURG De organisatie van de Avond4daagse op IJburg die op dinsdag 29 mei start, zit dringend verlegen om vrijwilligers. Er worden minimaal 15 personen gezocht die hand-en-spandiensten kunnen verrichten.

De Avond4daagse is een van de oudste tradities op IJburg en ook dit jaar wordt er weer vier avonden gewandeld. Het startpunt is op het grote grasveld naast de hockeyclub in het Diemerpark, van waaruit leuke routes over verschillende afstanden zijn uitgezet. Maar om alles in goede banen te leiden, zijn nog wel vrijwilligers nodig.
Woensdag 30 mei en vrijdag 1 juni zijn er mensen nodig om toezicht te houden, vrijdag 3 juni worden mensen gezocht die willen helpen het vuil op te ruimen, voor alle avonden worden mensen gezocht met een EHBO-diploma en voor de verdere toekomst is nog iemand nodig die het organiserend comité komt versterken.
Meer informatie staat op avond4daagseijburg.nl.

Onderzoek naar meer dynamiek in de haven

IJBURG Studenten van de hogeschool in Rotterdam starten op initiatief van een van de vastgoedeigenaren in de haven van IJburg met een project dat tot doel heeft meer dynamiek in de haven te brengen. Daarvoor wordt allereerst een onderzoek gehouden.

Ondernemers, vastgoedeigenaren en stadsdeel werken samen om van de haven van IJburg een aantrekkelijke verblijfplaats te maken. Maar het is niet helder wat IJburgers van de haven verwachten. Om dat in kaart te brengen zijn de studenten gestart met het onderzoek.
Het onderzoek vindt zowel fysiek als op verschillende (sociale) media plaats. Meer informatie staat op halloijburg.nl. Hier kan ook de online-enquête worden ingevuld.

Young Solar team laat SuperSUNic te water

Foto: Facebook/IJburg College 2

IJBURG Zeventien leerlingen van het IJburg College 2 vormen samen het Young Solar team. De afgelopen maanden hebben ze fanatiek gewerkt aan de SuperSUNic; een boot die op zonne-energie vaart. De boot, waaraan ook Natuurlijk IJburg een bijdrage heeft geleverd, wordt 24 mei te water gelaten.

5

Ze komen

Weer was er vertraging, maar het lijkt erop dat de bewoners van SET Amsterdam (kavel 13A) 29 mei hun sleutel krijgen. Ze werden eerder al wegwijs gemaakt.

3

'Zo groen, zo mooi, spelende kinderen, bootjes'

Statushouders blij met IJburg

Op de bouwplaats van SET (kavel 13A) is het een drukte van belang. Er wordt hard doorgewerkt om het pand eind mei te kunnen opleveren.

De nieuwe IJburgers bezochten IJburg reeds. Hier lopen ze op de Bert Haanstrakade.

IJBURG Een aantal IJburgers heeft vorige maand al even kunnen kennismaken met de jongeren. Eind april waren namelijk de zogenaamde 'tekendagen' op IJburg.

"Belangrijke, maar ook vermoeiende dagen waarop de statushouders heel veel informatie hebben kregen over het wonen en werken in Amsterdam, over rechten en verplichtingen en waarop ze allerlei contracten met de gemeente en met beheerder Socius hebben getekend. Een inspannende klus, zeker als je nog nooit een contract hebt gezien en nog geen woord Nederlands spreekt" , aldus buurtbewoners en coördinatoren van het Warme Welkom Jeske, Jolanda, ISiZ en Mireille.

Model-studio

'Zijn de mensen hier allemaal zo aardig?'

Aan het eind van de dag zijn de statushouders door IJburgers naar het bouwterrein van SET meegenomen om een modelstudio te bekijken en vast een beetje te bedenken hoe ze de woning zouden kunnen inrichten. Ze hebben weinig ervaring met het inrichten van een huis, zo bleek uit de reacties. Yaeed zei: "Hoe moet dat… een muur afwerken en hoe moet je gordijnen ophangen dan?" en Asmarina vroeg zich af: "Waar moet ik dan mijn bed neerzetten?"

Welkom

Een aantal statushouders is na de bezichtiging nog even meegegaan voor een kop koffie in De Binnenwaai of de Flexbieb. Ze vertelden zich zo welkom geheten te voelen door de buurt. Blij met de vriendelijke gezichten, het Taalcafé en ook met de geplande Weggeefmarkt, een markt die op zaterdag 2 juni plaatsvindt in en buiten SET.
Nog een paar reacties:
Alexy: "Dit wordt dus mijn nieuwe thuis. Ik heb het azc elke dag gesmeekt om hierheen te mogen verhuizen. Het mocht uiteindelijk, ik ben een zeer gelukkig mens."
Mohammed: "We hebben hier vandaag meer leuke en vriendelijke mensen ontmoet dan in het afgelopen jaar in het centrum van Amsterdam."
Stephen: "Ik heb gedroomd over deze plek, Zo groen, zo mooi, spelende kinderen, bootjes. Dit is echt de allermooiste wijk van heel Amsterdam. Ik heb heel veel geluk."
Khalid: "Waarom zouden de buren ons spullen geven? Ze kennen ons toch helemaal niet? Zijn de mensen hier allemaal zo aardig dan? Dat kan ik bijna niet geloven."

Weggeefmarkt

De Weggeefmarkt op 2 juni komt voor de jongeren als een geschenk uit de hemel. Ze komen zonder spullen naar IJburg, alleen met een koffer kleding. Omdat de studio's kaal worden opgeleverd, is alles waarmee een huis ingericht kan worden en dat het gezellig kan maken zeer welkom. Kookplaten (elektrisch/inductie), pannen, koelkasten, bestek, klusspullen, muurverf, gordijnen, gereedschap, tafels, stoelen, banken en bedden, kortom: echt alles dus.

Weggeefmarkt voor nieuwe bewoners

IJBURG Op het terrein van SET (kavel 13A aan de Daguerrestraat) wordt 2 juni tussen 12.00 en 17.00 uur een Weggeefmarkt gehouden. IJburgers kunnen spullen die zelf niet meer nodig hebben en willen weggeven aanbieden aan de nieuwe bewoners, die om alles zitten te springen.

De weggeefmarkt is voor kleine en grote spullen. Kleine spullen, zoals servies, handdoeken, pannen, lampen en dergelijke, worden neergezet op SET. IJburgers kunnen hun spullen inleveren op SET (zie voor data de website of Hallo IJburg) Voor het grotere werk (bedden, stoelen, tafels, banken, bureaus) is op www.set-ijburg.nl een weggeefmarkt/marktplaats ingericht. Hier kunnen grote spullen worden aangemeld en deze worden in het weekend van 2 juni opgehaald in het geval dat iemand het wil hebben of als het geschikt is voor een van de gemeenschappelijke ruimten in SET.

Om alles mogelijk te maken zijn er ook veel vrijwilligers nodig, zoals chauffeurs, busjes, mensen die de spullen in ontvangst willen nemen en voor achter de kraampjes op 2 juni. U kunt zich opgeven via weggeefmarkt@ set-ijburg.nl.

