IJburgerNieuws

21 augustus 2015

IJburgerNieuws 21 augustus 2015


Tennisclub IJburg wil multifunctionele sporthal

Tennisvereniging IJburg neemt zaterdag het nieuwe clubhuis in gebruik.

Tennisclub IJburg zet hoog in met de nieuwe tennishal die moet komen op Rieteiland Oost, naast de tennisvelden. "Wij willen het liefst een mooie multifunctionele hal waar heel IJburg gebruik van kan maken", zegt voorzitter Roy Dackus vandaag in IJburgerNieuws.

Tennisclub IJburg onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een tennishal op de plek waar in elk geval nog tot en met juni volgend jaar Boerderij op IJburg is gevestigd. Deze hal is belangrijk voor de tennisvereniging om een gezonde en ambitieuze vereniging te kunnen zijn en te blijven.

Klimmogelijkheden
Hoewel er nog niets vaststaat (de plannen verkeren in de voorbereidingsfase), hoopt het bestuur dat de hal naast vier tennisbanen ook onderdak kan bieden aan een zogeheten Athletic Skills Track (AST). De filosofie achter ATS is dat kinderen meerdere sporten moeten doen om allround te kunnen worden. "Daar hoort een bepaalde hal bij, met onder andere klimmogelijkheden en krachttoestellen, en wij zouden die graag realiseren", zegt Dackus, die zegt te hopen dat de hal in 2017 klaar kan zijn.
Een andere ambitie is dat de hal, die hooguit negen meter wordt, door een doordachte vormgeving zoveel mogelijk opgaat in de omgeving.
Nieuw clubhuis
Zaterdag aanstaande neemt Tennisclub IJburg een andere belangrijke stap, want dan wordt het nieuwe clubhuis in gebruik genomen. Het ontwerp van het clubhuis is van architect Winy Maas van MRDV Architecten, die tot de Nederlandse top behoort. Hij tekende onder andere de Markthal in Rotterdam.

Niet gerust
Het Bestuur van Boerderij op IJburg, dat hier in elk geval tot juni volgend jaar is gevestigd, is er inmiddels niet gerust op dat na juni volgend jaar de Boerderij een nieuwe locatie heeft. De gemeente heeft beloofd dit najaar met een voorstel voor een nieuwe locatie te komen, maar het is voor het bestuur eerst zien en dan geloven. "De vrees bestaat bij het bestuur dat de locatiestudie een zoethouder is en dat straks blijkt dat de andere locaties niet geschikt zijn. Dan staat de Boerderij met lege handen", laat voorzitter Robert Borghuis op de website van de Boerderij op IJburg weten.

Op de website boerderijopijburg.nl kan een petitie worden ondertekend waarmee de politiek onder druk wordt gezet om de Boerderij op IJburg te behouden. Inmiddels hebben ruim drieduizend IJburgers deze petitie ondertekend.

Op pagina 9 staat een uitgebreid interview met Roy Dackus.

Zero-energy hotel op Centrumeiland?

IJBURG – Het tweede hotel dat IJburg moet krijgen, moet een hotel worden dat vrijwel volledig in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Het wordt daarmee het eerste zero-energyhotel in de wereld. Het hotel moet komen op het Centrumeiland en is een ontwerp van Ben Bronsema. Of het echt gebouwd gaat worden of dat het niet verder komt dan een leuk idee, zal de toekomst leren.

De 80 jaar oude ontwerper Ben Bronsema promoveerde twee jaar geleden op het energiesysteem dat hij Earth, Wind & Fire noemt. Hierbij wordt de koude lucht van de wind op het dak opgevangen om het gebouw in de winter te verwarmen en 's zomers te verkoelen. Verder wordt gebruikgemaakt van zonne-energie, middels een zonneschoorsteen en zonnepanelen, en van windturbines. Verder worden alleen natuurlijke materialen gebruikt bij de bouw. Hoewel de aanduiding zero-energy duidt op nul energie van buitenaf, is dit niet helemaal haalbaar. Voor het restaurant, het terras en de skylounge moet waarschijnlijk een beroep worden gedaan op energie van anderen.

36 verdiepingen, 155 kamers
Dutch Green Company (DGC) hielp Bronsema zijn promotieonderzoek om te zetten in een ontwerp voor een hotel met 36 verdiepingen en 155 kamers. Samen met de TU Delft en TU Eindhoven rolde er uiteindelijk een idee uit voor het hotel dat de werktitel Breeze heeft gekregen. En toen een plek moest worden gevonden rolde uiteindelijk het Centrumeiiland van IJburg uit de bus. IJburg is namelijk volgens de ontwerpers "weids, met goed uitzicht, veel water, wind en zon". In elk geval komen op Centrumeiland rond de 1200 woningen, maar de gemeente Amsterdam werkt nog aan de planvoorbereiding.

Laterna Magica ontwikkelt nieuw type school

IJBURG – Het zogenoemde integraal kindcentrum Laterna Magica op IJburg heeft een nieuw onderwijssysteem bedacht met een leerlijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit moet een school worden zonder klassen, zonder vaste methoden en met een eenvoudig leerlingvolg-jezelf-systeem. Laterna Magica heeft deze ideeën aangeboden aan het platform Onze Nieuwe School van de gemeente Amsterdam. Tot en met 23 augustus kan op de website van Onze Nieuwe School gestemd worden op deze en andere nieuwe schoolvormen.

Onze Nieuwe School is een zoektocht van de gemeente Amsterdam naar schoolmakers die de verwachte leerlingengroei in Amsterdam kunnen opvangen. Iedereen die een idee of plan heeft kan meedoen met deze wedstrijd. Er zullen uiteindelijk drie of vier nieuwe scholen of onderwijsplekken opgericht worden.

Nieuwsgierigheid
Laterna Magica denkt al langere tijd na over een vervolg richting voortgezet onderwijs en heeft de ambitie om tussen 2016 en 2020 een doorgaande lijn te ontwikkelen van 0-18 jaar. Deze leerlijn met nieuwsgierigheid als bron geeft het onderwijs een nieuwe dimensie, aldus Laterna Magica.
Belangrijke pijler is dat deze onderwijsvorm geen schotten tussen kinderopvang en onderwijs, geen schotten tussen lokalen en ook geen schotten tussen school en maatschappij kent. 'Aandacht voor brede vorming van kinderen' en 'Ieder kind een eigen ontwikkelplan' zijn uitgangspunten. Laterna Magica hoopt haar ideeën in de praktijk allereerst te brengen in een nieuwe school voor voortgezet onderwijs op IJburg, naast het IJburg College.

Stemmen
Er kan tot en met 23 augustus gestemd worden op de plannen op www.onzenieuweschool.nl. De beste 35 plannen gaan door naar een presentatiedag op 31 augustus. Een jury beslist vervolgens welke plannen doorgaan naar de volgende ronde.

4

officiële trouwlocaties heeft IJburg. Welke? Zie pagina 3.

IJburg zal eigenzinnige Hein de Haan missen

In memoriam: Hein de Haan (1943-2015)

Hein de Haan koos voor het interview in IJburgerNieuws zelf deze foto uit. Hij roeit hier in de Chinese Himalaya, waar hij nauw betrokken was bij een biogasinstallatie voor een lokale stam.

IJburg is eigenlijk nog te jong om iconen te hebben. Maar de eigenzinnige architect Hein de Haan, die op dinsdag 4 augustus totaal onverwacht op 72-jarige leeftijd overleed, was er één, een echte. Aan de hand van een interview dat IJburgerNieuws in maart 2014 met hem had, schetsen we een portret van een principieel anarchist, wiens handtekening onder andere staat onder Vrijburcht (hij woonde hier ook zeer naar zijn zin).

Zondag 1 augustus danste Hein de Haan, de 72-jarige met het hart van een jong veulen, nog op het feest Landjuweel op Ruigoord in het westelijk havengebied. Drie dagen later overleed hij, volledig onverwacht.
Ondanks het gegeven dat hij officieel al enige tijd met pensioen was, stond en streed hij tot de laatste dag voor al zijn idealen. Tegen IJburgerNieuws zei hij onder meer dat in hem nog steeds het heilige vuur brandt. "Als opa moet ik lekker achterover leunen en terugkijken op een mooi leven. Zich zorgen maken over al die dingen, dat moet de nieuwe generatie doen, maar die is totaal niet bezig met de samenleving en heeft over de meeste dingen helemaal geen mening." Hij sprak de woorden niet uit met spijt, maar het was een constatering, niets meer, niets minder.

