IJburgerNieuws

27 november 2015

IJburgerNieuws 27 november 2015


Start 14 waterwoningen in Zeeburgerbaai

IJBURG - In de Zeeburgerbaai wordt begin volgend jaar gestart met de bouw van de eerste 14 waterwoningen in de Zeeburgerbaai, in het verlengde van de William Barlowstraat. Medio deze maand is de laatste woning van het project verkocht. De belangstelling is zo groot dat projectontwikkelaar Ooms Ontwikkeling ervan uitgaat dat ook de tweede range met 14 waterwoningen er komt.

Dit zegt Jan Buisman van Ooms Ontwikkeling. De omwonenden van de Zeeburgerbaai zijn niet blij met de plannen omdat deze de rustieke Zeeburgerbaai aantasten én omdat ze bang zijn dat bij hevige stormen de woningen op drift kunnen raken. Volgens Buisman is de projectontwikkelaar in gesprek met de bewoners, die zich hebben verenigd in de actiegroep Red de Zeeburgerbaai. Zie ook pagina 7.

Ruim baan voor zelfbouwers op Centrumeiland

IJBURG - Rond de 1300 woningen op een relatief klein oppervlakte die vooral worden gebouwd door groepen 'zelfbouwers'. Het strand blijft voorlopig het strand, totdat de volgende nieuwe eilanden een feit zijn. Ook geldt: energieneutraal is belangrijk en er komt geen stadsverwarming.
De eerste bouwkavels worden volgend jaar uitgegeven zodat in het vierde kwartaal van 2017 kan worden gestart met de bouw.

Dit is in een notendop hoe Centrumeiland eruit komt te zien. Op pagina 3 een uitgebreide introductie.

Stem nu op IJburger van het Jaar

IJBURG - IJburgTV en IJburgerNieuws hebben de verkiezing tot IJburger van het Jaar in het leven geroepen. IJburgers konden nomineren en dit heeft drie personen, één stichting en één Facebookactie opgeleverd. De komende weken kan worden gestemd worden. In de livetalkshow van IJburgTV op donderdag 17 december en in IJburgerNieuws van vrijdag 18 december wordt de IJburger van het Jaar 2015 bekendgemaakt.

De vijf genomineerden zijn in willekeurige volgorde: Joris Vermeulen (FlexBieb, Kavel 1 Op de schop), Stanja van Mierlo (strandpaviljoen Blijburg), dominee Rob Visser (kerkcentrum de Binnenwaai, Boerderij op IJburg en het Parentshouse), de Stichting Boerderij op IJburg en Bijtend IJburg (een anonieme Facebookpagina waar kritisch wordt gekeken naar de ontwikkelingen op onder andere IJburg).
Stemmen kan op IJburgerNieuws.nl en IJburgtv.nl. Zie ook pagina 7.

18.400

woningen zal IJburg uiteindelijk tellen, goed voor 40.000 IJburgers.
(Bron: Stedenbouwkundig Plan Centrumeiland)

Centrumeiland wordt gast in de natuur

Stedelijk woonmilieu bepaalt het karakter van nieuw IJburg

IJBURG - De 151 personen die vorig jaar een idee hebben ingediend voor het Centrumeiland in het kader van de actie Stad in Zicht van ARCAM, zullen hiervan niets terugzien in de uiteindelijke plannen. Veel plannen en plannetjes gingen uit van een groen Centrumeiland, maar als één ding het niet gaat worden, dan is het groen. Op de relatief geringe oppervlakte komen rond de 1300 woningen die vooral worden gebouwd door groepen zelfbouwers en dat maakt uiteindelijk in de tekeningen een nogal 'versteende' indruk. Eind 2017 moeten de eerste palen de grond in.

De plannen voor het Centrumeiland werden vorige week gepresenteerd in de Kapel van Blijburg. Er kwamen veel IJburgers, maar ook veel mensen van buitenaf op af die vooral benieuwd zijn naar een van de laatste kansen om in Amsterdam een huis te kunnen bouwen. Want dat is wat Centrumeiland vooral is: een van de laatste uitbreidingsgebieden in de hoofdstad. In eerste instantie wordt het Centrumeiland veel meer een 'Einde eiland', maar het is de bedoeling dat er in de nabije toekomst nog drie eilanden worden aangelegd, waarmee het echt een Centrumeiland wordt.

Strand wordt baai
Dan wordt ook het karakter anders. In de eerste jaren is naast de 1300 woningen het strand met weids uitzicht kenmerkend voor het Centrumeiland. Maar als de nieuwe eilanden er zijn, wordt het strand ingeruild voor een oever met een baai met een jachthaven die IJburgerbaai gaat heten, zo legde stedenbouwkundige Mirjana Milanovic namens de gemeente uit.
De creatieve geesten die een schets hebben ingestuurd voor Stad in Zicht zien dus weinig terug van hun ideeën, maar wat wordt het dan wel? Er zijn een aantal kernbegrippen:

'Centrumeiland wordt het middelste eiland van IJburg-archipel'

'In centrum komt een plein, zoals het Amstelveld'

Bijeenkomst over verbinden op IJburg

IJBURG - Stadsdeel Oost houdt woensdag 2 december een bijeenkomst om de verbindingen tussen burgers in Oud-Oost en omgeving te versterken. De aanslagen in Parijs zijn de aanleiding.

Tijdens de bijeenkomst, die om 19.00 uur begint, worden vragen aangesneden als 'Wat is ieders relatie met IJburg?', 'Hoe is het contact met buren met een andere achtergrond?', 'Welke effecten merkt u van de vluchtelingenstroom en van de onrust in
Europa op het samen leven en samen wonen?' en ook 'Wat kunnen we nu doen om onderling begrip, respect, saamhorigheid en solidariteit te versterken?'

Vraaggesprek
De avond begint met een vraaggesprek met Ivar Manuel, stadsdeelvoorzitter Oost. Daarna voeren Nico Moen (schoolleider IJburg College), Safoan Mokhtari (jongerenwerker), Naima Ajouaau (mede-oprichter Niet mijn Islam), Marieke de Graaf (directrice basisschool Olympus) en Mimoun Ben Charga (bestuurslid moskee IJburg) en ook bewoners en jongeren van IJburg het woord.

De bijeenkomst wordt gehouden in het IJburg College aan de Pampuslaan.

Kerstfeest in IJburg College

IJBURG - In de centrale hal van het IJburg College (en dus niet zoals voorheen in de sporthal van deze school) wordt donderdag 24 december tussen 19.00 en 20.30 uur de traditionele kerstviering gehouden zoals die wordt georganiseerd door kerkcentrum De Binnenwaai.

Onder anderen IJburger Peter Faber en een speciaal projectkoor van IJburgers, die voor deze gelegenheid de afgelopen maanden hebben gerepeteerd, verlenen hun medewerking. Op de stoep van het IJburg College staat de ook al traditionele levende kerststal.