Praten over tramlijn 26

IJBURG Alle IJburgers die moeite hebben met of vragen hebben over de problemen met tramlijn 26 worden uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst op dinsdag 22 mei die plaatsvindt in de kantine van Remise Lekstraat in de Rivierenbuurt in Amsterdam.

Het doel van de avond, die is opgezet door de gemeente Amsterdam in overleg met bewoners van IJburg, is om bewoners en reizigers te informeren over de plannen met lijn 26 en om alle vragen te beantwoorden. Ook worden plannen ter verbetering gepresenteerd.

Problemen

Zoals bekend zijn er veel problemen met deze ov-verbinding tussen IJburg en het centrum van de stad. Overvolle trams en trams die regelmatig uitvallen zijn aan de orde van de dag.

Vanwege deze bijeenkomst vertrekt om 18.30 uur vanaf de eindhalte aan de Pampuslaan één speciale en duidelijk herkenbare tram. Deze pikt vervolgens passagiers op bij elke haven tot aan de Bobby Haarmslaan op Zeeburgereiland.

Helden inspireren leerlingen IJburg College

Het Young Solar team van het IJburg College 2 is goedgemutst. Foto: IJburgCollege

IJBURG Een boot die vaart op zonnepanelen. Leerlingen van het IJburg College bouwen zo'n boot samen met Jan, hun leraar wiskunde. Op 24 mei zal blijken of de boot waterdicht is en ook daadwerkelijk vooruitkomt op de energie van de zon, want dan is de tewaterlating op de Kea Boumankade op Zeeburgereiland. Een feestelijk moment waarbij iedereen van harte welkom is.

Rond de tewaterlating is een evenement georganiseerd voor 150 leerlingen, hun ouders en de buurt. In samenwerking met Energiebedrijf Nuon komt een delegatie van het Nuna Solar Team. Teun (15): "Voor ons is het geweldig om studenten van de TU Delft te ontmoeten die met een zelfgebouwde auto door Australië zijn gereden. Het Nuna Solar Team wint jaar na jaar en we willen graag weten hoe ze dat doen, want wij gaan ook meedoen aan wedstrijden."

Heldendaad

Verder komt op verzoek van Natuurlijk IJburg, dat achter de schermen hard heeft meegewerkt aan het programma, Clean2Antarctica. Dit team wil in december met een wagen op zonne-energie naar het middelpunt van Antarctica reizen. Jan: "Dat is echt gevaarlijk. Het ijs van Antarctica kent diepe spleten waar je in kunt rijden. Het kan ook een paar dagen achter elkaar sneeuwstormen. De wagen zal dan verankerd moeten worden en de zonnepanelen losgekoppeld en opgeborgen. Hierdoor wordt het bereiden van voedsel vrijwel onmogelijk. De wagen van Clean2Antarctica is ook nog eens ge-3D-print met draad gemaakt van zwerfafval en daarmee van onschatbare inspirerende waarde." Ook Energiecoöperatie Zuiderlicht heeft ook meegewerkt: dat doneerde twee zonnepanelen voor de boot.

Betrokkenheid

De school nodigt naast leerlingen en ouders ook expliciet de buren van Zeeburgereiland en IJburg uit. Verantwoordelijk docent Marije: "Het IJburg College hoort bij de buurt en dus zien we onze buren graag. Iedereen die wil meegenieten van het event van 24 mei van 14.00 tot 16.00 op het IJburg College 2 kan mij een mailtje sturen: marijevandervlis@ijburgcollege.nl.

Voor Blijburg valt het doek op 1 oktober

IJBURG Op 1 oktober valt het doek voor Blijburg. Veel sneller dan verwacht moet het strandpaviljoen plaatsmaken voor de oprukkende nieuwbouw. Het is de bedoeling dat Blijburg terugkeert op het nieuwe Strandeiland, maar dat moet nog worden aangelegd.

Medio dit jaar wordt gestart met de aanleg van Strandeiland (het vierde eiland van IJburg) en inmiddels worden er ook steeds meer woningen gebouwd op het Centrumeiland, waar alles bij elkaar uiteindelijk elfhonderd woningen komen. En vooralsnog is er geen plek voor Blijburg. In 2014 werd het contract gesloten dat Blijburg minimaal twaalf jaar zou bestaan, maar daarin was niet voorzien dat de woningmarkt in en rond Ijburg zo zou overkoken als nu het geval is.

Laatste seizoen

Nu, drie jaar later, is dan ook het voorlopig laatste seizoen dat Blijburg open is. Het is de bedoeling dat Blijburg terugkeert op Strandeiland, maar in welke vorm en wanneer is niet bekend. Initiatiefneemster van Blijburg Stanja van Mierlo heeft laten weten dat ze de 'gemeenschap' die vanuit Blijburg is ontstaan wil behouden, maar ook daar is nog niets over bekend.

De buurtgids leidt je door IJburg

IJBURG Nieuwe IJburgers alsook iedere IJburger die het leukt vindt om meer te weten te komen over het eiland waar ze wonen, kunnen sinds kort meedoen aan een wandeltocht onder leiding van een buurtgids. Vier enthousiaste IJburgers hebben zich aangemeld om de tochten, die om de zaterdag worden gehouden, te begeleiden.

De buurtgids komt voort uit de gemeente en Buurtgids en is in meerdere buurten gestart. Beide partijen willen hiermee de verbondenheid en betrokkenheid onder de bewoners versterken.

Uitnodiging

Bewoners die minder dan 12 maanden in de buurt wonen, krijgen een uitnodiging van de gemeente om mee te lopen. Na de uitnodiging geef je aan wat je in je buurt wilt ontdekken. Tijdens de tweewekelijkse tour speelt de lokale gids daar op in en laat hij de bewoners de buurt zien, horen, proeven en ruiken.

Brughoofden krijgen nieuw metswelwerk

Foto: IJburgerNieuws

IJBURG De zes bruggen over de Polygoongracht worden momenteel onder handen genomen. Al enige tijd was duidelijk dat het metselwerk stevig te wensen overliet, maar nu pas heeft de gemeente geld gevonden voor een grondige opknapbeurt. Ook vijf bruggen over de Hollandiagracht en een brug bij de Willy Mullenskade vertonen schade aan het metselwerk. Voor het herstel van deze bruggen moet de gemeente nog afspraken maken en voorbereidingen treffen.

'Ik was er altijd op uit om draagvlak voor statushouders te creëren'

Olivier Lauteslager was ruim een jaar 'Woordvoerder kavel 13A'

Olivier Lauteslager was rond kavel 13A de spreekbuis namens de omwonenden. Hij kijkt met trots én frustratie terug op die periode. Maar hij heeft er geen seconde spijt van.

Olivier Lauteslager (op de rug gezien) overlegt met buurtbewoners tijdens een van de informatieavonden.