Krakerswereld
Hein maakte als jonge hond vooral furore in de krakerswereld. Hij werkte voor CASA architecten in de Nieuwmarktbuurt - hij was zelf ook kraker - en de deur werd er platgelopen door krakers die panden wilden herbestemmen. Daar groeide langzaam maar zeker het besef dat tot in het diepst in zijn vezels ging zitten: "Ik ben in een later stadium in verzet gekomen tegen rare plannen van woningcorporaties. En terecht, want ze doen vaak domme dingen." Hij was faliekant tegen sloop en voor herbestemming van oude gebouwen. In zijn carrière als architect tekende hij veel woningen en gebouwen en elke keer kwam er wel iets bijzonders uit zijn handen. "In mijn carrière heb ik mooie dingen ontworpen, maar daar gaat het niet om. Dat het er goed uitziet, spreekt vanzelf. Een gebouw is ook waterdicht en stort niet in elkaar. Het gaat mij om het programma dat achter een project zit. Vrijburcht is daar een goed voorbeeld van."

Konvooi

Hein de Haan is vrijdag 14 augustus begraven op de Noorderbegraafplaats in Amsterdam-Noord. Het stoffelijk overschot is met een konvooi bootjes van IJburg overgebracht naar de begraafplaats. IJburg TV heeft een impressie gemaakt van de laatste tocht van hen over het water en de druk bezochte begrafenis.

'Vrijburcht is een vrij brave woongemeenschap'

Vrijburcht
De Haan woonde zelf in het door hem ontworpen Vrijburcht, waar wonen en werken samengaan en waar hij zich omringd wist met mensen die ahad leren kennen in de Nieuwmarktbuurt. Toen hij op IJburg ging wonen, verklaarde menigeen hem voor gek want wat moest hij, de vrijdenker Hein de Haan, nu in zo'n yuppengat? "Maar ze werden enthousiast omdat iedereen binnen Vrijburcht zijn ding kan doen. Wil je wonen en werken combineren dan zijn er in Amsterdam niet veel plekken waar dat mogelijk is en al helemaal niet op zo'n mooie plek. Er wonen hier min of meer vrijgevochten types, maar het geheel is een vrij brave woongemeenschap. Hier wordt niet de revolutie gepredikt."

Water
In Vrijburcht had hij het helemaal gevonden. "Wij wonen hier schitterend aan het water en zo is volgens mij IJburg ook bedoeld", om direct erna helemaal à la Hein een kritische noot te kraken. "In de praktijk is dat niet gelukt, want op IJburg mag helemaal niets. Toen we hier gingen wonen, bouwden we een steigertje. Dat lijkt mij logisch op deze plek, maar in no time kwam er iemand langs om te vertellen dat dat niet mocht. Dat is toch belachelijk. Iedereen mag zijn auto voor de deur zetten, maar over een bootje aanleggen wordt moeilijk gedaan. Als je zoveel water hebt, dan moet je dat water toch gebruiken."
De plek was ook zo mooi omdat bij Hein de liefde voor het water diep zat. Hij woonde niet voor niks jarenlang op een zeilschip dat afgemeerd lag aan de Oude Schans. Maar de haven van IJburg vond hij maar belachelijk. "Waar vind je nou rond de voormalige Zuiderzee een haven waar je eerst door een sluis moet voordat je je boot kunt aanleggen? Aanlegsteigers voor passanten moeten rechtstreeks aan het open water liggen", maakte hij zijn punt.

'De haven van IJburg is belachelijk'

Nautilus
Een van de laatste projecten waar Hein de Haan nog helemaal voor is gegaan is Nautlilus op Zeeburgereiland, dat bestaat uit 42 woningen voor kleine zelfstandige ondernemers. Hij ging er prat op dat hij hier de Nuon buiten de deur heeft gehouden. "De bewoners wekken zelf hun warmte voor verwarming en tapwater op en dat is uniek. Als je in Amsterdam een nieuw project wilt bouwen, word je verplicht stadswarmte van Nuon te betrekken. Het is echt idioot dat een lokale overheid een monopolie gunt aan een private onderneming, maar in Amsterdam is dat al jaren het geval."
Zonder Hein wordt IJburg nooit meer hetzelfde.

Bobby Haarms heeft laan en tramhalte

IJBURG – Naar de legendarische hersteltrainer van Ajax Bobby Haarms zijn op Zeeburgereiland sinds afgelopen zondag een straat en een eigen tramhalte vernoemd. Een foutje in de naam – er stond Haams en niet Haarms – is door de gemeente voor de officiële ingebruikname afgelopen zondag tijdig hersteld.

Bobby Haarms, die op 6 juni 2009 overleed, was jarenlang hulptrainer bij Ajax en stond vooral bekend vanwege zijn beulswerk met Ajacieden die van een blessure terugkwamen. Haarms was zeer geliefd onder de supporters en naar hem is eerder een tribune vernoemd. En nu staat zijn naam ook op een tramhalte aan de Bobby Haarmslaan. Bijna ging het nog fout met de naam want de drukkerij die de haltetijden had gedrukt, was de 'r' vergeten.

Trouwen op 4 plekken op IJburg

IJBURG – IJburg heeft vier officiële trouwlocaties waar een ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk kan inzegenen. Daarmee is IJburg karig bedeeld, want in heel Oost zijn zestig officiële trouwlocaties.

De vier locaties zijn de kapel bij strand Blijburg, de restaurants NAP en I-Grec en café Vrijburcht. De laatste is onlangs failliet gegaan.
Als een stel op een van deze locaties wil trouwen, dan is het belangrijk dat eerst wordt gecheckt of er een ambtenaar van de burgerlijke stand vrij is.

Maak kennis met Jeugdtheater

IJBURG - Jeugdtheaterschool TIJ organiseert 25 en 26 augustus gratis proeflessen voor de jeugd. Deze zijn bedoeld om kennis te maken met de jeugdtheaterschool aan het Ed Pelsterpark.

Jeugdtheaterschool TIJ richt zich voornamelijk op jongeren op IJburg. Belangrijke pijlers zijn de Theaterwerkplaats en MusicalTheater: talentenklassen waarin jongeren hun talenten kunnen 'ontpoppen'. De proeflessen zijn gratis. Vanwege het beperkte aantal plekken is vooraf reserveren op de website wenselijk.

De scholen zijn weer begonnen

IJBURG - Veel duidelijker kan een spandoek niet zijn. De scholen zijn weer begonnen en of alle verkeersdeelnemers daar maar even rekening mee houden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt in de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' aandacht voor het feit dat kinderen metaal en fysiek nog volop in ontwikkeling zijn. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken. VVN vraagt weggebruikers, zoals hier aan het begin van de Pampuslaan, extra oplettend te zijn.

Centrum voor watersport bij IJburg

IJburg biedt meerdere plekken voor watersport. Wat Buurtcommissie Oost betreft, mogen het er nog meer zijn.

IJBURG – Bij IJburg komt op termijn mogelijk een centrum voor watersport en recreatie. Over de exacte invulling is verder niets bekend, maar het is de bedoeling dat dit centrum komt bij het Centrumeiland (IJburg tweede fase).

Dit blijkt uit de wensen die de Bestuurscommissie Oost (het vroegere Stadsdeel Oost) heeft neergelegd bij het gemeentebestuur van Amsterdam. Het wensenlijstje is een reactie op de Watervisie die Amsterdam onlangs heeft gepresenteerd en waar nog dit jaar een klap op wordt gegeven. Insteek van deze Watervisie is onder andere dat de hoofdstad beter gebruik gaat maken van de mogelijkheden die het water biedt. Zo moeten bijvoorbeeld recreatie en toerisme op het water een boost krijgen. En dan kom je al snel ook bij IJburg terecht, met als een van de uitgangspunten een centrum voor watersport en recreatie. Ook wordt concreet gedacht aan een veilige kanoverbinding van de Amstel naar IJburg, via de Weespertrekvaart en de Derde Diem. Beide zijn gesitueerd in Diemen.

Zonering
Een andere wens is dat het gebruik van het water rond IJburg, zoals de bestuurscommissie dat noemt, wordt 'gezoneerd.' Daarmee wordt bedoeld dat het water wordt verdeeld in een soort vakken voor verschillende vormen van waterrecreatie, waaronder zwemmen, kanoën maar ook jetskiën.