Fotoproject laat jongeren en hun vrienden zien

'Our Grid/Growing between the lines'

Nora Outalha met haar vriendinnen op Steigereiland. Foto: Jaap van den Beukel

IJBURG - De IJburgse fotograaf Jaap van den Beukel fotografeert momenteel jongeren op IJburg in hun 'natuurlijke omgeving'. De productie, mede tot stand gekomen dankzij medewerking van Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, heeft tot doel om een beeld te geven van de explosief groeiende groep jongeren tussen 13 en 19 jaar op het eiland IJburg. De naam van het project is 'Our Grid/Growing between the lines'. Het leukste is: jongeren kunnen zich nog opgeven om ook op de foto te gaan. De foto's worden volgend jaar geëxposeerd op een nog nader te bepalen locatie.

Het aandeel jongeren op IJburg is groot en groeit. Dat betekent dat IJburg een eigen dynamiek heeft voor deze bewoners. Jaap van den Beukel laat weten: "IJburg bestaat uit diverse eilanden met ieder zijn eigen sfeer en bebouwing en met zijn eigen jongeren. Voor allen geldt dat ze op deze leeftijd nog steeds op zoek zijn naar hun eigen 'bouwtekening' op het juist van tevoren zo uitgekiend en berekend gebouwde - maar niet zozeer op opgroeiende jongeren berekende - IJburg. De onzekere leeftijdsfase van deze groeiende groep tegen een ontzettend strakke en gestructureerde achtergrond fascineert mij als fotograaf en bewoner van IJburg. Ik wil ze op een dusdanige manier in beeld brengen dat de wisselwerking tussen de zoekende jongeren en de rechtlijnige omgeving optimaal aan bod komt in een serie foto's."

Verschillende locaties
De foto's worden gemaakt op verschillende locaties op IJburg. Deze locaties zijn van tevoren zorgvuldig gescout en laten de strakke lijnen en ordentelijke bouw van dit eiland zien. Het zijn locaties waar je op het eerste gezicht niet ineens veel mensen zou verwachten. Van den Beukel: "In elke groep staat één hoofdpersoon centraal. Op deze uitgekaderde plekken komen gedurende een vastgesteld uur zijn of haar vrienden langs met hun scooters, fietsen, skateboards en dergelijke. Mijn contact richt zich vooral op de hoofdpersoon en laat de vrienden hun gang gaan. De beelden zullen wellicht surrealistisch aandoen, enigszins over the top, maar dat is precies wat ik wil bewerkstelligen als voorafschaduwing van de groei die de komende jaren pas echt gaat spelen."
Jongeren die geïnteresseerd zijn en mee willen doen kunnen mailen naar info@jaapvandenbeukel.com. Op jaapvandenbeukel.com staan foto's die een goede weergave geven van de foto's zoals Van den Beukel die voor ogen heeft.

Hoofdpersoon staat centraal, met de vrienden eromheen

Film
Momenteel wordt ook gewerkt aan de afronding van het filmproject IJMove. Onder leiding van filmmaker Renie van Putte werkte een aantal jongeren tussen 12 en 14 jaar vanuit de FlexBieb mee aan een film over jongeren op IJburg. Het aardige van dit project is dat de jongeren zelf het script hebben geschreven, het decor samengesteld, de camera bediend, de muziek geschreven en natuurlijk gemonteerd. Het project wordt 11 december afgesloten.

Skateramp blijft bij de Haven

IJBURG – De miniskateramp op kavel 42A op Haveneiland-Oost voorziet in een grote behoefte onder jongeren en omwonenden hebben er geen last van. Om deze reden is er besloten dat de skateramp ook in 2016 nog op dezelfde plek blijft. Daarna zal de skateramp waarschijnlijk onderdeel worden van de sportstrip op Centrumeiland.

In september hield Bestuurscommissie Oost een onderzoek onder de gebruikers en omwonenden van de skateramp , waarvan de uitslag onlangs bekend is geworden. De skateramp voldoet, zo vinden de gebruikers, in grote mate aan de skatebehoefte onder jongeren op IJburg.

Goed ontwerp
Het ontwerp en de uitstraling van de skateramp wordt als goed beoordeeld door de gebruikers. Dit zijn vooral skateboarders in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. In het weekend wordt de ramp het meest gebruikt en dan vooral in de namiddag en avond. De sfeer is goed en de skateramp wordt niet overbelast. De gebruikers willen dan ook graag dat de skateramp blijft staan op de locatie, maar dat gaat niet gebeuren.

Geen last
De omwonenden hebben ook geen enkel probleem met de skateramp, die volgens hen goed past op deze plek en geen overlast veroorzaakt. Het zwerfvuil is het enige aandachtspunt en een verlenging van de skateramp op de huidige locatie is gewenst.

Om deze redenen heeft Bestuurscommissie Oost besloten om de skateramp in elk geval in 2016 op deze plek te laten staan. Naar het aandachtspunt van zwerfvuil wordt nog gekeken.

Alle informatie over zorg in FlexBieb

Tijdens een informkatiemiddag werd het nieuwe Infopunt voor de zorg geopend.

IJBURG - De FlexBieb aan de Talbotstraat is sinds 19 november het 'offline' Infopunt over zorg en welzijn op IJburg.

Het nieuwe infopunt, dat donderdag is ingeluid met een informatieve bijeenkomst, is opgezet door de Bestuurscommissie Oost, de gemeente Amsterdam, Stadsdorp IJburg, het Huis van de Wijk en diverse zorgaanbieders.
De openingstijden zijn ma-woe en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, donderdag van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Villa op IJburg krijgt Betonprijs

IJBURG - Een villa op Rieteiland Oost is winnaar van de Betonprijs 2014 geworden in de categorie woningbouw tijdens de uitreiking van de Nationale Betonprijs 2015.

De vakjury zegt over de woning het volgende: "Dit kleine project met oog voor detail heeft een aantal kenmerken die omschreven worden als mooi vormgegeven, extreem gedetailleerd, constructief interessante oplossing met vloeren die hangen aan het dak en grote overspanning, beton zichtbaar, lef om zo veel beton te laten zien, uitzicht is mooi gebruikt, natuur vloeit mooi naar binnen, eigentijds."
(Bron: IJburgTV).

Sint-activiteiten op 28-11 en 5-12 in winkel-centrum

IJBURG - De komende twee zaterdagen is er weer van alles te doen in winkelcentrum IJburg. Zaterdag 28 november is er een pieteninvasie in winkelcentrum IJburg.

Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen meedoen met het Pieten-Parcours bij de winkeliers. Bagels & Beans, Slagerij Bart Verkerk, Biolicious, Albert Heijn, Viswinkel IJburg, Dio, Bruna, Vinny's Bakery en Jane Flowers doen hieraan mee.
Nadat de kinderen het parcours goed hebben doorlopen, krijgen ze een pietendiploma en een presentje. De pietenparcoursstrippenkaart kunnen kinderen ophalen bij de winkeliers. Tevens zijn er deze dag een Pieten-trein, Pieten-steltloper, een Pieten-circusworkshop en een Pieten-bootcamp.
Zaterdag 5 december is er van 9.00 tot 16.00 uur een cadeautjesmarkt tijdens de IJburger Markt. Er zijn inpakkramen en er is straattheater en livemuziek. En de kramen met natuurlijke en handgemaakte producten en de braderiekramen staan er.