IJBURG Not in my backyard, oftewel NIMBY. Het is de aanduiding voor iemand die het liefst zijn directe omgeving zo ongeschonden mogelijk wil houden. bijvoorbeeld bij de komst van statushouders. "Mij werd in de schoenen geschoven dat ik een NIMBY was en dat vond ik frappant. Want? Omdat ik er juist voor ben om op IJburg statushouders te huisvesten. Ik wilde alleen dat het goed zou gebeuren voor de wijk én de statushouders. Dat was altijd mijn intentie en dat heb ik ook altijd zo geuit. Samen met het buurtinitiatief heb ik vervolgens geprobeerd om voldoende draagvlak te creëren in de buurt. Maar in de meeste media ontbrak die nuance volledig. Die waren uit op goedkoop effectbejag en het dramatiseren van de uitdaging waar IJburg voor stond. Of ik er vaak op ben aangesproken? In de buurt of via de media wel, maar als ik dan uitlegde hoe ik er zelf in stond, dan werd dat meestal wel begrepen."

Bemiddelaar

De oorzaak is, zegt hij, vooral het feit dat hij de bemiddelaar was namens alle bewoners. Bij een bewonersavond of wanneer er mededelingen in de media gedaan moesten worden, werd Lauteslager ten tonele gevoerd als spreekbuis namens de buurt, dus ook namens de bewoners die vanaf het begin de hakken in het zand zetten. "Ik wilde iedereen binnenboord houden, omdat ik overtuigd ben dat je hiermee het succes vergroot. Mensen hebben mij wel gevraagd of ik niet klaar was met de groep die veel bezwaren zagen, maar zo zit ik niet in elkaar. Het zijn mensen met zorgen, en die moet je serieus nemen. Buurtgenoten verdienen het niet om tegen elkaar te worden uitgespeeld."

'Toen duidelijk werd wat dat het onomkeerbaar was, liet ik het rusten'

Participeren

Enerzijds baalt hij daarom nog steeds van het proces en met name hoe wethouder Laurens Ivens hiermee is omgegaan. "Ons werd verteld dat we mochten participeren in het traject, dat we gehoord zouden worden en dat onze wensen een plek zouden krijgen in de besluitvorming. Maar het is me bitter tegengevallen hoe de gemeente daarmee is omgegaan."

'Het is gemiste kans dat dit geen duurzaam gebouw is geworden'

Het dilemma

Anderzijds begrijpt hij het dilemma van de wethouder bij zo'n moeilijke opgave. En inmiddels kunnen we vaststellen dat het plan zoals in eerste instantie werd gepresenteerd sterk is bijgesteld. Is Lauteslager tevreden over het resultaat? "Het is een mooier tijdelijk gebouw worden dan veel statushouders in het land krijgen, er zijn geen 320 maar 180 woningen gekomen, en er blijft op het kavel een stuk groen over voor de bewoners én voor de buurt. Dus ja, ik ben redelijk tevreden over de uitkomst. Hoezo redelijk? Nou, ik vind het nog steeds raar dat, ondanks het feit dat onafhankelijke deskundigen hebben laten weten dat ongeveer 80 woningen voor jongeren een maximaal draagbaar aantal zou zijn in deze buurt, het er toch 180 zijn geworden. Het gemak waarmee de gemeente over dit veiligheidsaspect heen walst, vind ik bizar. We hadden veel meer statushouders kunnen huisvesten op IJburg, als je ze maar had verdeeld over verschillende kavels. En, maar dat is persoonlijk, het is echt een gemiste kans er geen duurzaam gebouw is neergezet. De gemeente doet zijn best om hoge duurzaamheidsdoelen te halen, maar omdat dit een tijdelijk gebouw is, wordt dat uitgangspunt heel makkelijk los gelaten, terwijl we prachtige oplossingen daarvoor hebben aangedragen. Daar had veel meer in gezeten."

Onomkeerbaar

Na ruim een jaar trok Lauteslager zich terug. "Toen duidelijk werd wat het ging worden en dat dat onomkeerbaar was, heb ik het laten rusten. Ik kan me niet vinden in de gerechtelijke procedures die sommige wijkgenoten zijn gestart. Die kosten alleen maar negatieve energie en daar heb ik geen zin in. Ik vind dat ook niet in het belang van de statushouders. Het is daarentegen ieders goed recht. Maar ik word wel heel enthousiast van al die positieve reacties en initiatieven die ik nu zie. Of ik ook wat ga doen voor de statushouders? Ik heb nog geen concrete plannen in die richting, maar wie weet, want mijn motivatie is wel weer aangewakkerd."

Het sentiment

En de buurt? Hoe is het sentiment nu? Lauteslager weet niet of de gerechtelijke procedures helemaal zijn afgerond, maar hij heeft het gevoel dat er een zekere berusting is. "Er is volgens mij bij steeds meer IJburgers een grote wil om er iets van te maken."

Zorgvuldiger

Tot slot: is er nog een les voor de gemeente? "Nou, een les, dat klinkt wat aanmatigend. Maar als ik als gemeente een gebouw van deze omvang, voor deze bewoners in een buurt met zo'n hoge bevolkingsdichtheid zou plannen, dan zou ik veel zorgvuldiger omgaan met de participatie, veel eerlijker zijn over de belangen die de gemeente heeft en vanaf dag één zou ik helder maken in hoeverre burgers kunnen participeren. En ondersteun de initiatieven van burgers, want dan is de kans op slagen bij voorbaat vele malen groter."

'Ik was er altijd op uit om draagvlak voor statushouders te creëren'

Olivier Lauteslager was opeens een 'nimby' en vindt dat onterecht

IJburger Olivier Lauteslager was de spreekbuis namens de omwonenden van kavel 13A. Hoe kijkt hij terug op die periode?

Olivier Lauteslager (op de rug gezien) overlegt met de omwonenden over het beste plan om kavel 13A te bebouwen. Foto: IJburgerNieuws

IJBURG Not in my backyard, oftewel nimby. Het is de aanduiding voor iemand die het liefst zijn directe omgeving zo ongeschonden mogelijk wil houden. Zoals bijvoorbeeld de komst van statushouders. "Mij werd in de schoenen geschoven dat ik een nimby was en dat vond ik heel frappant. Want? Omdat ik er juist voor ben om op IJburg statushouders te huisvesten. Dat was altijd mijn intentie en dat heb ik ook altijd zo geuit. Maar in de meeste media ontbrak die nuance volledig. Die waren uit op goedkoop effectbejag. Terwijl ik er altijd op uit ben geweest om voldoende draagvlak te creëren in de buurt. Of ik er vaak op ben aangesproken? In de buurt wel, maar als ik dan uitlegde hoe ik er zelf in stond, dan werd dat wel begrepen."

De oorzaak is, zegt hij, vooral het feit dat hij de bemiddelaar was namens alle bewoners. Als er een bewonersavond was of als er mededelingen in de media gedaan moesten worden, werd Lauteslager ten tonele gevoerd als spreekbuis namens de buurt, dus ook namens de bewoners die vanaf het begin de hakken in het zand zetten. "Ik wilde iedereen binnenboord houden. Mensen hebben mij wel gevraagd of ik niet klaar was met die groep die er faliekant tegen was, maar zo zit ik niet in elkaar. Dit project verdient het niet dat bewoners tegen elkaar worden uitgespeeld."