Woonboten
Amsterdam zit ook in zijn maag met een aantal woonboten op de Amstel en wat de Bestuurscommissie betreft kunnen deze eventueel plek vinden op IJburg. "Indien nieuwe ligplaatsen bijvoorbeeld bij IJburg beschikbaar worden gesteld voor een aantal verplaatsingen van woonboten uit de Amstel, dan kunnen structurele resultaten worden geboekt", laat de Bestuurscommissie weten.

Het Baken van IJburg markeert Centrumeiland

IJburg krijgt herkenningspunt vanaf IJsselmeer

IJBURG – IJburg krijgt op 4 september een landmark op de kop van het Centrumeiland: Het Baken van IJburg. Het Baken van IJburg symboliseert 151 ontwerpvoorstellen voor de toekomst van het Centrumeiland. Dit is het eerste kunstwerk op het Centrumeiland. Het tweede kunstwerk is het pop-up-bezorgrestaurant IJburg Serveert dat hier op 11, 12 en 13 september wordt gehouden.

In totaal komen er drie kunstwerken op het Centrumeiland die in opdracht van Arcam Architectuurcentrum worden gerealiseerd. Dit is een soort afronding van de ontwerpwedstrijd 'Stad in Zicht'. Arcam riep hiermee op om met plannen te komen voor de inrichting van het nieuwe schiereiland.

Herkenningspunt
Het Baken van IJburg is gemaakt van oude meerpalen en wordt een markant herkenningspunt vanaf het IJmeer.
Het pop-upbezorgrestaurant IJburg Serveert bestaat uit een driegangenmenu dat is samengesteld door IJburgse thuiskoks. Alle gerechten worden live bereid en door fietskoeriers aan tafel bezorgd. Reserveren voor de maaltijd kan op de site van Arcam.

'Snippers hout onder trim-
toestellen niet goed'

IJBURG - De vereniging Vrienden van het Diemerpark vindt de recente plaatsing van drie trimtoestellen in het Diemerpark discutabel, maar begrijpt aan de andere kant de wens om deze toestellen te plaatsen en komt hier niet tegen in het geweer. Maar de ondergrond is een ander verhaal. De gedroogde houtsnippers kunnen echt niet, vindt de vereniging.

De Bestuurscommissie Oost noemt de trimtoestellen trimclusters. Eén ligt vlak bij de sportvelden en de andere twee liggen volgens de vereniging op grond die is aangeduid als ruigtegebied/struinnatuur. De ondergrond bestaat uit houtsnippers, maar daar is de vereniging tegen. "Naar onze mening moet die, in lijn met de Structuurvisie, zo onopvallend, 'natuurlijk' en onderhoudsvriendelijk mogelijk worden vormgegeven", laat de vereniging weten. Bovendien zijn houtsnippers "niet nodig voor het functioneren van de trimtoestellen". Het enige goede alternatief is de ondergrond zo te laten zoals die is.

Nieuwe kerk op IJburg

IJBURG – Aan de Diemerparklaan 29 wordt zondag 23 augustus het tweede kerkgebouw op IJburg geopend. Het biedt onderdak aan de kerkgenootschap River Amsterdam, dat tot die datum is gevestigd in het Stayokay hostel in Amsterdam.

River Amsterdam is opgezet door Ben en Jacky Kroeske die in 2013 naar Nederland zijn gekomen om de nieuwe kerk op te zetten. Over de River Amsterdam schrijven ze onder andere dat het een "kerk is die actief meebeweegt met God".
In een persbericht schrijft Ben Kroeske te hopen dat de kerk het verlangen heeft om een positief verschil te maken in de wijk. De kerk wordt toegankelijk voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

4de editie IJburg Culinair

JBURG – Aan het Joris Ivensplein wordt zaterdag 29 augustus de vierde editie van IJburg Culinair gehouden. Hier presenteert een groot aantal ondernemers op IJburg zich met allerlei gerechten.

IJburg Culinair is vier jaar geleden gestart en heeft een vaste plek op de agenda verworven. Er zijn allerlei gerechten uit diverse keukens te ruiken en vooral te proeven en er zijn een bar en springkussens.

Klagen over illegaal hotel

IJBURG – De gemeente Amsterdam heeft een online klaaglijn ingesteld voor klachten over illegale hotels.

Na het indienen van een klacht staat er een speciaal team klaar om direct naar het adres te gaan, zodat kan worden geconstateerd of er sprake is van overtreding van de regels voor toeristische verhuur. De hotline is nog tot en met 23 augustus bereikbaar via telefoonnummer 14020, van donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 21.30 uur.

Afscheid van Moes32

IJBURG – Zondag 23 augustus valt het doek over Moes32. Dit tijdelijke moestuincomplex aan de Bert Haanstrakade moet wijken voor nieuwbouw.

De gebruikers van de tuintjes wisten vanaf het begin dat ze weg moesten op het moment dat er nieuwbouwplannen waren, maar door de crisis heeft dat lang geduurd. Het einde van Moes32 wordt zondag vanaf 14.00 uur 'gevierd' met een afscheid met onder andere livemuziek, eten, drinken en workshops.

Buurtkamer IJburg biedt IJburgers helpende hand

De creatieve groep in Buurtkamer IJburg.

IJBURG – Het gemiddeld inkomen op IJburg is een van de hoogste van Nederland, maar het geld is niet goed verdeeld want er is ook veel verborgen armoede op IJburg. Sinds april worden in de nieuwe Buurtkamer IJburg voor onder andere deze groep activiteiten en informatiebijeenkomsten georganiseerd, die goed worden bezocht. Cintha Tubbing, teamleider IJburg van de welzijnsorganisatie Dynamo, legt uit waarom Buurtkamer IJburg in een behoefte voorziet.

Na Wassenaar en Blaricum is IJburg samen met Buitenveldert het meest welvarende inkomensgebied in Nederland. Gemiddeld wordt er 5.020 euro bruto per maand verdiend door een huishouden. Ter illustratie: in het als welvarend bekendstaande Laren, dat op de vierde plaats staat, wordt gemiddeld bijna tweehonderd euro per maand minder verdiend. In een gebiedsanalyse die Stadsdeel Oost eerder dit jaar heeft gemaakt, staat dat op IJburg-West, waar de Rieteilanden toe behoren, gemiddeld 42.600 euro wordt verdiend en op IJburg-Zuid 36.600 euro. Een ander cijfer leert dat 13,5 procent van de huishoudens op IJburg leeft van een minimum inkomen. Op Haveneiland-West ligt dit percentage op 15,5 procent en op de Rieteilanden op 3,9 procent. De IJburglaan is hiermee letterlijk een scheidslijn tussen rijk en arm.

Armoede
Ter illustratie: het percentage huishoudens in heel Amsterdam dat een minimum inkomen heeft, ligt op 16,7 procent en in Oost is dit 17,9 procent. Relatief valt het op basis van de cijfers dus allemaal wel mee op IJburg en Cintha Tubbing vindt het ook lastig om de vraag "Hoe groot is het armoedeprobleem op IJburg?' te kwantificeren. "Maar op basis van wat ik hoor van de zorg- en maatschappelijke instellingen en op basis van het aantal mensen dat gebruikmaakt van onder andere het Budgetpunt dat elke week wordt gehouden in Buurtkamer IJburg hebben tientallen gezinnen het verre van breed."

'Via de Buurtkamer IJburg leggen mensen zinvolle contacten'

Helpende hand
Dynamo heeft als motto dat iedereen in de maatschappij moet kunnen meedoen en steekt deze doelgroep de helpende hand toe. Vraag daarbij is wel: 'Hoe bereik je deze groep?', want veel van hen zijn de Nederlandse taal niet machtig en de media – ook de sociale en nieuwe media - worden nauwelijks tot niet geraadpleegd. Tubbing legt uit: "De meeste mensen weten wel de weg te vinden naar het gezondheidscentrum en daar zit Dynamo bij in. Dat maakt ons herkenbaar en bovendien kan op signalen vanuit de zorg snel worden gereageerd. We communiceren ook via Hallo IJburg en met folders, maar het is helemaal waar dat deze groep deze podia vaak niet lezen. Maar via-via is eigenlijk de belangrijkste manier waarop deze mensen worden bereikt."