Nieuwjaars- duik in Diemerpark

IJBURG - Op 1 januari wordt de inmiddels traditionele nieuwjaarsduik op IJburg gehouden op het Diemerparkstrand. Deelname is gratis.

Vanwege het beperkt aantal plekken en omwille van de veiligheid kan alleen worden deelgenomen als je je vooraf aangemeld hebt op Facebook op http://bootburg.com. Er wordt vanaf 12.00 uur gestart in drie startvelden. Deelname staat open voor iedereen vanaf 16 jaar.

BUUV slaat nog niet aan op IJburg

IJBURG – BUUV Amsterdam-Oost is sinds de oprichting een jaar geleden op IJburg geen groot succes. Van het totaal aantal van 506 contacten die in Oost zijn gelegd tussen bewoners zijn er 19 op IJburg tot stand gekomen.

Het idee achter BUUV is dat mensen zonder wederdienst iets voor elkaar betekenen, waardoor andere personen zo lang mogelijk blijven meedoen en op een prettige manier in hun buurt kunnen wonen.

Zeeburgerbaai wordt nooit meer hetzelfde

In de nu nog lege Zeeburgerbaai komen 28 waterwoningen.

IJBURG – Er is niets meer tegen te doen: in 2016 wordt gestart met de bouw van veertien waterwoningen in de Zeeburgerbaai. En er is een heel grote kans dat ook deel 2 van het project met eveneens veertien waterwoningen er komt. Eén ding is hiermee zeker: de Zeeburgerbaai zal nooit meer hetzelfde zijn.

Begin 2016 start bouw eerste waterwoningen; deel 2 komt er ook

Ooms Ontwikkeling uit Avenhorn roemt op de eigen website dit omstreden project in de Zeeburgerbaai. "Zeeburgerbaai is een uniek nieuwbouwproject op het eerste eiland van IJburg, Steigereiland. Hier bouwt Ooms Ontwikkeling 14 woningen op het water. Vrijheid, water, rust en ruimte typeren Zeeburgerbaai. Waar u ook staat, overal wachten u verrassende vergezichten over het ruime water."
Het project lag door de crisis lang in de kast, maar toen Nederland weer opkrabbelde waren de waterwoningen met een prijs van ruim vijf ton eigenlijk direct weg. De laatste werd medio november verkocht en niets kan het project meer stoppen. En dit geldt ook voor deel 2, want ook hier is grote belangstelling voor, zo laat Jan Buisman van Ooms weten. Overigens, onverwacht zijn de plannen niet. Op de eerste tekeningen van IJburg staan deze projecten al ingetekend.
Het plan is wel iets veranderd, hoewel niet zichtbaar. Aanvankelijk was de bedoeling dat de villa's op een drijvend platform zouden komen, maar daar is vanwege de veiligheid van afgezien. Het kan namelijk aardig spoken in de Zeeburgerbaai. Maar de verrassende uitzichten zijn gebleven. De omwonenden die zich begin 2013 hebben verenigd in de actiegroep Red de Zeeburgerbaai zijn vooral bang dat het natuurlijke karakter van de baai verloren gaat. "Zeeburgerbaai heeft zich ontwikkeld tot een uniek natuurgebied met grote variëteit aan o.a. vogels. Amsterdam predikt leefbaarheid, maar breekt dit juist af", staat op de website.

De bewoners wilden de plannen verijdelen, maar het gemeentebestuur gaf geen krimp en in 2016 gaat de bouw van start.
Overigens: het is helaas niet gelukt om contact te leggen met de IJburgers achter de actiegroep.

Wie wordt IJburger van het Jaar?

Joris Vermeulen is genomineerd voor 'IJburger van het Jaar 2015.' Hij heeft IJburg de FlexBieb en 'Kavel 1 Op de schop' (hier opent hij de kavel met stadsdeelwethouder Nevin Özütok) gegeven.

IJBURG – Samen met IJburgTV organiseert IJburgerNieuws de verkiezing van IJburger van het jaar 2015. Hiervoor konden organisaties en personen worden genomineerd. Er zijn drie personen, één stichting en een Facebookpagina waar u op kunt stemmen.

Bijtend IJburg. Bijtend IJburg is een pagina op Facebook waarop regelmatig een initiatief of persoon op IJburg wordt neergesabeld, en zo. Maar niet alleen IJburg komt aan de beurt: alles waar het bijtertje onder de IJburgers iets over kwijt wil, komt aan de beurt. Maar wel anoniem, want wie erachter zit, is niet bekend.

Boerderij op IJburg. Vorig jaar zomer startte de Stichting Boerderij op IJburg na een relatief korte aanloop met een tijdelijke ponyboerderij op Rieteiland-Oost en inmiddels staan er kinderen op de wachtlijst, want het is een groot succes. Momenteel vecht de Boerderij voor haar voortbestaan, want in de zomer moet de Boerderij in principe weg en een andere plek is er nog niet.

Dominee Visser van de Binnenwaai, Boerderij op IJburg en het Parentshouse is ook een van de genomineerden.

Stanja van Mierlo. The founding mother van Blijburg. Stanja startte in 2003 op een zanderige en natuurlijk winderige landtong bij de haven een strandtent waar het steeds drukker werd. Blijburg was de naam. Langzaam werd Blijburg steeds bekender en na twee eerdere verhuizingen was er het recente hoogtepunt met de opening van Blijburg 4.0. Stanja woont zelf niet op IJburg, maar is dat erg?

Joris Vermeulen. Joris Vermeulen is ook founding, en wel de founding father van de FlexBieb. In april 2013 werd deze tijdelijke bibliotheek aan de Talbotstraat geopend, maar inmiddels is deze niet meer weg te denken. De FlexBieb is meer Flex dan Bieb, want er zijn steeds meer activiteiten. Sinds vorige week is de FlexBieb ook Infopunt voor de zorg.

Dominee Rob Visser. Momenteel is Rob Visser nog maar een halve week werkzaam op IJburg als dominee, want hij is ook dominee in Amsterdam. Maar zijn betrokkenheid bij IJburg blijft ongekend groot en hij woont er ook. Dominee Visser heeft kerkcentrum de Binnenwaai op de kaart gezet. En verder? Hij is ook een van de initiatiefnemers van de Boerderij op IJburg, hij nam het initiatief voor het Parentshouse voor gescheiden ouders en hij is IJburgs Sint.

Stemmen kan op www.ijburgernieuws.nl en op ijburgertv.nl.

Het land is gemaakt

Kijkend door zijn lens heeft fotograaf Jan Schot jarenlang het ontstaan van IJburg gevolgd. Als enige fotograaf kreeg hij toegang tot de baggerschepen, mocht hij op het drijfzand staan en zat hij in de hijskraan toen de Enneüs Heermabrug werd aangelegd. Dat leverde unieke beelden op, die hij tien jaar later publiceerde in zijn boek '7 miljoen kuub zand'.