Balen

'Er is bij steeds meer IJburgers de wil om er iets van te maken'

Hij baalt daarom nog steeds van het proces en hoe met name wethouder Laurens Ivens hiermee is omgegaan. "Ons werd verteld dat we mochten participeren in het traject, dat we gehoord zouden worden en dat wat wij wilden een plek zou krijgen in de besluitvorming. Maar het is me tegengevallen hoe de gemeente daarmee is omgegaan."

Mooier gebouw

'Het is een gemiste kans: er is een energieslurpend gebouw neergezet'

Inmiddels kunnen we vaststellen dat het plan zoals in eerste instantie werd gepresenteerd het niet heeft gehaald. Is Lauteslager daar tevreden over? "Het is een mooier gebouw worden dan veel statushouders in het land krijgen, er zijn geen 320 maar 180 woningen, en er blijft op het kavel een stuk groen over voor de bewoners én voor de buurt, dus ja, ik ben redelijk tevreden over de uitkomst." Hoezo redelijk? "Nou, ik vind het nog steeds raar dat ondanks het feit dat onafhankelijke deskundigen hebben laten weten dat 80 woningen het maximum is voor voldoende draagvlak in de buurt, het er 180 zijn geworden. Het gemak waarmee de gemeente daar overheen walst, vind ik bizar. En, maar dat is persoonlijk, het is echt een gemiste kans omdat er een energieslurpend gebouw is neergezet. De gemeente doet zijn best om duurzaam te zijn, maar omdat dit een tijdelijk gebouw is, wordt dat uitgangspunt losgelaten. Daar had meer in gezeten."

Teruggetrokken

Na ruim een jaar verliet Lauteslager het strijdtoneel. "Toen duidelijk werd wat het ging worden en dat dat onomkeerbaar was, heb ik me teruggetrokken. Ik kan me ook niet vinden in de gerechtelijke procedures die zijn gestart. Die kosten alleen maar negatieve energie en daar heb ik geen zin in. Maar ik word wel heel enthousiast van alle positieve reacties die ik nu zie."
En de buurt? Hoe is het sentiment nu? Lauteslager weet niet of de gerechtelijke procedures helemaal zijn afgerond, maar hij heeft het gevoel dat er een zekere berusting is. "Er is volgens mij bij steeds meer IJburgers een grote wil om er iets van te maken."
Tot slot: is er nog een les voor de gemeente? "Nou, een les, dat klinkt wat aanmatigend. Maar als ik als gemeente een gebouw van deze omvang, voor deze bewoners, in een buurt met zo'n hoge bebouwingsdichtheid zou plannen, dan zou ik veel zorgvuldiger omgaan met de participatie, veel eerlijker zijn over de belangen van de gemeente en vanaf dag één zou ik helder maken in hoeverre burgers kunnen participeren."

Prachtige lofts te koop in uniek pakhuis in de oude vesting van Weesp

Nieuwstad 100 is begrip in Weesp en wijde omstreken

Nieuwstad 100. Het klinkt als een bijzonder adres, maar het is veel en veel meer. En nu zijn er unieke lofts te koop die naar eigen inzicht kunnen worden ingedeeld.

Casco lofts

Nieuwstad 100 (1799) is ooit gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loft appartementen te realiseren.
Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Casco wil zeggen dat alle kabels, leidingen, installaties en aansluitingen aanwezig zijn, dat de wanden, vloeren en plafonds nog niet zijn afgewerkt en dat de keuken en het sanitair nog geplaatst dient te worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren of als kangoeroewoning.
Nieuwstad 100 heeft een voorgevel die meer verfijnd van uitvoering is dan de overige gevels van pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het "van grote stedenbouwkundige en historische waarde" is en "typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object."

Vesting aan de Vecht

Er is gekozen voor een casco oplevering

Weesp is prachtig gelegen aan de Vecht en een van de 14 vestingsteden van ons land. Het historische centrum ademt dan ook een rijk verleden met zijn 340 rijks- en gemeente monumenten. De 'Stelling van Amsterdam', de stadsmuur van water die het samen met Naarden en Muiden vormde tegen aanvallen op Amsterdam in de 17e en 18e eeuw, is nog steeds zichtbaar. De naam Weesp, oorspronkelijk Wispe, Wesepe of Wesopa, ontstond begin 12e eeuw en is een samenvoeging van de woorden 'water' en 'weide'.

Drank

Nieuwstad 100 is van grote historische waarde

De Vecht geeft heden ten dage veel plezier en is een vanzelfsprekendheid voor watersporters. Echter voor de ontwikkeling van Weesp is de Vecht cruciaal geweest. Het stadje bleek bijzonder strategisch te liggen en het Vechtwater bleek van uitstekende kwaliteit; een prachtig ingrediënt om opvallend goed bier, jenever, mout- en brandewijn van te maken. Door de hoge kwaliteit bloeide in de 18e eeuw de Weesper jeneverindustrie en bracht het stadje grote welvaart. De Weesper jenever werd een befaamd VOC handels product en bekend over de gehele wereld.

Anker jenever

Het pakhuis Nieuwstad 100 kent een rijke geschiedenis. Het is tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en was ooit onderdeel van de grote jeneverdistilleerderij 'Het Anker'. Samen met de molen 'Het Anker', twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenever complex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden.

West Europese adel

Eind 17de eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede.
De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772 - 1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hij zelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Schimmel

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gekend. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. (N.B. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker Jenever weer gemaakt en verkocht!)

Bohlen

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862) zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het stuur gezet van Nieuwstad 100. De Duitse Bohl Bohlen (1754-1836), familie van de familie von Lippe-Biesterfeld en prins Bernhard, vertrok vanuit Amsterdam in 1782 naar Philadelphia. Daar verkocht hij met veel succes de Anker jenever als Anchor Gin America. Zoon Henry Bohlen hield echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.De firma Bohlen & Cie. zal tot 1875 blijven bestaan.

Van Houten

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C. F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. De medewerkers van Van Houten Cacao in Nieuwstad 100 zien aan de overkant van de Oude Gracht rond 1906 de Van Houtenkerk gebouwd worden.

Werken aan zelfrijdend voertuig voor vervoer gehandicapte IJburgers

Initiatiefnemers werken aan het laten uitkomen van hun droom

Op IJburg wordt onderzocht of het mogelijk is mensen met een meervoudige beperking te vervoeren in een zelfrijdend voertuig.

De taxi's staan in slagopstelling bij Omega. Het zou mooi zijn als dit zelfrijdende voertuigen zouden zijn. Foto: IJburgerNieuws

IJBURG Ir. A.F. Scheltes (Goudappel Coffeng BV), M. van Gemert (vader van een van de kinderen op de Marius Meijboom & Omega en in het dagelijks leven programmamanager doelgroepenvervoer bij de gemeente Amsterdam) en drs. Y. van Doeveren (voormalig programmamanager Doelgroepenvervoer bij de gemeente Amsterdam) hebben een droom: ze zouden heel graag zien dat het dagelijks vervoer van de meervoudig gehandicapte bewoners van woon- en logeerhuis De Marius Meijboom (aan de Marius Meijboomstraat) van het woonhuis naar het centrum voor dagbehandeling en dagbesteding een paar honderd meter verderop wordt geregeld met een zelfrijdend voertuig. Momenteel lijkt die droom niet haalbaar, maar de drie zijn volhouders.