Actief deelnemen

Civic Amsterdam en Dynamo hebben tot doel dat niemand aan de kant hoeft te staan. "Actief deelnemen aan de samenleving zorgt voor structuur, sociale contacten, inkomen en een goed gevoel", aldus Civic.
Zowel Civic als Dynamo biedt allerlei soorten hulp op financieel gebied aan, bijvoorbeeld door uit te zoeken of iemand recht heeft op aanvullende voorzieningen.

Zzp'ers
Opvallend is, zegt Tubbing, dat onder hen ook zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn. IJburg telt in totaal 1.281 zzp'ers, van wie een groot aantal als gevolg van de crisis een beroerd inkomen heeft. "Ik hoor steeds vaker van de Sociaal Raadslieden dat veel zzp'ers wel eens willen weten hoe het met hun inkomen zit en dat is een veelbetekenend signaal", zegt Tubbing.

"Als je geen geld hebt, ben je eigenlijk alleen maar aan het overleven"

Erkennen
De gemeente Amsterdam en Stadsdeel Oost erkennen het probleem en stellen geld ter beschikking voor hulp. Vanuit deze gedachte is Buurtkamer IJburg opgericht. "Als je geen geld hebt, ben je eigenlijk alleen maar aan het overleven. Maar als je uit die situatie wilt komen heb je ook contacten en een sociaal netwerk nodig, en via de Buurtkamer IJburg leggen de mensen zinvolle contacten", licht Tubbing toe.

Programma
Buurtkamer IJburg is gevestigd aan het Ed Pelsterpark en draait sinds medio april. In de korte tijd van het bestaan is er een uitgebreid weekprogramma tot stand gekomen dat er momenteel als volgt uitziet:
- Maandag van 9 tot 11 uur 'Thee en Thema.' Een groep Marokkaanse vrouwen ontmoeten elkaar hier in een eigen sfeer, bespreken thema's en wisselen informatie uit. Gemiddeld wordt deze bijeenkomst bezocht door zo'n 10 tot 15 vrouwen. Deelname kost 2 euro.
- Maandag en elke vrijdag van 12 tot 14 is er de burenlunch. Iedereen kan hier elkaar ontmoeten tijdens een lunch, die wordt voorbereid door een aantal vrijwilligers. Deelname kost 2 euro. Soms is er op maandag een themamiddag van 14 tot 17 uur.
- Dinsdag van 9 tot 12 uur is er een inloop. Bezoekers kunnen dan een krantje lezen, een spelletje doen of bijpraten met andere bezoekers. Daarnaast is er een vrijwilliger van Post Oost aanwezig die bewoners helpt bij het zoeken en vinden van passende activiteiten, cursussen, trainingen en/of geschikt vrijwilligerswerk.
- Dinsdag tussen 14 en 16 uur is er het Creatief atelier. Vrijwilligers leren breiden, haken, kaarten versieren en dat soort dingen.
- Woensdag van 9.30 tot 12 uur is er het Budgetpunt. Cintha Tubbing legt uit: "Bij het Budgetpunt kunnen mensen terecht voor alle vragen van administratieve en financiële aard. Dat kunnen zijn een brief die niet goed wordt begrepen, verzekeringskwesties of vragen over belastingen. Het doel is dat de vragenstellers wordt geleerd hoe ze deze zaken in vervolg zelf kunnen afhandelen. Vragen worden beantwoord door vrijwilligers die worden begeleid door professionele medewerkers van Dynamo en Mee. Maar als bijvoorbeeld een bezwaarschrift moet worden ingediend dan komt de sociale raadsvrouw er aan te pas, want dat moet natuurlijk goed gebeuren."
- Woensdag is er tussen 10 en 11.30 uur de wandelgroep. Vanuit de Buurtkamer wordt samen gewandeld.
- Woensdag tussen 14.30 en 16 uur is er handwerk voor kinderen. Deelname kost 1 euro.
- Soms zijn er thema's op donderdag tussen 9.15 en 11 uur bijvoorbeeld het 'Steuntje in de rug.' Dit is een lotgenotengroep voor mensen met financiële problemen.
- Een keer per maand is er donderdagmiddag een bijeenkomst met een thema voor mantelzorgers.
- Vrijdag van 9 tot 11 uur is er een textiel- en handwerkclub. Deelname kost 1 euro.
- Vrijdag van 9 tot 12 uur is er een inloopochtend. Ook dan helpt de vrijwilliger van Post Oost mensen met participatievragen.
- Zaterdag van 10 tot 13 uur is er de bijeenkomst 'bakkie doen.' Koffiedrinken met iets lekkers.

Vrijwilligers
Buurkamer IJburg draait voor een groot deel op een trouwe groep vrijwilligers van wie een aantal eerst tot de doelgroep behoorde. Tubbing: "Er is bijvoorbeeld een vrouw bij die altijd thuis zat te somberen en daardoor steeds verder afgleed. Een van onze medewerkers had contact met haar en stelde haar voor om hier een handje te helpen. Van het een kwam het ander en moet je haar nu eens zien. Ze is heel actief en geniet ervan dat ze anderen kan helpen."

Zaterdag 22 augustus

Opening: clubhuis Tennisclub

Tennisclub IJburg neemt om 15 uur het nieuwe clubhuis aan Rieteiland Oost in gebruik. Dit gebeurt met onder andere een tenniswedstrijd met toptalenten. Alleen voor genodigden.


Film: Hemel in Guangzhou

Op de Urban Campsite op het Centrumeiland wordt zaterdag 22 augustus vanaf 21 uur de film 'Hemel in Guangzhou' vertoond. Dit is een documentaire over de jonge Nederlandse architect Mark Hemel die samen met zijn vrouw Barbara Kuit een architectuurprijsvraag wint en in Guangzhou de hoogste televisietoren ter wereld bouwt. De film volgt Marks strubbelingen en zijn behoefte aan controle. Meer informatie is te vinden op urbancampsiteamsterdam.nl.


Zondag 23 augustus

Afscheid: Moes32

Zondag 23 augustus valt het doek over Moes32. Dit tijdelijke complex van moestuintjes (of eigenlijk moestuinbakken) aan de Bert Haanstrakade moet wijken voor nieuwbouw. Het einde van Moes32 wordt zondag vanaf 14.00 uur 'gevierd' met onder andere livemuziek, eten, drinken en workshops.


Pony's: workshop

Kinderen kunnen tijdens de workshop Ponymaatjes op de Boerderij op IJburg op Rieteiland Oost kennismaken met de pony's, de verzorging en met voltige. De workshop heeft de vorm van een instuif en kinderen kunnen zo lang meedoen als ze zelf leuk vinden. Deelname kost 5 euro per persoon.


Woensdag 26 augustus

Sport: kanocursus

Sportvereniging Kano op IJburg verzorgt tot en met 9 september op Rieteiland Oost (hier is de vereniging gevestigd) elke woensdagmiddag een cursus kanoën voor de jeugd. Kinderen tussen 8 en 12 jaar krijgen de mogelijkheid om te leren kanovaren onder begeleiding van een instructeur. De basiskanotechnieken worden geleerd, zodat de kinderen zich vrij voelen in de kano, zich motorisch ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen. Maar ook wordt geleerd hoe je iemand redt die in problemen is. Een geldig zwemdiploma is verplicht. De cursus is elke woensdag om 14.00 uur. Let wel: afgelopen woensdag is de cursus al gestart en het kan zijn dat er geen plek meer is. Meer informatie is te vinden op kanoopijburg.nl.


Donderdag 27 augustus

Lezing: dr. Bach

Dr. Bach was op zoek naar middelen uit de natuur die ons zouden kunnen helpen met onbalans in ons menszijn. De remedies die hij ontwikkelde geven de mogelijkheid gevoelens zoals angst, frustratie, onrust en neerslachtigheid op een zachtaardige manier te verminderen en de innerlijke balans te herstellen. De remedies zijn eenvoudig en veilig in gebruik voor iedereen. Tijdens deze lezing, die wordt gehouden op Boerderij op IJburg, maak je kennis met de Bach bloesemremedies. De lezing wordt gehouden tussen 19.30 en 21.30 uur en deelname kost 15 euro.


Donderdag 3 september

Flex Night Live: IJburg!