Twee jaar geleden werd gestart met het aanleggen van 22 hectare nieuw IJburg: Centrumeiland geheten. Dit wordt landmaken genoemd. Centrumeiland is echter anders aangelegd dan de rest van IJburg. IJburg is opgespoten (foto), terwijl voor Centrumeiland maandenlang met zand gevulde vrachtwagens af en aan reden. Maar het resultaat is hetzelfde: nieuw land voor wonen en leven. Deze maand zijn de stedenbouwkundige plannen voor Centrumeiland bekendgemaakt. Zie ook voorpagina en pagina 3.

Meer werk van Jan Schot zien? Zijn boek '7 miljoen kuub zand' is verkrijgbaar voor 39,95 euro bij Bruna aan de IJburglaan.

Een groener, duurzamer en socialer IJburg

Collective Store IJburg bestaat één jaar

De 'Collective Store IJburg tussen Bril en Bruna' – zeg maar CSIJ - bestaat 1 jaar. Toch is het nog niet iedere IJburger duidelijk wat er in deze smeltkroes van duurzaamheid allemaal gebeurt. Vandaar een aantal vragen over de CSIJ beantwoord door Linda Vosjan en een nadere introductie van de vrijwilligers, initiatiefnemers en veelal startende ondernemers.

Het grootste deel van de overwegend IJburgers die actief zijn in CSIJ. Vooraan (vlnr) Nathali Meurs-Pas, Els Hiddink, Augustina Arce Gutierrez en Berivan Yildirim. Daarachter Marinus Knulst, Mirella Marinscu, Monique Bollinger, Sandra Spiekerman, Jolanda Blauw (zittend op tafel), Janine Vos de Mooij en Matthijs Bourdrez. Op de achterste rij staan Jannike Oltmans, Linda Vosjan, Ahmed Arziou en Inge Valk.

Voor wie het heeft gemist: wat is CSIJ precies?
"Collective Store IJburg is een 'feel-good-cadeauwinkel' voor en door de buurt. Creatief, duurzaam en sociaal zijn de kernbegrippen. Daarnaast is er ook plek voor dagbesteding van Nieuw Amstelrade en aandacht voor groendaken met zonnepanelen. Omdat de winkelruimte niet verhuurd is, zitten we hier tijdelijk tegen weinig kosten."
Hoe is CSIJ ontstaan?
"Het initiatief is van Natuurlijk IJburg (Marinus Knulst en Linda Vosjan). Natuurlijk IJburg heeft tot doel IJburg socialer, duurzamer en groener te maken."
Hoeveel ondernemers zijn er actief in CSIJ?
"Zo'n 15 mensen verkopen spullen, maar een grote onderneming zit er niet tussen. Er zijn ook een paar vrijwilligers."
Is CSIJ in een jaar tijd gegroeid?
"Er komen steeds meer mensen bij. Slechts een enkeling is opgehouden wegens te weinig tijd. De mensen die hier ruimte innemen, staan namelijk bij toerbeurt in de winkel en daar heeft niet iedereen tijd voor of zin in. Er kunnen nog initiatieven bij."
Wat voor ondernemers zijn het?
"De meeste mensen zijn kleine ondernemers of hobbyisten en vrijwilligers."
Zijn er ook workshops en dergelijke?
"Jawel. Er zijn creatieve workshops zoals Zentangle maar ook kerststukjes maken voor kinderen. CSIJ wil het aanbod graag uitbreiden."
Is er wel eens onderling haat en nijd?
"Er zijn weinig problemen. We werken positief met elkaar samen. Er wordt wel eens gediscussieerd over de plek van ieders spullen in de winkel. We kunnen niet allemaal vooraan staan of in de etalage. Het is juist het samenspel van de spullen dat het voor een klant interessant maakt."
Kun je hier ook gewoon koffie of thee drinken?
"In de keuken zetten we koffie en thee voor onszelf. Als klanten koffie willen, verwijzen we ze naar Bagles and Beans. We hebben laatst een VIP-avond gedaan en toen hebben we lekkere hapjes en drankjes uitgedeeld aan onze familie, vrienden en kennissen."
CSIJ zit in een tijdelijk pand. Is er uitzicht dat dit pand op korte termijn wordt verhuurd?
"Nee, maar het kan altijd gebeuren. Maar we hebben nog niets gehoord van de makelaar."
Is CSIJ toe aan een permanent onderkomen?
"Dat zouden we wel willen als we het kunnen betalen. Zolang dat niet zo is, zullen we, als we hier weg moeten, uitkijken naar een ander leegstaand pand."

Zij zijn er

Augustina startte in 2010 met het werken met epoxyhars. Ze maakt 3D-tegels voor in het interieur. www.arces3dtiles.nl

Er kunnen nog nieuwe
initiatieven bij in CSIJ

Els van Dadada maakt geboortekaartjes en schilderijen voor de babykamer met prachtige illustraties. Je kunt zelf meedenken over kleur en formaat, of een eigen idee aanleveren. Ook voor een muurschildering voor baby- of kinderkamer kun je hier terecht. Dadada.nl

Zonnepanelen, ledverlichting, groendak? Matthijs Bourdrez van Solar Sedum helpt bij het maken van de keuzes. www.solarsedum.nl

Startende ondernemers, hobbyisten en vrijwilligers bepalen sfeer in CSIJ

Nathali geeft interieuradviezen. In de winkel verkoopt ze designproducten voor in huis. www.nmldesign.nl

Janine werkt bijna 20 jaar als maker van luxe bewaardozen, zowel voor particulieren als bedrijven. In CSIJ staan sieraden-reis-doosjes en reisboekjes. www.janinevosdemooij.nl

Arjen en Anja maken lampen van ribkarton, een natuurlijk materiaal. Er hangen verschillende modellen in de winkel. Er kunnen lampen, naar wens, op maat gemaakt worden. www.werpdesign.nl

Your Moodies is het fairtradebedrijf van Jolanda. De producten worden in Thailand gemaakt, zoals de sleutelhangers, tassen, telefoonhoesjes en T-shirts. www.byyour.nl en www.kinderwinkel-online.nl

Inge Louise Valk maakt keramiek in haar atelier op steiger C op Steigereiland-Noord. Verder geeft ze cursussen en workshops, zowel voor kinderen als volwassenen. www.kelkvanopaal.nl

Willy Anna van der Hulst, ontwerpster van Tasjes en Couture Japonnetjes. Ze beschildert lampenkapjes en schilderijen in Cobra-stijl. Willy ontwerpt alle producten zelf. Elk stuk is uniek.

Monique Bollinger verkoopt sieraden, waaronder magneetsieraden die meer met je doen dan alleen mooi zijn. Mensen ervaren meer energie bij het dragen van deze sieraden.

Eline Jansen maakt keramiek: vazen, urnen en schalen. Je ziet veel poezen en honden in haar werk, maar ook abstractere vormen.

Eliane Del Gaudio bracht vanuit Brazilië haar passie mee naar IJburg. Om haar werk te maken, recycelt ze onder andere oude kranten, tijdschriften en sloophout. Ze maakt sieraden en beelden.