Idee

Marc van Gemert heeft het bedacht en al snel vond hij Scheltes en Van Gemert bereid actief mee te denken. Op een bijeenkomst van IJburgdroomt IJburg doet werd het idee ingebracht. In de publicatie 'Zelfrijdend vervoer: een disruptieve innovatie in de zorg?' schrijven de drie onder andere: "Voor het vervoer van de bewoners naar het centrum voor dagbehandeling en dagbesteding Omega - 400 meter verderop - ontstaat een wild plan. Een zelfrijdende auto - geschikt voor rolstoelvervoer - zou de kwaliteit van leven van de bewoners kunnen verbeteren. Waarom? Omdat het flexibeler inzetbaar is dan het klassieke vervoer. Gaandeweg neemt het enthousiasme toe. Partijen die elkaars werelden nauwelijks kennen, verbinden zich aan de ambitie."

Duidelijkheid of project haalbaar is, wordt in de zomer verwacht

Omarmd

Het idee wordt al snel omarmd, en niet door de minste partijen. De TU Delft doet een technische haalbaarheidsstudie en concludeert: dit kan met een beetje goede wil gaan slagen. De directeuren van Omega en Cordaan Jeugd, de gemeente Amsterdam, de RDW, zelfs het voormalige ministerie van I&M en de Vervoerregio Amsterdam haken aan.

Project heeft hoog 'aaibaarheidsgehalte'

Hoog aaibaarheidsgehalte

"Dit komt ongetwijfeld ook doordat het project een hoog 'aaibaarheidsgehalte' heeft", lezen we in de studie. "Iedereen identificeert zichzelf met de opgave waar we voor staan." En ook: "Bovendien om de meest geavanceerde technologie als innovatie in te zetten voor een groep die meestal 'achteraan' in de rij moet aansluiten: de groep ernstig meervoudig gehandicapte kinderen en jongvolwassenen. Waarom zouden zij niet eens de voorlopers zijn in deze maatschappelijke innovatie?"

Verkeerd

Maar toch gaat het begin dit jaar verkeerd, want hoewel ook marktpartijen interesse hebben, is er geen organisatie of instelling die het plan echt adopteert en er geld voor over heeft.

Niet einde oefening

Maar dit is niet einde oefening, weg droom. Achter de schermen wordt er nog steeds hard aan gewerkt om het ei alsnog uit te broeden. Maar over de voortgang is niets bekend, althans, nu nog niet. "Omdat deze kinderen en jongvolwassenen erg kwetsbare reizigers zijn, en zelfrijdend vervoer op de openbare weg nieuw is voor Amsterdam, bereiden we dit zo zorgvuldig mogelijk voor met alle betrokken partijen, waaronder de RDW, Vervoerregio Amsterdam en kennisinstellingen. Hierdoor is het lastig om nu al een moment te noemen waarop de voertuigen daadwerkelijk op straat rijden. We hopen deze zomer duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid", laten de initiatiefnemers weten.

Op IJburg wordt onderzocht of het mogelijk is mensen met een meervoudige beperking te vervoeren in een zelfrijdend voertuig.

Ir. A.F. Scheltes (Goudappel Coffeng BV). M. van Gemert (vader van een van de kinderen op de Marius Meijboom & Omega en in het dagelijks leven Programmamanager doelgroepenvervoer bij de gemeente Amsterdam) en drs. Y. van Doeveren (voormalig programma doelgroepenvervoer bij de Gemeente Amsterdam) hebben een droom: ze zouden heel graag zien dat voor het vervoer van de meervoudig gehandicapte bewoners van woon- en logeerhuis De Marius Meijboom (aan de Marius Meijboomstraat bij het Theo van Goghpark) voor het dagelijks vervoer van het woonhuis naar het centrum voor dagbehandeling en dagbesteding een paar honderd meter verderop zou worden geregeld met een zelfrijdend voertuig. Momenteel lijkt die droom niet haalbaar want er is zo ongeveer hetzelfde probleem dat er altijd is met dit soort projecten: er is geen geld. Maar de drie zijn volhouders en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Marc van Gemert heeft het bedacht en al snel vond hij Scheltes en Van Gemert bereid actief mee te denken. Op een bijeenkomst van "IJburg droomt, IJburg doet" werd het idee ingebracht. In de publicatie 'Zelfrijdend vervoer: een disruptieve innovatie in de zorg?' schrijven de drie onder andere: "Het woon- en logeerhuis De Marius Meijboom in Amsterdam werd in november 2016 opgeleverd. Voor het vervoer van de bewoners naar het centrum voor dagbehandeling en dagbesteding Omega - 400 meter verderop - ontstaat een wild plan. Een zelfrijdende auto - geschikt voor rolstoelvervoer - zou de kwaliteit van leven van de bewoners kunnen verbeteren. Waarom? Omdat het flexibeler inzetbaar is dan het klassieke vervoer. Gaandeweg neemt het enthousiasme toe. Partijen die elkaars werelden nauwelijks kennen, verbinden zich aan de ambitie."

Het idee wordt al snel omarmd door niet de minste partijen. TU Delft doet een technische haalbaarheidsstudie en concludeert: dit kan met een beetje goede wil gaan slagen. De directeuren van Omega en Cordaan Jeugd, de gemeente Amsterdam, de RDW, zelfs het voormalig ministerie van I&M en de Vervoerregio Amsterdam haken aan. "Dit komt ongetwijfeld ook doordat het project een hoog 'aaibaarheidsgehalte' heeft, lezen we in de studie. "Iedereen identificeert zichzelf met de opgave waar we voor staan." En ook: "Bovendien om de meest geavanceerde technologie als innovatie in te zetten voor een groep, die meestal 'achteraan' in de rij moet aansluiten: de groep ernstig meervoudig gehandicapte kinderen en jongvolwassenen. Waarom zouden zij niet eens de voorlopers zijn in deze maatschappelijke innovatie?"

Maar toch gaat het begin dit jaar verkeerd, want hoewel ook marktpartijen interesse hebben, is er geen organisatie of instelling die het plan echt adopteert en er geld voor over heeft.

SuperSUNic wordt op 24 mei gedoopt

Foto's IJburg College:

IJBURG Een boot die vaart op zonnepanelen. Leerlingen van het IJburg College bouwen zo'n boot samen met Jan, hun leraar wiskunde. Op 24 mei zal blijken of de boot waterdicht is en ook daadwerkelijk vooruitkomt op de energie van de zon, want dan is de tewaterlating op de Kea Boumankade op Zeeburgereiland. Een feestelijk moment waarbij iedereen van harte welkom is.