Eind juni dit jaar behaalden enkele studenten Sociologie van de Universiteit van Amsterdam hun bachelor met een scriptie over IJburg. Tijdens deze Flex Night Live presenteren drie van hen hun bevindingen aan een groter publiek. Ellen Hoorn laat haar licht schijnen over IJburgse kinderen tussen de 13 en 16 jaar en hun UPP's: Urban Professional Parents. Welke rol spelen deze ouders bij de activiteiten van hun kroost? Hoe zit het met de voorzieningen voor jongeren in de wijk?
Vincent Polak sprak bewoners en beheerders van Blok 19, een woonblok met veel sociale huur op Haveneiland. Het blok kende een slechte start, met veel frictie tussen de o zo verschillende bewoners. Maar al vrij snel verbeterde de situatie. Hoe zit dat precies? Welke processen speelden en spelen er?
Jasper van den Berg ging groen & sociaal met Moes32. Hij huurde een van de vele moesbakken bij Moes32. Hoe is Moes32 tot stand gekomen? Wat is de sociale dynamiek? Hoe verhouden de tuiniers zich tot elkaar?
Toegang is gratis. Plek van handeling is de Flexbieb, aanvangstijd is 20.00 uur.


Donderdag 17 september

Filosofie: Socratisch café

Te midden van de boeken van de FlexBieb kan iedereen zijn of haar eigen wijsheid onderzoeken. Met elkaar in gesprek gaan over een vooraf gekozen thema dat de actualiteit ontstijgt. Bijvoorbeeld over verantwoordelijkheid, hoop, kwetsbaarheid of vrijheid. Er wordt gestart vanuit een persoonlijke ervaring en al vragend wordt de weg naar dieper liggende ideeën en overtuigingen gezocht, om te komen tot nieuwe inzichten of antwoorden.
Bijdrage is 7,50 euro per keer (incl. koffie of thee) of 25 euro voor vier keer. Het Socratisch café is eens per maand op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur.


Zaterdag 29 augustus

Eten: IJburg Culinair

Zaterdag 29 augustus is de 4e editie van IJburg Culinair. Op het gratis toegankelijke culinaire evenement op het Joris Ivensplein (achter Winkelcentrum IJburg) presenteert een groot aantal ondernemers zich met diverse gerechten uit allerlei internationale keukens. Voor de kinderen is er een springkussen met begeleiding, waar gratis gebruik van gemaakt kan worden en ook kunnen de kleintjes zich laten schminken.


Vrijdag 4 september

Landmark: Baken op IJburg

Vrijdag 4 september wordt het Baken van IJburg geplaatst. Dit landmark, dat is opgebouwd uit oude meerpalen, symboliseert de 151 plannen die zijn ingediend voor het Centrumeiland. Dit wordt ook de plek waar het Baken van IJburg komt. Het is nog niet bekend of er een openingshandeling komt.


Donderdag 10 september

Lezing: Josine Marbus

Op IJburg wonen allerlei musici, acteurs, beeldend kunstenaars en schrijvers. Josine Marbus is een van hen. Onlangs verscheen haar roman 'Waar je ook heen gaat'. Tijdens deze Flex Night Live in de Flexbieb vertelt ze je van alles over het wat, hoe en waarom van dit boek. Toegang is gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden. Lid worden kan ter plekke en voor jeugd tot en met 17 jaar kost het lidmaatschap niets.


Vrijdag 11 september

Muziek: Magneetfestival

Op 11, 12 en 13 september wordt op de zandvlakte Oostpunt van het Amsterdamse Zeeburgereiland het Magneetfestival gehouden. Het is het eerste lustrum van dit festival en dat wordt drie dagen lang gevierd met muziek, house, kunst, poëzie, experimentele bouwwerken, gekke hoekjes, smakelijke hapjes en dansoptredens. Meer informatie is te vinden op magneetfestival.nl.


Vrijdag 18 september

Theater: nieuw seizoen

Het openingsweekend van het nieuwe theaterseizoen van Theater Vrijburcht is op 18, 19 en 20 september. Het thema van het openingsweekend is 'Mokum aan 't IJ' met onder andere een muzikale reis door de levens van Johnny Jordaan en Ramses Shaffy op zaterdag 19 september. Op theatervrijburcht.nl staat alle verdere informatie.

Tennisvereniging wil vooruit met nieuwe tennishal

Opening nieuw clubhuis op Rieteiland Oost is belangrijke mijlpaal

Vanaf de couch heb je uitzicht over het tennispark. De tennishal moet hierachter komen.

IJBURG - Tennisvereniging IJburg is klaar voor een paar ferme stappen in het ambitieniveau. Zaterdag 22 augustus wordt het nieuwe clubhuis geopend en achter de schermen wordt gewerkt aan een tennishal die naast het park moet komen. Scheidend voorzitter Roy Dackus – hij geeft na de opening van het clubhuis de voorzittershamer over aan Jeroen Koeleman – geeft uitleg aan de hand van een aantal steekwoorden. "Het zou mooi zijn als we medio volgend jaar met de bouw van de hal zouden kunnen starten."

De vereniging
"We hebben nu rond de elfhonderd leden, waaronder rond de vijfhonderd jeugdleden. Wat we missen, maar dat is inherent aan IJburg, zijn oudere leden. Veel verenigingen draaien op oudere leden, maar wij hebben ze nauwelijks."
"We zijn hier pas vier jaar geleden gestart met tien banen en vanaf de allereerste dag hanteren we een wachtlijst. Dat is vrij bijzonder in Nederland, want het aantal tennissers daalt. Op dit moment hebben wij voor senioren wel weer beperkt plek. Het streven is om een vereniging te creëren met veel betrokken leden die de continuïteit van alle activiteiten kunnen waarborgen."
"We hebben een gezonde ambitie: we willen een regionale topclub worden, zowel wat betreft het aantal leden als het niveau. We hebben nu veel jeugd en dat gaat op termijn wel wat worden."

De locatie
"Wij huren een gemeentelijk park. Alleen het clubhuis is van ons. Toen we hier van start gingen, zei toen nog Stadsdeel Oost dat er naast het park een stuk grond was waar we maar eens over moesten nadenken of wij er iets mee zouden kunnen. Oorspronkelijk had die grond bestemming manege, dat klopt. Maar omdat je hier geen kant op kunt met je paard is het ongeschikt om zogeheten pensionpaarden te houden en dan wil niemand een manege beginnen, zo is duidelijk geworden uit een uitleg van de hippische bond. Toen kregen wij de vraag of wij over een invulling wilden nadenken. Natuurlijk, graag zelfs."

'We zijn echt waanzinnig blij ons nieuwe clubhuis'

Wintertennis
"Dit zijn zogeheten allweatherbanen. We hebben nu een paar zachte winters gehad waarin we goed door konden tennissen, maar als je ziet hoe de trainers hier soms in de winter moeten lesgeven, dat is echt geen doen. Het lijken wel Teletubbies, zoveel kleding hebben ze aan. Dat hebben ze nu vier jaar gedaan en trainen in een hal is zeer welkom. Elke tennisvereniging van deze omvang heeft een eigen hal en die willen wij ook."

De volgorde
"We wilden eerst de vereniging goed opzetten, daarna een goede kantine hebben en vervolgens willen we nadenken over een hoger niveau waarbij nadrukkelijk een tennishal hoort. In die volgorde hebben we het bedacht en is het gegaan. De vereniging staat, de kantine gaat deze maand open en nu kunnen we doorschakelen naar fase 3."

'We willen eerst weten wat we kunnen bouwen. Later gaan we rekenen'

Mooie hal
"Het moet een mooie hal worden, liefst met vier banen. We hebben een concept gezien van een ecologisch verantwoorde hal in Frankrijk die er helemaal niet uitziet als een hal. Dat inspireert enorm. En als er dan ook nog bomen omheen staan, zie je niets van die hal. Ook Kano op IJburg blijft hier en we hebben nu het idee om de loodsen voor de kano's aan de hal te bouwen, dat is wel zo praktisch. Er moet in de plannen ook een goed plan komen voor het groen rondom de hal en er moet voldoende parkeergelegenheid zijn. De omwonenden worden trouwens door de gemeente bij de planvorming betrokken. Met ons nieuwe clubhuis bewijzen we trouwens dat we graag iets moois willen. Het Stadsdeel is daar gerust op, en terecht."

Couch

'Join us on the couch', is de slogan waarmee Tennisvereniging IJburg leden en genodigden oproept om de opening van het nieuwe clubhuis op zaterdag 22 augustus bij te wonen.

Het programma begint om 15.00 uur met een demonstratiewedstrijd en om 16.30 uur wordt het clubhuis officieel geopend door een mystery guest. Daarna zijn er een receptie en een feest.