De Keukenzusters verkopen de enige echte IJburgse windjes in CSIJ. Dit zijn merengues met een vleugje pepermunt en een tipje anijs. De Keukenzusters geven ook kookworkshops. www.keukenzusters.blogspot.nl

Mirela komt iedere week in CSIJ als begeleidster van Berivan van Nieuw Amstelrade en werkt ook een paar uurtjes in de week als vrijwilliger.

Nicolette Brunklaus is productdesigner en oprichter van Brunklaus Amsterdam Interior Design. Ze verkoopt verschillende van haar producten, zoals kussens en kopjes.

Kunstuitleen Het Gouden IJ verkoopt en verhuurt kunst en overige handgemaakte producten, gemaakt in de activiteitencentra van Nieuw Amstelrade. www.hetgoudenij.nl

Berivan werkt elke dinsdagochtend in de Collective Store om enerzijds het Gouden IJ te vertegenwoordigen en anderzijds om eigen werk te promoten. Ze is gespecialiseerd in textiel en maakt onder andere kleding, knuffels, tassen, schorten en baby-accessoires.

Een bijzondere plek verdient een origineel aandenken. Vanuit deze gedachte hebben Sandra en Suzanna Storytelling Souvenirs ontwikkeld: originele IJburgse souvenirs. Een deel van de opbrengst gaat naar sociale initiatieven in de wijk.

Sula Lula, opgericht door Margreet Kunst, ontwerpt kleurrijke artikelen voor kinderen zoals tasjes, kussens, labeldoekjes en etuis. Ze verkoopt daarnaast ook papierwaren van Nederlandse ontwerpers, zoals de prachtige kaarten en posters van Marieke ten Berge.
Linda is sociaal ondernemer bij bureau VOSJAN en onderneemt sociale, duurzame en creatieve initiatieven, zoals Natuurlijk IJburg en CSIJ. Ze verkoopt duurzame cadeaus zoals speelgoed op zonne-energie en begeleidt het Repair Café. www.lindavosjan.nl

Jannike gelooft in een toekomst waarin we meer energie kunnen opwekken dan we nodig hebben. Ze helpt huiseigenaren zelfvoorzienend te worden op het gebied van elektra, water en verwarming.

Marinus Knulst is sociaal ondernemer 'Van Huis Uit' en besteedt veel energie aan zijn eigen VVE. Iets verder van huis proberen Nico Moen, Jannike Oltmans, Linda Vosjan en Marinus als 'Natuurlijk IJburg' om IJburg groener, duurzamer en socialer te maken.

Ahmed repareert alle elektrische apparaten

IJBURG – Ahmed Arziou is een bijzondere eend in de bijt die CSIJ heet. Elke woensdagmiddag is hij in de winkel waar hij IJburgers met een defect elektrisch apparaat ontvangt. Hij repareert deze onder de noemer Repair Café voor een habbekrats; de kosten van onderdelen berekent hij door en er is een kleine bijdrage voor CSIJ. Ahmed vertelt hoe dit zo is gekomen.

Ahmed (48) heeft IJburg als weinig anderen zien groeien, want hij woont hier al sinds mei 2003. "Toen stonden er nog maar een paar huizen en er liepen alleen maar bouwvakkers." Hij woonde met zijn gezin (zijn vrouw, nu drie kinderen en hijzelf) daarvoor in Amsterdam-West, maar de ruimte van IJburg lonkte. "In West is het prima wonen, maar als je kinderen hebt, krijg je andere prioriteiten", verklaart hij.

Schoonmaakbedrijf
Het ging Ahmed voor de wind, want hij was eigenaar van een goedlopend schoonmaakbedrijf waar hij dag en nacht mee bezig was. Maar in het voorjaar van 2014 vond hij al dat gestress wel genoeg: hij stopte voor een sabbatical met zijn bedrijf omdat hij tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin. "Een paar maanden later, in september, startte ik weer in het schoonmaakbedrijf, maar met veel minder klanten. Zolang ik financieel rond kan komen, vind ik het prima. Mijn vrouw werkt bij de stichting VIA, dus we hebben het goed."

Techniek
Ahmed studeerde economie en rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar daar lag zijn hart niet. Hij droomt nog steeds over een studie medicijnen en hij heeft passie voor techniek. "Heb ik altijd gehad. Ik heb geduld en ben goed in het vaststellen waarom een apparaat het niet meer doet. Weet je: alle elektrische apparaten zijn in de basis binnenin hetzelfde. En ik durf apparaten open te maken, dat is ook belangrijk. Daar leer je van. Een apparaat durven openmaken, observeren en dan kom je er altijd achter wat er mee is."

Geen geld
Hij ziet wel eens een of ander apparaat bij het grofvuil staan dat hij dan meeneemt naar huis om te kijken of het nog kan worden gerepareerd. "Meestal is dat zo." Vanuit deze interesse belandde hij dit jaar via zijn vrouw bij CSIJ. "Mijn vrouw hoorde bij VIA dat er iemand werd gezocht om hiermee van start te gaan en ze vond dat echt iets voor mij. Dat klopt en zo ben ik gestart. Ik verdien er geen geld mee, maar ik doe dit omdat ik het leuk vind en omdat ik mensen blij kan maken. Ja, mensen komen met van alles en nog wat. Noem het op of ik heb het onder handen gehad. Oude apparaten, lampen, apparaten waar alleen een batterij van moet worden vervangen, maar ook nieuwe apparaten. Als het niet meteen lukt, dan maak ik een afspraak wanneer ik verwacht dat het klaar is. En ik kom ook bij mensen langs, voor bijvoorbeeld een wasmachine of iets anders dat lastig is mee te nemen. Het leukste apparaat? Laatst kwam er iemand met een paar geluidsboxen die hij niet lang daarvoor had gekocht voor ruim vierhonderd euro. Hij ging ermee naar verschillende winkels en iedereen zei dat ze niet meer te maken waren. Daar ben ik dan wel trots op. Als iemand zegt dat iets niet meer te repareren is, dan word ik uitgedaagd."

Ahmed zit elke woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur in CSIJ.

Vrijdag 27 november

Benefiet: Stichting Vluchteling

Leerlingen van het IJburg College organiseren in de FlexBieb een benefietavond voor de Stichting Vluchteling.
Met cultureel entrepreneur Irmin van der Meijden en twee surprisegasten. Toegang is 5 euro.
Alle opbrengsten, ook die van koffie en thee, gaan naar de Stichting Vluchteling. Aanvang 19.45 uur.

Film: 'Schneider vs Bax'

Zwartgallige misdaadkomedie van Alex van Warmerdam over de huurmoordenaar Schneider die de taak krijgt om schrijver Bax te doden. Aanvang 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is 6 euro.

Woensdag 2 december

Informatie: Verbindingen

Stadsdeel Oost houdt woensdag 2 december in het IJburg College aan de Pampuslaan een bijeenkomst om de verbindingen tussen burgers in Oud-Oost en omgeving te versterken. Het programma begint om 20.00 uur (vanaf 19.00 uur inloop). Gasten zijn Nico Moen (schoolleider IJburg College), Safoan Mokhtari (jongerenwerker), Naima Ajouaau (mede-oprichter Niet mijn Islam), Marieke de Graaf, directrice basisschool Olympus, Mimoun Ben Charga, bestuurslid moskee IJburg en bewoners en jongeren van IJburg. Aanmelden kan bij Karim Arsalan, projectleider Radicalisering en Polarisatie Stadsdeel Oost, 06-53848656, k.arsalan@amsterdam.nl.