Rond de tewaterlating is een evenement georganiseerd voor 150 leerlingen, hun ouders en de buurt. In samenwerking met Energiebedrijf Nuon komt een delegatie van het Nuna Solar Team. Teun (15): "Voor ons is het geweldig om studenten van de TU Delft te ontmoeten die met een zelfgebouwde auto door Australië zijn gereden. Het Nuna Solar Team wint jaar na jaar en we willen graag weten hoe ze dat doen, want wij gaan ook meedoen aan wedstrijden."

Heldendaad

Priegelwerk op de vierkante centimeter.
De zonnepanelen die de boot van energie moeten voorzien zijn geleverd.
Precisiewerk.

Verder komt op verzoek van Natuurlijk IJburg, dat achter de schermen hard heeft meegewerkt aan het programma, Clean2Antarctica. Dit team wil in december met een wagen op zonne-energie naar het middelpunt van Antarctica reizen. Jan: "Dat is echt gevaarlijk. Het ijs van Antarctica kent diepe spleten waar je in kunt rijden. Het kan ook een paar dagen achter elkaar sneeuwstormen. De wagen zal dan verankerd moeten worden en de zonnepanelen losgekoppeld en opgeborgen. Hierdoor wordt het bereiden van voedsel vrijwel onmogelijk. De wagen van Clean2Antarctica is ook nog eens ge-3D-print met draad gemaakt van zwerfafval en daarmee van onschatbare inspirerende waarde." Ook Energiecoöperatie Zuiderlicht heeft ook meegewerkt: dat doneerde twee zonnepanelen voor de boot.

Betrokkenheid

De school nodigt naast leerlingen en ouders ook expliciet de buren van Zeeburgereiland en IJburg uit. Verantwoordelijk docent Marije: "Het IJburg College hoort bij de buurt en dus zien we onze buren graag. Iedereen die wil meegenieten van het event van 24 mei van 14.00 tot 16.00 op het IJburg College 2 kan mij een mailtje sturen: marijevandervlis@ijburgcollege.nl.

Annette Oudejans bij al het materiaal dat ze in de loop van anderhalf jaar heeft weten te verzamelen. Foto: IJburgerNieuws

Donderdag 17 mei

FlexNight Live

FlexBieb 20.00 uur

Tramlijn 26 is goed voor een speciale avond op 22 mei. Foto: Jessica de jong

De IJburgse Annette Oudejans vond oude documenten van haar familie uit de Tweede Wereldoorlog. Dat werd het begin van een zoektocht naar wat er met haar familie in de oorlog gebeurde en dat leidde tot een boek waar ze deze avond over vertelt. Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden en 2,50 euro voor iedereen met een Stadspas of iets soortgelijks.

Vrijdag 18 mei

'Battle of the Sexes'

Theater Vrijburcht, 20.30 uur

'Battle of the Sexes' vertelt het waargebeurde verhaal van het veelbesproken tennisduel uit 1973 dat gespeeld werd tussen de toen 30-jarige Billie Jean King en de 55-jarige oud-tennisser Bobby Riggs. Begin jaren zeventig wordt het vrouwentennis nog weggezet als onbeduidend bijproduct van het mannentennis. Onder leiding van toptennisster Billy Jean King komen de vrouwen in opstand. Wat oud-toptennisser en gokverslaafde Bobby Riggs op een idee brengt: de vijftigplusser daagt King uit voor een wedstrijd. De entree is 6,50 euro.

Zondag 20 mei

Waar is kat?

Theater Vrijburcht, 11.00 uur

Muzikale verhuisvoorstelling over kwijtraken, speuren en gevonden worden, maar ook over spierballen en samenwerken. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Mary Heylema. Voor 7,50 euro mag je naar binnen.

Dinsdag 22 mei

Tramlijn 26

Remise Lekstraat, 19.15 uur

Bewoners- en informatiebijeenkomst met het GVB met betrekking tot tram 26, naar aanleiding van de frequente storingen. Het doel is om bewoners en reizigers te informeren en hun vragen te beantwoorden. Ook zal gesproken worden over de plannen voor een beter openbaar vervoer voor IJburg en Zeeburgereiland.
Om de bijeenkomst voor iedereen toegankelijk en bereikbaar te maken zal er één speciale, herkenbare tram vanaf IJburg rechtstreeks naar de locatie rijden. Deze tram zal om 18.30 uur vertrekken vanaf de eindhalte (Pampuslaan) en op alle haltes stoppen tot en met de Bob Haarmslaan.

Woensdag 23 mei

IJburg Rijker

Theater Vrijburcht, 20.00 uur

Eind deze maan komen 180 nieuwe bewoners naar IJburg, 90 statushouders en 90 studenten/jongeren. Voor de statushouders geldt dat ze moeten integreren. Maar wat is integreren eigenlijk? Dit en nog veel meer komt ter tafel als Kamille Kres op ludieke en interactieve wijze in gesprek gaat met diverse gasten. Ook wordt de korte film 'Integratie is het toverwoord?!' van Expeditie IJburg Rijker vertoond. De entree is gratis.

Vrijdag 25 mei

'The Square'

Theater Vrijburcht, 20.30 uur

Het comfortabele bestaan van museumcurator Christian volledig op zijn kop gezet in deze heerlijk ongemakkelijke, satirische film over de kunstwereld. Entree bedraagt 6,50 euro.

Zondag 27 mei

Trio Kanter klassiek

Theater Vrijburcht, 14.00 uur

Het allermooist combineert de viool met gitaarklanken. Dit was de mening van Paganini, wiens Terzetto zal klinken door het Trio Kanter. Op het programma staan warmbloedige Argentijnse stukken en Spaanse melodieën waar de passie vanaf spat. Bij de toegang moet je 10 euro betalen om te kunnen meegenieten.

Dinsdag 29 mei

Avond4daagse

Diemerpark, 18.15 uur

Vanaf dinsdag 29 mei wordt er weer vier avonden gewandeld voor de Avond4daagse. Inschrijven kan via de website, de kosten bedragen 5 euro per persoon. Je krijgt hiervoor een waterbidon. Er zijn waterpunten op het startpunt en onderweg om deze bidon te vullen.

Donderdag 31 mei

Architectuur van IJburg

FlexBieb, 20.00 uur

Een avond in het kader van het Weekend van de Architectuur (1-3 juni). Nels van Malsen vertelt over de architectuur op IJburg. Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden, 2,50 euro met Stadspas en dergelijke.

Zaterdag 2 juni

Weggeefmarjkt

SET IJburg, 12.00 uur

Een weggeefmarkt die tot doel heeft dat de 180 nieuwe bewoners van IJburg gratis aan spullen komen. Iedere IJburger die huisraad, meubels of wat dan ook over heeft, kan dit aanbieden aan de nieuwe bewoners. Alle verdere informatie staat op pagina 3.

Maandag 4 juni

Openbaar vervoer

FlexBieb, 20.00 uur

Over het openbaar vervoer op en rond IJburg is veel te doen en voor de FlexBieb is dat aanleiding om hier een thema-avond aan te wijden die gratis toegankelijk is.

Donderdag 7 juni

1968

FlexBieb, 20.00 uur

Roel Janssen, journalist, schrijver, was bij de meirevolutie van 1968 in Parijs. Vijftig jaar later komt zijn boek over dat heftige jaar uit: '1968: You say you want a revolution'.
Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden, 2,50 met Stadspas en aanverwante passen.