Multifunctionele hal
"Wij willen het liefst een multifunctionele hal, maar we zijn daar nog niet helemaal uit. Probleem is namelijk dat de tennisbond voor bijvoorbeeld toernooien een bepaald soort vloer eist en daar kunnen weinig andere sporten op worden gespeeld."
"Wij hebben in principe interesse in een zogenoemde Athletic Skills Track (AST) dat ontwikkeld is door René Wormhoudt, die onder andere conditietrainer is bij het Nederlands elftal. De filosofie hierachter is dat kinderen meerdere sporten moeten doen om allround te worden. Daar hoort een bepaalde hal bij met onder andere klimmogelijkheden en krachttoestellen en wij zouden die graag realiseren. We hebben inmiddels ook contact gelegd met het IJburg College om te kijken of deze een LOOT-school kan worden waar toptalenten in sport worden ondersteund om hun schoolcarrière met topsport te kunnen combineren. Die kinderen zou je dan bij ons kunnen laten trainen. Samen met een AST heb je dan een ideale combinatie. Maar in de eerste plaats moet er worden getennist. We zitten nu in de oriëntatiefase. We willen eerst weten wat we mogen bouwen en pas daarna onderzoeken we de mogelijkheden en gaan we rekenen."

Tumult
"Hoe de plannen voor de hal in het nieuws zijn gekomen, raakt kant noch wal. Er gingen en gaan nog steeds de wildste verhalen rond. Er zou hier bijvoorbeeld een hal komen van zestien meter hoog, echt waanzin. Negen meter is voldoende en dat is net zo hoog als een woning met drie verdiepingen. Wij hebben besloten er niet op te reageren. Ik vind de Boerderij op IJburg een prachtig initiatief en ik wens ze alle goeds, maar wij hebben daar niets mee te maken. Ik zit hier voor de tennisvereniging. Het enige dat ik weet is dat wij al drie jaar met het Stadsdeel over een tennishal praten en dit is een mooie kans. In de discussie mag overigens niet vergeten worden dat wij net als de Boerderij ook veel voor de jeugd doen."

Nieuw clubhuis
"Wij hadden als uitgangspunt het credo 'Voor IJburg, van IJburg' en wij hadden in het licht daarvan al met twee architecten op IJburg gesproken. Een vriend kent echter architect Winy Maas van MRDV Architecten die tot de Nederlandse top behoort - hij heeft onder andere de Markthal in Rotterdam ontworpen - en opperde dat we hem konden vragen. Ik geloofde nooit dat hij dat zou doen, maar wij stuurden toch een presentatie van onze vereniging waarin we uitleggen dat we een eigenwijze vereniging zijn met een sterke signatuur. En op een goed moment belde hij dat hij graag aan de gang wilde. Dan krijg je ook reacties als 'Dat zal wel enorm veel hebben gekost'. Niet dus, niet meer dan een andere architect. Wij zijn een vereniging, weten heel goed dat het geld van de leden komt en doen geen onverantwoorde dingen."
"Een van de uitgangspunten van het clubhuis is dat je vanaf een tribune een wedstrijd op het hoofdveld moet kunnen bekijken en dat is fantastisch tot uiting gekomen door een tribune die als een soort golf in het gebouw is geïntegreerd. Die tribune is bekleed met een kunststof deklaag in de kleur van gravel en wordt 'de couch' genoemd omdat je er heel relaxed kunt zitten en genieten. We zijn er echt waanzinnig blij mee."

IJburg in cijfers (3)

Bestuurscommissie Oost (het vroegere Stadsdeel Oost) heeft op basis van een gebiedsanalyse en een gebiedsagenda een buurtbegroting opgesteld. Deze leveren interessant cijfermateriaal op over de toestand op IJburg op een groot aantal vlakken én over de gemoedstoestand van de bewoners van het eiland. Vandaag deel 3 met weetjes en feiten over de leefomgeving.

IJburg krijgt rapportcijfer 7,4

Amsterdam tevredenheid 7,4, IJburg 7,3

De leefomgeving krijgt een dikke voldoende, onder andere door het vele water op en rondom IJburg.

Een tiende procentpunt verschil, dat gaat nergens over. Dit is het cijfer dat Amsterdammers over hun buurt geven ten opzichte van IJburgers over hun leefomgeving. Maar aan de andere kant: de positivo's doen je voorkomen dat IJburg ten opzichte van Amsterdam het paradijs op aarde is, maar daar denkt de gemiddelde IJburger dus anders over. Rieteilanden West krijgt met een 7,9 het hoogste rapportcijfer, gevolgd door Haveneiland Oost.

Haveneiland West
Relatief gezien komt Zeeburgereiland er met een 5,9 het slechtst vanaf, maar dat is eigenlijk geen IJburg. Bovendien zal dit cijfer ongetwijfeld worden opgekrikt wanneer dit nieuwe deel van Oost gereed komt. In Oost ligt het gemiddelde op een 7,5.
Als we dan toch een deel van IJburg moeten aanwijzen dat het minder goed doet, dan is dat Haveneiland West met een 7,2.

Lage verloederingsscore op IJburg

Amsterdam 22,0 verloedering IJburg 14,8

Een relatief nieuw begrip is de verloederingsscore. Even uitleggen: wanneer alle bewoners in een wijk of buurt vinden dat de vier verloederingskenmerken (vaak) voorkomen krijgt een gebied de maximale verloederingsscore 100. Die vier criteria zijn 'bekladding', 'rommel op straat', 'vernielingen' en 'hondenpoep'. Een hoog cijfer geeft dus aan dat het niet best gaat. Welnu, IJburgers kunnen gerust zijn, want de verloederingsscore is 14,8 en dat is heel erg laag.

Ter illustratie: dezelfde score is voor heel Amsterdam 22,0 en voor Oost 18,1. Helaas zijn er geen cijfers bekend over deze score per wijk. Het enige cijfer dat nog houvast biedt, is dat de verloederingsscore voor IJburg West 12,9 is, dus nog lager dan het gemiddelde.

Het groen is schoon

Schoon groen: Amsterdam 6,8, IJburg 7,1

Het groen wordt op IJburg goed onderhouden.

Ook het onderhoud en het schoonmaken van het openbaar groen kan de goedkeuring van de gemiddelde IJburger wegdragen. Voor het onderhoud geven IJburgers de gemeente een 7,1, tegenover een 6,8 voor Amsterdam. Ook in dit opzicht zijn de bewoners van Rieteilanden West met een 7,5 het meest tevreden, gevolgd door de bewoners van Haveneiland Oost met een 7,2.

Het schoonhouden van het groen is blijkbaar iets anders, want dat krijgt een apart cijfer. In het geval van IJburg ligt dat gelijk aan dat van Amsterdam, beide scoren een 6,7. Het zal geen verrassing zijn dat Rieteilanden West weer het beste cijfer laat noteren met 7,2.

IJburgers leven prettig samen

Sociale cohesie Amsterdam 46, IJburg 60,9

Sociale cohesie is ook zo'n begrip waar welzijnswerkers wel raad mee weten. Het komt erop neer dat bewoners zich betrokken voelen bij de buurt en wat over hebben voor elkaar. IJburgers geven IJburg op dit gebied een 6,2, tegenover een 5,7 voor Amsterdam. IJburgers leven dus minder langs elkaar heen dan Amsterdammers in het algemeen, luidt de conclusie.

Sociale kwaliteit
Dat blijkt ook uit de score op het andere welzijnsbegrip 'sociale kwaliteit'. Het percentage geeft het aandeel bewoners aan dat hier wel tevreden over is. Ook op dit gebied heeft IJburg niet te klagen, want 60,9 procent vindt dat het hier wel goed mee zit op IJburg. En Amsterdam dan? Dat schoort met 46 procent beduidend lager dan de helft. Ook hier is geen onderverdeling gemaakt per buurt, maar wel voor IJburg West dat liefst 62,4 procent haalt.

IJburger vindt de straat schoon

Schone straten: Amsterdam 6,4 IJburg 6,6

IJburgers vinden hun straat schoon.