Vrijdag 4 december

Film: 'Atlantic'

In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Een verhaal over het verlangen naar de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en te zijn wie je wil zijn. Aanvang 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is 6 euro.

Zondag 6 december

Muziek: Live

'Ont-moeten met muziek' staat zondag 6 december om 15.00 uur in de FlexBieb op het programma. Dit is een ontspannen bijeenkomst voor iedereen, met prettige livemuziek. Er is thee en koffie, er zijn hapjes en het is gezellig. Je ontmoet (on)bekenden en hoort mooie klanken. Niets hoeft: je reinste ont-moeten. Toegang is gratis voor iedereen.

Peutertheater: 'Kluizenaar'

'Kluizenaar' is een voorstelling (2+) in ontwikkeling over een minihuis met een bewoner die wél en niet gezien wil worden. Die niet thuis is, maar stiekem hoopt dat iemand hem komt halen. De voorstelling is te zien in Theater Vrijburcht vanaf 11.00 uur. Entree is 7,50 euro.

Donderdag 10 december

Film: 'De vliegeraar'

De beroemde verfilming van het waarschijnlijk nog beroemdere boek 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini. De auteur, geboren in 1965, is een Amerikaanse schrijver/arts met Afghaanse roots. Zijn bestseller 'De vliegeraar' verscheen in 2003 op de Nederlandse markt bij uitgeverij De Bezige Bij. Het boek dankt zijn succes aan het meeslepende verhaal over vriendschap, verraad, botsende culturen, immigratie en politiek.
De film wordt vertoond in de FlexBieb aan de Talbotstraat. Toegang: 5 euro voor niet-leden en 2,50 euro voor leden en houders van een Stadspas.
Aanvang 20.30 uur in Theater Vrijburcht. Entree is 6 euro.

Vrijdag 11 december

Film: 'The King's Gardens'

De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV vraagt de befaamde tuinarchitect André Le Nôtre om de tuinen van Versailles te ontwerpen. Le Nôtre neemt de nog onbekende hovenier Sabine De Barra in dienst voor de creatie van een prachtige fontein die een van de blikvangers van de tuinen moet worden. Ondanks dat De Barra als vrouw van het platteland door de heersende etiquette een achterstand heeft aan het hof, vecht ze zich een weg naar boven.

Zaterdag 12 december

Theater: 'Flying Solo & Twenty Minutes with'

De voorstellingen in 'Flying Solo & Twenty Minutes with' komen voort uit een internationale samenwerking met Contact Theatre uit Manchester. Deze uitwisseling biedt één jonge maker uit Nederland en één jonge maker uit Engeland de unieke gelegenheid om een nieuwe solo, zowel in eigen land als in het buitenland, te ontwikkelen en als double bill te presenteren. De voorstellingen zijn 'A Girl and a Gun' door Louise Orwin (UK) (heb je echt alleen maar een vrouw en een pistool nodig om een film te maken? En 'Watching, ceci n'est pas de deux' door Ester Natzijl (NL) (wat als je levensrust gekidnapt wordt door duivelse krachten?).
Entree 10 euro en te zien in Theater Vrijburcht. De aanvangstijd is 19.30 uur.

Woensdag 16 december

Voorlezen: kerst

Met boeken kun je je lekker terugtrekken in een hoekje en wegdromen in een andere wereld. Maar je kunt ook samen van verhalen genieten. En dat is wat er gebeurt in de FlexBieb tijdens 'Wat vertel je me nou?' Op drie middagen nodigt de FlexBieb dit najaar voor het eerst gasten uit om voor te lezen aan volwassenen. Dit is de derde bijeenkomst waarin wordt vooruitgeblikt naar kerst. Dankzij Zaamzorg is er een doventolk aanwezig.
Toegang is gratis voor iedereen. Plaats van handeling is de FlexBieb aan de Talbotstraat. Aanvang is 16.00 uur.

Donderdag 17 december

Filosoferen: Socratisch café

Te midden van de boeken je eigen wijsheid onderzoeken. Met elkaar in gesprek gaan over een vooraf gekozen thema dat de actualiteit ontstijgt. Bijvoorbeeld over verantwoordelijkheid, hoop, kwetsbaarheid of vrijheid. Op socratische wijze (dat wil zeggen nieuwsgierig en aandachtig, zonder (voor)oordeel) de eigen gedachten en die van de anderen onderzoekend. Het Socratisch café is van 20.00 tot 22.30 uur in de FlexBieb. De gespreksavonden zijn voor iedereen toegankelijk, je hebt geen kennis van filosofie nodig. Bijdrage is 7,50 euro per keer (incl. koffie of thee).

Zaterdag 19 december

Theater: Open podium

Een open podium in kerstsfeer met korte optredens van verschillende talenten. Er is een heerlijke buurtmaaltijd voorafgaand aan de open bak. De maaltijd wordt verzorgd door het Martien Schaaperhuis, dat ook een deel van de avond verzorgt: Graag aanmelden (voor optreden en/of maaltijd) bij Maaike Riemersma: maaike.theatervrijburcht@gmail.com. Inloop 18.30 uur, maaltijd wordt geserveerd om 19.00 uur, de open bak begint om 20.00 uur. Entree 5 euro. Plek waar dit gebeurt, is Theater Vrijburcht.

Zaterdag 28 november

Sinterklaas: Pieten-invasie

In Winkelcentrum IJburg is zaterdag tussen 11 en 16 uur een zogenoemde Pieten-invasie. Kinderen kunnen een speciaal parcours lopen. Meer informatie staat op pagina 5,

Zondag 29 november

Boerderij: theedrinken

Thee op de Boerderij met thema 'Knutselen voor vogels'. Van 14.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 5 december

Markt: Cadeautjesmarkt

Van 9 tot 16 uur is er in Winkelcentrum IJburg rond d e verjaardag van Sinterklaas van alles te doen. Er zullen speciale inpakkramen staan, en er is straattheater en live muziek en zoals gebruikelijk de kramen met natuurlijke en handgemaakte producten en de braderiekramen.

Zondag 13 december

Boerderij: Midwinterfeest

Hoewel het nog winter moet worden, is er op 13 december al het Midwinterfeest op de Boerderij met onder andere een bixiewedstrijd, ponymaatjesexamen, knutselactiviteiten, demonstraties van het stuntteam en het vrijheidsdressuurteam en glühwein en erwtensoep!

Vrijdag 18 december

Film: 'Citizinfour'

Documentaire over de wereldwijde afluisterpraktijken die klokkenluider Edward Snowden in 2013 naar buiten bracht.
De documentaire is vanaf 20.00 uur te zien in Theater Vrijburcht. Entree 6 euro.

Donderdag 24 december

Kerstviering

In de grote zaal van het IJburger College is donderdag 24 december tussen 19.00 en 20.30 uur de traditionele kerstviering. Met medewerking van onder anderen Peter Faber en een speciaal projectkoor met IJburgers.