Vrijdag 15 juni

Pioniers van IJburg

FlexBieb, 20.00 uur

In 2018 bestaat IJburg 15 jaar. En dan bestaat de FlexBieb 5 jaar. Dat is aanleiding voor een avondje 'feestelijk praten' over pionieren in de wijk, cultuur, debat en meer.

Weerbericht

IJburg is ideaal om te mediteren vanwege de spirituele sfeer

Mei wordt bloeimaand genoemd. Men verwacht in mei vooral warm en stralend weer, hoewel voor groei en bloei ook regen op z'n tijd nodig is. In deze meimaand lukt het wel met de warmte. Er zijn al vijf zomerse dagen geweest van 25 graden of iets hoger. De eerste tien dagen van de maand brachten 120 uur zon. Dat was bijna een record. Dat record staat op mei 2008. Toen brachten de eerste tien dagen van mei 125 zonuren. Het weersverloop kan ook anders zijn. Bekend uit de volksweerkunde zijn de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei). Dan treedt soms nog nachtvorst op. Dat gebeurt soms ook nog na de IJsheiligen. Het weer kan ook in mei een grillig verloop hebben. Vorig jaar kwam het in de nacht van 15 mei tot lichte vorst. Op 27 mei werd het 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De komende dagen zijn koel en meest droog met slechts 13 à 14 graden bij een noordenwind. De pinksterdagen verlopen eveneens droog met zonnige perioden. De maximumtemperatuur loopt op naar rond of iets boven de 20 graden.

Onlangs liep ik langs het IJburg College op de Pampuslaan. Een boeddhistische monnik had zojuist een gastcollege gegeven. Hij groette mij met een mudra, waarbij beide handen tegen elkaar werden gelegd. Hij was op weg naar Blijburg Strand. De monnik woont in Zeist, maar komt vaak naar Blijburg om te mediteren. De monnik vindt Blijburg ideaal voor meditatie vanwege de spirituele sfeer in een weidse, dynamische omgeving. We liepen naar het strand. Dat was het tafereel van leven en luie levenslust. Een jonge vrouw probeerde haar krijsende peuter te kalmeren. Een man met een potloodsnorretje lag languit in een ligstoel. Hij las geboeid een boek. Aan de titel te zien ging het over een moord. Zijn vrouwelijk gezelschap lag roerloos naast hem, schaars gekleed. De monnik schudde bedroefd zijn hoofd. Hij had gehoord dat Blijburg Strand per 1 oktober sluit. Hoe kun je dit de mensen aandoen? Van heinde en verre komt men naar Blijburg om te genieten van de bijzondere sfeer. Het is het mooiste stadsstrand van Nederland. Het beleid van de gemeente Amsterdam is grillig en onbetrouwbaar, want het huidige Blijburg Strand zou ruim tien jaar blijven. De monnik had bij het stadsdeel geprotesteerd. Hij bleek niet de enige. Mogelijk dat tijdens de bouw van huizen telkens een stukje strand wordt vrijgemaakt, luidde het antwoord. Er is echter grote kans dat de kapel met de boeddhabeelden verdwijnt.

Terwijl de zon als een oranje bal naar de horizon zakte, bad de monnik in zijn oranje gewaad. "Ik bid voor wijsheid," sprak hij, "dat dit zaadje van het gebed kan uitgroeien tot een prachtige bloem, die symbool staat voor het behoud van deze bijzondere plek."

Statushouders zijn welkom, maar komst wordt met argusogen bekeken

Statushouders en studenten betrekken 29 mei hun woning

Eind mei krijgen de eerste bewoners van SET Amsterdam op kavel 13A de sleutels. Daarmee worden twee bewogen jaren afgesloten.

Bewoners buigen zich over een eerste concept van de inrichting van Kavel 13A. Foto: IJburgerNieuws

IJBURG Het is deze maand twee jaar geleden dat wethouder Laurens Ivens van Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn het plan presenteerde om op kavel 13A 320 tijdelijke woningen voor statushouders en studenten/jongeren te bouwen. Of, plan, dat is niet het goede woord. Het was meer een mededeling: zo gaan we dit doen. Nu, twee bewogen jaren later, worden eind deze maan de eerste bewoners verwacht. Alle reden voor een terugblik.

In april 2016 werden in Amsterdam vijf plekken aangewezen waar deze twee groepen gehuisvest zouden worden en het postzegeltje aan de Daguerrestraat met een oppervlakte van ongeveer twee derde hectare (80x80 meter) was er één, voor een periode van maximaal ten jaar. Dit was nu eenmaal het gevolg van de wettelijke taak om kwetsbare groepen op te vangen, maakte Ivens helder.

Verzet

Van 320 naar 180 woningen is pure winst

Je kon er vergif op innemen dat dit zou leiden tot verzet. Dat kwam er dus. Niet eens zozeer vanwege het feit dat hier gebouwd zou worden – dit is nu eenmaal een bouwkavel, dus de bewoners wisten dat de speelweide plaats zouden maken voor stenen – maar vanwege de omvang en, laten we er niet omheen draaien, de achtergrond van de bewoners. Wat het eerste betreft: 320 werd heel erg veel gevonden; dat kon best een paar tandjes minder, vond een groep omwonenden. Maar dat het ging om een project voor voor de helft statushouders, dat was het ergste vonden velen in de buurt. Een statushouder is een voormalig asielzoeker met een permanente verblijfsvergunning en als je er daarvan maar één ergens gaat huisvesten begint de buurt geheid te piepen. Laat staan als het er 160 worden.

Contact

Plan van aanpak om integratie soepel te laten verlopen

In mei 2016 was er een bijeenkomst waar Ivens en Thijs Reuten van de bestuurscommissie Oost hun zegje deden. Aan het aantal kon niet worden getornd, werd duidelijk gemaakt, maar als de buurtbewoners in contact wilden komen met de beleidsmakers, dan waren ze welkom. Met de kennis van nu kan worden vastgesteld: was dat maar gebeurd, dan waren wellicht de hakken minder diep in het zand gegaan. Maar het besluit werd vanuit een ivoren toren - voelde dat - aangestuurd, communicatie was er nauwelijks, niet of te laat en boze bewoners hadden geen moment de indruk dat wat ze zeiden ook wortel schoot.

Handtekeningen

Zoals het nu eenmaal gaat met dit soort besluiten kwam er een handtekeningenactie die goed was voor ruim vijfhonderd handtekeningen. Af en toe voerde de gemeente overleg met een bewonersdelegatie die dan weer niet de spreekbuis van iedereen bleek (er ontstonden groepjes) en een aantal bewoners werd steeds bozer en kwam regelmatig bijeen om stoom af te blazen en verzet te smeden. Tijdens een van de avonden werd zelfs grimmig een spandoek ontrold waarop met koeienletters stond dat de statushouders niet welkom waren. Dat is nooit gebruikt, maar veel scheelde het niet.