Een van de meest briljante slogans op een tegel is 'Een Amsterdammer hoeperdepoept niet op de stoep'. Waarmee maar gezegd is dat Amsterdammers worden aangespoord hun hond niet op de stoep te laten poepen of dat dan toch minstens op te ruimen. Als dit toch gebeurt, dan wordt van de gemeente verwacht dat ze de straten schoonmaken en -houden.
Welnu, IJburgers zijn iets meer tevreden over het schoonhouden van straten en stoepen dan de gemiddelde Amsterdammer: een 6,6 contra 6,4. Blijkbaar heeft Oost dit wat beter in de vingers dan de rest van de stad, want ook voor heel Oost geldt een gemiddelde van 6,6. De bewoners van Rieteilanden West zijn het meest tevreden met een 7,5 en Haveneiland West krijgt met een 7 het laagste cijfer.

Jongerenoverlast valt zeer mee

Amsterdam 18,3% overlast, IJburg 10,9%

Jongerenoverlast op IJburg is beslist een issue en wordt door veel bewoners als niet prettig ervaren. Hier komt bij dat er op IJburg steeds meer jongeren komen. Om die reden is het ook een speerpunt in het beleid van bestuurscommissie Oost.

Maar alles is relatief en zeker dit cijfer. In Amsterdam heeft bijna 19 procent (18,3) last van rondhangende jongeren, terwijl dit op IJburg slechts 10,9 procent is. Dat valt dus gewoon heel erg mee. Op IJburg West is het cijfer zelfs nog lager dan het gemiddelde op IJburg: een 9,5. In de andere buurten is niet gepeild hoe het met de jongerenoverlast is gesteld, zo blijkt uit de gegevens.

Misschien heeft dit lage cijfer (en dus goede score) wel te maken met de betrokkenheid van de bewoners bij de buurt, want daar is men best over te spreken. IJburg scoort een rapportcijfer 6,7 waar Amsterdam het moet doen met een 6,3. Op Rieteilanden West is de sociale betrokkenheid bij de buurt het laagst (5,9) en op Steigereiland het hoogst (6,9).

Een 6,5 voor parkeervoorzieningen

Parkeren: Amsterdam 6,4, IJburg 6,5

De parkeervoorzieningen krijgen een 6,5.

IJburgers klagen over het gebrek aan parkeervoorzieningen en dat doen Amsterdammers ook. En zelfs ongeveer net zo hard: Amsterdammers geven hun stad op dit gebied een 6,4 en IJburgers een 6,5. Dat is best opvallend, want hier zitten de bewoners in het centrum ook bij en als er ergens geen parkeerplek te vinden is, is het wel in hartje stad. Of ook het parkeerbedrag dat moet worden betaald om je auto te mogen stallen meegeteld is, meldt het rapport niet, maar gezien dit rapportcijfer verwachten we van niet.

Rieteilanden West scoort voor de verandering eens het laagste cijfer en wel een 5,9, even hoog als de bewoners van Haveneiland Oost. Of dat in het eerste geval heeft te maken met het probleem om een tweede auto te kunnen parkeren, is eveneens niet helder. Op Zeeburg is de meeste plek, want hier geven de bewoners een 8 voor het onderwerp parkeervoorzieningen.

Zuidwesten van IJburg ontwikkelt zich razendsnel

Op Rieteiland-oost kunnen villa's worden gebouwd. Er is nog een beperkt aantal kavels beschikbaar.

IJBURG – Op IJburg wordt weer volop gebouwd. Twee edities terug stonden we stil bij de ontwikkelingen aan de oostkant, waar hard wordt gebouwd aan een majestueuze boulevard. Nu bekijken we welke ontwikkelen er aan de westkant zijn. De conclusie is dat de ontwikkelingen snel gaan.

De bewoners aan de Jan Vrijmanstraat en Nico Jessekade hebben jaren kunnen genieten van een weids uitzicht over een braakliggend terrein met daarachter een mooie waterpartij. Er waren wel bouwplannen, maar die kwamen door de crisis niet van de grond. Tot vorig jaar het startsein werd gegeven voor de eerste fase van het project INSTIJL en nu is de beer los.

INSTIJL
De 44 woningen in de eerste fase van INSTIJL worden gebouwd rond een hofje en wordt door ontwikkelaar woningcorporatie Stadgenoot aangemerkt als een primeur, "want INSTIJL is het eerste project waar we in de moderne architectuurstijl bouwen. Een stijl die precies past bij de hippe uitstraling van IJburg." Fase 1 was binnen twee maanden uitverkocht en dat was reden om begin dit jaar het startsein te geven voor fase 2, bestaande uit zestien woningen. Deze zijn inmiddels ook verkocht, waarmee het project klaar is. De gemeente is onlangs begonnen met de bestrating rond de eerste woningen en de planning is dat Waternet de woningen binnenkort gaat aansluiten. Het eerste blok van de 2e fase is inmiddels ook vrijwel klaar.

De eerste woningen van INSTIJL worden binnenkort opgeleverd.

Zowel vrije bouwkavels als kant-en-klare woningen worden goed verkocht

IJgenzinnig
IJgenzinnig ligt naast INSTIJL, dat in totaal uit 56 woningen zal bestaan. Ook hier is de verkoop van de eerste twee fasen snel gegaan en binnenkort wordt op de website ijgenzinnigwonen.nl informatie over de volgende fase gezet. Voor wie oren heeft naar een woning op deze plek met, aan de buitenkant althans, uitzicht over het water en iets verder weg het Diemerpark: de woningen in de eerste twee fasen hadden een vanafprijs van 272.000 euro vrij op naam.

Zelfbouwblok59
Op het derde stuk grond aan de Nico Jessekade dat tot voor kort braak lag, is plek voor het project zelfbouwblok59.nl. De naam zegt het al: hier kan een kavel worden gekocht om zelf een huis te bouwen. De vanafprijs is ruwweg anderhalve ton. En ook hier is het de goednieuwsshow, want inmiddels zijn alle kavels uit de eerste fase verkocht en is gestart met de tweede verkoopfase, maar ook die gaat hard. Raadpleging van de site zelfbouwblok59.nl leert dat er aan de Jan Vrijmanstraat nog één kavel, aan de korte westkant ook nog één (hier is wel een optie op genomen) stukje bouwgrond, in het hart van het plan nog twee (heel ruime) kavels en tenslotte aan de voorkant met uitzicht over het water ook nog slechts twee kavels vrij zijn.
De laatste zijn de duurste met een verkoopprijs van bijna 2,5 ton vrij op naam. In principe kun je hier vrij bouwen, zolang je je houdt aan de regels in het zogenoemde kavelpaspoort. Maar er kan ook worden gekozen uit basisontwerpen van een aantal architecten, waaronder 8A Architecten, ANA Architecten en ArchitectBNA.

Rieteiland Oost
Voor wie het nog een paar tandjes duurder mag, kan terecht op Rieteiland Oost dat tegenover de Nico Jessekade ligt. Rieteiland Oost in Amsterdam is verdeeld in zes clusters met kavels van ongeveer 400 m2. Ten opzichte van de Nico Jessekade is de bouwvrijheid hier veel groter. Er zijn wel een paar ontwerpregels die zorgen voor de nodige 'eenheid in verscheidenheid', zoals het feit dat er een plat dak moet zijn en gevelmaterialen mogen alleen in zogeheten 'natuurlijke verschijningsvormen' worden toegepast. In gewoon Nederlands is dat alle soorten steen, hout of beton. Ook hier is een aantal ontwerpen waaruit gekozen kan worden, maar binnen de grenzen kun je ook je eigen gang gaan. Er zijn momenteel nog 31 kavels vrij met een prijs die begint bij € 370.000 en oploopt tot € 667.500 voor alleen het lapje bouwgrond.

Weerbericht

Rolando moest erg wennen aan de 'koelte' op IJburg

Augustus wordt ook wel oogstmaand genoemd. Tussen 1 augustus en 31 augustus wordt de dag 1 uur en 50 minuten korter. De 31e augustus is de laatste dag van de meteozomer. Dan duiken we de meteoherfst in maar ook de nazomer, want in september en oktober kan het vaak nog (na)zomers warm zijn. In augustus spreek je nog van zomerweer en dat heeft er niet aan ontbroken deze maand. Er kwamen tot dusver 8 dagen voor met een maximum van 25 graden en hoger. De zomerse dagen kwamen nogal verspreid voor in deze variabele augustus. Soms verzandde het weer in een diepe zomerdip. Half augustus viel ruim 40 mm regen op IJburg.