Massage en meer bij Massage Affairs en Body Aspects

Hugo Bausch in zijn massageruimte.

IJBURG - Massage Affairs op IJburg is een professionele massagestudio waar vele soorten massages kunnen worden geboekt. Voor serieuze klachten biedt Body Aspects therapeutische behandelingen, die (afhankelijk van uw aanvullende polis) kunnen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Een introductie.

Google Hugo Bausch en je belandt als eerste op een site met heel mooie tekeningen van de IJburgse illustrator Hugo Bausch. Als tweede volgen de sites massageaffairs.nl en bodyaspects.nl. En nee, dit is geen andere Hugo Bausch. Bausch koppelt namelijk zijn beroep van illustrator aan zijn praktijk als gediplomeerd wellnesssmasseur en massagetherapeut. "Het is een ideale combinatie", zegt hij.
De massageactiviteiten komen voort uit een uit de hand gelopen hobby. "Ik ben in 1998 met massage gestart via het volgen van verschillende amateurcursussen en dat vond ik zo leuk dat ik me er verder in wilde ontwikkelen." Toch scheelde het daarna niet veel of hij was verloren gegaan als masseur. "Ik zat in een kring met mensen die masseren als pure hobby bleven benaderen en dat vond ik op een gegeven moment te mager. Daardoor heb ik het massagewerk een tijd laten liggen. Maar toen werd ik 50. Dat is een leeftijd dat je gaat nadenken over je leven en toen ontdekte ik dat het gevoel dat ik meer wilde als masseur nog steeds heel diep in me zat. Daarom ben ik een massageopleiding gestart bij Leffelaar in Amsterdam. Dit opleidingsinstituut heeft een hele goede reputatie op dit gebied."

Massagetherapeut
Bausch deed na de basisopleiding een aanvullende opleiding, maar hij kwam in een hoek terecht die niet de zijne was. "Dat ging heel veel over alternatieve Oosterse therapieën, terwijl ik meer affiniteit heb met de Westerse opvatting over gezondheid."
Het werd daarom een nieuwe opleiding tot erkend massagetherapeut bij IVS te Dordrecht, waar hij ook het specialistische diploma lymfetherapie behaalde.

'Een massagetherapeut gaat verder dan alleen masseren'

Erkende diploma's
Met deze lange aanloop is vooral helder dat Bausch als massagetherapeut helemaal zijn plek heeft gevonden in de wereld van de massages, dat hij heel goed weet wat hij wil én dat hij over alle erkende diploma's beschikt.
En voor de goede orde: een masseur is iets anders dan een massagetherapeut. Bausch: "Een wellnessmassage doe je in principe voor ontspanning enj bestaat uit een vast aantal handelingen, is een boost voor je immuunsysteem en als gezondheidsondersteuning is dat voor velen voldoende. Een massagetherapeut gaat verder dan alleen masseren. Aangezien veel klachten aan het bewegingsapparaat stressgerelateerd kunnen zijn of een medische historie kunnen hebben, ga ik tijdens een uitgebreid intakegesprek na wat de oorzaak is van de klacht. Verder kan ik tijdens de behandelingen, naast massages, ook huidtechnieken en gewrichtsbewegingen inzetten. Daarnaast geef ik informatie, advies en oefeningen, zodat cliënten hun gezondheid weer in eigen hand kunnen nemen. Een effectief behandelplan heeft als bedoeling om klachten duurzaam aan te pakken. Om misverstanden uit te sluiten hanteer ik dan ook twee bedrijfsnamen: Massage Affairs voor wellnessmassages en Body Aspects voor therapeutische behandelingen."

Veel mogelijkheden
Het lijstje met wellnessmassages bij Massage Affairs is groot. Een klassieke ontspanningsmassage staat er natuurlijk op, maar verder zien we stoelmassage, Aquama® (warmwaterkussen)massage, hotstonemassage, Kayotima® Shiatsu (een mengvorm van Japanse drukpuntmassage en klassieke ontspanningsmassagetechnieken), voetreflexzonemassage, massage zonder handen, en Thaise Yogamassage (een mengvorm van Chinese acupressuur, Indiase Yoga-houdingen en strekkingen uit de Westerse fysiotherapie).

Lymfetherapie
Een aparte eend in de bijt is lymfetherapie, een werkvorm die de stroom van weefselvloeistof in het lichaam beïnvloedt. Bij kleine sportongevallen, maar ook na operaties, kunnen zwellingen van weefselvocht ontstaan, omdat de lymfevaten zijn beschadigd. Het duurt een aantal weken eer dat is hersteld, waarbij de zwelling voor behoorlijk wat pijnklachten kan zorgen. Met manuele lymfedrainage en lymfetaping is de zwelling sneller verholpen met minder pijn als gevolg. Een gevarieerde praktijk kortom, waar Hugo Bausch zich als een vis in het water voelt.
Massage Affairs en Body Aspects, Maria Austriastraat 724, 1087 KH Amsterdam, tel: 06 - 81 70 89 69, mail info@massageaffairs.nl of info@bodyaspects.nl.

Weerbericht

De zwart-witdiscussie lijkt aan IJburg voorbij te gaan

November wordt ook wel nevelmaand of slachtmaand genoemd. Tussen 1 en 30 november wordt de dag 1 uur en 30 minuten korter. Van november verwachten we typisch herfstweer: striemende regen tegen de ruiten en bladeren die je om de oren vliegen. De takken worden kaal geblazen want op 5 december moet de maan door de bomen kunnen schijnen. Bladval heeft echter alles te maken met een afname van de hoeveelheid licht, de lichtintensiteit, en niet met de wind. November verloopt niet altijd nat en winderig. Vorig jaar verliep november droog en in 2011 was november zelfs recorddroog. Er viel slechts 9 mm neerslag tegen ruim 80 mm normaal. Dit jaar verloopt november meer volgens het verwachtingsbeeld: nat en winderig. Er is al meer dan 120 mm neerslag gevallen op IJburg. Toch was deze nevelmaand ook uitzonderlijk. De eerste helft verliep recordzacht. Op 13 dagen werd het tenminste 15.0 graden. Een spectaculaire overschrijding van het vorige record uit 2005 en 2009 toen het op 5 dagen ten minste 15.0 graden werd. Het blijft voorlopig wisselvallig en vrij zacht, tot omstreeks 10 graden.

Onlangs sprak ik Sinterklaas. Hij was op zijn stoomboot de haven van IJburg binnengevaren. De zon zakte stilaan achter altocumuluswolken. Doorgaans kleurt de zonsondergang in deze wolken met golfvormige structuur evenzo dieprood als de mantel van de Sint zelf. "Het valt tegenwoordig niet mee om Amsterdam te bezoeken", zuchtte Sinterklaas. "Onlangs werd mij verweten dat ik op een wit paard rijd en niet op een zwarte. Ik was verbijsterd. Een van mijn Pieten, ik mag geen Zwarte Piet meer zeggen, dacht daarom dat een zwart-witgekleurd paard beter zou zijn en die bestaan. Mijn Hoofdpiet, een zwart-witgevlekte Schoorsteenpiet, dacht even aan zo'n zwart-witgestreept zebrapaardje en ging in Artis kijken. Maar helaas lukt het niet om zebra's te temmen, legde men daar uit."