Zes wensen

In juni 2016 maakten de bewoners zes heldere wensen bekend:|
- Substantieel minder jongeren op de kavel plaatsen om zo het karakter van de wijk te behouden.
- Andere locaties op IJburg om de resterende groep jongeren te huisvesten.
- Definitieve hoogwaardige huisvesting realiseren om ook in de toekomst aan de grote behoefte aan eenpersoonshuishoudens op IJburg te voorzien.
- Een robuust plan waarin het zekere voor het onzekere wordt genomen.
- Inspraak voor de omwonenden bij het hele proces rond kavel 13A.
- Een onafhankelijke risicoanalyse waarin de sociale gevolgen van het plan voor de nieuwe bewoners en de buurt worden verkend.

Tegemoetgekomen

Aan een aantal van deze wensen is tegemoetgekomen. Na lang soebatten en nadat de bewoners een aantal deskundigen hadden geraadpleegd, werd het aantal bewoners teruggeschroefd naar 180. Nog altijd een aanzienlijk aantal, maar wel bijna de helft minder. Aan de andere kant lieten deskundigen weten dat een aantal van 80 voor de buurt aanvaardbaar zou zijn. Zo bezien zijn het er nog steeds honderd teveel.
Ook ligt er een plan van aanpak om de integratie soepel te laten verlopen en om problemen te voorkomen. Dat is allemaal winst. Maar het zit een aantal omwonenden nog steeds hoog dat er totaal niet is gekeken naar de alternatieven die zij hebben aangedragen. Daarmee loopt de buurt op eieren. Dat een grote groep IJburgers bezig is de statushouders een zeer warm welkom te heten, vinden bestuurders en ambtenaren allemaal mooi en dit komt ook echt uit het hart van al die IJburgers. Maar er hoeft maar 'dit' te gebeuren of de wijk staat op stelten.

Statushouders zijn welkom, maar komst wordt met argusogen bekeken

Statushouders en studenten betrekken op 29 mei hun woning

Eind mei krijgen de eerste bewoners van SET Amsterdam op kavel 13A de sleutels. Daarmee worden twee bewogen jaren afgesloten.

Bewoners buigen zich over een eerste concept van de inrichting van Kavel 13A. Foto: Archieffoto IJburgerNieuws

IJBURG Het is deze maand twee jaar geleden dat wethouder Laurens Ivens van Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn het plan presenteerde om op kavel 13A 320 tijdelijke woningen voor statushouders en studenten/jongeren te bouwen. Of, plan, dat is niet het goede woord. Het was meer een mededeling: zo gaan we dit doen. Nu, twee bewogen jaren later, worden eind deze maan de eerste bewoners verwacht. Alle reden voor een terugblik.

In april 2016 werden in Amsterdam vijf plekken aangewezen waar deze twee groepen gehuisvest zouden worden en het postzegeltje aan de Daguerrestraat met een oppervlakte van ongeveer twee derde hectare (80x80 meter) was er één, voor een periode van maximaal ten jaar. Dit was nu eenmaal het gevolg van de wettelijke taak om kwetsbare groepen op te vangen, maakte Ivens helder.

Verzet

Van 320 naar 180 woningen is pure winst

Je kon er vergif op innemen dat dit zou leiden tot verzet. Dat kwam er dus. Niet eens zozeer vanwege het feit dat hier gebouwd zou worden – dit is nu eenmaal een bouwkavel, dus de bewoners wisten dat de speelweide plaats zouden maken voor stenen – maar vanwege de omvang en, laten we er niet omheen draaien, de achtergrond van de bewoners. Wat het eerste betreft: 320 werd heel erg veel gevonden; dat kon best een paar tandjes minder, vond een groep omwonenden. Maar dat het ging om een project voor voor de helft statushouders, dat was het ergste vonden velen in de buurt. Een statushouder is een voormalig asielzoeker met een permanente verblijfsvergunning en als je er daarvan maar één ergens gaat huisvesten begint de buurt geheid te piepen. Laat staan als het er 160 worden.

Contact

Plan van aanpak om integratie soepel te laten verlopen

In mei 2016 was er een bijeenkomst waar Ivens en Thijs Reuten van de bestuurscommissie Oost hun zegje deden. Aan het aantal kon niet worden getornd, werd duidelijk gemaakt, maar als de buurtbewoners in contact wilden komen met de beleidsmakers, dan waren ze welkom. Met de kennis van nu kan worden vastgesteld: was dat maar gebeurd, dan waren wellicht de hakken minder diep in het zand gegaan. Maar het besluit werd vanuit een ivoren toren - voelde dat - aangestuurd, communicatie was er nauwelijks, niet of te laat en boze bewoners hadden geen moment de indruk dat wat ze zeiden ook wortel schoot.

Handtekeningen

Zoals het nu eenmaal gaat met dit soort besluiten kwam er een handtekeningenactie die goed was voor ruim vijfhonderd handtekeningen. Af en toe voerde de gemeente overleg met een bewonersdelegatie die dan weer niet de spreekbuis van iedereen bleek (er ontstonden groepjes) en een aantal bewoners werd steeds bozer en kwam regelmatig bijeen om stoom af te blazen en verzet te smeden. Tijdens een van de avonden werd zelfs grimmig een spandoek ontrold waarop met koeienletters stond dat de statushouders niet welkom waren. Dat is nooit gebruikt, maar veel scheelde het niet.

Zes wensen

In juni 2016 maakten de bewoners zes heldere wensen bekend:
- Substantieel minder jongeren op de kavel plaatsen om zo het karakter van de wijk te behouden.
- Andere locaties op IJburg om de resterende groep jongeren te huisvesten.
- Definitieve hoogwaardige huisvesting realiseren om ook in de toekomst aan de grote behoefte aan eenpersoonshuishoudens op IJburg te voorzien.
- Een robuust plan waarin het zekere voor het onzekere wordt genomen.
- Inspraak voor de omwonenden bij het hele proces rond kavel 13A.
- Een onafhankelijke risicoanalyse waarin de sociale gevolgen van het plan voor de nieuwe bewoners en de buurt worden verkend.

Tegemoetgekomen

Aan een aantal van deze wensen is tegemoetgekomen. Na lang soebatten en nadat de bewoners een aantal deskundigen hadden geraadpleegd, werd het aantal bewoners teruggeschroefd naar 180. Nog altijd een aanzienlijk aantal, maar wel bijna de helft minder. Aan de andere kant lieten deskundigen weten dat een aantal van 80 voor de buurt aanvaardbaar zou zijn. Zo bezien zijn het er nog steeds honderd teveel.
Ook ligt er een plan van aanpak om de integratie soepel te laten verlopen en om problemen te voorkomen. Dat is allemaal winst. Maar het zit een aantal omwonenden nog steeds hoog dat er totaal niet is gekeken naar de alternatieven die zij hebben aangedragen. Daarmee loopt de buurt op eieren. Dat een grote groep IJburgers bezig is de statushouders een zeer warm welkom te heten, vinden bestuurders en ambtenaren allemaal mooi en dit komt ook echt uit het hart van al die IJburgers. Maar er hoeft maar 'dit' te gebeuren of de wijk staat op stelten.