Op maandag de 17de hield het niet op met regenen. In sommige delen van Nederland viel ruim 100 mm. Normaal valt in heel augustus circa 70 mm regen. Een grillige oogstmaand. Dat kwam omdat we vaak balanceerden tussen zeer warme en minder warme luchtmassa's. Later deze week worden wederom maxima verwacht van circa 25 graden. De paraplu kan dus weer snel ingeruild worden voor de zonnebril. Onlangs sprak ik Rolando, een Gentenaar van origine, die al 10 jaar in Thailand woont en daar in de tropen van zijn pensioen geniet. Hij was 6 weken in de Lage Landen voor familie- en vriendenbezoek en vakantie. Zijn Thaise vrouw, Wanphen, was thuis gebleven in hun woonoord Phon Phisai. Het is een agrarisch stadje aan de Mekong dat stilaan moderner wordt in een globaliserende wereld. Aan de overkant van de brede rivier lonkt het mysterieuze Laos. Ik noem haar 'One', mijn 'One and Only', glimlachte Rolando als een ware Thai. One zou vooral van de lange lichte avonden genieten. Ook al hoor je nu klagen dat de zon al om half negen onder gaat, dat is nog altijd een paar uur later dan in Thailand.

Rolando moest erg wennen aan de 'koelte' op IJburg. In een winddichte jas met capuchon strompelde hij vervreemd tussen zonnebaders, die zich in hun schaarse bad kledij al zuchtend met waaiers koelte toewuifden. De thermometer wees 25 graden. IJburg in zomersfeer maar voor de Vlaamse Thai Rolando leek het winter. 25 graden is een middagtemperatuur die in Phon Phisai normaal in de winter voorkomt, bibberde Rolando. Tja, het menselijk lichaam is nu eenmaal een slechte thermometer. Het begrip 'windchill' ofwel 'gevoelstemperatuur' zegt daar iets over. De lucht kan warmer of kouder aanvoelen dan ze in werkelijkheid is. Dit hangt samen met de luchtvochtigheid, windsnelheid en zonnestraling, maar ook met het klimaat waarin je gewend bent te leven. Als Rolando straks na zes weken weer als een geacclimatiseerde IJburger terugkeert zal het nog te vroeg zijn voor de 'koele' Thaise winter en de IJburgse zomer blijkt dan alleen nog een behaaglijke herinnering en…wellicht een stil verlangen.

14 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Niet helemaal uitgerust van de vakantie? Al eens gedacht aan acupunctuur en kruidenbehandeling? Acupunctuur Weesp, tel.: 0294-785331, www.ackrufy.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

buitenboordmotorservice.nl 06-33046851 Dammerweg 99d Nederhorst den Berg

Opel OnStar is krachtige Wi-Fi hotspot

Voor comfort en veiligheid

De SOS-knoppen bevinden zich in de centrale dakconsole.

De eerste Opel-modellen met OnStar arriveren in deze maand Nederland. Die maakt van de auto een krachtige, mobiele Wi-Fi Hotspot.

Dat opent de mogelijkheden voor uitgebreide communicatie en entertainment onderweg. Er kunnen tot wel zeven mobiele apparaten tegelijk worden gekoppeld. Ideaal voor passagiers die met hun smartphone via social media in contact willen blijven of bijvoorbeeld op een tablet een film willen streamen. OnStar functioneert ook uitstekend voor wie onderweg van of naar kantoor moet werken. De speciale, externe antenne optimaliseert garandeert een stabiele internetverbinding. De Wi-Fi hotspot is meteen beschikbaar in Nederland, Duitsland en Engeland.
Opel OnStar is niet alleen ideaal voor entertainment, maar draagt ook bij aan de veiligheid van de inzittenden. Het servicecenter van Opel OnStar krijgt automatisch een melding als een airbag wordt geactiveerd als gevolg van een ongeval. Een OnStar-serviceassistent – een persoon en geen computer – neemt dan contact op om te vragen of de inzittenden hulp nodig hebben. Indien geen antwoord volgt, rukken hulpdiensten onmiddellijk uit naar de exacte locatie van het voertuig. De medewerker blijft aan de lijn totdat de hulpdiensten ter plaatse zijn. De SOS-knoppen bevinden zich in de centrale dakconsole of in de achteruitkijkspiegel, afhankelijk van het Opel-model. Het systeem biedt ook assistentie bij pech onderweg en is 24 uur per dag beschikbaar.

Oude Fiat 500 weer helemaal nieuw

De opvallendste referentie aan het verleden zijn de ronde koplampen.

De nieuwe Fiat 500 staat vanaf september bij de Nederlandse Fiat-dealers.

De originele 500 uit 1957 werd een van de meest iconische auto's ooit en het symbool van massamobilisatie in Italië, waarvan wereldwijd circa 3,8 miljoen stuks zijn verkocht. De reïncarnatie van de Fiat 500 in 2007 was direct een succes. Acht jaar en 1,5 miljoen verkochte auto's verder draagt hij het stokje over aan zijn opvolger: de nieuwe Fiat 500.

De nieuwe Fiat 500 - ontworpen door het legendarische Centro Stile Fiat - is onmiskenbaar. De nieuwe Fiat 500 is 357 cm lang, 163 cm breed en 149 cm hoog. De wielbasis bedraagt 230 cm. Ondanks de exterieurwijzigingen blijft de 500 trouw aan het originele, Italiaanse design. Het exterieur bevat alle karakteristieke elementen van de voorloper uit de jaren vijftig en combineert dat met de technologie van nu.

Stapel extra's op Kia Sportage

Kia heeft de Sportage-lijn tijdelijk uitgebreid met drie complete, nieuwe uitvoeringen.

De Sportage X-treme ComfortLine, X-treme DynamicLine en X-treme ExecutiveLine, die allemaal per direct te bestellen zijn. Dankzij een tijdelijke extra inruilpremie van € 2.500,- loopt het voordeel op een X-treme tot € 4.900,- op. De Sportage X-treme ComfortLine levert voor een meerprijs van slechts € 200,- ten opzichte van de reguliere ComfortLine een scala aan extra's, waaronder een navigatiesysteem inclusief achteruitrijcamera, Dual Zone climate control, parkeersensoren achter, een automatisch dimmende binnenspiegel, Auto Light Control, LED dagrijverlichting, een hoogglans zwart gespoten radiatorgrille, raamlijsten en deurgrepen in chroom, een Infinity Premium Sound System en een volwaardig reservewiel.

Nog completer is de Kia Sportage X-treme DynamicLine, die breidt het uitrustingsniveau van de DynamicLine, voor € 800,- verder uit met LED-achterlichten, privacy glass, verwarmbare stoelen vóór en achter, een verwarmbaar stuurwiel en de keuze uit een colorpack of lederen interieur.

Topversie
De top-of-the-line versie binnen het Sportage-modelprogramma behoort nu toe aan de Sportage X-treme ExecutiveLine. Met de normale ExecutiveLine en alle extra's van de complete X-treme DynamicLine als uitgangspunt beschikt de X-treme-variant over een klantvoordeel van € 1.500,-. De X-treme ExecutiveLine beschikt aanvullend op de huidige ExecutiveLine over een verwarmbaar stuurwiel en de keuze uit een colorpack of lederen interieur.

Auto ontmoet zonnepaneel

Mensen die elektrisch rijden, staan open voor zonne-energie. Omgekeerd staan eigenaren van zonnepanelen welwillend tegenover elektrisch rijden. Geen wonder dus dat de BMW en zonnepanelenbedrijf Sungevity in Nederland een samenwerking testen waarmee ze hun klanten stimuleren een stap extra te zetten in hun duurzame levensstijl. De BMW i3-rijder krijgt een mooi zonnepanelenaanbod en de Sungevity-klanten krijgen een aantrekkelijk offerte voor de aanschaf van een nieuwe BMW i3.

Continu connected met je Volvo

Na de lancering van de Volvo On Call-app voor de smartphone, wordt de slimme applicatie ook beschikbaar voor de Apple Watch en Android Wear. Gebruikers kunnen via de smartwatch allerlei autogegevens controleren, de portieren vergrendelen en ontgrendelen en bijvoorbeeld de kachel of de airco alvast aanzetten. Ook check je hoeveel brandstof er nog in de tank zit en wanneer de volgende servicebeurt gepland staat. De app helpt zelfs om de auto te vinden in een overvolle parkeergarage. Er is ook een iPad-versie en een Windows Phone-app met intelligente voice control via Microsoft Cortana. Tevens zijn de 'send-to-car'-functies voor navigatiedoeleinden verder uitgebreid.