"Hun paniekinstinct kun je ze niet afleren. Maar mijn Zwarte Pieten hebben ze bijna een paniekinstinct aangeleerd," sprak de Sint verbolgen, "we weten niet goed meer wat wel kan en wat niet. In de binnenstad zijn we zelfs bedreigd. We komen veel liever naar IJburg, waar nog een ongedwongen pionierssfeer heerst. Als Zwarte Piet word je daar niet gediscrimineerd. Op IJburg durven mijn Pieten daarom nog zwart te zijn en men zal er anders gekleurde Pieten ook niet uitlachen. Zoals het transparante licht schittert boven het IJmeer, zo lijkt men op IJburg minder evident in zwart-wittermen te denken." En inderdaad… vele IJburgers, van welke kleur dan ook, zwaaiden met hun kinderen onbevangen en vrolijk naar de bonte stoet Pieten; zwart, wit, zwart-wit, of met een ander kleurtje… die nijdige zwart-witdiscussie lijkt aan IJburg te zijn voorbijgegaan.

Nog heel even profiteren van 14%

Nog dit jaar op kenteken

Ook de Opel Corsa vijfdeurs is zuinig genoeg voor 14% bijtelling.

Autodealers merken een run op leaseauto's met 14% bijtelling. Logisch, want wie zo'n auto vóór 31 december op kenteken zet, profiteert nog vijf jaar van deze lage bijtelling. Dezelfde auto valt vanaf 1 januari in de 21%-categorie. Goed nieuws voor alle leaserijders: de autodealers hebben de meeste 14%-modellen nog volop op voorraad.

Vrijwel alle modellen met 14% bijtelling zijn nog leverbaar en dit jaar te rijden. De Volkswagen Polo BlueMotion kan moeilijk worden en van de Porsche Cayenne S E-Hybird zijn er ook niet veel meer, maar verder is er keuze genoeg.

Omdat Opel de vijfdeurs .3 CDTi Easytronic 3.0 Start/Stop nog iets zuiniger wist te maken, staat dat model nu ook in de 14%-showroom. Naast de driedeurs, want die was al langer zuinig genoeg voor deze categorie. Andere modellen die dit jaar nog tot het 14%-voordeel horen, zijn de zeer zuinige versies van de Citroën C3, Cactus en DS3, Fiat Punto, Ford Fiesta, Lexus CT, Mercedes 500, Peugeot 207 en 308, Porsche Panamera, Renault Clio, Seat Mii, Skoda Citigo, Toyota Auris en Yaris, Volkswagen Up! en Polo en de Volvo V40.

Overigens is er met de 7% plug-in hybrides hetzelfde aan de hand, die gaan per 1 januari naar een bijtelling van 15%. Op deze zuinige jongens is al een tijdje een run en daardoor zijn deze al sinds de zomer steeds moeilijker leverbaar.

DS 4 in nieuwe DS Store Amsterdam

De Crossback is een van de twee nieuwe DS 4-modellen in de DS Store.

Citroën opent aan de A10 de DS Store Amsterdam. Beleving en luxe staan centraal bij dit jonge zustermerk. DS Nederland maakte van de gelegenheid gebruik de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback te presenteren.

DS haalt inspiratie uit het luxe Franse rijden van weleer, in het bijzonder in de Citroën DS. De hedendaagse DS-en zijn voorzien van avantgarde design, bijzondere technologie, oog voor detail en dynamisch comfort.

Directeur Citroën Amsterdam Raymond Crezee: "In de DS Store Amsterdam staan we vanaf nu helemaal in stijl klaar voor alle DS- en Citroën-klanten om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn." In de DS Store, waar ook lezingen en evenementen zullen plaatsvinden, is op 27 en 28 november onder andere de DS 3 R5 te bewonderen. Bezoekers kunnen dan ook coureur en DS 3 R5-eigenaar Bob de Jong kunnen ontmoeten.

Mitsubishi Space Star helemaal vernieuwd

De Space Star werd van binnen en van buiten opgefrist.

Mitsubishi komt in ons land in februari met een vernieuwde Space Star.

Het model werd onlangs gepresenteerd in Los Angeles. De zeer compacte MPV biedt veel kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Het model heeft een fris uiterlijk, met een nieuw vormgegeven neus, voor- en achterbumper en achterspoiler. Er zijn nieuwe koplampen en led-achterlichten. De stoelbekleding is nieuw, net als het instrumentenpaneel en het stuurwiel. Bovendien is de vernieuwde Space Star de eerste Mitsubishi die uitgerust kan worden met Android Auto en Apple CarPlay. De wegligging en de stabiliteit van de Space Star zijn verbeterd dankzij geoptimaliseerde dempers en een gewijzigde elektronische stuurbekrachtiging. Mitsubishi monteert ook remschijven met een grotere diameter aan de voorzijde en grotere trommelremmen aan de achterzijde. Verder is het model standaard voorzien van Hill Start Assist. De Space Star krijgt de bekende 1,2-liter driecilinderbenzinemotor. De auto is uitgerust met de nieuwste versie van MIVEC, Mitsubishi Motors' innovatieve elektronische kleptiming waarmee het brandstofverbruik en de emissies verder beperkt worden.

Opel Astra Tourer vol hightech snufjes

Nu de nieuwe vijfdeurs Opel Astra bij de dealers staat, gaan ook de orderboeken open voor de nieuwe Astra Sports Tourer. Deze dynamisch ogende stationwagen met tot wel 1.630 liter bagageruimte is leverbaar voor prijzen vanaf € 22.295,-. Opel biedt voor de stationwagen een nieuwe krachtige dieselmotor. Ook de Sports Tourer biedt talrijke hightech functies die normaliter zijn voorbehouden aan auto's in hogere segmenten.

VW Transporter is de beste

Een internationale jury van bedrijfswagenjournalisten uit 24 Europese landen is eruit. De zesde generatie van de Volkswagen Transporter is uitgeroepen tot International Van of the Year 2016. De Transporter ontvangt de onderscheiding voor de derde maal in zijn bestaan. VW-directeur Eckhard Scholz zei bij het in ontvangst nemen van de award: "De prestigieuze prijs betekent een belangrijke erkenning voor de prestaties van ons team. Wij zijn vooral blij dat wij deze belangrijke prijs ontvangen in deze voor ons merk moeilijke tijd. Wij zien het als een signaal en incentive voor een succesvolle start van wat een veelbelovend jaar 2016 gaat worden."

15 / 16

WIL JE MEER LUCHT IN LEVEN? Kies voor de stoppen met roken-training of coaching. In kwaliteitsregister, vergoeding zorgverzekeraar. Meer uit jezelf halen? Loopbaan, stress, burn-out, slapen, overspannenheid. PSYMIND: 06-22202549 info@psymind.nl

MAXI FASHION grote maten voor kleine prijzen. Nieuwe Brink 5 Bussum. do-vrij-za open.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.